spełniając tym samym warunki specyfikacji. Idealny rogal świętomarciński ma kształt podkowy lub półksiężyca, waży 200-250g, nadziany jest masą z białego maku i bakalii, polany pomadą lub lukrem i posypany orzechami. Ciasto półfrancuskie musi być składać się z 81 warstw i stanowić 60% jego wagi, 30% to nadzienie, 8% lukier i 2% orzechy. Jak jest u mnie(...)wymogów, ale smakiem wcale nie ustępują certyfikowanym:) Co zmieniłam w oryginalnej recepturze? Przede wszystkim zamieniłam margarynę na masło. Zmniejszyłam ilość cukru w masie makowej oraz nieco oszczędniej polałam je lukrem (u mnie jest go o wiele mniej, niż 8%:) Efekt jest taki, że sięgając po kolejnego rogala mam trochę mniejsze wyrzuty sumienia, ale nie mogę nazwać ich rogalami świętomarcińskimi
Obiad gotowyZamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać(...)margaryny około pół szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: 1 puszka maku z bakaliami ( 850 g ) od HELIO 5 dag orzechów włoskich od HELIO mąka pszenna do podsypania stolnicy Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Wykonanie pysznych rogali świątecznych: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy
Izabelawkuchnizlepiać bułeczki. Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem szczerze, że doskonałe również kolejnego dnia, bo jakimś cudem przetrwało kilka sztuk na następny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem(...)drożdżówki z borówkami są lepsze. Oczywiście, jeśli nie dysponujecie owocami, możecie użyć masy serowej, makowej czy też budyniu. Ja tym razem nie bawiłam się w kruszonkę, ale machnęłam drożdżówki lukrem na bazie śmietany. Ten lukier na bułeczkach, bardzo ucieszył Małe Rączki, które z zapałem ruszyły zlizywać lukier z drożdżówek Wasze maluchy też tak mają? Mi z przepisu wyszło 12 bułeczek
Mieszam w Garnkuoknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój, są bardzo, ale to bardzo kruche, delikatne i mocno cytrusowe. Ciastka bardzo proste i z minimalną ilością składników. Można je polukrować kolorowymi lukrami , a wtedy będą piękną ozdobą stołu Wielkanocnego i koszyczka ze święconką. Dzieci będą zachwycone! Print Ciasteczka z nutą cytrusową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super(...)średnie jajko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżka śmietany opcjonalnie, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt suche 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier 1 białko około 1 szklanka cukru pudru barwniki opcjonalnie Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, śmietanę zostawić na koniec i dodać w razie potrzeby. Ciasto zawinąć w folię spożywczą
SprawdzonaKuchnia.plpszennej 50 g cukru 75 g miękkiego masła 16 g cukru waniliowego 12 g świeżych drożdży 250 ml mleka 5 g soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) Lukier 20 g masła 50 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki gorącej wody Dodatkowo 1 l oleju do smażenia **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) Donuts 500 g di farina(...)dorarli su entrambi i lati. Una volta pronti, scolate i donuts dell'olio in eccesso, ponendoli su della carta assorbente da cucina e lasciateli intiepidire. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem pudrem i ciepłą wod ą . Lukier powinien być kremowy bez grudek. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru, jeśli
La grande e la piccola cuocapopołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy(...)pieczenia szczypta soli 60 g masła 150 g serka mascarpone 50 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 20 g miodu 1 jajko – żółtko i białko osobno LUKIER ŻURAWINOWY 100 g cukru pudru 5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej 2 – 3 łyżki wody Wykonanie SCONES Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do mąki dodajemy masło
Tajemnice Smakuciemnego (bez cukru) 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki miodu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli na lukier: 2 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny około 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe pierniczki Przygotowanie: Do miski przekładam cukier, dodaję(...)półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dekoracja: Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem. Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier
Uwaga Babcia Gotujedopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej - 300 ml oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego z cytryny - 4 łyżki skórki otartej(...)cytryny - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - borówka amerykańska (ok. 600 g) Lukier: - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej - 2 łyżki soku z cytryny - cukier puder (ile lukier “zabierze”) Po dokładnym umyciu i sparzeniu cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą część). Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy mąkę
mojewypiekiinietylkojuż ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 całe jajko(...)żółtko 1 łyżka śmietany 18% 2 czubate łyżeczki kakao Lukier: użyłam tym razem gotowego lukry klasycznego w torebce od D. Oetkera, tylko zamiast wody dodałam sok z cytryny oczywiście można zrobić też zwykły lukier z cukru pudru i soku lub wody ale bałam się że nie będzie dobrze się trzymał. trzecim sposobem na lukier jest, sparzenie jajka, oddzielenie żółtka
Gotowanie...to proste !Babkę cytrynową upiekłam w wersji dla osób nie jedzących cukru. Zamiast cukru użyłam erytrytol. Babkę polukrowałam lukrem na bazie erytrytolu. Oczywiście można babkę upiec w wersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość cukru jaką należy użyć. 250 g miękkiego masła, 5 jajek, szczypta soli, 250 g erytrytolu (180 g cukru), 300 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g mielonych orzechów włoskich, skórka otarta z 2 – 3 cytryn, do nasączenia: sok z 2 cytryn, 5 łyżek erytrytolu (3 łyżki cukru), lukier: 250 g eryrtytolu, 30 ml soku z cytryny, masło do wysmarowania formy, buka tarta do wysypania formy Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać
królestwo garówFantastyczne, pomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera. Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko(...)jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem. SKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki 1 pomarańcza 100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej
cool and mintychoć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym, z królewskim lukrem trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej(...)cukru pudru 15 dag masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki prawdziwego miodu Szczypta mielonego białego pieprzu Szczypta soli Lukier królewski do dekoracji: 1 białko 1 szklanka cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli
Wanilia i Kardamonżółtko 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 2 łyżki masła lub margaryny ( najlepiej masła ) Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe ) cynamon mielony według uznania Na lukier: 1 małe białko ( zimne z lodówki ) niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie pysznego ciasta drożdżowego z powidłem i lukrem(...)wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy od wielkości białka
Izabelawkuchnipieczenia 300 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g roztopionego, wystudzonego masła 2 – 3 żółtka Składniki na lukier: ok. ½ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki. Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki(...)zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier. Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Przygotowałam dwie blaszki i wstawiłam
Kuchnia u Krysiwydrylowanych wiśni 300 g cukru 150 g masła 150 g margaryny 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych Ponadto do lukru: cukier puder sok z wiśni oraz: 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch i nie przerywając ucierania, dodawałam po jednym jajku. Kiedy już wszystkie(...)gorącego piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch się zarumienił, sprawdziłam patyczkiem. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i zostawiłam, żeby wystygło. Pięknie się upiekło. W tym czasie przygotowałam lukier Jeden wiśniowy, drugi biały. Cukier puder wymieszałam z sokiem z wiśni i utarłam, żeby nie było grudek. Powstały lukier rozsmarowałam na cieście. Zrobiłam też biały lukier. Cukier puder wymieszałam
Kuchnia u Krysiszklanki mąki pszennej - 4 dag drożdży - 2/3 szklanki słodkiego mleka - 10 dag masła (najlepiej sklarowanego) - 5-7 żółtek - 10 dag cukru - aromat waniliowy - pół szklanki bakalii - szczyptę soli Na lukier: - 20 dag cukru pudru - łyżkę stołową rumu - 1-2 łyżki soku z cytryny i łyżkę stołową wody oraz trochę sklarowanego masła do posmarowania formy Będą Ci potrzebne: - dwie miski (duża(...)zagniatania ciasta i mniejsza na lukier) - sitko - dwa spore, najlepiej litrowe kubki - mały rondelek - jedna duża forma do pieczenia bab z kominkiem, lub dwie mniejsze - drewniana łyżka - mikser z końcówkami do ubijania piany - pędzel do lukru - czysta lniana ściereczka - kuchenne rękawice Etap wstępny Na 2-3 godziny przed przystąpieniem do robienia ciasta wyjmujemy z szafki
Moja Książka KucharskaŚwięta Wielkanocne i pewnych uroczych wypieków z takiej okazji, nie mogę sobie odpuścić :) Zaczynam od słodkich króliczków, czyli delikatnych, rozpływających się w ustach kruchych ciasteczek z waniliowym posmakiem, udekorowanych lukrem królewskim. Składniki na kruche ciasteczka (około 45 szt.): 300 g mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła 1 opak. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Lukier królewski (1 porcja): /do udekorowania wszystkich ciasteczek potrzebne jest około 4-5 porcji lukru!/ 30 g białka 150 g cukru pudru 6 kropli soku z cytryny Dodatkowo: czerwony i czarny barwnik spożywczy Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem
Świat Ciastawybór trudny. Ale to Wy musicie cię przekonać i zdecydować. Składniki (na 11 sztuk): 100 g masła 250 ml wody s zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku z cytryny Bita śmietana 250 ml kremówki (30%) 1 łyżeczka cukru pudru Ponadto(...)minutach odwróciłam pączek na drugą stronę. Wysmażył się na złoty kolor z obu stron. Wyjęłam z rondla i przełożyłam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zrobiłam lukier: W garnuszku wymieszałam cukier, mleko i sok z cytryny. Dokładnie utarłam, żeby lukier nabrał gładkiej konsystencji. Ubiłam kremówkę na puch. Pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Część pączków przełożyłam bitą
Kuchnia u KrysiCiasteczka kakaowe różnej wielkości przygotowałam, pomiędzy którymi lukier dodałam. Stopniowo je posklejałam, dzięki temu kształt choinek uzyskałam. Dodatkowo perełkami je ozdobiłam, takie niby banieczki z nich zrobiłam. Ciastka słodkości w sobie mało mają, dlatego lukier, perełki idealnie je dosładzają. Z ciasta można powycinać dowolne ciasteczka, serduszka, choinki czy zwykłe kółeczka, potem lukrem pomalować i perełkami zwykłe ciasteczka, na świąteczne(...)się do wałka, najlepiej podsypać je mąką. Można wałkować przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min. Przekładamy na kratkę do przestygnięcia. lukier: Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody. Lukier przekładamy do szprycy. Zaczynając od największego
Moniki Smakołykipolecam. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy Lukier: 1 zimne białko około1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy(...)pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego. 3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy
Izabelawkuchnirazu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś się od życia należy! Szykujemy sobie kubeczek, miskę, rondelek i misę miksera – to lepkie ciasto, zdecydowanie lepiej(...)grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 9-12 minut (dopasujcie czas do ich wielkości, mniejszym pierniczkom wystarczy krótsze pieczenie). Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy bardzo prostym, cienkim lukrem. Cukier puder (na tą ilość pierniczków zużyłam około 2/3 szklanki) przesiewamy przez gęste sitko do miseczki i dodajemy do niego tyle wody z sokiem z cytryny i rumem, żeby cukier stał
Karo in the Kitchenrewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni, przepięknie pachnący produkt od Kamisa - cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Sprawił on, że aromat biscotti stał się jeszcze bardziej wyjątkowy(...)oczywiście najlepiej wychodzi mu zjadanie ciasteczek, a te piernikowe biscotti niezwykle mu podpasowały :) ➤ Sprawdź także: biscotti z puree z dyni oraz biscotti bez cukru Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu Składniki / na ok 50 sztuk: 200 g cukru (ja zastąpiłam mannitolem, można dać też np. ksylitol) 2 łyżki syropu z daktyli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Chilli Czosnek i Oliwadość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła 550 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia jajko 20 g przyprawy(...)piernika do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów Na lukier: ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody szklanka cukru pudru Przygotowanie: 1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie
Zasmakuj KuchniNiesamowity przepis na uniwersalny biały lukier z białek . Przepis na ten lukier pochodzi z dzieła "Uniwersalna książka kucharska" Marya Ochorowicz-Monatowa wydanej w 1910 roku. W przepisie Autorki lukier robi się z pięciu białek i jednego funta cukru. Polecam jednak zrobić ten pyszny, śnieżnobiały lukier z dwóch białek jaj.. zdecydowanie wystarczy go do polukrowania 3 makowców, czy też(...)całego worka świątecznych pierniczków :-) Zamiast zwykłego cukru zaś użyj cukier puder, dzięki któremu znacznie szybciej zrobisz lukier. Lukier biały możecie też znać pod nazwą - lukier królewski
AniaGotuje.plchrupiące, a w środku będą miękkie. Pierniczki są proste w przygotowaniu. Z przepisu uzyskamy około 10 dużych pierniczków (dużych jak moje gwiazdki i domki) lub 20 mniejszych. Pierniczki udekorowałam lukrem i cukierkami, żelkami, posypkami cukrowymi. Przepis na lukier tutaj: „ Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik ) . Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)melasy karobowej może być buraczana lub z trzciny cukrowej) 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki białego octu winnego lub jabłkowego około 380-400g mąki pszennej (użyłam tortowej) Dodatkowo: lukier do ozdoby (przepis na lukier jest tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier”klik cukierki, żelki, posypki cukrowe 1. Do miski przełożyć masło i ucierać je mikserem przez około
Mała CukierenkaKlasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo(...)uzyskasz gęstą, jednolitą i pozbawioną grudek dekorację. Dodatek aromatu sprawi, że polewa czekoladowa nie tylko będzie pięknie mienić się na torcie, ale i intrygować swoim delikatnym posmakiem. Plastyczny lukier w stylu angielskim Nie tylko polewa czekoladowa , ale i lukier świetnie nadają się do dekorowania różnego rodzaju wypieków. W przypadku torcików w stylu angielskim najlepiej sprawdzi się lukier plastyczny, nazywany też
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechętny na pyszną bułeczkę? Zapraszam, bo są pyszne, niezwykle mięciutkie ciasto, wspaniała w smaku mieszanka keksowa , do tego słodki lukier. Ja takie bułeczki uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy, ale można podać je z mlekiem, jak kto lubi. Takie bułeczki można również upiec również na świąteczny stół, będą pyszną ozdobą stołu, ale również szybko z niego znikną. Do przygotowania tych pysznych(...)łyżka mąki tortowej 5 dag świeżych drożdży Ciasto: 2 jajka 1 żółtko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 4 łyżki oleju rzepakowego 3 szklanki mąki tortowej ewentualnie ciepłe mleko Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 30 dag mieszanki keksowej 2 łyżki masła lub margaryny mąka pszenna do posypania stolnicy kolorowa cukrowa posypka według uznania Wykonanie
IzabelawkuchniKrem maślany, nazywany też lukrem maślanym to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast, muffinek i babeczek. Prosty, wymagający tylko kilku składników, efektowny i wszechstronny. Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany(...)nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest tutaj ubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie
Karo in the Kitchenżeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około(...)letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić
Smakołyki Berenikioleju 150 g cukru kryształu 150 g jogurtu naturalnego kremowego 40 g wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki(...)można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy
Uwaga Babcia GotujeKochani! Z racji tego, że tłusty czwartek tuż, tuż mam dla Was kolejną propozycję na pyszne, puszyste pączki. Tym razem będą to oryginalne, amerykańskie pączki z dziurką, hojnie dekorowane lukrem, lub czekoladą i kolorowymi posypkami ;) Pączki smakują wybornie i znikają błyskawicznie. Bardzo polecam! Składniki na amerykańskie pączki: na 12-14 sztuk 340 g mąki pszennej (ja użyłam dobrej jakości tortowej(...)smażenia. Pączki smażymy z każdej strony po około minucie, na brązowy, apetyczny kolor. Gotowe pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny) Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy
Rozpustne gotowaniegęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji. Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych(...)cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć
Kuchcik gotujepomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. składniki: 2 białka ok 400 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny(...)miksować na małych obrotach do czasu aż powstanie gęsty lukier. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę cukru (gdyby lukier był zbyt rzadki) lub odrobinę soku z cytryny (gdyby była za gęsty) - zależy to od wielkości jaj. Miseczkę z lukrem przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut - w tym czasie kilkakrotnie delikatnie "uderzyć" miseczką o podłoże - pomoże to odgazować
6niebomąki pszennej tortowej 1 jajko (ze wsi) 300 ml zimnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 20 g domowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie ciasta na pierniczki: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Zostawiłam na małym ogniu, żeby masa(...)zachować odstępy, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę urosną. Blaszkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę żeby wystygły. W tym czasie przygotowałam gęsty lukier. Najlepiej zrobić go ucierając za pomocą miksera spienione białko a po chwili dosypywać cukier puder. Jeśli zależy nam, żeby lukier był gładki i lśniący, to trzeba ucierać nawet 10minut
Kuchnia u Krysizimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory(...)stwardniał. Gwiazdki przekładamy kremem. Najlepiej za pomocą szprycy, aby zrobić to równomiernie. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min., aby ciastka stały się stabilne. KREM MAŚLANY: LUKIER PLASTYCZNY: 60 g masła 400 g cukru pudru 200 - 220 g cukru pudru 50 g glukozy 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka żelatyny 4-5 łyżek zimnej wody KREM MAŚLANY: Masło w temperaturze
Kuchnia od dwojgaskórka z 1 cytryny (wyparzonej) 2 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem): 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lukier: 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek ciepłej wody czarny barwnik spożywczy (ilość zależna od pożądanej intensywności koloru) Dodatkowo: opakowanie "Jadalnych oczu" (np. Wilton) pisak cukrowy w kolorze czerwonym (np. Oetker) Wykonanie: Ciasto(...)się nie przypaliły). Jeśli nie macie w swoich piekarnikach funkcji termoobiegu ustawcie temperaturę na ok. 190 stopni i pieczcie ciasteczka ok. 10 minut. Upieczone pajączki studzimy na kratce. Czarny lukier: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy do niego na początek ok. 2 łyżek ciepłej wody i mieszamy bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę
MyCookBook.pldobrego przepisu aby były dla mnie idealne... Dziś zapraszam Was na pączki z marmoladą wieloowocową , któr ą otrzymałam od firmy Jamar w ramach współpracy. Moje pączki pokryłam słodkim lukrem przygotowanym na soku z cytryny i posypałam skórka kandyzowaną pomarańczową - efekt ... Zniknęły błyskawicznie :) Pączki z marmoladą z lukrem i skórką pomarańczową Składniki : 500 g m ą ki tortowej(...)ółtek 50 g drożdży 250 ml mleka 100 g masła 1 łyżka cuk ru 1 łyżeczka soli 25g wódki olej 2l lukier : sok z 1 cytryny około 3/4-1 szklanka cukru pudru (dodatkowo 1 łyżka kawy mielonej) dodatkowo : Marmolada twarda wieloowocowa Jamar skórka kandyzowana pomarańczowa Przygotowanie : P rzygotowujemy rozczyn - do ciep łego mlek a wsypujemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje mi się, że nie ma konieczność by pisać o tym jak przygotować lukier, no ale... Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają(...)się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt rzadki bo będzie spływał z pierniczków. DO dekoracji pierniczków używamy czego tylko dusza zapragnie, ja używałam barwników spożywczych, które
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku-należy uważać by nie przypalić :-) Gdy wszystkie części chatki mamy pieczone, i ostudzone przechodzimy do dekoracji. Dekorujemy według własnego uznania lukrem królewskim-czyli tym z białka, soku z cytryny oraz cukru pudru. Ja do dekoracji używam woreczków strunowych. Udekorowane części chatki odkładamy do wyschnięcia. Do resztki lukru dajemy troszkę wody i takim(...)lurem malujemy bazę. Przygotowujemy nowy lukier, tym razem dużo gęstszy, mniej więcej taki jak do dekorowania -to będzie nasz cement. Sklejanie chatki rozpoczynamy od frontu i ścian, na krawędzie dajemy lukier, i delikatnie łączymy z bazą. Chwilkę przytrzymujemy, aby lukier związał. Gdy mamy sklejone ściany, odstawiamy chatkę najlepiej na noc. następnego dnia kleimy dach, komin. Zaklejamy lukrem ewentualne niedoskonałości, robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodnosić ich smak. Można nadziać klasycznie masą budyniową, bitą śmietaną, kremem kawowym... Ja zrobiłam z bitą śmietaną i z masą budyniową. Na wierzchu rozsmarowałam polewę czekoladową i lukier kawowy. Wybór więc był. Każdy zjadł po dwie sztuki, żeby wiedzieć które są smaczniejsze. A Wy, jakie lubicie najbardziej? A może macie jakiś inny, sprawdzony przepis na wspaniałe eklery(...)budyń 400 ml mleka 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na krem z bitej śmietany : 500 ml śmietanki (30%) 2 łyżki cukru Składniki na lukier kawowy: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki gorącej wody Składniki na polewę czekoladową: 100 ml śmietanki (30%) 100 g czekolady (gorzkiej) 10 ml mleka
Kuchnia u KrysiJeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach. Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę wody - ucieramy i gotowe! Pyszny, słodki i biały lukier idealny na piernikową choinkę(...)Gotowe pierniczki prezentują się o tak: A teraz czas na zdobienie. Przygotowany lukier biały, lukier zielony, pisaki lukrowe i mnóstwo cukrowych posypek - zielone, różowe, wielokolorowe... Do tego białe gwiazdki i złote perełki. A pierniczki gotowe i rozłożone na blacie. A tutaj moja duma - piernikowa choinka! Różnej wielkości gwiazdki zlepiłam ze sobą za pomocą
dobra gospodyni dom wesołym czynistać w kolejce w sklepie za kupnym (który często ma całą litanię składników;) Zróbcie go sami, a nie pożałujecie. Kolejna pyszna słodka sprawa z serii "wiem co jem". Lukier klasyczny: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki wody (zamiast wody możesz użyć łyżkę wody + łyżkę mleka). Lukier cytrynowy/pomarańczowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny/2 łyżki soku(...)pomarańczy. Lukier czekoladowy: Szklanka przesianego cukru pudru + 1 łyżka wody + 1 łyżka mleka + łyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było
Zasmakuj KuchniWitam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie: Do miski daję białko(...)dodaję około połowy cukru i miksuję. Dodaję sok z cytryny, nadal miksuję i dodaję jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był za gęsty:). Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujejeszcze nie jedliście! (uprzedzając wątpliwości - tak, ciągle mają ten charakterystyczny korzenny smak i aromat, tak, ciągle mogą przybierać dowolną postać i tak - na końcu można je polukrować - ale o lukrach i ich bogatej gamie może innym razem). Pierniczki (50 – 60 sztuk) 10g potrawy, czyli 1 mała sztuka: Energia – 34 kcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz – 17,3g, Węglowodany(...)ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy, opcjonalnie 3 jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku
Przepysznik - BLW i nie tylkopowodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni w szczelnie zamkniętym słoju lub puszcze. Pierniczki z lukrem, będą też(...)też stołu świątecznego. Mogą byś smacznym i uroczym prezentem od serca dla bliskich nam osób. Pierniczki to też idealny dodatek do kawy w grudniowe przedpołudnie! Zapraszam! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 550 g mąki + mąka do podypywania - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody
SMYKWKUCHNIPIERNICZKÓW: Na jedną choinkę potrzebujemy: 10 gwiazdek z piernika , po 2 tej samej wielkości (polecam foremki widoczne na zdjęciu, ok. 4 zł za 5 szt dostępne w Tesco) lukier * posypka (najładniej wygląda drobniutka, u mnie perełki cukrowe Dr. Oetkera) *polecam lukier budyniowy, ale może być każdy inn y Wykonanie choinek: Każdego pierniczka przekłuwamy na środku patyczkiem(...)szaszłyków. Dwa największe pierniczki lukrujemy po brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych. Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami
Kto ugości moich gości?łyżeczka cynamonu • 1 łyżeczka amoniaku • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy • 100 g surowej masy marcepanowej polewa piernikowa • cukier puder • sok 1/2 cytryny • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier królewski • 1 białko jajka • cukier puder ponadto • małe biszkopty • lukier królewski • barwnik czerwony • polewa czekoladowa • lukier • cukier puder • sok z cytryny • 1 łyżka przyprawy do piernika • papilotki do babek Sposób przygotowania(...)piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do 1/5 szklanki zależy od białka jakie duże było jajko • Gotowy lukier przełożyć kilka łyżek do miski dodać barwnik
W królestwie smaków BeatyCudownie miękkie drożdżowe bułeczki obficie nadziane jagodami, czyli popularne i lubiane jagodzianki. Idealne, jeśli szukacie pysznego pomysłu na przerobienie swoich, zbieranych w pocie czoła jagódek :) Dodatkowo oblałam je lukrem na bazie wyciśniętego z jagód soku. Jest obłędny! Ma piękny, intensywny różowo-fioletowy kolor, a w dodatku tak fantastycznie pachnie. Pamiętajcie, aby nie żałować jagód do nadziania bułeczek, dajcie ich tyle(...)masła 1/2 łyżeczki suchych drożdży 20 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka szczypta soli Nadzienie: 2-3 szklanki jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Lukier jagodowy: 4-6 czubatych łyżek cukru pudru ok. pół szklanki jagód Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka (wystarczy 1/4 szklanki) z dodatkiem łyżki cukru oraz łyżki mąki. Mieszamy
MyCookBook.plcukierniczy, płaski szeroki nóż do nakładania kremu, linijka lub ekierka, drewniane wykałaczki, nić dentystyczna. Wszystko to, czym będziecie przekładać tort – wybrany krem i konfitura. Dodatkowo krem maślany pod fondant (lukier cukierniczy), nieprzywierająca mata i szeroki wałek oraz lukier plastyczny. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystygnięciu. Mój dość wyraźnie urósł i wytworzyła się kopułka. Ścinamy ją, żeby jak najbardziej(...)gotowej, nie robię sama, z wygody) rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm. Nakładamy na lekko zwilżoną pędzelkiem z wodą masę maślaną i wyrównujemy całość, na koniec obcinając nadmiar lukru. Przy nakładaniu fondantu nieoceniona jest obrotowa podstawka pod ciasto. Wszystkie operacje powtarzamy z mniejszym ciastem. Schładzamy. Ustawianie pięter jest ważne nawet w tak małych ciastach jak moje dzisiejsze. Naszykujcie sobie
Karo in the Kitchenmaki (z górką) 1 kostka margaryny Palma spółki Bielmar 1 całe jajko 1 żółtko 4 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru Lukier: 1 białko cukier puder (około 1 szkl.) szczypta soli opcjonalnie: sok z cytryny lub pomarańczy Dodatkowo: cukier puder kolorowe ozdoby cukrowe Sposób przygotowania: Zagniatamy ciasto: mąkę, cukier puder, kakao, margarynę(...)się nie zniekształciły) i pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach (małe części pieczemy oddzielnie i krócej, większe razem i ciut dłużej). Studzimy. Z pozostałego białka przygotowujemy lukier: białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo zaczynamy dodawać cukier puder (po max 2 łyżki!) i ubijamy do każdorazowego rozpuszczenia cukru pudru (sporo go potrzeba, aby lukier był
Kolorowy Przepisownikskoro pogoda nie pozwala na jakiekolwiek prace na dworze, to wyżywamy się w kuchni:) Potrzebne Paczka niepołamanych, dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru(...)starcza na 3-4 warstwy, w zależności od tego w jakiej formie robię. Gotowy deser przykrywamy folią aluminiową, żeby wierzchnia warstwa herbatników nie obeschła. Przygotowujemy dekoracje. Na Wielkanoc wybrałam lukier. Zawsze uważałam robienie własnego lukru za niepotrzebny snobizm- przecież można kupić gotowy w torebce. Tak było dopóki nie spróbowałam lukru Zuzi na maślanych ciasteczkach ( przepis na jej blogu )- aromatycznego
les mirabellesmiędzyczasie zachęcania do świątecznych wypieków wrzucamy szybki i króciutki przepis na lukier pomarańczowy. Myślę, że przepis taki może się przydać do przyrządzania różnych wypieków nie tylko świątecznych, jest on alternatywą dla klasycznego lukru białego. Do lukru wykorzystałam skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy. Lukier pomarańczowy Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1/2 pomarańczy(...)skórki pomarańczowej Helio Przygotowanie: Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową Helio i tak przygotowanym dekorujemy wypieki. Do lukru wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Skórka ta sprawdziła się doskonale, była aromatyczna, słodka i w fajnych malutkich kawałeczkach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś mam dla Was kolejny już pomysł na walentynkowe ciasteczka (poprzednie można zobaczyć tutaj ). Tym razem są to słodkie walentynkowe koperty. Do dekoracji ciasteczek wykorzystałam lukier królewski i masę cukrową . Jeśli jednak nie macie ochoty robić specjalnie masy cukrowej (potrzeba jej tylko troszkę), ozdobne serduszka można też namalować lukrem z dodatkiem czerwonego barwnika spożywczego. Do dekoracji nie potrzeba, żadnych specjalnych(...)moich już dawno nie ma ;) Składniki na ciasteczka (jeśli decydujemy się na lukrową dekorację polecam dać o połowę mniej cukru i w to miejsce dodać mąkę) Składniki na lukier Składniki na domową masę cukrową Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy
Ciastkozercydreszczem, który przeszedł po szumiącej wstążce mojego górskiego strumyka? A może w ogóle są dwa księżyce . . . Jeden dla TAMTYCH, drugi tylko dla nas? Ten drugi srebrzy się bielą lukru, pod którym chowa najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa. Pachnące niedostępnym rumem i leczącym smutki kakao. Ten drugi to uśmiechnięty rogalik ust Babci Pauliny. Tej z Północy, i tej z Południa(...)przez dziecięce paluszki z nadzieją, że nikt z dorosłych nie zauważy. Kakaowa puszystość pełna mielonych orzechów. Wilgotna od rumu, który rozgrzewa zmysły i zastyga w grubej warstwie lukru. Dwa księżyce, dwa światy. Dzieciństwo zakradające się w rumowe opary dorosłości. Dorosłość wędrująca po nitce rumowego zapachu do utraconego dzieciństwa. Północ - Południe. Dwa światy. Dwa księżyce. Jeden
KUCHARNIApokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker. Mi w udziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam(...)wieżyczki:100 gramów kostki do pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy
Poezja smakumąki pszennej (użyłam tortowej)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sodyszczypta soli40g ciemnego kakao bez cukru120ml mlekaskórka starta z jednej pomarańczy1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego100g czekolady gorzkiej lub mlecznejDodatkowo:lukier plastyczny czerwonylukier plastyczny biały + zielony barwnik spożywczywycinaczki do lukru w kształcie listków ostrokrzewu 1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć(...)Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić ją, aby ładnie przykryła babeczkę. Odstawić do zastygnięcia. 7. Trochę lukru zabarwić na zielono. Z czerwonego lukru w rękach uformować małe kuleczki. 8. Zielony lukier dosyć cienko rozwałkować (można podsypywać cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną). Przy pomocy foremek do lukru powycinać listki
Mała Cukierenkapiekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po czym twardnieją, aby po pokryciu lukrem znów stać się miękkimi na drugi dzień.Gdy pierniczki wystygną, można przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder i stale mieszając wlewać łyżka po łyżce gorącą wodę. Lukier ma być lejący(...)gęsty. W tak przygotowanym lukrzem maczać Lebkuchen i odkładać na kratkę, aby lukier całkowicie zastygł.Następnego dnia gotowe pierniczki (z zastygniętym lukrem) przełożyć do pudełka/puszki i szczelnie zamknąć. Pierniczki powinny być już miękkie i gotowe do jedzenia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 30 - 35 pierniczków. Mi wyszło 35 sztuk.Zamiast kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy można
Gospodyni Miejskazbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej.Przepis na ciasteczkaPrzepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)Przepis na masę cukrowąCiasto przygotowujemy według przepisu.Dobrze wyrobione ciasto(...)pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).W międzyczasie możemy przygotować lukier.Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor
Ciastkozercyjajeczek : 120g mąki pszennej 130 g mąki krupczatki 170g margaryny 80g cukru pudru ½ paczuszki cukru waniliowego skórka otarta z jednej cytryny 1 żółtko i 1 całe jajko Dodatkowo: lukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami(...)odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które
Mia Cucina SofietaJogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą to świetny przepis na to, by szybko i łatwo przygotować słodki deser dla rodziny i najbliższych. Mięciutkie, wilgotne, po prostu rozpływające się w ustach. Udekorowane świąteczną posypką z pewnością odnajdą się również na świątecznym stole. Wówczas warto dodać do nich szczyptę korzennych przypraw. Fajny przepis na: Świąteczne, pachnące pierniczki Składniki: 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 50 g roztopionego masła 2 jajka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Na lukier i polewę czekoladową: sok z połowy cytryny szklanka cukru pudru 25 g masła 50 g czekolady 50 ml mleka Jogurtowe babeczki z lukrem i czekoladą – przepis Jogurt i jajka wyciągnij z lodówki na pół
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki potrzebne do upieczenia tych tradycyjnych ciasteczek zawsze mamy w domu. A jeśli brakuje cynamonu lub goździków, to w okresie Swiat i tak warto je dokupić. Ciasteczka polane są lukrem z dodatkiem soku z cytryny, ale amatorzy procentów mogą zastąpić sok białą wódką wiśniową. A gdy lubicie grubą warstwę lukru, dodać więcej cukru pudru. A jak zrobić takie aromatyczne(...)pieczemy w dwóch porcjach, czyli po trzy wałki na blaszkę. Po upieczeniu gorące wałeczki lukrujemy i natychmiast kroimy na ukośne plasterki o szerokości 2 cm i zostawiamy, żeby lukier zastygł. Teraz trzeba już tylko chronić alpejski chlebek przed domownikami, najlepiej w metalowej puszce i odosobnionym miejscu. Podobno chlebki trzeba kroić natychmiast po wyjęciu z pieca, bo później mogą być twarde
dolcevitainmykitchenkremu budyniowego (Creme patissiere): 250 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą(...)kolor (po ok. 8-10 minutach sprawdzić czy bułeczki się nie przypalają, jeśli tak to zmniejszyć temperaturę i skrócić czas pieczenia). Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać do głębokiego talerza, dodać sok z połowy cytryny, wymieszać łyżką. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany (za rzadki lukier wchłonie się w ciasto i nie będzie widoczny
Moja Delicjasernik królewski, na dużą blachę. Moja wersja to sernik królewski (warszawski) z ziarenkami wanilii, z domowym ekstraktem waniliowym, na wyjątkowo kruchym, ścieranym, jasnym spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem. Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem(...)pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy i nie sypie się na talerzu). Idealnie się kroi, łatwo się dzieli łyżeczką lub widelczykiem, a kakaowa kruszonka z lukrem przyjemnie chrupie. No cóż, jak dla mnie ideał 🙂 Ma jednak jedną wadę: nie da się skończyć na jednym kawałku 🙂 Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik! “Sernik
Moja DelicjaJeśli marzą Wam się pączki w trochę innym wydaniu, to spieszę z propozycją pączków pieczonych. Pączki są z dodatkiem bitej śmietany bez cukru, ale doskonałym uzupełnieniem jest lukier malinowy. Całość smakuje świetnie. Przepis jest oczywiście z serii tych z sentymentem. Znaleziony na skrawku gazety – niestety nie wiem, jakiej, a lukier malinowy jest moim pomysłem na dopełnienie smaku. Z podanej porcji(...)pieczemy pączki przez 20-25 minut, aż będą złote. Kiedy pączki wystygną, przecinamy je jak bułeczki i przekładamy ubitą śmietaną. Z cukru pudru, wody i soku malinowego robimy lukier. Jeśli lukier jest za rzadki, dodajemy jeszcze trochę cukru, jeśli za gęsty, troszeczkę wody. Tak przygotowanym lukrem polewamy pączki. Smacznego Artykuł Pączki pieczone z lukrem malinowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentznajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Kokosowa babka majonezowa z lukrem Kokosowa(...)babka majonezowa z lukrem Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 180 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklana wiórków kokosowych Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru
Kulinarne przygody Gatityszkl. mąki, 1 opakowanie krojonej skórki pomarańczowej 1 małe opakowanie kropelek czekoladowych rozpuszczona gorzka czekolada, można dodać 1-2 łyżki śmietany szklanka ma poj. 250 ml Jak zrobić lukier najszybszym sposobem? Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki – 1/2 szkl. cukru pudru +1-2 łyżki wody + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki spożywcze. Gdy skończy się(...)jedna porcja lukru, przygotowuję kolejną. Ja tym razem zamiast wody dodałam kilka łyżek soku z pomarańczy, w ten sposób powstał pyszny lukier o smaku pomarańczowym. Jak zrobić ciasto na spód sernika: Rozpuszczamy w rondelku masło lub margarynę, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 ½ szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 2 łyżki domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBabka szpinakowa z lukrem cytrynowym i kolorowymi motylkami cukrowymi. Idealnie będzie wyglądać na wielkanocnym stole. Przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Jak wykonać taką babkę szpinakową z lukrem pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA SZPINAKOWA Z LUKREM SKŁADNIKI: Ciasto: listki(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 C 40 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Lukier i dekoracja. W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem (przegotowanym i ostudzonym). Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy motylkami cukrowymi oraz kolorową posypką. Uwagi
RITA food channelProste i szybkie ciasto cytrynowe. Idealne do herbatki. Niestety lukru nie starczyło by pokryć całe ciasto, ale te polukrowane kawałki załapały się do zdjęcia 8 jajek 300 g cukru pudru 400 g mąki tortowej 300 ml oleju 150 ml soku z cytryny (4-6 cytryn) 1-2 łyżki skórki otartej z cytryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier(...)oraz sok z cytryny (zaczynamy od 2-3 łyżek i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny lub więcej cukru pudru). Ucieramy do powstania gęstego, lecz lejącego się lukru. Dekorujemy ciasto tworząc esy-floresy (ja chciałam lukrem pokryć całość ciasta, ale okazało się, że lukru jest za mało. Jeśli zależy Wam na pokryciu całego ciasta, można przygotować więcej lukru
Smaki Na TalerzuPrzepis na pyszne bułeczki drożdżowe z czekoladą i lukrem. Idealne na tłusty czwartek, na śniadanie, podwieczorek lub do szkoły. Jak zrobić takie bułeczki drożdżowe z czekoladą pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. S ubskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI : Ciasto: mąka ( 650 g ) jajka (2 szt.) mleko(...)miseczce roztrzepujemy żółtko z mlekiem. Bułeczki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w funkcji góra dół w 170°C około 30 min. 2.) Lukier . 12 łyżek cukru pudru przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe. Uwagi: - Jak wiadomo bułeczki drożdżowe, rogaliki
Rita creativegrubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem. Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba, dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody(...)lukru dodałam po kropelce barwników Kiedy lukier zastygnie pierniczki są gotowe. Smacznego Artykuł Kruche gwiazdki piernikowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentKruche i chrupkie ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem czekoladowego lukru smakują świetnie Są bardzo łatwe i szybkie, zatem doskonałe na krótkie popołudnie w kuchni Składniki na około 20 sztuk: 2 ¼ szklanki mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy Uwaga: szklanka o pojemności(...)Lukier: 2 płaskie łyżki kakao 4 czubate łyżki cukru pudru 3-4 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Formuję kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na 3-4 mm i wykrawam koła. W co drugim kole wykrawam małe serduszko lub inny kształt. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej
Słodki sentymentKruche i chrupkie ciasteczka pomarańczowe z dodatkiem czekoladowego lukru smakują świetnie Są bardzo łatwe i szybkie, zatem doskonałe na krótkie popołudnie w kuchni Składniki na około 20 sztuk: 2 ¼ szklanki mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru z pomarańczą lub skórka z ½ otartej pomarańczy Lukier: 2 płaskie łyżki kakao(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia. Ciastka odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję lukier. Kakao i cukier puder wsypuję do miseczki i dodaję wodę. Dokładnie mieszam. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę wody, jeśli zbyt lejący, dodaję odrobinę cukru pudru. Lukier musi być dosyć
Słodki sentymentDziecinnie proste, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, takie właśnie są te pyszne pierniczki last minut z lukrem. To idealny przepis dla spóźnialskich, zapracowanych i dla tych, którzy w ostatniej chwili przypomną sobie, że przecież trzeba upiec pierniczki na święta. Ciasto nie wymaga leżakowania ani dojrzewania, można je zrobić dosłownie w ostatniej chwili. Bez wałkowania, bez wykrawania, w parę minut(...)nasz dom będzie pięknie pachniał świętami. Potem wystarczy je tylko polukrować i gotowe. Pięknych świąt Kochani 💖. Pyszne pierniczki last minut z lukrem Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 250 g miodu 1,5 łyżki masła 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 100 g cukru 500 g mąki pszennej 1 pełna łyżeczka sody
Kulinarne przygody Gatitygrubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem. Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody(...)lukru dodałam po kropelce barwników Kiedy lukier zastygnie pierniczki są gotowe. Smacznego Artykuł Kruche gwiazdki piernikowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymenttradycja, inne ulubione ciasto, inny sprawdzony przepis. Ja zdecydowanie należę do klubu miłośników bab. Prostych, szybkich, wilgotnych, pysznych… dokładnie takich jak dzisiejsza babka kokosowa. Babka kokosowa z FIT lukrem to delikatnie słodkie, mocno kokosowe, puszyste ciasto bez cukru, na bazie mąki orkiszowej z mniejszą zawartością tłuszczu, niż tradycyjne wypieki. Jest zdrowiej, lżej, bardziej pożywnie, ale w dalszym ciągu smacznie(...)moja babka kokosowa może okazać się miłą odmianą. Dlatego jestem pewna, że przepis Was nie zawiedzie i znajdzie wierne grono fanów Print Babka kokosowa Babka kokosowa z FIT lukrem to delikatnie słodkie, mocno kokosowe, puszyste ciasto bez cukru na bazie mąki orkiszowej z mniejszą ilością tłuszczu. Jest zdrowiej, lżej, bardziej pożywnie, ale w dalszym ciągu smacznie, prosto i ekspresowo
Fitsweet.mewiększości z Was ulubionym FIT ciastem jest niezmienne chlebek bananowy oraz owsiane ciasto z jabłkami . Mam nadzieje, że dzisiejsze również Wam zasmakuje. Print Owsiane ciasto pomarańczowe z FIT lukrem Aromatyczne, mocno wilgotne, pomarańczowe FIT ciasto ze zdrowszą wersją polewy lukrowej. Idealne do kubka popołudniowej herbaty. Course Deser Keyword fit, ksylitol, mąka orkiszowa, płatki owsiane, pomarańze, proste ciasto Prep Time(...)jajka 1/2 szklanki (100 g) ksylitolu 1/3 szklanki oleju 1 średnia (ok. 150 g) pomarańcza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej mała szczypta soli FIT lukier pomarańczowy: 3 łyżki (30 g) ksylitolu w pudrze (można zmiksować zwykły na puder za pomocą blendera) 2 łyżki soku z pomarańczy (u mnie z czerwonej dlatego lukier jest różowy) Instructions Ciasto
Fitsweet.mewszystkimi świątecznymi ciastami i deserami jest jeden problem – po dodaniu dekoracji są już tak niemiłosiernie słodkie, że od ich jedzenia bolą najpierw zęby, a potem głowa. Kolorowe lukry, perełki i inne plastyczne ozdoby to w większości sam cukier (i barwniki). Te muffinki są mało słodkie, ale mocno piernikowe – i dzięki temu świetnie nadają się do zdobienia, bo to od niego(...)papilotek i wstawiamy blachę na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy muffinki przez 20-22 minuty, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Jak zrobić szybki lukier? Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy do niego tyle soku z cytryny, żeby cukier nabrał konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego albo foliowej torebki w której odcinamy
Karo in the KitchenDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Jeśli szukacie inspiracji na inne aromatyczne wypieki w sam raz na długie jesienne i zimowe popołudnia, zapraszam(...)przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą także ciasteczka imbirowe. Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze (opcjonalne), kakao Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek – jak to zrobić? Ciasto na ciasteczka przygotowujemy według przepisu . Rozwałkowujemy na stole
Ciastkozercyu0105czonej) \r","1\/4 szkl. oleju\r","1 jajko\r","2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","2 \u0142y\u017cki sk\u00f3rki z cytryny\r","\r","Na lukier\r","1\/2 szkl. cukru pudru \r","1-2 \u0142y\u017cki soku z cytryny \r","1 \u0142y\u017ceczka sk\u00f3rki z cytryny "],"name":"Cytrynowy chlebek z cukinii","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime(...)formie przez ok. 15 minut, nast\u0119pnie wyci\u0105gamy go, by wystyg\u0142 do ko\u0144ca.\r","W ma\u0142ej misce \u0142\u0105czymy ze sob\u0105 sk\u0142adniki lukru i polewamy nim chlebek. Lukier powinien by\u0107 g\u0119sty, ale wci\u0105\u017c wystarczaj\u0105co p\u0142ynny. Gotowe!\r","*Je\u015bli tak jak ja pieczecie kilka mniejszych chlebk\u00f3w czas
Mostek w kuchniPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem. Zachwyca nie tylko łatwością przygotowania, ale także smakiem i oczywiście wyglądem. Jest pięknie zielona i cudnie się prezentuje na świątecznym stole. Zobaczcie jak szybko możną ja zrobić! Na blogu znajdziecie też inne wielkanocne słodkie(...)torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Zielona babka piaskowa z lukrem Proporcje na formę z kominem o średnicy 24 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki Ciasto 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 125 ml oleju rzepakowego
Kulinarne przygody Gatitypieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 225 g niesolonego, miękkiego masła; 1/2 szklanki białego cukru; 1/2 szklanki cukru pudru; 1 duże jajo; 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (170 g); 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy ); 2 łyżki mleka; Kilka kropel barwnika czerwonego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 8 - 11 minut (grzałka górna i dolna, środkowa półka), aż staną się delikatnie złociste. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier puder. Dodać śmietanę, mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną . Tak przygotowany lukier podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich wlać
Gospodyni Miejskamakowa: 1,5 szklank i maku 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma ok. 20x28 cm). Mąki(...)momentu zgęstnienia (nie dłużej ponieważ może oddzielić się tłuszcz) i nadal gorącą masę od razu prze kładamy na dolny biszkopt. Gdy masa makowa odrobinę przestygnie przykrywamy górną częścią biszkoptu. Lukier: Uwaga: Mak jest d osyć słodki, dlatego osoby, które niezbyt przepadają za bardzo słodkimi ciastami powinny uważać z dodatkową ilością lukru lub nawet z niego całkowicie zrezygnować i jedynie oprószyć
Słodka StronaRogaliki drożd żowe to klasyka wśród domowych łakoci . Pyszne, rozpływające się w ustach drożdżowe rogale , których serce tworzy nadzienie z aromatycznej konfitury , a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w postaci tradycyjnych i prostych w przygotowaniu rogalików. Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Składniki: 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 4 żółtka(...)szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli ok. 250 g konfitury lub marmolady (najlepie j z róży) Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Rogaliki Drożdżowe - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników
Słodka Stronadomu nie można wyjść , nic nie poradzę, że jak się nudzę to siedzę w kuchni i wymyślam, że tym razem do kawy będzie Murzynek z patelni z wiśniami i lukrem jogurtowym 🙂 Pomysłów i przepisów na to klasyczne ciasto jest bardzo wiele. Oto podstawowy i najprostszy sprawdzony przepis na „murzynka” z dodatkiem wiśni jedynie piekarnik został zastąpiony przez patelnię(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiego kakao Dodatek: Wiśnie wydrylowane, ok. 1 szklanka, przesypane odrobiną mąki pszennej+ do dekoracji olej do posmarowania patelni Lukier jogurtowy: 250 ml cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, dodajemy 1 łyżkę oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsernik królewski, na dużą blachę. Moja wersja to sernik królewski (warszawski) z ziarenkami wanilii, z domowym ekstraktem waniliowym, na wyjątkowo kruchym, ścieranym, jasnym spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem. Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem(...)pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy i nie sypie się na talerzu). Idealnie się kroi, łatwo się dzieli łyżeczką lub widelczykiem, a kakaowa kruszonka z lukrem przyjemnie chrupie. No cóż, jak dla mnie ideał :) Ma jednak jedną wadę: nie da się skończyć na jednym kawałku :) Nie pozostaje mi zatem nic innego, jak polecić Wam ten sernik
Moja DelicjaDziś pomysł na pyszne zimowe ciasteczka, które na pewno spodobają się najmłodszym :) Wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane , udekorowałam je lukrem królewskim i cukrowymi koralikami. Głowy bałwanków możecie zrobić także z białych pianek (mi niestety tym razem nie udało się ich kupić). Składniki na ciasteczka Składniki na lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru + kolorowe koraliki do dekoracji, barwniki spożywcze(...)pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe. Upieczone ciasteczka odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier – miksujemy razem białko i cukier puder. Ciasteczka lukrujemy, kiedy nie są już gorące (pomocny może być ten wpis ). Do lukrowania używam małych woreczków strunowych, można kupić je w sklepach papierniczych
Ciastkozercypiękne dekoracje , a między nimi uśmiechają się dekorowane , malowane pierniki. I tu pojawia się często pytanie czym ozdabiać , czym robić te wszystkie wzorki ??? Otóż najlepszy do tego jest lukier królewski. A to nic innego jak białko jajka i cukier puder + ewentualnie sok z cytryny. Co potrzebujemy : białko z jednego jajka ( u mnie takie rozmiaru M) Cukier puder przesiany przez(...)szklankę cukru pudru czyli 200g Białko wbijamy do garnuszka , ubijamy z niego pianę , a następnie w kilku porcjach dosypujemy cukier puder nadal ubijając. W efekcie otrzymamy gęsty , konkretny lukier , za pomocą którego będziemy mogli rysować na ciastkach kontury , linie , napisy itp. Ozdoby zachowują swój kształt i dość szybko wysychają. Do rysowania wzorów potrzebna nam jeszcze będzie tylka z małą dziurką
Malinowa KawiarenkaCzym różni się lukier królewski od zwykłego? Przede wszystkim tym, że królewski robi się na białkach. Ten lukier jest trwalszy, szybciej wysycha i ma piękny, śnieżnobiały kolor. Obowiązkowy podczas dekoracji ciasteczek czy pierniczków. Polecam! Składniki: 2 białka, schłodzone minimum 12 godzin w lodówce 350 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny opcjonalnie barwniki spożywcze Przygotowanie: Białka umieścić(...)misce i zacząć ubijać. Gdy lekko się spienią dodawać przesiany cukier puder. Miksować na najniższych obrotach miksera przez 10-15 minut do powstania gęstego, białego lukru. Na koniec dodać sok z cytryny oraz opcjonalnie barwniki spożywcze. Jeśli lukier jest za rzadki- dodać trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty- dodać jeszcze troszkę soku z cytryny. Lukier ma odpowiednią konsystencję
Nastoletnie Wypiekaniektórej nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku. Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Składniki: Bułeczki: 600 g mąki(...)Twaróg: 400 g tłustego lub półtłustego twarogu 2 żółtka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżka masła ok. 4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy ok. 400 g jagód cukier puder Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie
Słodka Stronatakiej formie z pewnością wzbudzą sensacje na każdym stole i niezależnie od okazji będą cieszyć zarówno oczy jak i podniebienie. Delikatne, puszyste ciasto z malinową konfiturą polane malinowym lukrem to połączenie na które z pewnością warto się skusić. Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem - Składniki: Pączki: 550 g mąki pszennej 250 ml mleka 80 g masła 4 żółtka(...)szklanki cukru (130 g) 25 g drożdży pół łyżeczki soli Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego ok. 4 łyżki ciepłej wody ok. 150 g konfitury malinowej kolorowa posypka (opcjonalnie) Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/2 szklanki rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie
Słodka Stronażelatyny Do kremu maślanego: 125 g masła 4 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru Do nasączenia: 200 ml osłodzonej herbaty (ja użyłam wiśniowej) Do dekoracji: ok. 600 g lukru plastycznego w dowolnych kolorach (domowego lub gotowego) perełki, śnieżynki, jadalny pisak lub cokolwiek Wam przyjdzie do głowy lalka typu barbi z nogami owiniętymi folią spożywczą lub specjalna połówka lalki(...)lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo) ciasto na podstawę. Łączymy obie połówki, a całość smarujemy cieniutko kremem maślanym. Powlekamy lukrem plastycznym. Ja robię to od razu na paterze lub podkładce pod tort. Zabezpieczam ją jednak czystymi kartkami papieru, które usuwam po udekorowaniu tortu. Z reszty biszkoptu wycinamy okręgi, które układamy jeden
Ratunku obiad