lukier - 7892 przepisów (strona:60/527)

Oponki serowe 174

żyję) 😉 Dzisiaj zakasałam rękawy, gdyż mój tata miał słodką zachciankę. Zrobiłam błyskawiczne oponki serowe z twarogu z połowy składników i tak wyszło mi 17 sztuk 🙂 Połowę oponek zrobiłam z lukrem cytrynowym, a resztę posypałam cukrem pudrem. Wyglądają jak moje pączki angielskie , które są już od dawna na blogu, jednak składniki są zupełnie inne. Polecam też inne słodkie przepisy na pączki(...)mąki + trochę do podsypania 3 łyżki cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 10% 1 cukier cytrynowy lub wanilinowy cukier puder + cytryna do lukru posypka cukrowa smalec lub olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować oponki z twarogu? Rozgrzewamy w garnku smalec lub olej w takiej ilości aby oponki mogły pływać. Oponki są łatwe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Donaty z piekarnika. 175

osobiście wolę te smażone :) Wypróbujcie i dajcie znać czy Wam smakują. Nie ma co sobie żałować w końcu mamy karnawał :) Składniki: 500 g. maki 5 żółtek ( białka zostawiamy na lukier i do posmarowania donatów) 3 łyżki śmietany 50 g. masła 50 g. drożdży 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka do zaczynu 3/4 szklanki mleka Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku(...)Smarujemy białkiem i zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - 10 minut. Do lekkiego zrumienienia. Wystudzone donaty polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 2 łyżki białek 1 łyżka soku z cytryny 7-8 pełnych łyżek cukru pudru Białka wymieszać z sokiem z cytryny, stopniowo dodawać cukier puder i mieszać żeby powstał gładki lukier

Agusiowe smakołyki
PĄCZKI PIECZONE 171

Dziś wersja pączków z piekarnika. Wyszły bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :)  SKŁADNIKI: ZACZYN: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 2-3 łyżki ciepłego mleka CIASTO: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 0,5 opakowania(...)cukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 2/3 szklanki mleka 2 jajka ORAZ: twarda marmolada do nadzienia kolorowa posypka, wiórki kokosowe LUKIER: cukier puder sok z cytryny gorąca woda WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej. Całe jajka ucieramy razem

Pani na deser
Piernik na piwie. 180

może stać nawet 4 tygodnie. Delikatnie zmodyfikowałam przepis, ale to już u mnie norma:) Z tej porcji składników wychodzą dwie keksówki. Żeby było urozmaicenie jeden zrobiłam z lukrem, a drugi z polewą kakaową. Dla każdego coś dobrego. :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 150 g. masła 6 jajek 5 szklanek mąki 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Tak przygotowane ciasto przełożyć do dwóch keksówek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę i 10 minut. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem. Polewa kakaowa: 100 g. masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, do rozpuszczenia. Ciepłą polewą polać piernik. Lukier

Agusiowe smakołyki
Pierniczki przekładane 2017 193

gwiazdki – po 3 takie same ciastka, ale z wyciętymi wzorkami – 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 1 łyżką konfitury z róży – lukier do ozdoby – cukierki i posypka Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 1 białko – 200 g cukru pudru – 2 łyżki soku(...)cytryny   Wykonanie: – Pełne ciastka piernikowe posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć ażurowymi. – Białka i cukier miksować około 15 minut, aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i zdobne wzory. – Udekorować ozdobami

To co kocham
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 189

Przepis znalazłam na stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny dodałam rodzynki, posypałam dodatkowo wierzch świątecznego wieńca płatkami migdałów, zmieniłam lukier na pomarańczowy. Składniki: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 30 g 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 jajo(...)żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej Helio z bakaliami spora garść rodzynek, spora garść płatków migdałów Lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (temp. z łatwością sprawdzicie na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że mają

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki klasyczne na miodzie i maśle 142

masła - 10 dag smalcu - 2 jaja - 1 opakowanie proszku do pieczenia, duży taki na 1 kg mąki - 1 opakowanie  przyprawy do piernika, 5 dag - 1 czubata łyżka kakao Lukier: - 1 białko - ok. 25-30 dag cukru pudru 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować, odstawić do ostudzenia(...)wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Po ostudzeniu przełożyć do puszki na kilka dni aby skruszały. W Wigilię wiążemy sznureczki i wieszamy na naszym świątecznym drzewku. 5. Białko na lukier ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami cukier puder. Lukru wyjdzie naprawdę dużo. Gdy konsystencja będzie mocno gęsta przekładamy go do woreczka foliowego lub rękawa cukierniczego i zdobimy pierniczki wg. uznania

Apetyczna babeczka
Pierniczki 170

100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość(...)witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy w nie pokruszone landrynki (z okopką). Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy lukrem. Lukier: białko (wcześniej jajko należy umyć i sparzyć wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki do tworzenia wzorków dodajemy więcej cukru pudru. Dekorujemy dowolnie pierniczki. SMACZNEGO! Pierniczki dekorowaliśmy

Smak mojej kuchni
Gwiazda drożdżowa z makiem 284

szkl mleka 7g drożdży instant 1/4 szkl cukru 500 g mąki szczypta soli 70g masła 1 jajko 300 g masy makowej np. z tego przepisu jajko do posmarowania Lukier:  2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Ciasto drożdżowe: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia(...)kawałki, końce zawijając pod spód. Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec ok 25 minut, do zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki i gęsty lukierLukrem polać gwiazdę

Smakołyki Asi
Keks świąteczny | Cwibak 164

Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki(...)mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić

Fitsweet.me
Makowiec świąteczny wg Aleex 213

przepis jest dla mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam je na próbę(...)masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Lukier: • sok z 1 cytryny • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem. Odstawić na około 15 minut. 2. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto, dodając

W mojej kuchni
Keks świąteczny | Cwibak 181

Aromatyczny, maślany keks najeżony kolorowymi bakaliami z duuużą ilością pomarańczowego lukru. Dodatkowo prosty i szybki do przygotowania, dzięki czemu można się cieszyć jego smakiem nie tylko od Święta, ale także na co dzień. Idealny z kubkiem gorącej herbaty. Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm): Ciasto: WAŻNE: Składniki mają być w temperaturze pokojowej. 2 szklanki(...)mieszanych orzechów: włoskich, pekan i laskowych) RADA: Pamiętajcie, aby bakalie (poza orzechami) były dokładnie pokryte mąką, inaczej rozłożą się nierównomiernie lub opadną na dno ciasta. Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 3 – 4 łyżki (ok. 50 ml) soku z pomarańczy Przygotowanie: 1) Rodzynki oraz mieszankę suszonych wiśni, żurawiny i jagód zalać goracą wodą i odstawić

Fitsweet.me
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 127

nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp 180 stopni. Lukier królewski: Składniki: 45 g białka  225 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny Białka oddzielamy od żółtek, przed przygotowaniem lukru białka najlepiej dobrze schłodzić.  W misie miksera(...)umieszczamy wszystkie składniki na lukier. Ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki

Życie zaczyna się w kuchni
Tort z suszonych moreli 105

zimną masą morelową. Przełożyć do tortownicy (średnica 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni około godziny. Tort polukrować lukrem pomarańczowym. Lukier pomarańczowy: 200 g cukru, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy Cukier przesiać do miski, dodać skórkę pomarańczową i ucierać dodając sok z pomarańczy. Sok dolewamy powoli(...)uważając aby nie wlać za dużo. Jeżeli wlejemy soku za dużo lukier będzie zbyt rzadki i trzeba będzie dosypać cukru. Polać lukrem ciasto. zastawa

królestwo garów
Choinki Piernikowe 141

być elastyczne i miękkie ) 3/4 szkl cukru 6 łyżek miodu 1 łyżeczka sody 40 g masła 1 całe jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Na Lukier i ozdoby: 1 białko jaja kurzego 1 szklanka cukru pudru śnieżynki z cukru, złote perełki oraz gwiazdki z opłatka od Dr.Oetker Do zapakowania : woreczki z celofanu wstążka małe wizytówki 1. Miód(...)gęstej konsystencji. Jeśli chcemy możemy dodać na koniec 2-3 łyżki soku z cytryny, ale nie jest to konieczne. 5. Teraz zaczynamy sklejać nasze choinki zaczynając od nałożenia odrobiny lukru na środek dużej gwiazdy, a kończąc na przed ostatniej gwiazdce gdyż gwiazdkę stojącą na samym czubku przyklejamy dopiero gdy będą gotowe wszystkie choinki i lukier na nich będzie zastygnięty

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania