Niedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru(...)dodaję cukier puder, dokładnie mieszam. Jeśli jest nadal za rzadki, to dodaję więcej cukru. Z tej ilości składników wychodzi około 2 dużych szwedzkich misek oponków. Gdy ostygną smaruje je lukrem i obsypuję posypką. Podaję, gdy lukier zesztywnieje. Dla dzieci można przygotować lukier z samej wody i cukru lub oponki posypać zwyczajnie cukrem pudrem
Kuchnia co dniagoście i nieco się to zmieni Pewnie znacie kilka rodzajów pączków. Mnogość nadzienia też może przyprawić o ból głowy. Dla mnie jednak pączek jest jeden. Ma mieć lukier i w środku nadzienie z róży. Bita śmietana czy adwokat w pączku? Dla mnie to profanacja. Nie uznaję pączków z marketów, które nawet nie przypominają pączka. Te sypane cukrem pudrem(...)mnie też podróbki. Prawdziwy pączek kojarzy mi się a jakże, z dzieciństwem. W ciemnym, mocno wysmażonym pączkiem z lukrem. To nie były pączki domowe, ale kupne, czyli cukiernie też potrafiły robić dobre pączki. Moje pączki są dość mocno wysmażone, jeśli jednak lubicie złociste pączki a nie mocno brązowe, smażcie je krócej. Pączki wychodzą naprawdę wyborne. Mięciutkie, ciasto doskonale ugina się
Mieszam w GarnkuLUKIER DO WYPIEKÓW Lukier to nic innego jak polewa na bazie cukru i wody (lub soku) często z dodatkiem aromatów (np. cytrynowego lub pomarańczowego). Od wieków służy on do ozdabiania ciast, tortów, pierniczków, czy pączków. Nie każdy jednak wie jak zrobić taki lukier idealny – biały, słodki, chrupiący po zastygnięciu, ale niezbyt twardy. Poniżej zdradzam przepis na perfekcyjny lukier :) Składniki(...)masy. Stosować od razu na lekko ostygnięte wypieki. Małe ciastka najlepiej smarować za pomocą pędzelka, a większe polewać w dowolny sposób. Do pączków lepiej jest dodać więcej wody, bo lukier łatwiej jest wówczas rozsmarować (0,5-1 łyżki
Calzonella.comCiasto: 360g mąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru polejcie je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką(...)grzanie góra i dół. Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 13-15 minut. Wkładamy jedną blachę na raz, aby pączki upiekły się równomiernie. W między czasie przygotowujemy lukier. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy kilka kropli soku z cytryny oraz taką ilość soku
Kolizje Smakówteż inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla czerstwieje dużo wolniej niż jej drożdżowa wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy(...)się rumieni- kładziemy luźno kawałek folii aluminiowej. Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto już gotowe. DEKORACJA Po upieczeniu ciasto studzimy, w formie. Całkowicie ostudzoną struclę wyjmujemy z formy i papieru, lukrujemy. Lukier to utarty do białości cukier puder. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kroplami (dosłownie, po kropelce) cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier
Karo in the KitchenSkładniki: Na pierniczki 550g mąki pszennej 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 60g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao Na lukier 1 białko Około szklanki cukru pudru Masło rozpuszczamy w malutkim garnuszku. Jeśli miód jest w stanie stałym również go podgrzewamy, aby stał się płynny. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy(...)grubość ok. 3 mm. Wycinamy pierniczki przy pomocy foremek. Tak przygotowane pierniczki pieczemy przez 8 minut w temp 170 stopni. Po upieczeniu odkładamy na blat do ostygnięcia. Przygotowujemy lukier: Do szklanki wbijamy białko i dodajemy tyle cukru pudru, aż lukier osiągnie pożądaną konsystencje. Jeśli chcemy wykonać pierniczki to układamy na przemian pierniczki, lukier, aż stworzymy choinkę. Pomiędzy pierniczki nie dajemy
Kolizje SmakówSKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła 50 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można(...)wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Lukier: Cukier przesypujemy do miseczki i dokładnie ucieramy z likierem/sokiem/wodą do uzyskania jednolitej lekko płynnej konsystencji. Odkładamy połowę gęstego lukru do rożka. Do reszty dodajemy jeszcze trochę płynu aby uzyskać
Pyry na GazWstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja(...)Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą barwników) dodając w niewielkich ilościach różnych produktów spożywczych: Żółty - kurkuma Pomarańczowy - kurkuma i sok z buraka; ewentualnie sok z marchewki Ciemnozielony - odrobina soku ze szpinaku i młody jęczmień w proszku. Fioletowy - sok z jagód i sok z buraka Może się zdarzyć, że za bardzo rozrzedzicie
Powiedz dietom niepoczątek upiekłam pierniki, ale takie, które nie rosną, bo łatwiej dekorować i łatwiej nałożyć masę cukrową. Tu świetnie sprawdziły się Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy . Potem przygotowałam Lukier Królewski (Royal Icing) , który podzieliłam na dwie części, jedną zabarwiłam na zielono, a drugą pozostawiłam białą. Masa Plastyczna, tą akurat kupiłam, bo tak naprawdę to nie jestem zwolennikiem(...)masy, ale szablony wg mnie potrzebują płaskiej powierzchni, aby mogły dobrze do niej przylegać, by potem ładnie można było odcisnąć wzór z lukru. Blat pospałam cukrem pudrem i na nim rozwałkowałam masę plastyczną. Przyłożyłam do niej szablon, na który tępą stroną noża stołowego nałożyłam lukier królewski (do tego przygotowałam lekko gęściejszy, czyli dodałam więcej cukru pudru). I teraz cała
Blondynka Gotujesprawdzonych przepisów z babcinego zeszytu. Te mało wymyślne przepisy czasami są dużo lepsze jak te "przekombinowane". Do upieczenia tych ciasteczek potrzeba na ciasto tylko trzy składniki plus marmolada i lukier. A są takie pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g margaryny 4 szkl mąki pszennej 0,5 szkl jasnego piwa Do nadzienia: marmolada Lukier: 3-4 łyżki cukru do polew(...)zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek. Zimne ciasteczka polać lukrem
Ala piecze i gotujezostało sporo na naszą choinkę i do podjadania przed świętami. Starczy ich chyba aż do Wielkiej Nocy ;). Dekorowanie kończyliśmy dziś od rana, przynajmniej obiadu nie trzeba było gotować, bo lukier jakimś dziwnym cudem ubywał odwrotnie proporcjonalnie do ilości udekorowanych pierniczków ;). A przepis idealny na pierniki dostałam od Ady (jeszcze raz wielkie dzięki!) Jeżeli jeszcze nie zrobiliście pierników, te będą idealne(...)miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy - nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam z barwnikami, więc nie ma to znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków
Kuchnia w szuwarachłyżki spirytusu ( około 13g) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny szczypta soli nadzienie do pączków : marmolada lub konfitura na lukier : 3 łyżki letniej wody 1 łyżka soku z cytryny około 220 g cukru pudru smażyłam na oleju i smalcu : 500 g smalcu około 1 litr oleju Link do filmu z przygotowania(...)możemy dodać do niej 2 – 3 łyżki przegotowanej wody ( w zależności ile mamy marmolady ) i dokładnie wymieszać . Dekoracja pączków : Pączki możemy oprószyć cukrem pudrem , pomalować polewą czekoladową lub lukrem , tym razem dekorowałam lukrem i cukrem pudrem . Do miseczki wlewam wodę , dodaję stopniowo cukier puder i mieszam rózgą . Na koniec dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam. Lukier nie powinien być
Uwaga Babcia GotujeBardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca : ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto: kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo(...)lepszy od konkurencji) 50 g ciemnego kakao Na lukier: 150 g cukru pudru 1 białko sok z połówki cytryny PRZYGOTOWANIE W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy miodową masę
Moje Kuchenne Rewelacjepierniczki z poprzednich lat. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, żółty barwnik w żelu, różne posypki, perełki. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy(...)grubość ok. 3-4 mm, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie choinek. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok. 10 minut w 170 stopniach. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem na gęstą, błyszczącą masę, Dodajemy po kropelce żółtego barwnika, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Lukier przekładamy do specjalnego pisaka do dekorowania ciasteczek i wyciskamy
Aga w kuchniprzepis jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki krupczatki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 2 łyżki śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć(...)stolnicy, wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 10 minut aż ciasteczka się zarumienią. Ciasteczka ostudzić. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po niewielkiej ilości soku z cytryny i dokładnie mieszać. Dodać tyle soku by lukier był lejący ale gęsty. Lukier podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki
Mama Gotuje