lukier - 7892 przepisów (strona:31/527)

Drożdżowa babka parzona 234

masła 90 g cukru 8 g cukru wanilinowego 4 żółtka 1 jajko 130 g rodzynków + rum do namoczenia ( opcjonalnie ) skórka otarta z małej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Lukier: pół szklanki cukru pudru około 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Zaparka: Mąkę przesiać do miski. Mleko zagotować i wrzącym zalać mąkę w misce. Mieszać do połączenia, starając się rozcierać powstałe grudki(...)temperaturze 175°-180°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Lukier: W miseczce umieścić cukier puder, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie zbyt gęsty

Opowieści z piekarnika
Ślimaczki cynamonowe 75

mleka 80 g masła 3 żółtka 120 g cukru 10 g drożdży instant lub 25-30 g świeżych Masa cynamonowa: 30 g masła 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru Lukier: 110 g cukru pudru 3 łyżki wody Ślimaczki cynamonowe – wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce (masło wcześniej rozpuszczamy) i wyrabiamy 15 minut, najlepiej przy pomocy robota kuchennego(...)minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ślimaczki przez 20 minut. Wyjmujemy i to samo robimy z druga porcją. Zostawiamy do wystudzenia i robimy lukier: Cukier przekładamy do miseczki, wlewamy wodę i ucieramy łyżką, aż uzyskamy gęstą, płynną konsystencję. Jeśli wody jest za mało to dolewamy odrobinę, łyżkę. Jeśli lukier wyszedł za rzadki, to dosypujemy łyżkę

Marder&Marder Manufacture
Babka wielkanocna 86

dekoracyjny wypiek stał się obowiązkowym punktem Świąt Wielkanocnych. W zależności od regionu kraju, wypieka się różne baby – ucierane, piaskowe czy drożdżowe. Posypuje się je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU W moim domu od lat króluje klasyczna baba drożdżowa z rodzynkami, udekorowana solidną ilością lukru, skórką pomarańczową i płatkami migdałóe. Nieważne jak mało mam czasu(...)cukru 250 ml mleka szczypta soli 50 g rodzynek np. Helio kilka kropel ekstraktu waniliowego otarta skórka z ½ cytryny Lukier 200 g cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja 50 g skórki pomarańczowej np. Helio 30 g płatków

Na-talerzu.pl
Cynamonka (giant cinnamon roll) 112

jajko  50 g cukru 1/4 łyżeczki soli 60 g masła  100 g masła (w temp. pokojowej) 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 4 łyżki cukru trzcinowego Lukier:  50 g masła w temperaturze pokojowej  100 g serka kremowego  5 łyżeczek mleka  125 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić giant cinnamon roll(...)pieczenia tortownicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min, Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30-35 min. W między czasie przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy mikserem, albo za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego, płynnego lukru. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka. Jeszcze ciepłą cynamonkę dekorujemy lukrem

Kuchnia Łukasza
Świąteczny keks angielski 69

mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 300 g mieszanych bakalii (np. kandyzowanej skórki pomarańczowej, kandyzowanych melonów, kandyzowanej papai,  suszonych moreli, suszonych fig, daktyli) Lukier królewski: 1 białko 150 g cukru pudru 6-7 kropli soku z cytryny Do dekoracji: świeże owoce żurawiny kilka gałązek rozmarynu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki przełożyć do miseczki(...)najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 60 minut do momentu "suchego patyczka". Wystudzić. Przygotować lukier do dekoracji. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący. Gotowy

Świat Ciasta
Cytrynowe ciasteczka świąteczne z lukrem 97

zapraszam Was po kolejne świąteczne inspiracje. Tym razem są to kruche ciasteczka mocno pachnące cytryną. Będą idealne na bożonarodzeniowy stół, jako urozmaicenie dla klasycznych pierniczków. Cytrynowe ciasteczka świąteczne z lukrem są bajecznie proste do zrobienia. Do wykrawania ciasta użyjcie Waszych ulubionych foremek, a potem polukrujcie je i ozdóbcie różnego kształtu cukrowymi posypkami. Cytrynowe ciasteczka świąteczne Cytrynowe ciasteczka Czas przygotowania(...)minut + czas oczekiwania Składniki: starta skórka z jednej cytryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 jajko szczypta soli 200 g zimnego masła Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki soku z cytryny  posypka   Wykonanie: Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Bananowy szybki piernik z lukrem. 87

Jeśli macie nadmiar już byt dojrzałych bananów, więc ten przepis jest idealny. Szybki piernik bananowy. Można go przełożyć powidłem śliwkowym, ale ja z tego zrezygnowałam. Polałam jedynie lukrem.  Zapraszam!  składniki; 30 dag maki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka świeżego imbiru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 10 dag brązowego cukru 4 łyżki oleju 3 jajka 4 łyżki(...)mleka 3 dojrzałe banany 2 łyżki kakao   lukier ; 3 łyżki cukru pudru odrobina wody pół łyżeczki przyprawy do piernika   2 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie; W misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać cukier, przesiane kakao i wymieszać. Dodać starty imbir, wlać olej, jajka i mleko. Wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Wymieszać. Jeśli ciasto jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Świąteczne pierniczki / Christmas gingerbread cookies 98

szkl. cukru 130 g. masła 500 g. mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1/4 szkl. mleka 2 małe jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 30 g. przyprawy do piernika Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 białko Masło rozpuść. Dodaj miód i cukier, mieszaj aż cukier się rozpuści. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Ostudź. Mąkę wymieszaj z przyprawą(...)odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170°C przez 6-7 minut (aż wyrosną, lekko zbrązowieją z wierzchu i od spodu). Wyjmij i wystudź.  Lukier: Cukier puder wsyp do miseczki, dodaj białko jaja i miksuj mikserem przez 2 minuty. Miseczkę przykryj np. talerzykiem i odstaw lukier na 12 godzin (w temperaturze pokojowej). Lukier przełóż do rękawa

Delicious Place
Kilka pomysłów na dekorowanie świątecznych wypieków 84

wspólne z naszymi małymi pomocnikami. Dzieci chętnie pomogą jeśli nie w zagniataniu ciasta, to na pewno w wałkowaniu i wycinaniu różnych kształtów, a po upieczeniu również w dekorowaniu ich lukrem, czekoladą i posypkami. Jeśli chcecie sprawić dodatkową radość i dać od siebie coś słodkiego, proponuję Wam przepis na maślane ciasteczka, które można upiec na kilka sposobów. Dodając do ciasta kakao(...)posypać ciasteczka orzechami albo kolorową cukrową posypką, która przyklei się do czekolady i po zastygnięciu będzie dobrze się trzymać.   Do ozdabiania ciastek i pierników często stosuje się również lukier na bazie białka i cukru pudru (tzw. lukier królewski), który możemy zabarwić na różne kolory używając barwników spożywczych w proszku lub żelu. Precyzyjne nakładanie lukru stanie się prostsze i łatwiejsze

Obiad gotowy
Orkiszowo-owsiane pierniki z naturalnymi dodatkami 69

tyle, że dekorowanie pierników przed świętami stało się przyjemną tradycją, musiałam pójść na jakiś kompromis. I z tego powodu przedstawiam Wam dziś pyszne pierniki z naturalnymi i zdrowymi dodatkami. Lukier zabarwiłam liofilizowanymi owocami i warzywami. Truskawkowy i jagodowy to naprawdę coś wspaniałego! Jako dekoracje wykorzystałam suszone owoce oraz ekspandowaną ekologiczną komosę i amarantus. Ten ostatni wygląda jak złociste, malutkie koraliki(...)miodu 4 żółtka łyżka skórki startej z pomarańczy 20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 30 g przyprawy do piernika (domowej lub gotowej, dobrej jakości) łyżeczka sody lukier: 200 g cukru pudru 5-6 łyżek gorącej wody owocowe/warzywne Bio Różdżki Smaku Helpa owocowe Bio Łyżki Smaku Helpa dodatki: Bio Suchy Prowiant Helpa Bio eksPandy Helpa Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Mienta blog
Pierniczki alpejskie z śmietanowym lukrem 90

Pierniczki   które nie wymagają żadnego leżakowania, są mięciutkie i mega puchate od razu po upieczeniu. Polane lukrem na bazie kwaśnej śmietany. Ich aromatem z pieczenia przechodzi cały dom. Jest to propozycja dla tych którzy nie mieli czasu aby upiec pierniczki wcześniej. Bez nich nie ma świąt. Choć ich wałkowanie może sprawiać troszkę problemów, ponieważ ciasto jest lepiące to smak(...)łyżeczki sody Dr.Oetker 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika  Dr.Oetker 12 dag masła 15 dag prawdziwego miodu gryczanego 100 ml kwaśnej śmietany 18% 4 żółtka 2 białka   Lukier: 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 szklanki cukru pudru   Sposób przygotowania: Miód   przełożyć do rondelka, wsypać kakao, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzać na wolnym ogniu do momentu

Wanilia i Kardamon
Klasyczne pierniczki korzenne 82

masła 1/2 kg mąki 1,5 łyżeczki sody 1/2 torebki przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżki mleka torebka cukru waniliowego szczypta soli Na lukier: 1 białko jaja (rozm. M) 150 g cukru pudru 5 kropli soku z cytryny  W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło(...)wyciąć foremkami ulubione kształty  (fot.2) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu). Wystudzić na kratce  (fot.3) . Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Białko wlać do miski i ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier, a pod koniec ubijania sok z cytryny. Lukier powinien być gładki i lśniący. Gotowy lukier przełożyć

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania