lukier - 7892 przepisów (strona:13/527)

Domek z piernika 198

miodu 250g margaryny 120g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 op. przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Lukier: 2 białka ok 4 szkl cukru pudru lub więcej Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta: -maczek truskawkowy -maczek mango -maczek tutti frutti -kuleczki zbożowe w różowej skorupce 1/2 tabl(...)Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier

Smakołyki Asi
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 184

szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa(...)kremem wierzch i boki tortu. Całość schładzam w lodówce  W gorącej  wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki bałwanki 150

pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szk. cukru pudru DO ZROBIENIA BAŁWANKÓW : ok. 500 g. lukru plastycznego barwniki spożywcze: czarny, pomarańczowy, niebieski (jak zawsze szczególnie polecam Wam barwniki w proszku- są intensywniejsze i nie zmieniają konsystencji lukru! ) 7 wykałaczek mały pędzelek Przepis : BAŁWANKI: I tu zaczyna się(...)bardzo znanego ostatnio bałwanka Olafa- a wyszło jak widać Może Wam uda się osiągnąć bardziej zbliżone podobieństwo do oryginału Życzę miłej zabawy, cierpliwości i powodzenia! Około 80 g. lukru plastycznego kolorujemy za pomocą barwnika spożywczego na czarno, 15 g. na pomarańczowo. Z niepofarbowanego, białego lukru lepimy 7 bałwankowych główek, 5 par oczek, 5 kuleczek ( tułowia bałwanków) i dwie bałwankowe pupy

Domowe Torty
Babka marmurkowa z zielonym lukrem 147

części ciasta dajemy 2 łyżki kakao. Ciasto wlewamy na przemian białe i kakaowe do formy. Pieczemy babkę ok 45 minut w temp. 180 stopni. Barwienie lukieru: jak zabarwić biały lukier ??? Zielony lukier: zielony kolor lukru powstanie przez dodanie zmiksowanych liści mięty albo ziaren groszku cukrowego, albo łyżki gotowanego szpinaku. Do pokrycia jednej babki potrzebujesz lukru przygotowanego z ok. szklanki cukru(...)łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa. Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni

ClauditteMissCooking
Ciastka na chrzest 185

pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml(...)białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 162

pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo.     Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka w proszku lub 2 białka z jajek wielkości M 75ml(...)białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo

Mała Cukierenka
Torcik truskawkowy 169

Mój mąż uwielbia truskawki i wszystko co ma ich smak. Dlatego też, na urodziny nie mogłam zrobić dla niego innego tortu niż właśnie truskawkowy. Przy okazji poeksperymentowałam z lukrem plastycznym... i porażka :)  Wygląd tortu pozostawiał wiele do życzenia ale nadrabiał smakiem! Co do lukru plastycznego... nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa :) jeśli macie dla mnie jakieś rady to piszcie. Przyznaję(...)lukier kupiłam gotowy a dobre rady zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki . Tort truskawkowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki

paapilotkaa
Amerykany na Halloween 176

Amerykany ozdobione pajecza siecia i czekoladowo-cytrynowym lukrem sa moja propozycjy na Halloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii.Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec(...)minut,az do zrumienienia brzegow.Ciastka wystudzic.Cukier puder rozmieszac z 2 lyzkami soku cytrynowego lub mleka ,gdy przeszkadza nam cytrynowy smak.Do polowy dodac 1 lyzke kakao.Przy pomocy pedzla nalozyc lukier na plaska czesc ciastka.Nie czekajac ,az bialy lukier zastygnie,ciemny lukier przelozyc do jednorazowego rekawa cukierniczego zakonczonego cienka,okragla tylka i wyciskac kolo w ksztalcie spirali,zaczynajac od srodka.Potem przy pomocy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karuzela z piernika 236

Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe elementy:1200 g mąki pszennej500 g masła400 g ciemnego cukru (muscovado)14 łyżek płynnego miodu3(...)płaskie łyżeczki sody oczyszczonej10 łyżeczek przyprawy korzennej do piernikaSkładniki na biały lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytrynySkładniki na brązowy lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytryny2-3 łyżki kakaoDodatkowo:4 lizaki - laski mikołajaPonieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka

Świat Ciasta
Jagodzianki rolls! Idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady 144

Przed Wami JAGODZIANKI ROLLS - idealne jagodzianki zwijane z lukrem z białej czekolady . Są nieziemsko pyszne, przepełnione jagodami i smakiem lata. Ciasto jest lekkie niczym chmurka, a lukier na bazie białej czekolady podbija idealnie wszystkie smaki. Niebo w gębie! Jeszcze czegoś takiego w internecie nie widziałem, więc to chyba pierwszy taki przepis! Naprawdę dawno wpadłem na ten pomysł, ale jego realizacja(...)trzy sposoby na posypkę, tak, aby każdy dopasował ją do siebie. Wybrałem orzechy tylko ze względu na to, że lepiej wyglądały na zdjęciu i nie przykrywały tego pięknego, kolorowego lukru.  Gorąco polecam ten przepis, bo dobrze się przy nim napracowałem i chciałbym, aby jagodzianki rolls zawitały też w Waszych domach.  Jagodzianki rolls - przepis na 12 jagodzianek:  Ciasto

Kuchnia Łukasza
Polewa z białej czekolady 102

Dziś dwa przepisy na polewę i lukier z białej czekolady, które przygotujecie w chwilę, z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Polewą lub lukrem udekorujecie słodkie wypieki, wszelakie drożdżówki, muffiny, ciastka, torty czy ciasta. Zapraszam na proste i sprawdzone przepisy na polewę i lukier z białej czekolady. Polewa z białej czekolady SKŁADNIKI: 100 g białej czekolady 70 ml śmietanki kremówki(...)rozpuszczenia czekolady. Jeśli do przepisu wykorzystuję masło i mleko to podgrzewam je w rondelku do rozpuszczenia masła, wrzucam kawałki czekolady i mieszam do rozpuszczenia. Można już dekorować wypieki. Lukier z białej czekolady SKŁADNIKI: 13 kafelków białej czekolady 4 spore łyżki cukru pudru 3 łyżki wody lub soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: W garnuszku mieszam cukier puder z wodą/sokiem z cytryny

Zasmakuj Kuchni
Lukier z białek 83

Przy ozdabianiu wielu ciast i ciasteczek wykorzystywany jest lukier. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, my przedstawiamy jeden z nich – lukier na białkach. Doskonale sprawdził się przy wykańczaniu tegorocznych pączków oraz kilku innych wypieków. Składniki 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżka rumu lub soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Białko z cukrem pudrem energicznie mieszać widelcem(...)stanie się białe i gęste. Dodać rum lub sok z cytryny i ponownie chwilę mieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Lukier z białek pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Ciasto marchewkowe z rumowym lukrem 117

Ciasto marchewkowe było jednym z pierwszych ciast, które wspólnie upiekliśmy. Tamto było bardzo proste i szybkie do wykonania, a dzisiaj prezentujemy wersję “na bogato”. Dekoracje z lukru rumowego i marchewek gotowanych w cukrze sprawiają, że ciasto wygląda jak torcik, który kusi aromatem i kolorami. Nic więc dziwnego, że ciasto marchewkowe zniknęło bardzo szybko. Składniki na ciasto marchewkowe Ciasto(...)opakowanie cukru wanilinowego 100 g orzechów włoskich 80 ml oleju skórka starta z jednej cytryny Marchewka w syropie cukrowym: 1 marchewka 1 / 2 szklanki cukru 5 łyżek wody Lukier rumowy: 125 g cukru pudru 3 łyżki rumu 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 150 g dżemu brzoskwiniowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych

niecodziennikpary
GNIAZDKA - PĄCZKI PARZONE 183

trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta i czekać aż wyrośnie. Można podawać je posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. W przypadku, gdy decydujemy się polać gniazdka lukrem, to wykonując ciasto możemy zmniejszyć ilość cukru pudru z 1 łyżki do 1 łyżeczki, bo i tak będą słodkie. Są tak pyszne(...)skończy! Składniki: 1 szklanka wody 120 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli 1 litr oleju Dodatkowo: cukier puder lub  Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wody lub soku z cytryny Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy masło, sól oraz cukier puder. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Następnie dodajemy przesianą

Kuchnia MagdaLeny