łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy) - skórka otarta z 1/2 cytryny (daję gotową Oetkera) *szklanka 250ml dodatkowo: - masło i bułka tarta lub mąka do formy - puder lub lukier (u mnie lukier marcepanowy-nasz ulubiony) Miękkie masło miksujemy z cukrem lub ksylitolem na puszystą, gładką masę. Dodajemy partiami twaróg i miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, dodajemy(...)piekarnika..) Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Następnie wyjmujemy babkę z formy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Przed podaniem posypujemy pudrem lub jeszcze letnią babkę smarujemy lukrem, u mnie marcepanowy. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki W miseczce umieszczamy puder, dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego
Smaczne Zdrowepudru 2 żółtka 100g miodu naturalnego 150g masła extra (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżki kakao olej do wysmarowania formy Lukier: 2 łyżki mleka 120g cukru pudru Dodatkowo: barwnik czerwony posypka w kształcie śnieżynek czarne perełki cukrowe Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę(...)ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Lukier: Do miski wlać mleko i stopniowo cały czas ucierając dodawać cukier puder, aż do uzyskania konsystencji lukru. Lukier podzielić na dwie części i do jednej dodać barwnik czerwony. 5. Gotowymi
Szalona Kuchnia Ewelinybiszkoptów 1 jajko (5 dkg) 10 dkg masy marcepanowej 2 łyżki skórki kandyzowanej skórki pomarańczowej 12 dkg cukru pudru Dodatkowo : 1 jajko 1 łyżka mleka 10 dkg orzechów włoskich Lukier : 20 dkg cukru pudru 3 pełne łyżki soku z cytryny Jak zrobić rogale marcińskie . Ciasto półfrancuskie : drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru. Kiedy płynne, dodać łyżkę mąki oraz łyżkę letniego(...)pokruszone biszkopty i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dodatkowo : w miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Użyjemy mieszanki do posmarowania rogali. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Uprażone posiekać. Lukier : cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny Ucierać przez około 10 minut. Powinna postać płynna, jednolita polewa lukrowa. Jeśli składniki nadal są “sztywne” dołożyć odrobinę soku
mecooksChrupiące jabłkowe roladki pachnące cynamonem, oblane orzeźwiającym cytrynowym lukrem to doskonały pomysł na przygotowanie odrobiny słodkości z wykorzystaniem świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 mąki pszennej 250g masła extra 2 jajka 100g świeżych drożdży 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru kryształu 5ml naturalnego ekstraktu cytrynowego Cytrynowy lukier: 1 łyżka naturalnego ekstraktu cytrynowego 3-4 łyżki soku z cytryny 200g cukru(...)rozkłócone jajko olej do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać. 2. Lukier cytrynowy: Sok cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem aż do momentu uzyskania konsystencji lukru. 3. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu, dokładnie wymieszać i odstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyjest warto! PRZEPIS NA TORT NA PIERWSZE URODZINY Składniki na tort na pierwsze urodziny: biszkopt z 5 jaj – tutaj przepis lekki krem jogurtowy – tutaj przepis dekoracje: lukier maślany 1 porcja – tutaj przepis kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego posypka cukrowa zielona – żółta – niebieska cukierki lentilki kolorowe Jak zrobić tort na pierwsze urodziny: Biszkopt pieczemy w dużej(...)jedną z połówek pod skosem, tak by z powstałych kawałków ułożyć cyfrę 1. Kawałki tortu przekładamy kremem, układamy na podkładce stołowej i przykrywamy wierzchnią warstwą biszkoptu. Czas na lukrowanie. Lukier maślany w temperaturze pokojowej mieszamy dokładnie z barwnikiem spożywczym. Na tort nakładamy cieniutką warstwę lukru, tak by zabezpieczyć ciasto by się nie kruszyło. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny
Dorota Smakujesamemu jest to, że to Wy decydujecie o kolorze i wielkości różyczek. Przypomina to trochę zabawę plasteliną i wcale nie jest takie trudne – zobaczcie zresztą sami…. DO PRZYGOTOWANIA RÓŻYCZEK : lukier plastyczny (do wykonania wszystkich różyczek na zdjęciu, potrzebowałam 350 g.) barwniki spożywcze małe kieliszki lub nakrętki do wycinania kolistych kształtów o średnicy 2,5 cm. i 3 cm. Przygowowanie różyczek(...)RÓŻYCZKI MAŁE: Każda mała różyczka składa się z trzech kółeczek o średnicy 2,5 cm. Lukier plastyczny barwimy za pomocą barwników spożywczych na żądany kolor. Rozwałkowujemy lukier, po czym wycinamy z niego kółeczka o średnicy 2,5 cm. Pierwsze kółeczko, skręcamy delikatnie w rękach. Będzie to środek naszego kwiata. Bierzemy kolejne lukrowe kółeczko i przykładamy do środka. Nie będziecie
Domowe Tortydodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Możecie również zamiast mrożonych owoców użyć frużelinę jagodową ze słoiczka lub gęsty dżem jagodowy . Bułki z jagodami możecie podawać oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem zwykłym lub królewskim. Szczególnie polecam mój przepis na lukier królewski . Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk: Składniki na zaczyn(...)masła Składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowe składniki: żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem) opcjonalnie lukier lub cukier puder do oprószenia jagodzianek *Do zrobienia lukru na 16 jagodzianek wystarczy około pół szklanki cukru pudru oraz 1 łyżka wody + 1 łyżka soku z cytryny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis
Kulinarne Przebojesmakową dla pysznych dań i deserów. Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Startą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków. Z tym bardzo aromatycznym owocem polecam Wam przepis na szybkie ciasto cytrynowe. Składniki na formę(...)mąki tortowej - 300 ml oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego z cytryny - 4 łyżki skórki otartej z cytryny - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: - 1 i ½ szklanki cukru pudru - 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny Po dokładnym umyciu i sparzeniu cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą część). Jajka ubijamy z cukrem
mojewypiekiinietylkociepłego mleka 125 g masła 120 g cukru 2 jajka M 1 żółtko 70 g rodzynek 60 ml oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z ½ cytryny Lukier 140 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy(...)smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut. Lukier Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę * suchych drożdży Notes - wszystkie
Wędrówki po kuchniMasa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę(...)cukierniczego) i wykładamy masę makową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Lukier: Gdy makowce ostygną przygotowujemy lukier. Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru
Słodka Stronatortowej) 150g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 220ml likieru typu advocaat (użyłam likieru Krupnik Słony Karmel) 5 jajek 250ml oleju Lukier: 200g cukru pudru 5-6 łyżek likieru typu advocaat posiekane pistacje do ozdoby 1. Formę do babki z kominem o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić(...)rzadkie ciasto. 5. Ciasto wlać do przygotowanej formy i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotujemy lukier: 6. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do cukru pudru dodać likier i utrzeć mikserem na gładko patrz FILM . Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie
Mała Cukierenkanajlepiej same wiśnie z konfitury) Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 400ml mleka 2 łyżki drobnego cukru do wypieków Diamant 50g wiórków kokosowych Lukier: 200g cukru pudru Diamant 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: cukrowe jajeczka do ozdoby Masa budyniowa: 1. Do rondelka wlać 200ml mleka, dodać(...)nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Lukier: 6. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Do miski wsypać cukier puder, dodać 2-3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżką gorącej wody, utrzeć mikserem
Mała Cukierenkacukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 g masła 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 pomarańcze 1/2 cytryny do dekoracji lukier, dodatkowo małe kawałki pomarańczy lub/i świeże kwiaty dodatkowo masło do wysmarowania formy i mąka do oprószenia WYKONANIE 1 Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką(...)formy, włożyć do piekarnika i piec około 50 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, aby wypadła i ostudzić na kratce. Ostudzoną babkę polać lukrem (cukier puder wsypać do garnuszka, dolać odrobinę wody i podgrzać ucierając) i udekorować małymi kawałkami pomarańczy lub/i kwiatami. Uwagi: Ja babki nie polewam lukrem, tylko wykorzystuję mały pędzel. Najpierw smakuję lukier
Passions hobbies lifepieczenie oraz dekorowanie to już rodzinna tradycja. Ale to nie tylko ciasteczka, które możemy wyłożyć na stół. Mogą one także pełnić funkcję ozdób choinkowych - pierniczki na choinkę udekorowane lukrem są piękną ozdobą świątecznego drzewka. I takie właśnie ozdobne pierniczki postanowiłam przygotować... Pierniczki witrażyki to idealne pierniczki na choinkę. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania i z pewnością każdemu się(...)masła 1/2 szklanki miodu 2 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki przyprawy korzennej Kamis 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Dodatkowo: ok. 300 g landrynek Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy miód i lekko podgrzewamy. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenysoli 100 g miękkiego masła Mieszanka cynamonowa: 150 g cukru trzcinowego 4 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej (opcjonalnie) 50 g masła Lukier: 50 g masła w temperaturze pokojowej 100 g serka kremowego 5 łyżeczek mleka 125 g cukru pudru Inne: Trochę mleka do posmarowania ciasta Trochę ciasta do podsypania stolnicy(...)stopni . Wyrośnięte bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka kuchennego mlekiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min, aż ładnie się zarumienią. W między czasie przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i ubijamy mikserem, albo za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego, płynnego lukru. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze mleka. Upieczone cinnamon rolls, jeszcze ciepłe polewamy lukrem
Kuchnia Łukasza