lukier - 7892 przepisów (strona:11/527)

Ciasto camargo z kremem RUSSEL 92

masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Do połowy kremu dodać kakao i wymieszać. Do reszty kremu można dodać aromat. Składniki na lukier 300 g cukru pudru 10 g kakao Woda do ustalenia konsystencji Wodę dodawać stopniowo do cukru i utrzeć lukier . lukier ma być w miarę rzadki.  Gotowy lukier podzielić(...)dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Z obu lukrów zrobić wzorki wylewając na ciasto i przeciągnąć wykałaczka aby wzorki były atrakcyjniejsze. Wykończenie ciasta Dobrze schłodzone ciasto (można upiec nawet dzień prędzej), przeciąć na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć

Pomysłowa kuchnia
Lukier cytrynowy 84

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print(...)Lukier cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 5 minutes Ingredients 140 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Instructions Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki. Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku

SmartBake.pl
Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 192

Przepyszne , puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach donaty oblane błyszczącym lukrem to idealna propozycja zarówno na tłusty czwartek jak i weekendowy deser. Urocze oponki kuszą zarówno wy glą d em jak i smakiem, co sprawia, że nie sp osób im się oprzeć. Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) 5 żółtek opak. cukru waniliowego   10 0 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku ( opcjonalnie ) Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Sposób przygotowania: Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy

Słodka Strona
Kołyska / wózek z lukru królewskiego ( instrukcja wykonania) 163

Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta.  Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji(...)Chrztu Świętego. Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych na  Moich Wypiekach (klik) .  U mnie zrobiony z połowy porcji. Lukier ma być tak gęsty, że postawiona kropla na stole stoi a na jej powierzchni robi się po chwili cienka skorupka.  A oto wykonanie wózeczka z luru krok po kroku: 1. Przygotowujemy: - kartki papieru i pisak do szkicowania - papier

kawawszklance
Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka 197

mąki pszennej 200 g zimnego masła 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mielonych migdałów cukier migdałowy (lub aromat migdałowy) szczypta soli Lukier:   1 białko jaja   1,5 szklanki cukru pudru   barwniki w proszku (opcjonalnie) Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę(...)odstępach. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia brzegów. Ciasteczka tuż po upieczeniu nadal pozostają miękkie, dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z blaszki. Lukier przygotujemy z tego przepisu. Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier

Słodka Strona
Muffinki earl grey z borówkami, kruszonką i lukrem 183

delikatną nutą herbaty earl grey, musicie sięgnąć po ten wypiek. Nie ma nic prostszego niż muffinki, szybszego i idealnie podzielnego do popołudniowej kawki. Do tego kruszonka, uwielbiam, i lukier, a jakże by inaczej, także z nutą herbacianą. Składniki (na 12 muffinek): 1,5 szklanki mąki pszennej i łyżka do obsypania borówek płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta(...)cukru 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju około 2/3 szklanki borówek amerykańskich 3 torebki herbaty earl grey około 4 -5 czubatych łyżek cukru pudru – na lukier Na kruszonkę: 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 100g zimnego masła   Zaczynamy od przygotowania naparu herbacianego – w rondelku podgrzewamy mleko, gdy zacznie się gotować, ściągamy

Smaczna Strona
Plecione drożdżówki z konfiturą żurawinową 91

Swojskie, pachnące drożdżówki zaplatane z konfiturą. Wypływająca z ich wnętrza marmoladka z żurawiny i spora porcja słodkiego lukru cytrynowego. Domowe drożdżówki odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do 3 dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki przełożone owocową marmoladką 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 10 sztuk Przygotowanie 1 godz.  Pieczenie 20 min. Kalorie(...)pszennej (+ dodatkowa ilość do podsypywania blatu) 1 jajko od szczęśliwej kury 50 g roztopionego, ostudzonego masła KONFITURA ŻURAWINOWA 300 g świeżej żurawiny 130 g białego cukru 100 ml wody LUKIER 200 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wrzącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: ŻURAWINKA Owoce świeżej żurawiny opłucz chłodną wodą. Przełóż do rondelka, wlej wodę

ProstePesto.pl
Pierniczki korzenne z pomarańczą 90

Korzenne pierniczki ze skórką pomarańczy, oblane pomarańczowym lukrem i obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką. Coś dla miłośników pomarańczy i świątecznych, intensywnych aromatów. Pierniczki smakują wyjątkowo pomarańczowo! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki korzenne z pomarańczową skórką i lukrem pomarańczowym 5 od 22 osób Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 70 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie(...)kcal Świąteczne pierniki korzenne z pomarańczową nutą. Pierniki polane lukrem, obsypane kandyzowaną pomarańczową skórką i migdałami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: POMARAŃCZOWE PIERNIKI 100 g twardego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 450 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 70 g miodu naturalnego 2 jajka z chowu ekologicznego skórka

ProstePesto.pl
Świąteczne pierniczki alpejskie w czekoladzie 90

tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 120 g masła 200 g płynnego miodu np. wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika DEKORACJA PIERNICZKÓW lukier cukier puder polewa z mlecznej czekolady ozdobna posypka cukrowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: 1 DZIEŃ PRZED PIECZENIEM PIERNIKÓW W rondelku umieść masło pokrojone w kostkę, miód, cynamon, goździki(...)upieczeniu wystudź na kratce, która pomoże odparować nadmiar wilgoci. DEKORACJA ŚWIĄTECZNYCH PIERNIKÓW Upieczone i wystudzone pierniczki alpejskie udekoruj według uznania. Możesz najprościej oprószyć je cukrem pudrem lub przygotować lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Możesz także rozpuścić tabliczkę mlecznej czekolady (200 g) ze śmietanką kremówką (50 G) w kąpieli wodnej. Płynną polewą udekorować pierniki. Doskonale sprawdzi się cukrowa

ProstePesto.pl
Jagodzianki łatwe 114

łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 średnie jajko +1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu jagodzianek Na lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryn 🔪 Instrukcje W małym rondelku rozpuścić  masło , przestudzić. Mleko  delikatnie podgrzać, powinno być letnie, zdjąć(...)ciastem  przykryć  folią spożywczą i  odstawić  na 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. W miseczce wymieszać  lukier , w drugiej roztrzepać  jajko  z mlekiem. Wierzch wyrośniętych jagodzianek  posmarować  rozbełtanym jajkiem,  wstawić  do  piekarnika . * Piec  przez około  23 minuty

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka marmurkowa z mąką gryczaną z lukrem buraczanym 78

jakie daje nam nowoczesna technika. Podczas świąt mam zamiar zobaczyć się ze swoimi dziadkami przy Skype’a i cieszyć się chwilą. Dzisiaj smakowity przepis na babkę wielkanocną polaną lukrem z naturalnym, buraczanym barwnikiem. W środku, obok kakao znajdziemy również niespodziankę w postaci marmolady malinowej, mniam! Składniki na babkę: – 300g masła – 220g mąki pszennej – 200g cukru(...)mąki gryczanej – 5 jajek – 20g kakao – 3 łyżki marmolady malinowej (opcjonalnie) – 3/4 łyżki proszku do pieczenia – 1 laska wanilii – szczypta soli Składniki na lukier buraczany: – 200g cukru – 1 białko – 5 kropli soku z cytryny – 4 krople soku z buraka *opcjonalnie: wody do rozrzedzenia BABKA: Piekarnik rozgrzewamy na 180°C. Formę

Be Fit Be Strong
Lukier 89

Lukier jest jak biżuteria dla kobiety – ozdabia i nadaje odświętnego wyglądu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie uważnego obserwowania gęstości przy robieniu, ale łatwo to regulować dodając cukier puder lub wodę. Teraz tylko odrobina wyobraźni i można zaczynać dekorowanie ciast, ciasteczek, bab, pierników, mazurków… Składniki na lukier 10 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny(...)cytryny. Używając łyżki, a najlepiej drewnianej kuli, ucierać składniki, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodać łyżkę gorącej wody i ponownie dokładnie rozetrzeć. Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać jeszcze troszkę cukru pudru, a gdyby był za gęsty, wystarczy dolać nieco więcej wody lub soku z cytryny. Lukier z cukru pudru stosować można do zdobienia ostygniętych

niecodziennikpary
Orkiszowe pączki hiszpańskie z lukrem z ginem – orkiszowe churros 108

przepisu na kultowe hiszpańskie churros w postaci gniazdek. Osobiście uwielbiam zajadać się nimi podczas wakacji w Hiszpanii i zazwyczaj spożywam je wtedy z płynną czekoladą. Ja, zamiast czekolady użyłam lukru na bazie ginu i erytrolu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką orkiszową i bez dodatku cukru w cieście(...)wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki orkiszowej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki na lukier: – 150g cukru pudru/erytrolu w pudrze – 40ml ginu Dodatkowo: 1l oleju PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy

Be Fit Be Strong
Żytnie pączki hiszpańskie z lukrem z ginem – żytnie churros 108

przepisu na kultowe hiszpańskie churros w postaci gniazdek. Osobiście uwielbiam zajadać się nimi podczas wakacji w Hiszpanii i zazwyczaj spożywam je wtedy z płynną czekoladą. Ja, zamiast czekolady użyłam lukru na bazie ginu, dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką żytnią i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się(...)wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki żytniej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki na lukier: – 150g cukru pudru – 40ml ginu Dodatkowo: 1l oleju PĄCZKI: W średnim garnku zagotowujemy wodę wodę. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło, przez kilka minut podgrzewamy cały czas

Be Fit Be Strong
Lukier plastyczny do tortów pierniczków 113

Przepis do wykonanie we wszystkich modelach Thermomix LUKIER PLASTYCZNY PRZEPIS THERMOMIX Składniki: 700 g cukru pudru 100 g glukozy w płynie lub proszku 4 łyżeczki żelatyny 30 ml wody do rozpuszczenia żelatyny jeżeli używamy glukozy w płynie lub 70 ml – do rozpuszczenia żelatyny dla glukozy w proszku barwniki spożywcze Wykonanie: Do naczynia Thermomix wlewamy wodę(...)ciasto czas 3 min/Wyrabianie ciasta. W czasie wyrabiania dosypujemy cukier puder do czasu jak masa będzie zwarta. Masę/lukier wyciągamy z naczynia i przekładamy na blat podsypany cukrem pudrem. Lukier jest gotowy kiedy nie klei nam się do rak. Część lukru możemy zafarbować używając barwnika w proszku. Następnie lukier wałkujemy i wycinamy z niego różne kształty. Lukier aby ładnie przykleił

Themo przepisy
Babka marchewkowa – ciasto marchewkowe 154

używania termoobiegu. Babkę po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – babka jest gotowa. Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem, udekorować polewą lub lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier będziemy potrzebowali: około 150 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie barwnik Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny(...)dodaję stopniowo cukier puder i energicznie mieszam rózgą. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli jest za luźny to dodajemy więcej cukru pudru, a jeżeli za gęsty to możemy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem dekoruję babkę, dodatkowo możemy pozostawić troszkę białego lukru i dodać do niego barwnik spożywczy, ja dodałam łyżeczkę młodego mielonego jęczmienia i zabarwiłam

Uwaga Babcia Gotuje
Pierniczki 157

pierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki. Pierniczki Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy korzenne. Pierniczki można wypełnić marmoladą, polać czekoladą, udekorować lukrem. Wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy nas interesuje. Jeśli np. chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych a jedynie zrobiła fantazyjne(...)masła bez soli 22,5 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania 2,5 łyżki soku pomarańczowego 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/2 łyżeczka sody Lukier: 15 dkg cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny słodkie ozdoby do dekoracji ciasteczek Jak przygotować pierniczki z lukrem . Pierniczki : do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę

mecooks
Piernikowe serca.......od serca! 164

teraz-za oknem jest cudnie!   Z początkiem grudnia,  siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą  po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto już zabrać się za ich pieczenie,  bardzo chciałam(...)łyżka cukru waniliowego z mieloną pomarańczą 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 dag przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy Królewski lukier: 2 białka jaj 2 szklanki cukru pudru Kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejku pomarańczowego Sposób przygotowania pierniczków: Masło przekładamy do rondelka, wlewamy płynny miód,wsypujemy cukier waniliowy z pomarańczą

Wanilia i Kardamon
PIERNICZKI GRZYBKI 183

mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki sody 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego imbiru 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier(...)piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut i dopiero przenosić z blaszki do całkowitego ostygnięcia. 5. W ostygniętych kapeluszach od spodu, wyciąć nożem małe wgłębienia ( patrz FILM ). Lukier: 5. Do miski przełożyć wszystkie składniki na lukier (dać 5 łyżek gorącej wody) i wymieszać mikserem na gładką masę. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać jeszcze 1 łyżkę gorącej wody

Mała Cukierenka
Domek z piernika + szablon do pobrania 257

szablonów na te właśnie drobniejsze elementy, to nie robiłam. Bałwanek to po prostu 3 różnej wielkości kulki (trzeba je tylko troszkę dłużej piec, a jak popękają to lukier załatwi sprawę), drabina też wycięta bez bawienie się w osobne szczebelki, płotek podobnie. Od ręki, choć z lekką dozą staranności, by to miało ręce i nogi, a nie było jakoś strasznie koślawe(...)Szyby w oknach, to nic innego jak owocowe cukierki landrynki. Trzeci dzień, to pierwsza partia lukru, do którego w sumie zużyłam chyba 3 białka, 1 cytrynę i bodajże ponad kg cukru pudru. Wtedy małą część zabarwiłam na czerwono szczyptą barwnika w proszku, by zrobić te cegiełki i pomalować Mikołaja. Na czwarty wieczór (prawie noc) zostało posklejać domek, choinkę i wszystkie

Kuchnia w czekoladzie
Pierniczki dyniowe 229

wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym przypadku, zastępuje w przepisie jajka. Pierniczki, dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej , są bardzo aromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu, nie trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego(...)100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej LUKIER POMARAŃCZOWY 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie: - w rondelku umieścić masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła - przygotować karmel: do rondelka o grubym dnie przełożyć

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z serem i morelami 215

tłustego lub półtłustego 1 żółtko 75 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) 3 łyżki miękkiego masła Ponadto: 15 połówek moreli ( dość dużych ) 1 jajko + odrobina mleka Lukier: około 2/3 szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się(...)masę.  Drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Lukier: Cukier puder oraz wodę umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody - jeśli lukier będzie zbyt gęsty, lub dodanie cukru pudru

Opowieści z piekarnika
Muffiny cappuccino z wiśniami 167

idealnie nadają się jako propozycja słodkości na przyjęcie czy piknik. Smak cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego(...)jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia około 200g wiśni LUKIER WIŚNIOWY 50g cukru pudru 1 łyżka soku z wiśni Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - wiśnie umyć, wydrylować - do miski przełożyć jajka, mleko, roztopione masło i domowy cukier waniliowy, składniki wymieszać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - do osobnej miski przesiać mąkę, dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 156

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.   Ważne(...)świetnie smakuje samo, ale możecie dodać tutaj dowolne owoce. Wybornie smakuje z czerwonymi porzeczkami. Ja w wypadku tych bardziej kwaskowych dodatków jak właśnie rabarbar czy porzeczki, dodaję takie chlapnięcia lukrem lub też posypuję ciasto cukrem pudrem. W przypadku naturalnie słodkich owoców, takie dodatki wydają mi się zbędne, ale kto co lubi. Nie podaję szczegółowej ilości cukru, bo przyznam się

Mieszam w Garnku
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 127

Miłym akcentem wielkanocnym są również kurczaczki, więc w tym roku nie mogło ich u mnie zabraknąć. Tak naprawdę są to pyszne, kruche, waniliowe ciasteczka z dekoracją wykonaną z lukru królewskiego. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. W późniejszym terminie, najlepiej przechowywać je w metalowej puszce, gdzie fajnie kruszeją. Składniki na ciastka: 250 g mąki 2 żółtka 125 g schłodzonego masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 2 świeżych lasek wanilii Składniki na lukier: 1 białko jajka „L” (około 33 g) około 200 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soku z cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać

Świat Ciasta
Babeczki marchewkowe z aromatycznym lukrem pomarańczowym 224

BABECZKI MARCHEWKOWE Z AROMATYCZNYM LUKREM POMARAŃCZOWYM Te babeczki marchewkowe z pewnością należą do najlepszych! Są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i co ważne, pozostają na długo świeże ( kilka dni). Naprawdę polecam je wypróbować, każdy będzie zachwycony ;) Składniki, 12 sztuk: Ciasto: • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej • 3/4 szklanki oleju roślinnego • 3 duże jaja lub 4 mniejsze • 1 szklanka brązowego cukru • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Lukier: • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy Proporcje lukru można zmniejszyć, dla mnie było go za dużo

Calzonella.com
Domek z piernika 204

miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl(...)Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier

Smakołyki Asi
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 193

szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa(...)kremem wierzch i boki tortu. Całość schładzam w lodówce  W gorącej  wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki bałwanki 160

pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DO ZROBIENIA BAŁWANKÓW : ok. 500 g. lukru plastycznego barwniki spożywcze: czarny, pomarańczowy, niebieski (jak zawsze szczególnie polecam Wam barwniki w proszku- są intensywniejsze i nie zmieniają konsystencji lukru! ) 7 wykałaczek mały pędzelek Przepis : BAŁWANKI: I tu zaczyna się(...)bardzo znanego ostatnio bałwanka Olafa- a wyszło jak widać Może Wam uda się osiągnąć bardziej zbliżone podobieństwo do oryginału Życzę miłej zabawy, cierpliwości i powodzenia! Około 80 g. lukru plastycznego kolorujemy za pomocą barwnika spożywczego na czarno, 15 g. na pomarańczowo. Z niepofarbowanego, białego lukru lepimy 7 bałwankowych główek, 5 par oczek, 5 kuleczek ( tułowia bałwanków) i dwie bałwankowe pupy

Domowe Torty
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 152

części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru(...)łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni

ClauditteMissCooking
Ciastka na chrzest 193

pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml(...)białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 170

pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml(...)białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo

Mała Cukierenka
Torcik truskawkowy 175

Mój mąż uwielbia truskawki i wszystko co ma ich smak. Dlatego też, na urodziny nie mogłam zrobić dla niego innego tortu niż właśnie truskawkowy. Przy okazji poeksperymentowałam z lukrem plastycznym... i porażka :)  Wygląd tortu pozostawiał wiele do życzenia ale nadrabiał smakiem! Co do lukru plastycznego... nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa :) jeśli macie dla mnie jakieś rady to piszcie. Przyznaję(...)lukier kupiłam gotowy a dobre rady zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki . Tort truskawkowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania