mielone - 47549 przepisów (strona:54/3170)

Młynek do kawy elektryczny: jakość i precyzja mielenia 89

każdego miłośnika kawy młynek do mielenia to sprzęt nieodzowny. Najlepszy ekspres, najwspanialszy dripper czy najbardziej kunsztownie wykonany French Press na nic się zda, jeśli nie wsypiemy do niego dobrej, świeżo zmielonej kawy. Najlepszym sposobem na szybkie mielenie jest młynek elektryczny. Młynek do kawy elektryczny – żarnowy czy udarowy? Nie rozwodząc się nad tą kwestią za długo: tylko żarnowy. Przynajmniej takie opinie(...)dominują zarówno wśród profesjonalistów, jak i pasjonatów. Młynek udarowy to tak naprawdę mielenie ziaren, ale ich siekanie. Na dodatek na nierówne części. Mechanizm mielący w tym przypadku to ostrza takie jak np. w blenderze. Inaczej jest młynkiem żarnowym . Żarna składają się z dwóch części które podczas obracania się miażdżą ziarna do momentu, aż zostanie uzyskany określony poziom zmielenia. Panuje wprawdzie

Żyję by jeść
Sylwestrowe przekąski 185

odrywania, pizza ballas, pizzowe świderki oraz pizzerinki. Jeśli wolisz konkretniejsze smaki, polecam niezawodne chili con carne, kapsalon, lazanię, gołąbki bez zawijania, nuggetsy, paluchy z ciasta francuskiego z mięsem mielonym czy schab. Na ten ostatni znalazły się w zestawieniu 4 propozycje. Na sylwestrowym stole muszą znaleźć się też propozycje na zimno, takie, po które z przyjemnością można sięgnąć w każdej(...)Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem Sałatka Gyros Sałatka brokułowa z boczkiem Sałatka brokułowa z fetą Ekspresowa sałatka z kuskusem Sałatka „Król imprezy” Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą Sałatka z orzo, porem i kukurydzą Sałatka z selerem konserwowym, jabłkiem, szynką i ananasem Sałatka ziemniaczana z porem Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem Sałatka śledziowa Sałatka

Smaki Na Talerzu
Dukkah uniwersalna mieszanka przypraw 102

operować łyżkami. Przyprawy prażymy na suchej i mocno rozgrzanej patelni, często mieszając. Jak zaczną strzelać i pachnieć, to ściągamy, przesypujemy do miseczki i studzimy, ponieważ jak zaczniecie ucierać lub mielić gorące, to jest szansa, że zrobi się pasta lub masło. Orzechy prażymy w piekarniku lub na patelni. Osobiście wolę suchą i mocno rozgrzaną patelnię, bo mam większą kontrolę nad stopniem(...)łyżki) uprażonych orzechów laskowych 15 g (2 łyżki) uprażonego sezamu białego 5 g (1 łyżka) nasion kolendry 5 g (1 łyżka) nasion kuminu (może być kumin mielony w tej samej ilości) 5 g (1 łyżka) nasion kopru włoskiego 3 strączki (ok. 3 gramy) suszonego chilli 3 g (1 łyżeczka) suszonej mięty 5 g (czubata łyżeczka soli). Wszystkie przyprawy – oprócz

ladykitchen
Adjika 119

dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie pastę w proporcji pół na pół słodkiej i ostrej papryki. A jeśli przeraża was myśl, że chociaż odrobinę będzie piekło(...)POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli) 200 g obranego czosnku 2 kopiaste łyżki mielonej kolendry sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk usuwamy nasiona. Wszystko, oprócz kolendry i soli, mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy sól i kolendrę, mieszamy. Najlepiej wymieszać ręką, ubierzcie wtedy

ladykitchen
Adjika 193

dressingów. Świetnie robi dodanie jej do gulaszy czy delikatnych zup. Ja kocham ostre, więc używam jej do kanapek. Adjika nie wymaga pieczenia, gotowania, obierania. Adijka wymaga maszynki do mielenia i słoików do pasteryzowania. Jeśli boicie się zbyt wielkiej ostrości, zróbcie pastę w proporcji pół na pół słodkiej i ostrej papryki. A jeśli przeraża was myśl, że chociaż odrobinę będzie piekło(...)POMIDORAMI Składniki: 3 kg pomidorów 1,5 kg słodkiej, czerwonej papryki 500 g ostrej czerwonej papryki (weźcie swoją ulubioną, ja używam chilli) 200 g obranego czosnku 2 kopiaste łyżki mielonej kolendry sól do smaku. Przygotowanie: Z papryk usuwamy nasiona. Wszystko, oprócz kolendry i soli, mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy sól i kolendrę, mieszamy. Najlepiej wymieszać ręką, ubierzcie wtedy

ladykitchen
PYSZNA ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 108

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad to polecam Wam przepyszną zapiekankę z mięsa mielonego i warzyw. Jej wykonanie zajmuje kilka chwil a potem całość piecze się już sama :) Taką zapiekankę można przygotować np rano a zapiec po powrocie z pracy. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny :) Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube(...)kliknij tutaj Składniki: * 400 g mięsa mielonego * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * 1 łyżeczka soli+ do posypania na wierzch * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego+ do posypania na wierzch * 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam  Skworcu ) * 1 jajko * 3 łyżki bułki tartej * 3 ziemniaki * 3 mniejsze pomidory * 2 średnie cebule * 4 plasterki bekonu * 1 łyżeczka majeranku (użyłam

Zrób to smacznie
KOTLETY MIELONE Z PRZEPIÓRCZYM JAJKIEM 134

Kotlety mielone można przygotować na różne sposoby. Dzisiejsza moja propozycja to mielone z przepiórczym jajkiem w środku. Ciekawe i eleganckie danie obiadowe lub przekąska. My lubimy takiego kotlecika przekroić na pół i położyć na kanapki zamiast wędliny.  Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 1 jajko * bułka namoczona w mleku * 2 łyżki bułki(...)tartej * przypraw do mięsa mielonego * sól * pieprz Dodatkowo: * około 12 jajeczek przepiórczych * bułka tarta do obtaczania * olej do smażenia Wykonanie: Jajka przepiórcze ugotować we wrzątku około 3 minuty. Wystudzić, oskubać ze skorupek. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać całe jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz do smaku sól, pieprz i przyprawę

Zrób to smacznie
Pizza z mięsem mielonym 97

części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia (średnica 28 cm). Nałożyłam farsz: * 30 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3/4 puszki krojonych pomidorów * papryka słodka i ostra, sól * 1/2 papryki czerwonej surowej Mięso mielone podsmażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłam i dodałam jeszcze pokrojoną(...)piekarniku w 200 stopniach na przedostatnich szczebelkach przez ok 20 minut. Po tym czasie wyciągnęłam już upieczoną pizzę i podawałam z sosem czosnkowym  przepis . Notatki: * miałam mięso mielone wieprzowe, polecam również wołowe mięso mielone * zamiast pomidorów z puszki można samemu pokroić 2 średniej wielkości pomidory * można zwiększać lub zmniejszać składniki dodatków * doprawiać wedle własnego smaku

Pieprzyć z Fantazją
Rolada z mięsa mielonego 2577

mięsa mielonego możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to tradycyjne klopsiki mielone lub gołąbki, a także różnego rodzaju pulpeciki (np. w sosie pomidorowym lub koperkowym ). Tym razem wykorzystałam mięso mielone do zrobienia pysznej rolady z serem i suszonymi pomidorami. Taka roladka idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kajzerki 4-5 suszonych pomidorów w oliwie mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, ostra papryka w proszku, majeranek 100 g boczku wędzonego w plastrach około 100 g żółtego sera w kawałku 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć

Danka Pichci
Quesadilla z mięsem mielonym 269

łyżki przecieru pomidorowego 100g sera żółtego papryczka chilli sól pieprz olej do smażenia Przepis na sos czosnkowy znajdziecie >> tutaj <<. Quesadilla z mięsem mielonym – przepis Mięso mielone przesmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Papryczkę chilli kroimy w półplasterki. Jeśli nie lubicie ostrych dań po prostu usuńcie z niej pestki. Jedną tortillę(...)smarujemy przecierem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone i posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugą tortillą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 5-6 minut. Smacznego! Artykuł Quesadilla z mięsem mielonym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak curry według przepisu z YT + filmik 173

cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 puszka mleka kokosowego curry (cała paczka i trochę) kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw) kmin rzymski imbir mielony goździki mielone kardamon  anyż cynamon mielona słodka papryka pieprz sól pół łyżeczki cukru 2 listki laurowe oliwa i oczywiście ryż Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy(...)kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry i pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Ziemniaki kroimy w kostkę. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Kawa z mlekiem
Tort orzechowo-migdałowy 168

cukru wanilinowego Ciasto migdałowe: 10 białek 150 g cukru pudru 250 g mielonych migdałów sok z połowy małej cytryny Dodatkowo: marmolada morelowa 100-150 g czekolady 1-2 łyżki śmietanki 30% Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia(...)tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy, Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto migdałowe wylewamy na ciasto orzechowe, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). W razie gdyby pod koniec wierzch zbyt mocno się rumienił, przykrywamy go papierem

Smaki Na Talerzu
Pulpety w sosie koperkowym 194

domowymi kopytkami i buraczkami. Poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz przepis… Składniki na kopytka 500g ziemniaków 120 g mąki 1 jajko szczypta pieprzu Składniki na pulpety 500g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól pieprz mąka Składniki na sos koperkowy pęczek koperku 3 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany ok. 1-1,5 l bulionu(...)gorących- bezpośrednio po ugotowaniu. W przeciwnym razie będą potrzebowały dużej ilości mąki i będę twarde. Przepis na pulpety w sosie koperkowym Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone , wbijamy jajko, dodajemy namoczoną bułkę, sól, pieprz i całość mieszamy. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki , a następnie obtaczamy je w mące. Pulpety gotujemy w bulionie (bulionu powinna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z warzywnymi klopsikami 185

1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego olej koksowy do smażenia sól Sos: 500 ml passaty 1 łyżka Vegety Natur do pomidorów i mozzarelli 1 mała cebula 1 ząbek czosnku odrobina cukru oliwa z oliwek sól do smaku Dodatkowo: 500 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany) parmezan lub mielone migały i płatki drożdżowe(...)kostkę marchew i paprykę. Smaż kilka minut do miękkości. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj warzywa, soczewicę, pokrojone suszone pomidory, siemię lniane oraz przyprawy, w tym Vegetę Natur do mięsa mielonego . Dokładnie wymieszaj rękoma. Z gotowej masy formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej jest to robić lekko zwilżonymi dłońmi). Następnie przysmaż je na rozgrzanym oleju kokosowym do złotego koloru

Food Square
Cannelloni bolognese 209

gałki muszkatołowej Mielony biały pieprz do smaku Sól morska do smaku Dodatkowo: 15 dag startego ostrego sera np. cheddar   do posypania Natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, poddusić 3 minuty,   dodać mielone mięso(...)czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu.   Cannelloni nadziewać   mięsem mielonym układać obok siebie na warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy

Wanilia i Kardamon

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję