lukier - 7892 przepisów (strona:37/527)

Babka kefirowa 422

ucieranymi, bo są dla nich za suche albo zbyt ciężkie. Ta babka jest zupełnie inna za sprawą kefiru, dzięki któremu jej wnętrze jest miękkie i mocno wilgotne. Całość udekorowałam lukrem, który potęguje wilgotność wypieku oraz wprowadza akcent cytrynowy. Przepis można wykorzystać w dużej formie babkowej z kominem (o średnicy u góry 21cm, u dołu 15cm, a wysokości 9,5cm). Babka(...)Składniki: 300g mąki pszennej 250g kefiru 180g cukru pudru 150ml oleju 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej LUKIER 150g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wrzątku Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę na babkę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą - białka oddzielić

Smakołyki Bereniki
Mój tort urodzinowy (orzechowo-jagodowy). 186

orzechów włoskich 4 łyżki rumu 2 łyżki domowej przyprawy "karmel wanilia" 275 g śmietanki 36% IV. Konfitura jagodowa: 400 g mrożonych jagód cukier do smaku V. Krem maślany pod lukier plastyczny: 50 g białka 100 g cukru 200 g masła VI. Dekoracja: Tort obłożyłam lukrem plastycznym w kolorze kremowym. Podkładkę wyłożyłam lukrem w kolorze cielistym i odcisnęłam wzorki z maty(...)Tego samego koloru użyłam do wykonania prezenciku. Perełki na dole tortu są wykonane z lukru białego, oprószonego perłowym proszkiem i spryskałam sprayem nabłyszczającym. Jeśli chodzi o kwiaty cukrowe najlepiej pracuje mi się z gum paste. :)  Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do  160 °C. Mąki łączymy i przesiewamy.  Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich

DominikaDolci
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 151

nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny.  Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier. Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier go tak zachęcił.  Prosta w wykonaniu.  Jeśli pieczenie biszkoptu nie jest dla was tajemnicą, to tą babkę zrobicie szybciej niż myślicie(...)około 50 minut. - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia.  Wyjąć z formy i studzić na kratce. Lukier buraczkowy 1/2 małego ugotowanego buraczka 1/2-1 szklanki cukru pudru 1/2- 1 łyżeczka soku z cytryny. Buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.  Przetrzeć przez sitko - zależy nam, aby uzyskać pełen koloru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 669

wysokości zadania również podczas rodzinnych przyjęć czy też jako popołudniowy deser w trakcie leniwego weekendu. Dwa kruche ciasta przełożone masą jabłkową i kremem orzechowym wzbogacone o czekoladową polewę i lukier, który spełnia funkcję dekoracyjną ciasta. Chyba nie muszę namawiać do spróbowania? :) Składniki:  (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 380 g mąki pszennej tortowej, przesianej(...)szkl gorącego mleka 300 g miękkiego masła 150 g cukru pudru Dodatkowo: ok. 100 g maślanych herbatników Polewa czekoladowa: 40 g masła 4 łyżki mleka 100 g mlecznej czekolady Lukier: 40 g cukru pudru 1-2 łyżeczki mleka Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać pozostałe składniki kruchego ciasta i dobrze zagnieść dłońmi

Nastoletnie Wypiekanie
Pączki z kakaowym lukrem. 130

maki tortowej 50 g. drożdży 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka 3 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżka rumu Na lukier: 5 łyżek mleka 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miseczki, dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać żeby drożdże(...)wyrośnięcia. Ja układałam na blaszce wysmarowanej olejem. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotowanie lukru: Mleko wlać do miseczki dodać 4 łyżki cukru pudru i kakao. Mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodawać po łyżce resztę cukru, cały czas mieszając do uzyskania gładkiego lukru. Cukru

Agusiowe smakołyki
Korzenne ciasto pomarańczowe 202

lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii . Polecam spróbować, wyszło naprawdę pysznie Składniki: (na keksówkę) 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową 1/2 szklanki naturalnie mętnego soku(...)szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa) 3 jajka klasy M 2 szklanki mąki 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na mandarynkowy lukier: około 4 łyżki ksylitol lub trzcinowego cukru pudru naturalnie mętny sok z mandarynek Smaki Victorii Dodatkowo: 1 suszona figa i kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, wlewamy

Słodkie okruszki
Cytrynowe ciasto z makiem 254

minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka czy ciasto jest dopieczone w środku. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Wyjmujemy z foremki i ozdabiamy lukremLukier robimy miksując białko z cukrem pudrem. Ilość cukru pudru trzeba kontrolować samemu sprawdzając konsystencje polewy. Lukier nie ma być zbyt gęsty, ale nie może też być za rzadki(...)całkiem spłynie z ciasta. Do lukru dodajemy też odrobinę soku z cytryny by nadać mu cytrynowego posmaku i złamać nadmierną słodycz. Dekorujemy ciasto lukrem i posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i makiem

Przysmaki Karolki
Babka serowa 199

szczypta soli 1 szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego kilka kropel aromatu waniliowego  300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy: 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: odrobina masła i mąki do przygotowania formy 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Formę na babkę z kominkiem(...)jeśli będzie taka potrzeba można babkę lekko przyciąć od dołu ostrym nożem (podczas pieczenia mocno się wybrzuszy). Ja troszkę spodu ścięłam, by stała ciasto "stało prosto". Resztki można spałaszować ;). Lukier cytrynowy: Cukier puder przesiać do miseczki, dodać sok z cytryny. Utrzeć składniki widelcem, by uzyskać gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. Serową babkę polać lukrem

Nastoletnie Wypiekanie
Świąteczne lukrowane pierniczki. 178

szklanki miodu prawdziwego 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżki kakao 2  łyżki masła lub margaryny 1 kopiasta łyżka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1 przyprawa do piernika Lukier: 2 białka cukier puder ( około 2 szklanki ) barwniki spożywcze w proszku ( u mnie niebieski ) cukrowa posypka według uznania ( u mnie srebrne perełki ) Wykonanie: 1. Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę(...)blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy. 4. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników. 5. Pierniczki dowolnie dekorujemy lukrem i posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru. 6. Smacznego życzę. Rady: Białko należy sparzyć

Izabelawkuchni
Ciasto makowo-serowe 6506

coś, co go udaje) 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego 2 - 3 krople aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml . Jak zrobić ciasto makowo(...)minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Ciasto przed podaniem powinno spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce. Lukier: Składniki rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę.  Od razu po rozmieszaniu

Kuchcik gotuje
Krajanka piernikowa 245

wody 150 g miodu lipowego Miody Wileńskich 3/4 szkl mleka 1,5 łyżki masła 1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej sól spora szczypta Lukier 4-5 łyżek ciepłej wody około 1 szkl cukru pudru kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Ciasto: Połowę cukru wsypać do garnka z grubym dnem i nie mieszając podgrzewać do zbrązowienia(...)kopytka. Układamy kawałki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 18-20 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Lukier: Do wody dodać cukier puder, olejek migdałowy i utrzeć na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać cukru pudru  a do gęstego dolać trochę wody. Zimną krajankę polać lukrem. *Ciasto

Ala piecze i gotuje
Pierniczki 147

też tak lubicie? Do świąt pozostał nie cały miesiąc dlatego to już ostatni dzwonek, żeby pomyśleć o przygotowaniu tych pysznych słodkości. Poniżej przedstawiam Wam klasyczny przepis na pierniczki z lukrem Składniki/ok. 30 sztuk: – 2 szklanki mąki – 2 łyżki płynnego miodu – 1/2 szklanki cukru – 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – około 1/3 szklanki ciepłego mleka(...)przyprawy piernikowej – 1 łyżka masła – 1 średnie jajko lukier ( 1 białko + szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny ) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę.Dodajemy miód, cukier, sodę wymieszaną z przyprawą piernikową i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy masło i jedno jajko . Wszystko siekamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy po 1 łyżce stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto

I LOVE LIFE
Jabłecznik z lukrem 142

Jabłecznik z lukrem Skoro za oknem typowa jesień,  więc na talerzach nie może zabraknąć  deseru z jabłkami. Zastanawiałam się, co można by zrobić za ciasto, ale padło na to, które wiele razy zachwalała moja babcia. Jednak stwierdziłam, że pół kilograma cukru pudru na lukier, to odrobinę za dużo i chyba miałam rację, bo szklanka zdecydowanie wystarczyła(...)jabłka. Piec ok. 50 min w temp. 180 st. Szklankę cukru pudru wymieszać z kwaśną śmietaną i stopniowo dodawać małe ilości soku z cytryny, tak by otrzymać odpowiednią konsystencję lukru. Lukier nie może być zbyt lejący, gdyż może zostać wchłonięty przez ciasto. Lukier rozsmarować na lekko przestudzonym cieście. Smacznego

My sweet a life
Wegańskie dyniowe zawijańce 126

jest przykład na to, że drożdżowe może być wilgotne i smaczne nawet kolejnego dnia ;). Genialne zawijane bułeczki dyniowe z cynamonowo-dyniowym nadzieniem i słodkim lukrem na górze. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty, gdzie te zawijańce zrobiły wielką furorę! Przepis w ramach zakończenia sezonu dyniowego ;). Polecam! Składniki: Rozczyn: 3 łyżki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)odrobina do podsypania 250 g mąki krupczatki 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie dyniowe: 200 g puree z dyni 1 kopiasta łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki cukru Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki mleka roślinnego Dodatkowo: 1 łyżka posiekanych rodzynek do posypania Przygotowanie: Rozczyn: Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą i zasypać cukrem. Wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z lukrem i malinami. 134

jesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier  są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam(...)jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 12 % 2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg kwaśnych i twardych jabłek 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Lukier: 1 białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę

Izabelawkuchni