Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować. Rabarbar w ogródku, mąkę miałam akurat orkiszową tortową, a zamiast śmietany dodałam pół na pół, śmietanę 30% i jogurt grecki… jakoś trzeba sobie radzić. Składniki(...)LUKIER 200 g rabarbaru 200 ml wody 100 g cukru pudru SCONES 350 g mąki tortowej orkiszowej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 130 g masła 1 jajo 130 g śmietany lub gęstego jogurtu 200 g rabarbaru skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie LUKIER Lukier
Tajemnice Smakudlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Lekko studzimy. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych
Kuchnia MagdaLenydlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Lekko studzimy. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże
Kuchnia MagdaLenyczęści upiekę drożdżowe rogaliki. 1 śliwka starczyła na nadzienie do 4 rogalików. Rogaliki ze śliwkami, sezonowe, małe, pyszne, domowe! Można też upiec rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi, z cytrynowym lukrem. Smaczne. Akurat takie by ugościć gości. Polecam też przepis na Pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką . Składniki na 16 rogalików ze śliwkami: 20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży(...)cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. (szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przepis na pyszną drożdżową świąteczną babkę z aromatem cytryny polaną lukrem i udekorowaną płatkami migdałowymi od HELIO . Prosta babka skradła moje serce! Idealna babka drożdżowa na Wielkanoc! Na moim stole nie może jej zabraknąć Udekorowałam ją lukrem i płatkami migdałowymi, można posypać ją także skórką pomarańczową lub innymi bakaliami, polać polewą czekoladową ciemną lub z białej czekolady. Pycha! Babka(...)świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny – limonki lub pomarańczy 3/4 kostki masła (150 g) lukier: 3/4 cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody + płatki migdałów HELIO do posypania (można je lekko pokruszyć w dłoni) Do przepisu potrzebna większa forma na babkę z kominem o średnicy
Zasmakuj Kuchniskórką z pomarańczy i rodzynkami – może być coś lepszego na deser w ciągu dnia w taką pogodę?! Kształtne, aromatyczne, pulchniutkie i delikatne w smaku muffinki. Podałam je z lukrem i płatkami migdałów. Można posypać je orzechami, udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną, dowolnie, i tak będzie pysznie! Zapraszam dziś na muffinki z rodzynkami, pachnące pomarańczą i lukrem. Wspaniałe(...)brązowego łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej pomarańczy 1 jajko 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki dżemu z pomarańczy do dekoracji: płatki migdałów Lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki wody, soku z cytryny lub mleka Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy
Zasmakuj KuchniPyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba(...)cukru (ja dałam nieco mniej ok. 220 g.) 2 duże cytryny (lub 3 mniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać
CiastkozercyBardzo prosty przepis na lukier idealny do ciastek czy pierników. Lukier królewski bardzo dobrze się barwi (używam barwników żelowych Wilton). Lukier królewski używam również do dekoracji drożdżówek czy serników. Wystarczy ewentualnie delikatnie go rozrzedzić wodą,dostosowując konsystencję do naszych potrzeb. Pamiętajmy żeby zaczynać od dodania łyżki wody i w miarę potrzeby dodawać jej więcej. Składniki: 1 białko 120g(...)plus ewentualnie barwnik. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Do dekoracji pierników na zdjęciu użyłam tylki Wiltona o nr 1. Przepisy na pierniczki znajdziecie tu . Artykuł Lukier królewski Lukier do pierników pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dziś zapraszam na kruche ciasteczka z lukrem i syropem malinowym w odsłonie Halloween’owej. Proste, smaczne i bardzo efektowne :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)Składniki na ciastka (+/- 40 szt.): 350g mąki pszennej 200g cukru pudru szczypta soli 180g zimnego masła 1 duże jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii Składniki na lukier: 1 białko 1 do 1 ½ szklanki cukru pudru Do białka dodajemy cukier puder ( na początku dałam 1 szklankę) mieszamy , aż uzyskamy gładki i gęsty lukier bez grudek, w razie potrzeby
Słodkie zapomnieniegoździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni! Składniki: 220 g mąki pszennej 180 g masła 1 opakowanie przyprawy(...)piernika 15 g kakao 4 jajka 100 g miodu 4 łyżki powideł śliwkowych niecałe 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 70 g posiekanych nerkowców do dekoracji bakalie lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny masło do wysmarowania keksówki Przygotowanie: W rondelku roztapiamy 180 g masła ze 100 g miodu. Dodajemy kakao i opakowanie przyprawy do piernika. Całość mieszamy
Zasmakuj Kuchnimasła 1,5 szklanki cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 cytryny Na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć(...)cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru). Nagrzać piekarnik do 180 st. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać partiami cukier. Gdy kryształki cukru zaczną się rozpuszczać, dodawać do masy po jednym żółtku i nadal ucierać, aż powstanie puszysta masa. Następnie wmieszać
My sweet a lifeprzepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe – czerwony Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko(...)zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier – białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte
Pink EnvelopeLukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej soku z cytryny, uzyskując mniej lub bardziej gęstą konsystencję. Poniżej macie przepis na gęstą masę. Lukier […] The post Lukier królewski. Lukier
Kulinarne Przeboje