lukier - 7892 przepisów (strona:26/527)

Donuty (donaty) z różowym lukrem 146

dziurką. Są równie kaloryczne jak nasze klasyczne, więc element karnawałowego obżarstwa zaliczony 😃. Na blogu znajdziecie również przepisy na: donaty klasyczne   donaty z piekarnika Donuty z różowym lukrem Czas przygotowania:  3 godziny Proporcje  na 16 sztuk Składniki: 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej) 15 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 35 g rozpuszczonego masła(...)cukru 1 jajko szczypta soli olej lub smalec do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie:  Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi

Kulinarne przygody Gatity
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 168

przepis na słodkie bułeczki nadziane czereśniami z kompotu. Co ciekawe, kompot jest tutaj jednym z podstawowych składników- dodajemy go nawet do ciasta. Bułeczki oblane są z góry różowym lukrem, który nadaje  im dodatkowego uroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Ciasto: 1 szkl ciepłego kompotu z czereśni 20 g świeżych(...)małe jajka szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego   Nadzienie: 500 g czereśni z kompotu 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek kompotu z czereśni   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić

Nastoletnie Wypiekanie
Pierniczki z lukrem królewskim 113

Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych korzennych ciasteczkach! Pierniczki z lukrem królewskim Składniki: pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj lukier królewski 3 białka 450 g cukru pudru(...)kropel soku z cytryny do dekoracji kolorowa posypka Przygotowanie: Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami. Odstawiamy, aż lukier wyschnie. Do lukru można dodać np. sok z buraków, a otrzymamy, w zależności od ilości dodanego soku, kolor różowy

Moja smaczna kuchnia
Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika 178

Inka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 suche drożdże instant (7-8 g) 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki masła 1 małe jajko 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka do lukru: ok. szklanka cukru pudru do lukru: białko małego jajka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Domek z piernika na kubek / szklankę / filiżankę: w dużej misce łączymy suche(...)według tego szablonu . Pieczemy ok. 5-8 minut w 180°C (170° z termoobiegiem) – gdy pierniczki zmienią kolor, są gotowe. Wystudzone elementy sklejamy za pomocą bardzo gęstego lukru, który zadziała jak klej (aby otrzymać lukier, należy połączyć białko małego jajka z ok. jedną szklanką cukru pudru – jeśli lukier jest za rzadki, należy dodać więcej cukru pudru). Gotowe domki

Poezja smaku
Babka Grejpfrutowa 152

łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu naturalnego Syrop: 2 łyżki cukru 80 ml soku z grejpfruta Lukier: 1 szklanka (120 g) cukru pudru 30 ml soku z grejpfruta szczypta soli Sposób przygotowania: Babkę przygotowuje się dość szybko, więc od razu włączyłam piekarnik i ustawiłam temperaturę na 180 stopni(...)formie  za pomocą wykałaczki porobiłam kilkanaście dziurek, następnie przy pomocy łyżeczki nasączyłam ciasto syropem. Dzięki tym dziurkom syrop ładnie wsiąkał w ciasto. Na końcu wyłożyłam ciasto na talerz. Lukier.  Wszystkie składniki należy wymieszać do konsystencji lukru i polać nim ciasto. Lukier zwykle mieszam robotem ręcznym z użyciem spiralnych końcówek. Miksuję na niewielkich obrotach. Ja pominęłam lukier

Blondynka Gotuje
Szarlotka miodowo-cytrynowa 211

Klasyczna szarlotka na kruchym miodowym cieście obficie oblana cytrynowym lukrem. Ciasto wręcz prosi się, by upiec je na chłodne jesienne wieczory, które dopiero przed nami. Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)   Blaty miodowe: 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej 175 g cukru 200 g zimnego masła(...)margaryny do pieczenia 2 średnie jajka   Nadzienie: 2 kg kwaśnych jabłek 1 cytrynowa galaretka   Lukier: sok z jednej cytryny 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki)   Przygotowanie:   Blaty miodowe: W garnuszku umieścić mleko, miód i sodę, podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka zacznie się pienić

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka Nagrobki 196

zimnego masła 80 g cukru pudru 1 żółtko 1 kopiasta łyżka kakao 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżeczki mleka   Lukier: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody odrobina naturalnego gorzkiego kakao     Przygotowanie:   Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać aromat(...)zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek. Trzeba kontrolować, czy się nie przypalają). Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia.      Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania gęstego lukru. Połowę lukru przełożyć do innej miseczki i dodać kakao, wymieszać. Ciemny lukier umieścić w tutce z papieru do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 451

łyżki cukru 1 małe jajko 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g masła   Dodatkowo: białko jajka do wysmarowania drożdżówek 400 g marmolady różanej lub wieloowocowej   Lukier: 10 łyżek cukru pudru 1,5-2 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem(...)minut. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte drożdżówki wysmarować roztrzepanym białkiem jajka. Piec przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.   Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dosypać odrobinę cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ostudzone Grzebienie wysmarować lukrem, odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM 147

przykryciem z folii aluminiowej. Jeśli chcecie, aby ciasto było intensywnie zielone, dodajcie odrobinę zielonego barwnika w paście lub w żelu ( na końcu łyżeczki). Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone  . SKŁADNIKI CIASTO wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 1 dojrzałe awokado(...)masła 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 50 g zmielonych migdałów ( 5 łyżek) 50 ml mleka DODATKOWO: odrobina zielonego barwnika w paście lub w żelu (polecam  taki  ) LUKIER 150 g cukru pudru około 5 łyżek soku z limonki 4 łyżki posiekanych pistacji WYKONANIE CIASTO : Keksówkę o długości ok. 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Cytrynowe babeczki z lukrem 128

Jeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Polecam ;) Składniki: (na ok. 12 sztuk)   Ciasto: 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 200 ml mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 1 szkl cukru(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki z cytryny szczypta soli   Lukier cytrynowy: 1 szkl cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny     Przygotowanie:   Ciasto:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Więcej przeczytasz tutaj  :) Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt

Nastoletnie Wypiekanie
Lukier plastyczny 18580

Lukier plastyczny jest idealny do dekoracji tortów, ciast, babeczek, do sporządzania drobnych elementów takich jak kwiatki, listki, różyczki itp. Bardzo prosty w przygotowaniu, można go barwić, przechowywać i jest w 100 procentach jadalny. Lukier plastyczny najlepiej kłaść na cieście posmarowanym masą maślaną, wtedy ładnie przylega do ciasta i się nie rozpuszcza. ok. 600 - 800 g. cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)żelatynę, a następnie glukozę. Połowę cukru wsypać do miski (lub na stolnicę), wlać do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wyrabiać jak ciasto. Powoli dosypywać cukier puder jednocześnie wyrabiając lukier na gładką, sprężystą masę. Nie trzeba wsypywać wszystkiego cukru od razu tylko stopniowo - masa nie może być twarda. Przygotowany lukier rozwałkować na stolnicy posmarowanej olejem (ładnie odchodzi od stolnicy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mazurek pełen bakalii 175

Wiele osób, nie wyobraża sobie świąt Wielkanocnych bez mazurka. Mazurki przygotowujemy z różnych ciast  biszkoptowe, marcepanowe, kruche. Ja przygotowałam z ciasta kruchego z ananasem i bakaliami, polany lukrem ze śmietany. Wierzch mazurków, można też pokryć różnymi masami np. orzechową czy kajmakową i udekorować je bakaliami lub owocami. Kto jeszcze nigdy nie piekł mazurka, niech spróbuje, bardzo pyszne ciasto(...)margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki suszone morele suszone Sposób przygotowania: Ciasto:  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę.  Dodać

Kuchnia Danusi
Pączki pieczone 386

wspominając. Jeśli dbacie o linię a bardzo Was kusi, żeby pochłonąć pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić. Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem róży z cukrem. Ponieważ za lukrem za bardzo nikt u nas nie przepada, polukrowałam je bardzo oszczędnie. Fajnym pomysłem jest(...)Drukuj Pączki pieczone Składniki Ciasto 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g miękkiego masła Lukier 200 g cukru pudru sok sok z cytryny 1 jajko do posmarowania Wykonanie Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Co ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru

Mieszam w Garnku
Domek z piernika 189

wcześniej schłodzić. Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu Miody Wileńskich , 1/2 opakowania przyprawy do piernika, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, lukier, posypki: perełki, śnieżynki, choinki, gwiazdki, serduszka, czerwona i biała masa plastyczna. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na małym ogniu(...)piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia, jednocześnie ciasto piernikowe nam stwardnieje i łatwiej będzie wyjąć. Dach i boki domku ozdobiłam różnym posypkami i lukrem. Posypki również przyklejałam na lukier. Następnie boki ścian posmarowałam lukrem i skleiłam ściany. Gdy lukier dobrze wyschnął, przykleiłam dach domku i ponownie odstawiłam. Na końcu na szczycie dachu wycisnęłam lukier

Aga w kuchni
Kolorowe pierniki świąteczne 185

przepisu na pierniczki świąteczne . Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza przygoda z lukrem królewskim i barwnikami spożywczymi. Składniki: 2 szklanki mąki + odrobina(...)podsypania 2 jajka 2 łyżki miodu 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika Lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru ewentualnie barwniki spożywcze Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. 2. Ciasto partiami wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty. 3. Pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 180 st.C

Kuchnia domowa Ani