lukier - 7892 przepisów (strona:10/527)

Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 93

krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Masa cukrowa Renshaw: 750 g białego lukru plastycznego 250 g czarne go lukru plastycznego 150 g zielonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego(...)lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy – 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, wyłożyć połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste łyżki kremu z białej czekolady (połowę kremu), wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, wyłożyć

moj przepis na
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 127

krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Masa cukrowa Renshaw: 750 g białego lukru plastycznego 250 g czarne go lukru plastycznego 150 g zielonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego(...)lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy – 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, wyłożyć połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste łyżki kremu z białej czekolady (połowę kremu), wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, wyłożyć

moj przepis na
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej 145

świeżych)   5 żółtek   5 łyżeczek cukru   100 g masła (pół kostki)   1/2 litra mleka (można trochę mniej)   1 l oleju   ulubione dodatki: dżem, lukier, cukier puder, itp. INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wymieszaj mąkę pszenną z solą i suchymi drożdżami, następnie dodaj resztę składników (cukier, jajka) i na koniec wlej podgrzane mleko z roztopionym masłem - składniki(...)jednej strony. Po usmażeniu pączki należy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby tłuszcz ociekł. POSYPKA/POLEWA 6 Pączki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. 7 Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę

A to pestka
Wiosenna baba drożdżowa 151

bułek. Układamy w foremce na przemian z bułeczkami z ciasta pomarańczowego. Połączone bułeczki pieczemy w temperaturze około 180st. przez 40 minut, do suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy przezroczystym lukrem pomarańczowym wykonanym z konserwy cukierniczej. Około 80g konserwy x) + sok z ½ pomarańczy. Mieszamy składniki do uzyskania średnio gęstego lukru. Sok dodajemy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Ciasto umieszczamy na talerzu(...)roboczym. Smarujemy pędzelkiem. Kiedy nadmiar lukru spłynie, zlewamy lukier z talerza do miseczki i ponownie smarujemy. Powtarzamy czynność do suchego talerza:). Ciasto nie jest za słodkie, więc część lukru wsiąknie w ciasto dosładzając go i dodając w tym przypadku smaku pomarańczy.     x) Konserwa cukiernicza w/g przepisu L. Ćwierczakiewiczowej na lukier przezroczysty. 300g cukru, woda około

Leśny Zakątek
Dekorowanie Świątecznych Pierniczków Część 2 275

Witajcie Kochani! Na dzisiaj przygotowałam kolejny post/film z dekorowania pierniczków, ponieważ dostaję bardzo dużo pytań na temat lukru i ozdabiania ciastek, więc dzisiaj zapraszam na post, w którym podam przepis na lukier i pokażę na filmie jak udekorować pierniczki. Jak prosto i szybko udekorować pierniczki pokazałam rok temu i zapraszam do tego postu: – Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier(...)pierniczki znajdziecie tutaj: „PYSZNE Pierniczki na ŚWIĘTA” (klik) lub tutaj „Pierniczki Świąteczne” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ozdoby Lukier Królewski „Royal Icing” Przepis na dużą porcję: 20g proszku bezowego (użyłam proszku marki Wilton) 120g wody 750g cukru pudru Dodatkowo: barwniki spożywcze posypki cukrowe cukierki Royal Icing: Do miski wlać wodę

Mała Cukierenka
Lukier królewski 108

Składniki: 1 jajko – potrzebujemy tylko białko 250 g cukru pudru… mniej więcej 1 mała łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Na początku jajko trzeba sparzyć , ponieważ białko w lukrze będzie surowe. Zmniejsza to ryzyko ewentualnej salmonelli. Sparzenie to nic innego jak polanie jajka wrzątkiem. Gdy tę czynność mamy już za sobą, wbijamy samo białko do miski i dodajemy cukier puder(...)oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru – idealnie

Za drzwiami kuchni
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 983

lekko spłaszczone kulki i po wyrośnięciu smażone są w głębokim tłuszczu (najlepiej smalcu, lub oleju roślinnym, klarowanym maśle). Pączki można nadziewać marmoladą (przed lub po smażeniu) i polewać lukrem. Tradycyjnie podaje się je w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków! Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis(...)kokosowego lub palmowego • marmolada wieloowocowa (lub truskawkowa lub różana), może też być konfitura z róży (płatki róży w cukrze), konfitura truskawkowa, pomarańczowa lub wiśniowa około 100 g cukru pudru • lukier : (około 250 g cukru pudru i 1 - 2 łyżki wody lub soku z cytryny) • smażona skórka pomarańczowa Przygotowanie : • Podgrzać mleko (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), wlać do pojemnika

KUCHNIA POLSKA
Pierniczki 2016 145

piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację. Lukier gęsty do wzorów i obwodów – 2 białka – 400 g cukru pudru – 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: – Białka i cukier miksować około(...)minut aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać sok z cytryny. – Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać metalową tylką obwody na pierniczkach i ozdobne wzory.   Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny

To co kocham
Babeczki waniliowe z malinami 189

niesamowity smak. Wnętrze tych babeczek to coś pomiędzy ”muffinką” a francuską „magdalenką”. Wiem co mówię, bo piekłam i jedne i drugie. Koniecznie spróbujcie upiec i podać z takim lukrem. Można się rozmarzyć. Trudno o nich zapomnieć. Po prostu   niebo w gębie J           Składniki na 20 sztuk: 150 g miękkiego masła 250 g drobnego cukru(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka 200 g przesianej mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki mleka maliny do dekoracji                Lukier: 200 g cukru pudru 3 łyżeczki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru   waniliowego barwnik spożywczy w kolorze malinowym               Wykonanie: Piekarnik   nastawiłam

Kuchnia u Krysi
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 229

czekoladowych  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti  Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas(...)rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier na wybrane lub na wszystkie pierniki. Pierniki połóż na kratkę, mokry

SzczyptaSmaQ
Ciasteczka korzenne 163

Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi. Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt. Składniki: 2 ½ szklanki mąki ⅔ szklanki cukru 3 łyżeczki kopiaste cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka(...)kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 100 g masła 2 jajka lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze, kakao Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka. Piec

Mama Gotuje
Lukier królewski 204

Składniki: 1 jajko – potrzebujemy tylko białko 250 g cukru pudru… mniej więcej 1 mała łyżeczka soku z cytryny   Przygotowanie: Na początku jajko trzeba sparzyć , ponieważ białko w lukrze będzie surowe. Zmniejsza to ryzyko ewentualnej salmonelli. Sparzenie to nic innego jak polanie jajka wrzątkiem. Gdy tę czynność mamy już za sobą, wbijamy samo białko do miski i dodajemy cukier puder(...)oraz sok z cytryny . Ilość zależy od gęstości lukru jaką chcemy osiągnąć. Całość ubijamy mikserem do połączenia składników w aksamitny lukier. Konsystencja Bardzo gęsty – wręcz twardy – najlepszy do wyciskania małych elementów dekoracji, takich jak liście czy kwiaty. Jest również bardzo przydatny do przyklejania elementów dekoracji. Śre dnio gęsty – uzyskujemy go przez dodanie kilku kropel wody do bardzo gęstego lukru – idealnie

Za drzwiami kuchni
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 158

Dziś w ramach Naszego środowego cyklu prezentujemy babeczki. Nic wymyślnego, ot zwyczajne babeczki majonezowe z dodatkiem smakowego budyniu, ale chciałyśmy pokazać prosty sposób dekorowania lukrem plastycznym. Babeczki te pochodzą z Naszych już dość archiwalnych zbiorów, ale są świetnym przykładem wykorzystania lukru plastycznego "dla początkujących". Lukier ten coraz częściej można kupić w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Można też go zrobić samemu(...)już troszkę bardziej skomplikowane i przepis na taki lukier innym razem. Do zrobienia dekoracji użyta został zwykła, mała foremka do ciasteczek w kształcie kwiatka, więc nie trzeba posiadać ani specjalnego sprzętu ani zdolności, aby je wykonać. Wiosenne babeczki budyniowe SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto camargo z kremem RUSSEL 92

masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Do połowy kremu dodać kakao i wymieszać. Do reszty kremu można dodać aromat. Składniki na lukier 300 g cukru pudru 10 g kakao Woda do ustalenia konsystencji Wodę dodawać stopniowo do cukru i utrzeć lukier . lukier ma być w miarę rzadki.  Gotowy lukier podzielić(...)dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Z obu lukrów zrobić wzorki wylewając na ciasto i przeciągnąć wykałaczka aby wzorki były atrakcyjniejsze. Wykończenie ciasta Dobrze schłodzone ciasto (można upiec nawet dzień prędzej), przeciąć na 3 cienkie blaty. Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć

Pomysłowa kuchnia
Lukier cytrynowy 84

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print(...)Lukier cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 5 minutes Ingredients 140 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Instructions Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcieramy łyżką o ścianki miseczki. Dostosowujemy konsystencję. Jeśli jest za gęsty dodajemy jeszcze parę kropli soku

SmartBake.pl
Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 192

Przepyszne , puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach donaty oblane błyszczącym lukrem to idealna propozycja zarówno na tłusty czwartek jak i weekendowy deser. Urocze oponki kuszą zarówno wy glą d em jak i smakiem, co sprawia, że nie sp osób im się oprzeć. Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) 5 żółtek opak. cukru waniliowego   10 0 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru ok. 6 łyżki ciepłej wody barwniki w proszku ( opcjonalnie ) Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Sposób przygotowania: Żółtka, cukier i cukier waniliowy ubijamy

Słodka Strona
Kołyska / wózek z lukru królewskiego ( instrukcja wykonania) 163

Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta.  Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych. Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji(...)Chrztu Świętego. Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych na  Moich Wypiekach (klik) .  U mnie zrobiony z połowy porcji. Lukier ma być tak gęsty, że postawiona kropla na stole stoi a na jej powierzchni robi się po chwili cienka skorupka.  A oto wykonanie wózeczka z luru krok po kroku: 1. Przygotowujemy: - kartki papieru i pisak do szkicowania - papier

kawawszklance
Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka 197

mąki pszennej 200 g zimnego masła 8 łyżek cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki mielonych migdałów cukier migdałowy (lub aromat migdałowy) szczypta soli Lukier:   1 białko jaja   1,5 szklanki cukru pudru   barwniki w proszku (opcjonalnie) Wielkanocne Migdałowe Kruche Ciasteczka - Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w drobną kostkę(...)odstępach. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 10 minut do lekkiego zrumienienia brzegów. Ciasteczka tuż po upieczeniu nadal pozostają miękkie, dopiero gdy stwardnieją ściągamy je z blaszki. Lukier przygotujemy z tego przepisu. Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier

Słodka Strona

Proponowane wyszukiwania