lukier - 7892 przepisów (strona:15/527)

Drożdżówki z borówkami i malinami 121

zlepiać bułeczki. Bułeczki wyszły pulchne, delikatne i mięciutkie. Powiem szczerze, że doskonałe również kolejnego dnia, bo jakimś cudem przetrwało kilka sztuk na następny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem(...)drożdżówki z borówkami są lepsze. Oczywiście, jeśli nie dysponujecie owocami, możecie użyć masy serowej, makowej czy też budyniu. Ja tym razem nie bawiłam się w kruszonkę, ale machnęłam drożdżówki lukrem na bazie śmietany. Ten lukier na bułeczkach, bardzo ucieszył Małe Rączki, które z zapałem ruszyły zlizywać lukier z drożdżówek Wasze maluchy też tak mają? Mi z przepisu wyszło 12 bułeczek

Mieszam w Garnku
Ciasteczka z nutą cytrusową 65

oknem jeszcze ZIMA! Ciasteczka poprawią Wam nastrój, są bardzo, ale to bardzo kruche, delikatne i mocno cytrusowe. Ciastka bardzo proste i z minimalną ilością składników. Można je polukrować kolorowymi lukrami , a wtedy będą piękną ozdobą stołu Wielkanocnego i koszyczka ze święconką. Dzieci będą zachwycone! Print Ciasteczka z nutą cytrusową .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Super(...)średnie jajko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżka śmietany opcjonalnie, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt suche 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier 1 białko około 1 szklanka cukru pudru barwniki opcjonalnie Instructions Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, śmietanę zostawić na koniec i dodać w razie potrzeby. Ciasto zawinąć w folię spożywczą

SprawdzonaKuchnia.pl
Donuts - amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 104

pszennej  50 g cukru 75 g miękkiego masła 16 g cukru waniliowego 12 g świeżych drożdży 250 ml mleka 5 g soli 2 jajka (w temperaturze pokojowej) Lukier 20 g masła 50 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki gorącej wody Dodatkowo 1 l oleju do smażenia **** INGREDIENTI (ca. 20 pezzi) Donuts 500 g di farina(...)dorarli su entrambi i lati. Una volta pronti, scolate i donuts dell'olio in eccesso, ponendoli su della carta assorbente da cucina e  lasciateli intiepidire. W międzyczasie przygotowujemy lukier. Rozpuszczone masło mieszamy z cukrem pudrem i ciepłą wod ą . Lukier powinien być kremowy bez grudek. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru, jeśli

La grande e la piccola cuoca
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem – Cranberry Scones 106

popołudniowej herbaty lub na śniadanie. Scones możemy przygotować bez słodkich dodatków, wtedy serwujemy je przekrojone na pół i posmarowane z dżemem. Te z dodatkiem owoców i z lukrem to już deser kompletny. W przepisie na “cranberry scones” żurawinę przemyciłam dwa razy, suszoną dodałam do środka, a liofilizowaną w proszku do lukru. Przepis jest bardzo szybki i łatwy(...)pieczenia szczypta soli 60 g masła 150 g serka mascarpone 50 g orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 20 g miodu 1 jajko – żółtko i białko osobno LUKIER ŻURAWINOWY 100 g cukru pudru 5 -10 g sproszkowanej żurawiny liofilizowanej 2 – 3 łyżki wody Wykonanie SCONES Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do mąki dodajemy masło

Tajemnice Smaku
Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie 3193

ciemnego (bez cukru) 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki miodu ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli na lukier: 2 łyżki wody 1 łyżeczka soku z cytryny około 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ekspresowe pierniczki Przygotowanie: Do miski przekładam cukier, dodaję(...)półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dekoracja: Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem. Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier

Uwaga Babcia Gotuje
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 492

dopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej - 300 ml oleju rzepakowego - 8 jaj - 400g cukru pudru -150 ml soku wyciśniętego z cytryny - 4 łyżki skórki otartej(...)cytryny - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - borówka amerykańska (ok. 600 g) Lukier: - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej - 2 łyżki soku z cytryny - cukier puder (ile lukier “zabierze”) Po dokładnym umyciu i sparzeniu cytryn ścieramy na drobnej tarce skórkę (tylko żółtą część). Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy mąkę

mojewypiekiinietylko
Kakaowe Ciasteczka Wielkanocne 163

już ostatni przepis Wielkanocny. Kruche ciasteczka kakaowe, przyozdobione lukrem. Chce Wam życzyć Wesołych Świąt Wielkanocnych spędzonych mile w gronie rodzinnym i radosnego Alleluja ! oraz mokrego Śmigusa Dyngusa ! Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 g cukru pudru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła  1 całe jajko(...)żółtko 1 łyżka śmietany 18% 2 czubate łyżeczki kakao Lukier: użyłam tym razem gotowego lukry klasycznego w torebce od D. Oetkera, tylko zamiast wody dodałam sok z cytryny oczywiście można zrobić też zwykły lukier z cukru pudru i soku lub wody ale bałam się że nie będzie dobrze się trzymał. trzecim sposobem na lukier jest, sparzenie jajka, oddzielenie żółtka

Gotowanie...to proste !
Babka cytrynowa 122

Babkę cytrynową upiekłam w wersji dla osób nie jedzących cukru. Zamiast cukru użyłam erytrytol. Babkę polukrowałam lukrem na bazie erytrytolu. Oczywiście można babkę upiec w wersji z cukrem, w nawiasach podałam ilość cukru jaką należy użyć. 250 g miękkiego masła, 5 jajek, szczypta soli, 250 g erytrytolu (180 g cukru), 300 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 2 płaskie(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 80 g mielonych orzechów włoskich, skórka otarta z 2 – 3 cytryn, do nasączenia: sok z 2 cytryn, 5 łyżek erytrytolu (3 łyżki cukru), lukier: 250 g eryrtytolu, 30 ml soku z cytryny, masło do wysmarowania formy, buka tarta do wysypania formy Sok cytrynowy wymieszać z erytrotylem i odstawić. Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać

królestwo garów
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI 297

Fantastyczne, pomarańczowo-dyniowe ciasto z orzechami włoskimi. Aromatyczne i wilgotne, długo zachowujące świeżość. Z pomarańczowym lukrem na zewnątrz. Ciasto robi się szybko i sprawnie. Nie trzeba wcześniej przygotowywać puree z dyni, ocieplać jajek i masła, ani nawet wyjmować miksera.  Surową dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. (z powodzeniem zastąpicie ją także marchewką), masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko(...)jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, do otrzymania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, dekorujemy pomarańczowym lukrem. SKŁADNIKI CIASTO 250 g dyni lub marchewki  1 pomarańcza  100 g masła 80 g (4 łyżki) miodu 125 ml mleka 2 jajka 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej

cool and minty
Pierniczki świętego Mikołaja 153

choć w moim domu nigdy nie było tradycji do ich pieczenia, to ja teraz robię je bardzo chętnie. Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym,   z królewskim lukrem   trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej(...)cukru pudru 15 dag masła 82% 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki prawdziwego miodu Szczypta mielonego białego pieprzu Szczypta soli Lukier królewski do dekoracji: 1 białko 1 szklanka cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać   cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli

Wanilia i Kardamon
Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem. 160

żółtko 1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią ) 2 łyżki masła lub margaryny ( najlepiej masła ) Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe ) cynamon mielony według uznania Na lukier: 1 małe białko ( zimne z lodówki ) niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie pysznego ciasta drożdżowego z powidłem i lukrem(...)wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy. 7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy od wielkości białka

Izabelawkuchni
Jesienne dyniowe ciasteczka, żurawinowo-owsiane 132

pieczenia 300 g cukru ¼ łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki   cynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g roztopionego, wystudzonego masła 2 – 3 żółtka Składniki na lukier: ok. ½ szklanki cukru pudru ½   łyżeczki soku z cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki.  Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki(...)zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier.  Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Przygotowałam dwie blaszki i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Ciasto kokosowe z wiśniami... Obłędnie pyszne 157

wydrylowanych wiśni 300 g cukru 150 g masła 150 g margaryny 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych Ponadto do lukru: cukier puder sok z wiśni oraz: 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania ciasta Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na puch i nie przerywając ucierania, dodawałam po jednym jajku. Kiedy już wszystkie(...)gorącego piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch się zarumienił, sprawdziłam patyczkiem. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i zostawiłam, żeby wystygło. Pięknie się upiekło. W tym czasie przygotowałam lukier Jeden wiśniowy, drugi biały. Cukier puder wymieszałam z sokiem z wiśni i utarłam, żeby nie było grudek. Powstały lukier rozsmarowałam na cieście. Zrobiłam też biały lukier. Cukier puder wymieszałam

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania