lukier - 7892 przepisów (strona:29/527)

Ciasteczka misie 233

Przepis z bloga . Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis 230 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao Lukier 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mleka Przygotowanie: Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy(...)drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min w 170 st z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i wymieszać. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. Czas pieczenia

Ala piecze i gotuje
Pączki 218

szkl. mleka 2/5 szkl. cukru 4 żółtka 1 jajko szczypta soli 1/4 kostki masła łyżka spirytusu do smażenia: 1 kg smalcu lub 1l oleju Nadzienie  powidła śliwkowe Lukier cukier puder sok z cytryny wrząca woda, odrobina Przygotowanie Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto na pączki należy wstawić na małym ogniu garnek z grubym dnem. Wlewamy do niego olej lub kostki smalcu(...)odwracamy i dalej smażymy bez przykrycia. Patyczkiem należy sprawdzić czy pączek jest gotowy (ma być suchy). Po wyjęciu odsączamy pączki na papierowych ręczniczkach. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Przygotowanie lukru: do miseczki wsypuję ok. 1 szkl. cukru pudru, dolewam ok. 2 łyżek wrzątku. Resztę lukru stanowi sok z cytryny. Soku z cytryny dodaję tyle by konsystencja lukru przypominała mniej więcej miód. Lukier

coolinarnastrefa.blogspot.com
DOMEK - SZKLARNIA z piernika 61

łyżeczki) soda (1 łyżeczka) przyprawa do piernika (2 łyżki) ( przepis na domową przyprawę z piernika ) jajka (2 szt. rozmiaru ) miód płynny (100 g) masło roztopione wystudzone (100 g) Lukier: ( tutaj znajdziesz przepis na lukier )  cukier puder (150 g) 1 białko jajka rozmiaru M  sok z cytryny (około 10 kropel) Dodatkowo: cukier puder (do posypania domku - szklarni ) 8 szyszek(...)około 8 - 10 min.  Upieczone części domku szklarni pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 3. Dekoracja i składanie. Do dekoracji i sklejenia wszystkich części domku potrzebny będzie lukier królewski.  Roimy 2 porcje lukru królewskiego z tego przepisu . Lukier przelewamy do rękawa cukierniczego i odcinamy końcówkę worka. Odcinamy mały rożek worka na początek, a w razie potrzeby powiększamy go. Do ścian

RITA food channel
Lukier królewski 100

Przepis na lukier królewski, czyli idealny lukier do dekorowania pierniczków, czy innych rodzajów ciasteczek. 🙂 Taki lukier możemy także przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować w dowolny sposób, ja Wam dzisiaj pokazałem sposób zdecydowanie łatwiejszy i szybszy. Lukier królewski -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Czekoladowe ciasteczka świąteczne 78

kawy. Można wręczyć je również jako prezent albo udekorować nimi świąteczne drzewko. Mocno kakaowe z odrobiną waniliowej nuty. Wystarczą foremki w świątecznych kształtach oraz foliowa torebka do wyciskania maślanego lukru. Ekstrakt waniliowy warto zastąpić świeżą wanilią. Sprawdź przepis na: Ciasto a’la piernik Składniki: 1,5 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru 100 g miękkiego masła(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej (lub 2 laski wanilii) 1 duże jajko Dodatkowo na lukier: 3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 1/3 kostki masła Czekoladowe ciasteczka świąteczne – przepis Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz szczyptę soli. W misie miksera utrzyj masło z cukrem na gładką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki 78

przyjemnością. Wystarczy tylko trochę pomysłów, fantazji i na pierniczkach można namalować i napisać wszystko, co będziecie chcieli. Można je polukrować , posypać wszędzie w sklepach dostępnymi specjalnymi posypkami lub pomaziać lukrem w pisakach. A jakie Wy macie pomysły na udekorowanie pierniczków? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/pierniczki-1-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/pierniczki-1-198x164.jpg(...)sody,\r","2 \u0142y\u017cki przyprawy do piernika,\r","sk\u00f3rka pomara\u0144czowa z dw\u00f3ch pomara\u0144czy,\r","1 jajko + 1 \u017c\u00f3\u0142tko,\r","s\u00f3l,\r"," lukier , ozdoby do dekoracji."],"name":"Pierniczki","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, ciasteczka, desery, specjalne okazje","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Mi\u00f3d z mas\u0142em ogrza\u0107 i wymiesza\u0107. Zostawi\u0107

Bardzo Gruby Smok
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą – chocolate rolls 75

swojskie 1 żółtko jaja NADZIENIE CZEKOLADOWE 50 g miękkiego masła 2 łyżki gorzkiego kakao z wiatrakiem 1 łyżeczka mielonego cynamonu 5 łyżek cukru trzcinowego 1 tabliczka mlecznej czekolady Milka LUKIER 120 g cukru pudru 3 łyżki gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO DROŻDŻOWE Do dużego kubka z ciepłym mlekiem, dodaj pokruszone w palcach drożdże i 1 łyżkę cukru(...)ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Czekoladowe rollsy piecz w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół) przez 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polej płynnym lukrem. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Dro\u017cd\u017cowe \u015blimaczki

ProstePesto.pl
Pączki serowe oponki z białym twarogiem 86

Miękkie oponki serowe z białym twarogiem, smażone na głębokim tłuszczu. Najlepszy i niezawodny przepis na serowe pączki, oprószone miałkim cukrem lub polane lukrem. Przepis na pączki idealny na tłusty czwartek i nie tylko. Serowe pączusie zachowują świeżość dłużej niż tradycyjne pączki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pączki serowe oponki z białym twarogiem 5 od 11 osób Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka(...)każdej strony przez 60 sekund. Usmażone oponki i pączusie wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniku papierowym, odsączając nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki możesz oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kandyzowaną cytrusową skórką . Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto . Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name

ProstePesto.pl
Ciasto cytrynowe 246

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto cytrynowe z gęstym lukrem nazywało się u mnie w domu cytryniak. To był absolutny hit wszystkich urodzin, a moja mama była niekwestionowanym mistrzem w tej kategorii. Nie znam nikogo, komu nie smakowałby jej cytryniak. W sumie aż sama się dziwię, że tak późno dzielę się z Wami tym przepisem, bo to naprawdę jest coś, czego trzeba(...)cukru (ja dałam nieco mniej ok. 220 g.) 2 duże cytryny (lub 3 mniejsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek + ok. pół szklanki cukru pudru na lukier Jak zrobić ciasto cytrynowe?   Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru

Ciastkozercy
Jagodzianki pyszne 83

świeżych jagód 1 1/2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko +1 łyżka mleka Składniki na lukier 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody 🔪 Instrukcje Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże (jeśli używacie świeżych drożdży, zróbcie wcześniej rozczyn z drożdży, łyżki mąki i odrobiny cukru), cukier(...)folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-40 minut do wyrośnięcia, jagodzianki powinny wyraźnie podrosnąć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Wymieszać składniki na lukier. Tuż przed wstawienim jagodzianek do piekarnika pomalować ich wierzch rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 minut do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu polukrować, przed jedzeniem wystudzić. ☁️ Porady Co zrobić żeby

SprawdzonaKuchnia.pl
CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego 97

CRONUTS. Pączki z ciasta francuskiego. Usmażyłam na Tłusty Czwartek cronuts , udekorowałam je z różowym lukrem i kolorową posypką. Te błyskawiczne pączki z ciasta francuskiego. mają swoją własną nazwę CRONUTS, czyli skrzyżowanie francuskiego croissanta z amerykańskim donatem. Są wyjątkowo pyszne i najszybsze do przygotowania. Sprawdźcie! Oryginalny Cronut to ciastko francusko-drożdżowo stworzone w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela(...)środku. Smakuje jak francuskie ciastko. Te pączki polecam usmażyć w ramach tłustoczwartkowego szaleństwa! Jeśli szukacie przepisów na najlepsze pączki drożdżowe to polecam te przepisy: najlepsze pączki , pączki z lukrem cynamonowym i przepis na egzotyczne, bardzo szybkie pączki boliwijskie. Pączki z ciasta francuskiego – składniki: gotowe ciasto francuskie (arkusz) 1 jajko Jak przygotować różowy lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 65

Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować. Rabarbar w ogródku, mąkę miałam akurat orkiszową tortową, a zamiast śmietany dodałam pół na pół, śmietanę 30% i jogurt grecki… jakoś trzeba sobie radzić. Składniki(...)LUKIER 200 g rabarbaru 200 ml wody 100 g cukru pudru SCONES 350 g mąki tortowej orkiszowej 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 130 g masła 1 jajo 130 g śmietany lub gęstego jogurtu 200 g rabarbaru skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie LUKIER Lukier

Tajemnice Smaku
NIEMIECKIE PIERNICZKI 94

dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Lekko studzimy. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych

Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 94

dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem lub od razu po upieczeniu - lukier również będzie chronił ciastka przed wysychaniem. W przygotowaniu są naprawdę bardzo szybkie i proste, dlatego można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z miodem. Lekko studzimy. Cytrynę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych

Kuchnia MagdaLeny
BABKA BOŻONARODZENIOWA 101

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji  uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)łyżki cukru 80 g masła + 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej starta skórka z 1 cytryny Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Dekoracja: skórki kandyzowane Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże

Kuchnia MagdaLeny