ciasta, które przygotujesz na Wielkanoc i nie tylko. Są to tradycyjne i sprawdzone przepisy na domowe słodkości. Oprócz pysznych mazurków na kruchym cieście i pięknych babek udekorowanych polewami lub lukrem znajdziesz tu przepis na ciasto leśny mech, który zawsze robi wrażenie i świetnie smakuje. Obok makowca pojawia się ciasto marchewkowe, szarlotka tradycyjna i sypana. Obowiązkowo sernik w różnych odsłonach, także(...)świątecznych ciast, które polecam podać na wielkanocne spotkania przy pysznej i aromatycznej kawie. Babki wielkanocne Na początek ciasto o delikatnym smaku cytrynowym, czyli babka cytrynowa . Świetnie smakuje polana dodatkowo lukrem cytrynowym. Pyszna, orzeźwiająca, udekorowana kandyzowanymi owocami prezentuje się świetnie. Babka napełniona bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na rodzinnym i świątecznym stole. Polecam zatem pyszną babkę z bakaliami . Jeśli
Zasmakuj Kuchniwielkanocne ciasteczka ? Składniki: 300 g mąki pszennej TOTA + do podsypania 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka jaj klasy M 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego lukier do dekoracji (przepis pod koniec wpisu) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło, ekstrakt waniliowy i 2 żółtka jaj. Wszystko szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 1 godzinę(...)jest od piekarnika i grubości ciasteczek (średnio około 8-12 minut). Zawsze warto sugerować się wyglądem ciasteczek. Powinny być lekko przyrumienione przy brzegach i na spodzie. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem. Ja lukrowałam uszy zajączków i robiłam im z lukru łapki. Jak zrobić lukier do dekoracji ciasteczek? 30 g płynnego białka lub 1 białko z jajka M 150 g cukru
Słodkie okruszkiBabeczki wielkanocne to puszyste, wilgotne w środku babeczki, które idealnie pasują na Wielkanoc do koszyczka. Prosty, szybki przepis, z którym każdy sobie poradzi. Babeczki polane słodkim lukrem, lub posypane cukrem pudrem. Składniki 2 jajka 100 ml oleju sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka z 1 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C (góra- dół). Czas może ulec delikatnemu skróceniu, albo wydłużeniu wszystko zależy od wielkości foremek. Po wyjęciu studzimy. Jak przygotować lukier? Do babeczek przygotujemy błyskawiczny lukier. W misce mieszamy cukier puder, sok z cytryny i mleko. Lukier powinien być dość gęsty. Jeśli jest zbyt płynny dodajcie odrobinę więcej cukru pudru. Tak przygotowanym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mini donaty świetnie sprawdzą się na wszelkich przyjęciach i imprezach. Chętnie sięgają po nie też maluchy. Takie pieczone pączki z dziurką można dowolnie dekorować. U nas dziś mleczna czekolada, lukier i kolorowe posypki. To naprawdę prosty, szybki i smaczny deser. Moja rodzina uwielbia donaty. Polecam i Wam. Jak przygotować mini donaty? Do przygotowania pieczonych donatów potrzebujecie kilku podstawowych składników(...)można użyć zwykły) 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (zamiennie można dodać drobinę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy) *szklanka ma u mnie 250 ml Dodatkowo: polewa czekoladowa, lukier, ulubione ozdoby forma do mini donatów (12 gniazd) *formę do mini donatów, polewy, lukier, dekoracje i ekstrakt waniliowy znajdziecie w sklepie Wszystkiego Słodkiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (grzanie
Słodkie okruszkioprzeć. 500 g jagód to trochę mało, aby zrobić Tradycyjne pierogi z jagodami , ale można zrobić Drożdżówki z serem i jagodami , Jagodowy deser , Zakręcone jagodzianki , czy Jagodzianki z lukrem Zainteresowani przepisem na Pyszne ciasto z jagodami i kruszonką ? Nie potrzebujemy miksera, wystarczy rózga, chwila moment i ciasto jest zrobione. Ciasto ucierane z jagodami i maślaną kruszonką jest naprawdę błyskawiczne. Najbardziej(...)będziecie się delektować jego pysznym smakiem. To ciasto idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty. Polecamy też inne przepisy na ciasta z owocami: – Ciasto ze śliwkami i lukrem , – Drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką , – Rogaliki ze śliwkami – ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką . – ciasto z rabarbarem i kruszonką, – Ciasto z truskawkami na maślance , – Najłatwiejsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędzie dobrym pomysłem i większość zgłodniałych na powietrzu chętnie po nią sięgnie. Większość, czyli wszyscy poza moim Niejadkiem .... Dziś polecam Wam pyszne, puszyste drożdżowe ślimaczki z kruszonką i cytrynowym lukrem. Mój Smakosz jest miłośnikiem cytryny i kwaśnych smaków, więc cytrynowy lukier musi być ;) Drożdżowe ślimaki z lukrem i kruszonką Składniki: Zaczyn: 1) 50 g drożdży(...)Kruszonka: 1) 120 g mąki pszennej 2) 50 g cukru 3) 100 g masła Lukier: 1) ¾ szklanki cukru pudru 2) sok z cytryny 3) łyżka gorącej wody (w razie potrzeby
Na kulinarnym poligoniebułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość cukru i większą część zastąpiłam erytrolem, a dodatkowo lukier powstał w 100% z erytrolu nadając bułeczkom niepowtarzalny chłodny posmak. Istna petarda! Do dzieła! Z przepisu wychodzi 16 bułeczek, z czego jedna to ok. 192kcal(...)masła, miękkiego – 60g erytrolu – 50g cukru – 30g drożdży świeżych – 2 żółtka – 1 łyżeczka cukru waniliowego – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 400g borówek – 30g erytrolu – 20g skrobi ziemniaczanej Składniki na lukier: – 100g erytrolu – 6 kropli soku z cytryny – 1 białko CIASTO: Mleko podgrzewamy do temperatury ciała, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie łączymy z mąką, cukrem
Be Fit Be StrongCiasto z masą makową i lukrem cytrynowym to ciasto, które składem i wyglądem przypomina makowiec ucierany. Wykonasz je w kilka chwil, bez użycia miksera. To przepis na wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto, a bardzo efektowne. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto z makiem i cytrynowym lukrem. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli(...)łyżka proszku do pieczenia 4 większe jajka ½ szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 350 g masy makowej SKŁADNIKI NA LUKIER CYTRYNOWY: 120 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 22 cm lub tortownicę
Zasmakuj Kuchniaromat i lepszy smak) szczypta soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego oraz okrągłe foremki – ja użyłam o średnicy 9 cm i kieliszka o średnicy 3,5 cm na lukier: cukier puder około 3 łyżek zimnej wody około 1 łyżki soku z cytryny opcjonalnie barwnik spożywczy polewa: porcja na połowę oponek 50 g masła 2 łyżki kakao prawdziwego(...)pieczenia zależy od piekarnika i grubości oponek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone oponki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia, a następnie dekoruję lukrem i polewą. Lukier: Do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny, stopniowo cukier puder i ucieram. Lukier powinien być dość gęsty. W gotowym lukrze zanurzam górę oponki i układam na kratce
Uwaga Babcia Gotujejabłka . Do puszek z piernikami zawsze wkładam skórkę z jabłka, która dodaje wilgoci i bardzo przyspiesza proces mięknięcia. Pamiętajcie tylko, żeby wkładać ją tak, by nie dotykała pierniczków, bo lukier może się odbarwić i spłynąć. Skórkę warto też dość często zmieniać, bo – jak to obierki – będzie się po pewnym czasie psuć. Lebkuchen – najważniejsze składniki Miód . Nie zdziwcie(...)mąki 170 g mielonych migdałów 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Lukier cukier puder kilka łyżeczek gorącej wody Kroki Mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Miód i masło podgrzej w garnku na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Wlej ciepły
Na-talerzu.plwydaje mi się że jest łatwiejsze do wykonania niż taka rolada makowa z prawdziwego zdarzenia. Przepis na wieniec zaczerpnęłam ze strony: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec | Moja Delicja . Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 50g + 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 25g świeżych drożdży 250ml mleka 100g masła 1 jajko(...)żółtko ok. 400g masy makowej z bakaliami (domowej roboty lub gotowej z puszki) 1 łyżka kaszy manny Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Sposób przygotowania: 80g masła przełożyłam do rondelka i roztopiłam. Odstawiłam żeby przestygło. Mleko lekko podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki. Wlałam 125ml ciepłego mleka i rozmieszałam żeby
Waniliowe Improwizacjeskórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO kilka kropli aromatu migdałowego Można użyć gotowej masy makowej. Link do przepisu na przygotowanie domowego maku mielonego: Mak mielony w domu Lukier: 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka soku z cytryny kilka łyżek cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przygotowania: Makowiec zwijany na biszkopcie Przygotowanie: Najpierw przygotuję masę makową(...)którym piekło się ciasto. Makowiec zwijam od dłuższego boku, makiem do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia. Makowiec przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Ja udekorowałam makowiec lukrem. Do miseczki daję wodę, sok z cytryny, kilka łyżek cukru pudru i ucieram łyżeczką. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem maluję makowiec i odstawiam
Uwaga Babcia Gotujekawa i skoleboller to nasze chyba ulubione wspomnienie pobytu w Norwegii. Mimo, że kuchnia norweska specjalnie nas nie uwiodła (jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu. Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto 12 g świeżych lub 5 g suchych drożdży(...)oleju kokosowego Budyń 1.5 łyżki mąki 1.5 łyżki skrobi kukurydzianej 180 g mleka sojowego szczypta kurkumy 15 g cukru 1 opakowanie dobrego cukru waniliowego Lukier 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki wody wiórki kokosowe (do posypania) Przygotowanie: 1) W rondelku podgrzewamy 30 ml mleka. Powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. 2) Do miseczki
Roślinożerni urlopowiczezastosowań :). Co do samych babeczek - wyszły bardzo puszyste i mięciutkie, a ich słodycz doskonale przełamuje właśnie kwaśna żurawina. Dodatek skórki z pomarańczy natomiast fantastycznie podkręca smak. Babeczki wykończyłam pomarańczowym lukrem, ale nie jest on niezbędny, stanowi jednak fajny akcent :). Bardzo polecam :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi ze strony Moje Wypieki ( link do przepisu https://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-z-zurawinami ). Składniki(...)wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mleka skórka otarta z jednej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g żurawiny świeżej lub mrożonej Lukier: 130 g cukru pudru 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać
Opowieści z piekarnika