lukier - 7892 przepisów (strona:4/527)

Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 225

krem wyraźnie zgęstnieje, i będzie jakby chlupał. Dodać ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Film instruktażowy warto obejrzeć przed przygotowaniem kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Masa cukrowa Renshaw: 750 g białego lukru plastycznego 250 g czarne go lukru plastycznego 150 g zielonego lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus zielony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Leaf green) 100 g czerwonego(...)lukru plastycznego (u mnie lukier biały plus czerwony barwnik, kropla wielkości ziarenka grochu barwnika Wiltona Red-red) Klej do masy – 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki wody Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć na podkładce, nasączyć 1/4 nasączenia, wyłożyć połowę frużeliny, wyrównać, wyłożyć 4 kopiaste łyżki kremu z białej czekolady (połowę kremu), wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, wyłożyć

moj przepis na
Lukier królewski 135

Pierwszy raz w życiu dekorowałam ciasteczka i muszę przyznać, że na początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA.Składniki:1 szklanka cukru pudru1 białko4 krople soku z cytrynykolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczykolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczySposób I: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy(...)pudru.Sposób II: Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy odrobinę soku z cytryny.Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty lukier można jeszcze zetrzeć z ciasteczka i spróbować jeszcze raz :)Uwagi: Jeżeli macie zamiar zjeść ozdobione ciasteczka w niedługim czasie od przygotowania, matcha i koncentrat z buraczków sprawdzą się i dadzą

My Culinary Art
śliwki z lukrem na drożdżówce... 144

jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżeczka skórka z cytryny, 1/4 kostki masło letnie, 3/4 szklanki mleko letnie, 4 szklanki mąka pszenna, 60 dag śliwki, - w opisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać(...)minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 205

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek  Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych(...)łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki wrzątku 1. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz roztopioną wystudzoną margarynę. Dokładnie miksujemy i przekładamy na przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo

Apetyczna babeczka
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 163

żadnych ciasteczek;) Wykorzystując produkty jakie dostałam do testowania upiekłam ciasteczka na styl włoski. Są przepyszne, mocno owocowe, ciągnące a zarazem chrupiące z nutką bakalii. Całość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;) Składniki:100g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, łyżeczka esencji waniliowej, łyżka miodu,jajko, 1/2 szklanki suszonych moreli Kresto,1/2 szklanki migdałów(...)ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.     Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru,  4 łyżki likieru amaretto.   Cukier puder przesiać, dodać likier, dokładnie wymieszać. Polukrować ciasteczka, odstawić, by lukier zastygnął

Z miłości do słodkości
Szarlotka z lukrem 427

mąki pszennej 1/3 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 4 łyżki mleka Nadzienie 150g miękkiego masła 1 litrowy słoik prażonych jabłek cynamon Lukier 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie:   Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera i zmiksować na średnich obrotach. Wyjąć ciasto na blat uformować kulkę(...)jabłka. Zdjąć papier i włożyć ponownie do piekarnika na 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Jabłka przełożyć na miskę, doprawić cynamonem i ewentualnie dosłodzić do smaku (ja nie słodziłam). Lukier: do cukru pudru stopniowo dodawać wodę i ucierać. Średnio lejącym lukrem polać ciasto

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka korzenne z lukrem herbaciano-imbirowym 191

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty  Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek(...)czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około

Ze smakiem i z pasją
LUKIER KRÓLEWSKI 61

Przepis jak zrobić krok po kroku lukier królewski . Jest on idealny do ozdobienia domku z piernika i sklejenia go. Można też taki lukier królewski wykorzystać  do udekorowania pierniczków i ciasteczek. Jak zrobić taki lukier królewski pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)LUKIER KRÓLEWSKI SKŁADNIKI: cukier puder (150 g) 1 białko jajka rozmiaru M   sok z cytryny (około 10 kropel) Potrzebne gadżety: rękaw cukierniczy jednorazowy trzepaczka WYKONANIE: Przed rozbiciem skorupki jajka, polewamy ją wrzątkiem aby pozbyć się ewentualnych bakterii. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy ręcznie trzepaczką lub mikserem. Gdy białko mocno się spieni wsypujemy cukier puder (łyżka po łyżce

RITA food channel
LUKIER DO CIASTEK – lukier królewski 188

Lukier do ciastek z białkiem w proszku, tzw. lukier królewski, uwielbiam z jednego powodu… nie muszę bać się bakterii salmonelli, które występują czasami w świeżych jajkach. Lukier na białku w proszku jest tak samo trwały jak na świeżych białkach. Dodatkowym plusem jest to, że możemy go zrobić bez użycia miksera (ale przy większej ilości polecam jednak go użyć). Więcej(...)wiedzy i inspiracji na moim INSTAGRAMIE. Lukier do ciastek: 1 łyżeczka białka w proszku 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody ok 150 g cukru pudru lub więcej Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut). Zamiast miksera

Słodki Pomysł
Millefeuille 369

francusku "tysiąc płatków". Jest to deser, którego polskim odpowiednikiem jest napoleonka lub kremówka. Trzy cienkie warstwy ciasta francuskiego przekładane delikatnym kremem. Dekoracja to "zabawa" z białym i ciemnym lukrem. Przy pomocy wykałaczki otrzymujemy te piękne dekoracyjne wzorki. Moja rada- krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, a francuskie spody upiec w dniu podania deseru. Polecam! Składniki: (na 7 sztuk) Spody: 1 arkusz(...)patissiere: 370 ml mleka 30 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru 20 g masła 10 g cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki pszennej 10 g mąki kukurydzianej Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki naturalnego kakao Przygotowanie: Krem patissiere: Mleko i śmietankę zagotować w garnuszku z połową ilości cukru, cukrem waniliowym i masłem. Gdy zacznie

Nastoletnie Wypiekanie
Jak zrobić lukier na pierniczki? 138

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)dekoracji pierniczków bo dzięki temu, że jest tak mocno biały, daje ładny kontrast z ciemnymi piernikami, ale też bardzo dobrze się rozprowadza. LUKIER NR 1 NA BIAŁKU - LUKIER KRÓLEWSKI - 1 białko - niepełna szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu

SMYKWKUCHNI
Tort z lukrem plastycznym 154

Moje pierwsze podejście do tortu z lukrem plastycznym. Przyznaję, że miałam lekkie obawy czy się uda, czy lukier nie będzie zbyt twardy, czy nie będzie odstawał od ciasta, czy masa mi się właściwie zetnie... Postawiłam na masy owocowe, aby tort nie był zbyt słodki, bo lukier nadrabiał słodyczą. Tort robiłam na chrzciny najmłodszego dziecka, na komunię też byłby idealny. Użyłam(...)galaretka truskawkowa Masa brzoskwiniowa: 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka brzoskwiniowa kilka brzoskwiń z puszki Masa maślana: 0,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1- łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier plastyczny  (przepis  tutaj ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec biszkopt, wystudzić i przeciąć na 3 części. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do przestudzenia. Wlać zmiksowane

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Lukier królewski: tradycyjny i wegański 251

dekorowanie pierniczków to tylko lukrem królewskim :) Jest idealny do misternych, ażurowych dekoracji i bardzo trwały - ciasteczka nim udekorowane można przechowywać przez długi czas. Jeśli macie obawy co do użycia surowego białka, można je zastąpić wodą odsączoną z ciecierzycy konserwowej. Lukier wychodzi tak samo dobry, jak ten na białku. Polecam :) Tradycyjny lukier królewski: 1 białko 200-300 g przesianego cukru pudru(...)grudek.   Ważne, by na początku nie ubić za bardzo białka, a na późniejszym etapie nie ubijać masy na wyższych obrotach - masa nie może być napowietrzona, by na lukrze nie tworzyły się pęcherzyki powietrza.   Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - po kropelce soku z cytryny. Idealna konsystencja lukru: nie spływa z rózgi

Domowa Cookierenka Agi
Ozdoby z lukru królewskiego 159

Ostatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :)Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ. W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier

My Culinary Art
Pierniczki na choinkę z lukrem! 218

Zagnieć ciasto na pierniczki. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. Wałkujemy na cienkie blaty i wykrywamy pierniczki. Pieczemy w temp. 185 stopni z termoobiegiem.Pierniczki po wystudzeniu lukrujemy.JAK ZROBIĆ LUKIER:- 1 białko- 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego- 2 krople aromatu cytrynowegoW miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka

SMYKWKUCHNI
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, płatkami migdałów i cytrynowym lukrem. 183

pobawiłam się w ściąganie skórek ze śliwek (ułożyłam je specjalnie skórkami do góry) - z podpieczonych bowiem schodzi ona za jednym pociągnięciem.Po upieczeniu ciasto chwilę postygło a ja przygotowałam lukier z soku z cytryny i cukru pudru - proporcje na oko - do cukru dolewamy pomału sok aż do uzyskania pasującej nam konsystencji.Ciasto zostawiamy do wystygnięcia (hahaha) a potem się zajadamy

Z butelką mleczka w tle
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 303

kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z cukru pudru, cynamonu i soku z cytryny.Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Jagodzianki z białym serem i lukrem 166

Piekarnik nagrzewamy do 200st C i pieczemy jagodzianki przez ok 15-20 min (jak będą delikatnie brązowe to są już gotowe).Jeszcze gorące lukrujemy. (jeśli chcemy mieć bardziej gęstszy lukier to dodajemy więcej cukru, tutaj to już wszystko zależy od nas).Smacznego

charlotte gotuje