lukier - 7892 przepisów (strona:22/527)

Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 167

skórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO kilka kropli aromatu migdałowego Można użyć gotowej masy makowej. Link do przepisu na przygotowanie domowego maku mielonego: Mak mielony w domu Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany na biszkopcie Przygotowanie: Najpierw przygotuję masę makową(...)którym piekło się ciasto. Makowiec zwijam od dłuższego boku, makiem do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia. Makowiec przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Ja udekorowałam makowiec lukrem. Do miseczki daję wodę, sok z cytryny, kilka łyżek cukru pudru i ucieram łyżeczką. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem maluję makowiec i odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Norwegia - Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi 87

kawa i skoleboller to nasze chyba ulubione wspomnienie pobytu w Norwegii.  Mimo, że kuchnia norweska specjalnie nas nie uwiodła (jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu.  Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto   12 g świeżych lub 5 g suchych drożdży(...)oleju kokosowego Budyń   1.5 łyżki mąki  1.5 łyżki skrobi kukurydzianej  180 g mleka sojowego szczypta kurkumy 15 g cukru 1 opakowanie dobrego cukru waniliowego Lukier   4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki wody wiórki kokosowe (do posypania) Przygotowanie: 1) W rondelku podgrzewamy 30 ml mleka. Powinno być ciepłe, ale nie może być gorące.  2) Do miseczki

Roślinożerni urlopowicze
Babeczki pomarańczowe z żurawiną 110

zastosowań :). Co do samych babeczek - wyszły bardzo puszyste i mięciutkie, a ich słodycz doskonale przełamuje właśnie kwaśna żurawina. Dodatek skórki z pomarańczy natomiast fantastycznie podkręca smak. Babeczki wykończyłam pomarańczowym lukrem, ale nie jest on niezbędny, stanowi jednak fajny akcent :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi ze strony Moje Wypieki ( link do przepisu  https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-zurawinami  ). Składniki(...)wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mleka skórka otarta z jednej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g żurawiny świeżej lub mrożonej Lukier: 130 g cukru pudru 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać

Opowieści z piekarnika
Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 89

nadziewanie i zwijanie ruloników z powidłami wymaga wprawy. Nie warto zniechęcać się różnorodnym i nierównym kształtem surowych rogalików, gdyż po upieczeniu nabiorą apetycznego wyglądu. Gdy jeszcze udekorujesz je cytrusowym lukrem, będą doskonałe, a co najważniejsze smakowite. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Trudność: Średnie Ilość 65 rogalików Przygotowanie(...)minut. Po upieczeniu rogaliki powinny nabrać rumianego odcienia. Możliwe że podczas pieczenia nieco powideł wypłynie ze środka ciastek, jednak nie zniechęcaj się. Po przestudzeniu rogaliki możesz udekorować cytrynowym lukrem. Uwagi: Jeśli chcesz przygotować cytrynowy lukier do polewy rogalików, do szklanki cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny. Dozuj ilość soku cytrusowego do uzyskania zadowalającej, płynnej konsystencji lukru. {"@context":"https:\/\/schema.org

ProstePesto.pl
Pierniczki 106

Pierniczki Składniki 550 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 300 g miodu 120 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Lukier z białek: 1 białko cukier puder Instrukcje Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż składniki(...)minut w 180 C. Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie dlatego nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale już po kilku minutach kiedy nieco ostygną lekko twardnieją. Lukier cytrynowy: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Lukier nie może być zbyt rzadki bo od razu spłynie nam z pierniczków, ani zbyt

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem 93

bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem, a dodatkowo lukier powstał w 100% z erytrolu nadając bułeczkom niepowtarzalny chłodny posmak. Istna petarda! Do dzieła! Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal(...)drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 400g borówek – 30g erytrolu – 20g skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: – 100g erytrolu – 6 kropli soku z cytryny – 1 białko CIASTO: Mleko podgrzewamy do temperatury ciała, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie łączymy

Be Fit Be Strong
Rogaliki z suszonymi śliwkami 109

drożdżowych rogalików. 2 suszone śliwki stanowiły nadzienie 1 rogalika. Rogaliki z suszonymi śliwkami były pyszne, takie domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, te zrobiłam z lukrem i siekanymi migdałami. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką . Składniki na 16 rogalików z suszonymi śliwkami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych ½ szklanki letniego(...)cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny za pomocą łyżki, lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta rustykalna z rabarbarem 163

wypiek to zachęcam do upieczenia poniższego ciasta. Tarta rustykalna (z francuskiego "galette") to płaskie, okrągłe kruche ciasto. Łatwe i szybkie do przygotowania. Poniższą tartę nadziałam rabarbarem oraz polałam różowym lukrem. Uwierzcie mi na słowo, tarta była pyszna w smaku. Najlepiej podawać ją po ostudzeniu, ponieważ masa rabarbarowa zgęstnieje i dzięki mące ziemniaczanej utworzy się gęsta, owocowa warstwa. Dodatkowo, aby dodać(...)tarcie słodyczy polałam ją rabarbarowym lukrem.  Składniki: kruche ciasto 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej (160 g) 120 g zimnego masła (ponad 1/2 kostki!) 80 g serka śmietanowego, np. Almette 2 łyżki drobnego cukru szczypta soli nadzienie rabarbarowe 0,5 kg obranego rabarbaru 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) sok z 1/2 cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki

Ugotować
Muffiny żurawinowo – pomarańczowe 81

muffinek nie wymagają wiele pracy. Muffinki smakują rewelacyjnie, są mięciutkie i wilgotne o mocno pomarańczowym smaku z pysznymi kwaskowatymi żurawinami. Dla podkreślenia ich wspaniałego smaku polecam zrobienie błyskawicznego pomarańczowego lukru. Muffinki podane z lukrem wiele zyskują, na smaku! Print Muffiny żurawinowo - pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne z kwaskowym wypełnieniem! Course Desery Cuisine Polska(...)soli skórka otarta z jednej pomarańczy kilka kropel olejku zapachowego - pomarańczowego opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z całej laski wanilii 120 g mrożonej żurawiny Składniki na lukier pomarańczowy 45 g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy Instructions Piekarnik nagrzać do temperatury 185 st C, opcja górnej i dolnej grzałki

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 108

blaszce ślimaki układamy okrągłą podstawą w dół. Luźno jeden obok drugiego, aż wypełnimy całą blaszkę Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut. Bułeczki po upieczeniu smarujemy lukrem cytrynowym lub polewą na bazie serka Philadelphia. Notes Zasady sporządzania ciasta drożdżowego. Mąka z zawartością glutenu, ale nie zbyt ciężka (najlepiej typ 550). Mąkę należy przesiać, ponieważ zwiększa to napowietrzenie(...)Sód: 0 mg | Potas: 0 mg | Fiber: 0 g | Cukier: 0 g | Witamina A: 0 IU | Witamina C: 0 mg | Wapń: 0 mg | Żelazo: 0 mg Print Lukier cytrynowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prep Time 5 minutes Ingredients 140 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Instructions Do cukru pudru dodajemy

SmartBake.pl
Babka ajerkoniakowa 108

alkoholem, on w trakcie pieczenia wyparuje, a pozostanie tylko pyszny smak w cieście. Do polewy też nie musicie dodawać ajerkoniaku, wystarczy dodatkowa łyżeczka soku z cytryny, aby lekko rozrzedzić lukier. Składniki (na średniej wielkości babkę): 1/2 szklanki ajerkoniaku 100g masła 1/2 szklanku cukru 2 jajka 100ml mleka 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli odrobina oleju(...)wbity patyczek wychodzi suchy. Wyciągamy do ostygnięcia. Jak blachę da się wziąć już spokojnie w ręce, to polecam obrócić i wyciągnąć ciasto z formy do ostygnięcia.   Przygotowujemy lukier – ubijamy białko jajka, polecam dodać je do wysokiego, wąskiego naczynia, lepiej się ubija. W trakcie ubijania, dodajemy po łyżce cukru pudru, ubijamy, aż uzyskamy bardzo gęsty lukier. Jednak tak gęstym

Smaczna Strona
Sernik krakowski 104

serników. Wydaje się nam, że każdy kojarzy go wizualnie – puszysty sernik na kruchym cieście, z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczy, ozdobiony kratką z pasków ciasta i polany lukrem. Dość długo przymierzaliśmy się do jego upieczenia, ale w końcu nadszedł ten czas i zajęliśmy się tym tematem. Bardzo dobrej jakości składniki zagwarantowały nam doskonały efekt – sernik krakowski dobrze(...)szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 łyżka rumu 1 szczypta soli Lukier: 10 łyżek cukru pudru sok z 1 / 2 cytryny 1 łyżka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i pokrojone zimne masło, posiekać

niecodziennikpary
Ciasteczka listy miłosne 152

listy Potrzebujesz Ciastka: 150g mielonych migdałów 100g cukru 2 żółtka 250g mąki 200g masła skórka otarta z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 pomarańczy 3/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli Lukier królewski: 1 białko jaja 150g cukru pudru 10 kropel soku z cytryny czerwony i czarny barwnik spożywczy w proszku Do tego: biały papier do pieczenia / pergamin cukrowe serduszka Sposób przyrządzenia(...)wykrojonych prostokątów wytnij mniejsze, tak, aby została sama ramka ciastka. 5. Piecz 7-9min. w 180*C. 6. Odstaw do wystudzenia. 7. Składaj ciasteczka: całe ciastko obrysuj lukrem na samych brzegach, następnie sklej z ciastkiem ramką, wypełnij posypką i włóż liścik, obrysuj ramkę lukrem i przykryj całym ciastkiem. Ozdabiaj wierzch według upodobań. Lukier królewski: 1. Do miski wlej białko

Kuchnia w Słońcu Skąpana
DONUTY CZYLI PĄCZKI AMERYKAŃSKIE 91

pełni, za jakiś czas tłusty czwartek... a jak szaleć to szaleć ;) Donuty z tego przepisu wychodzą przepyszne, pulchne i nie a słodkie, natomiast całej słodyczy nadaje im końcowe lukrowanie lukrem przygotowanym z białek i cukru pudru. Polecam :) Składniki na około 17-18 donutów: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 7 g suszonych drożdży * 1/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mleka * 3 żółtka(...)solidna szczypta soli * 1/4 szklanki rozpuszczonego masła * olej do smażenia donutów Lukier: * 3 białka  * 3 szklanki cukru pudru * różnokolorowe barwniki spożywcze Dodatkowo posypka: * użyłam posypki kakaowej i maczku o smaku owocowym  Cykoria Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać. Dodać letnie mleko i łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce

Zrób to smacznie
Cytrynowe ciasto z cukinii 109

przynajmniej u mnie tak było. Ciasto wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne. Ładnie, równo wyrosło i nie opadło po upieczeniu. Takie ciasto idealnie komponuje się z cukrem pudrem, z lukrem lub polewą z białej czekolady. Będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo to fajny pomysł na przemycenie do jedzenia warzywa i uczynienie deseru zdrowszym. Oto przepis: Składniki(...)czubata łyżeczka sody spożywczej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki z czubkiem startej cukinii 2 łyżki soku z cytryny 1 olejek cytrynowy do ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Jak pisałam na wstępie, do ciasta użyłam cukinii żółtej. Moja cukinia była już większa, dlatego ją obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Pozostały

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania