lukier - 7892 przepisów (strona:50/527)

Rożki serowe z jabłkiem 166

Dzisiaj Tłusty Czwartek a ja zamiast pączków (te już były w niedzielę - tutaj przepis :)) zrobiłam przepyszne rożki serowe z lukrem. Jest to rewelacyjny przepis na kruche ciastka z nadzieniem jabłkowym. Zawiera tylko trzy składniki: mąka, ser i masło w proporcji 1:1:1. Pamiętam te ciastka jeszcze z okresu szkoły podstawowej. Zabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie(...)najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem PRZEPIS  Temperatura pieczenia: 200ºC Czas pieczenia: 20-25 min. Składniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniczki orkiszowe gotowe na już! :) Prosty przepis na pierniczki do zjedzenia od razu po upieczeniu. Plus kilka słów o ksylit 40

wypieki z dziećmi, bo ciasto przygotujecie błyskawicznie. Pierniczki smakują rewelacyjnie bez żadnym dodatków, ale oczywiście można pokusić się o jakąś dekorację. W tym wpisie znajdziecie dodatkowo także przepis na lukier z pudru z ksylitolu. Serdecznie zapraszam Was do wypróbowania tych niezwykle prostych i przepysznych pierniczków orkiszowych gotowych na już! Nasze urocze pierniczki orkiszowe Pierniczki orkiszowe po wyjęciu z piekarnika Składniki(...)czas. Wszystkie pierniczki to: około 2900 kcal Białko: 62,3 g Węglowodany: 481 g Tłuszcz: 90,6 g Błonnik pokarmowy: 21,5 g Ładunek glikemiczny: 329,8 Jak zrobić lukier z pudru z ksylitolu? Potrzebujesz: 8 łyżek pudru z ksylitolu, 2 łyżki gorącej wody, łyżka soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki i gotowe! Lukier nakładaj na ostudzone pierniczki. Lukrujemy Gotowe

Natka Pietruszki
Ciasto makowe z białek 417

przy pomocy łopatki wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C około 50 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową. Jak zrobić lukier? Wszystkie składniki starannie rozetrzeć, aby powstał gładki i lśniący lukier. Zobacz również: ciasto makowe z lukrem . Pomóż w zbiórce na specjalny wózek

Kuchcik gotuje
Ciastka czekoladowe z miodem choinki 🎄🎄🎄 76

kakao ciemnego – około 3 łyżek z górką 2 łyżki z górką miodu płynnego 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli na lukier: 2 łyżki ziemnej wody 2 łyżeczki soku z cytryny i około 150 g cukru pudru oraz do dekoracji kolorowa posypka Link do filmiku z przepisem na: Ciastka czekoladowe Przygotowanie: Do mąki dodaję(...)Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na środowej półce około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie lukru i dekoracja: Do miseczki przelewam wodę, sok z cytryny i stopniowo dodaję cukier puder, cały czas mieszając. Lukier robię dość gęsty aby nie spływał z ciastek. Tak przygotowany lukier przekładam

Uwaga Babcia Gotuje
Kule rumowe 54

wanilią, dodać do masy i wymieszać. Do masy dodać czekoladę, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce, aż masa stężeje. Z masy formować kule wielkości dużego orzecha laskowego. Przygotować lukier : cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na pulchną masę. Maczać kule w lukrze i obtaczać w migdałach. Odstawić do ostudzenia.  Ja nadziewam każdą kulę na wykałaczkę, obtaczam w lukrze(...)migdałach i nabijam wykałaczkę w przekrojonego ziemniaka. kule : 60 g miękkiego masła, 60 g cukru pudru, ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy, 2 łyżki rumu – około 30ml, lukier z białek : 175 g cukru pudru, kilka kropli soku z cytryny, 60 g drobno posiekanych migdałów

królestwo garów
Jakie ciasta na święta Bożego Narodzenia zrobić? 50

wcześniejszego przygotowania, ograniczając przy tym ilość obowiązków bezpośrednio przed wigilią. Na dwa tygodnie przed świętami możesz upiec pierniczki. Zamknięte w szczelnym słoiku lub puszce zdążą skruszeć, oczekując na udekorowanie lukrem. Jeżeli chcesz przyrządzić piernik staropolski dojrzewający, to także najlepszy czas na jego nastawienie. Aby ułatwić sobie pieczenie tuż przed Bożym Narodzeniem, możesz teraz przygotować i zamrozić masę na makowiec. Przepis(...)puszce. Jeśli planujesz udekorować choinkę pierniczkami, przygotuj je właśnie teraz – muszą być bowiem twardsze niż te, które przyszykowałaś wcześniej do jedzenia. Dwa – trzy dni przed świętami udekoruj pierniki lukrem oraz upiecz ciasta – makowiec, sernik czy piernik. Nie zapomnij o przechowywaniu ich w chłodnym miejscu, dzięki czemu pozostaną świeże przez dłuższy czas. Sernik spokojnie może być podany po 3. dniu

Rozdomowiona
Ciasto jogurtowe cytrynowe 45

cytryny i sok z tej samej cytryny – 2 łyżeczki mielonego kardamonu – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – lukier: 1-2 łyżki soku z cytryny, cukier puder – posiekane pistacje do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 st C i przygotuj blaszkę typu keksówka. Cytrynę bardzo dokładnie umyj(...)minut, ale sprawdź patyczkiem, czy nie jest wilgotne w środku. Ciasto po wyjęciu z piekarnika wystudź całkowicie. W miseczce połącz sok z cytryny i cukier puder, aby uzyskać gęsty lukier. Lukrem polej ciasto, a następnie posyp je posiekanymi pistacjami. Jak lukier stężeje krój i podawaj. SMACZNEGO! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także

nietylkopasta.pl
Halloweenowe muffiny z "lukrem" migdałowym 49

pasem. Część osób planuje zapewne imprezę, a impreza nie może się odbyć bez żadnych przekąsek. Muffiny to proste słodkości, które można zrobić z kilku składników. Możecie ozdobić je lukrem, gotowymi dekoracjami lub pobawić się w małego artystę i samemu narysować coś np. pisakiem czekoladowym - dzieci z pewnością chętnie wezmą w tym udział 😉 Halloweenowe muffiny z "lukrem" migdałowym - przepis(...)sztuk Do przygotowania muffinów będą Ci potrzebne: 75g masła, 300g mąki owsianej, 60g ksylitolu, 100g gorzkiej czekolady, jajko, ok. 350ml maślanki, łyżeczka proszku do pieczenia. Do przygotowania "lukru" będą Ci potrzebne: 100g migdałów blanszowanych, 50ml wody. 1. Tabliczkę czekolady drobno posiekaj nożem. 2. Masło rozpuść i ostudź. 3. Do miski wsyp mąkę owsianą, ksylitol i proszek do pieczenia, wymieszaj

Z notatnika dietetyka
Domowy makowiec zawijany 43

Domowy makowiec zawijany ,którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ciasto wilgotne, puszyste, smaczne, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem i posypana skórką pomarańczową.  Pyszniejszy niż z cukierni. Długo zachowuje swoją świeżość. Z tego przepisu wychodzą 3 makowce ok30 cm .Plusem jest ,że makowca można zamrozić, wystarczy owinąć szczelnie w folię(...)Domowa masa makowa z białkami: 1200gmasy makowej 6 białek jeżeli używamy gotowej masy sklepowej to należy dodać do niej 6 białek na 1200g masy makowej Dodatkowe składniki do makowca: lukier(1 szklanka cukru pudru plus 4 łyżki gorącej wody kandyzowana skórka pomarańczowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec zawijany przepis: Przygotowujemy rozczyn. W celu wykonania rozczynu do miski należy rozkruszyć

Olcia gotuje!
Gniazdka – pączki hiszpańskie 42

Macie ochotę na słodką przyjemność?? Mam świetną propozycję, na smaczne ,mięciutkie ,rozpływające się w ustach maślane ciastka- parzone. Są bardzo delikatne, niczym chmurka, lekkie i bardzo puszyste.. Polane lukrem to dla podniebienia prawdziwy raj!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 ml wody 60 g masła 150 g mąki pszennej 3 jajka rozmiar M szczypta soli olej rzepakowy do smażenia (dosyć(...)dużo bo gniazdka smażą się w głębokim tłuszczu) Składniki na lukier: 1 łyżka soku z cytryny 200 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pączki hiszpańskie: W średnim garnku zagotować wodę.Dodać pokrojone na kawałki masło i sól. Przez kilka minut podgrzewać,cały czas mieszając.Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i dość energicznie mieszając

Olcia gotuje!
Ciasto z borówkami 47

szklanka cukru – 220 g 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej – 320 g 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 500 g borówek amerykańskich lukier cytrynowy – do dekoracji 10 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki(...)suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Po kilku minutach wyjąć ciasto z pieca i zostawić je do ostudzenia. Ciasto przed podaniem można posypać obficie cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. 7. Lukier cytrynowy: Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać

Gotuj z Prezesem
Drożdżowe ze śliwkami 128

ciepłe mleko 250ml, cukier 100 g,  Kruszonka: masło 100 g, mąka pszenna 150 g,  cukier 100 g, cukier waniliowy 1 łyżka,  Dodatkowo: śliwki 300 g,  Lukier: cukier puder 100 g,  Sok z cytryny,  Sposób przygotowania: Zrobić rozczyn. 125 ml mleka wymieszać z drożdżami, z 5 łyżkami mąki oraz z 2 łyżkami cukru. Odstawić(...)blaszki o wymiarze 23/33. Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami i posypać śliwki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min.  Lukier: Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny. Lukier nie może być ani za bardzo lejący, ani zbyt gęsty. Gotowym lukrem polewamy ciasto i gotowe

kulinarne odsłony pati
Kruszonkowa tarta z morelami 64

kawy. Kruszonka: 220g zimnego masła 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej Nadzienie: 1 kg moreli 1 budyń waniliowy  2-3 łyżki cukru Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach kruszonkę. Wstawić do lodówki. Nadzienie: Morele umyć i pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski, dodać(...)papierem do pieczenia, wysypać trochę więcej jak połowę kruszonki, wyrównać. Na kruszonkę wyłożyć morele. Całość posypać pozostałą kruszonką. Tartę piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Ostudzić, polać lukrem. Lukier: cukier puder wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny, dodając odrobinkę wody, aby uzyskać gęsty lukier

Smakołyki Asi