lukier - 7892 przepisów (strona:96/527)

Bułeczki ze śliwkami 140

mleka 100 g masła 3 jajka 80 g cukru 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej) 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny Czas przygotowania 30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 16 bułeczek Wartości odżywcze w jednej bułce (bez lukru) Kalorie(...)dokładnie zalepiamy bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Przygotowane bułeczki smarujemy przed pieczeniem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Artykuł Bułeczki ze śliwkami pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
KOLOROWE PALUSZKI 179

prosty sposób na urozmaicenie dziecięcej imprezki, a już szczególnie, gdy same zabiorą się za ich przygotowanie :) SKŁADNIKI: paluszki tzw. juniorki, z sezamem, z makiem lub inne ulubione kolorowa posypka lukier:  3 łyżki czubate cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę. Maczamy paluszki w lukrze

wege i kropka
Keks 158

jajek, 2 łyżki spirytusu (można pominąć). 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 30 dag bakalii (np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas,  czekolada lub gotowa mieszanka keksowa), do ozdoby - lukier, mieszanka kolorowych skórek pomarańczowych/cytrynowych lub cukier puder. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Przesianą mąkę wymieszać(...)wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu można polać lukrem  (polecam lukier cytrynowy – sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem)  i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Moja kraina smaków
Babka cytrynowa 144

Składniki: 4 duże jaja, 200 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna. Lukier cytrynowy: 3 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek cukru pudru. Składniki wyjąć wcześniej z lodówki,  żeby miały temperaturę pokojową. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną(...)około 23 cm) wysmarować niewielką ilością masła, posypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec około 45 minut, do suchego patyczka. Przygotować lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem. Gdy będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty soku z cytryny. Po wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem

Moja kraina smaków
Zakręcone kruche ciasteczka 141

deser. Od razu wprowadzą Was w wesoły nastrój. Kto spróbuje? 😉 Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 50 g cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego barwniki spożywcze Lukier 25 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny kolorowa posypka Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i ugniatamy ją z masłem aż stworzy coś na podobę mokrego piasku. W oddzielnej(...)nabierać złotego koloru. Po tym czasie odstawiamy je do wystygnięcia. W miseczce umieszczamy cukier puder i stopniowo, po łyżce, dodajemy do niego sok z cytryny tak by powstał gesty lukier. Na płaskim talerzu wysypujemy kolorową posypkę. Lukier nakładamy łyżeczką na krawędzie naszych ciastek, następnie obklejamy je posypką. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Zakręcone kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Mostek w kuchni

Mostek w kuchni
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 167

ksylitolu (lub cukru) - 135g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) Dodatkowo: - ok. 600-700g musu jabłkowego (u mnie 600g+maliny i 2 truskawki) - puder do oprószenia ciasta lub lukier (u mnie marcepanowy) Oddzielić dokładnie białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier (ksylitol), następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy po łyżce(...)Przy pomocy papieru (lub ręcznika kuchennego), na którym leży ciasto zwijamy wszystko w ciasny rulon. Formujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić kremówkę wrzątkiem. Smacznego :-) Do 30 czerwca na stronie www.manufaktura-wielkopolska.pl

Smaczne Zdrowe
łatwe, szybkie, smaczne ciasto ucierane z rabarbarem... 148

pieczenia 1 łyżeczka, cukier 1/2 szklanki, palma miękka 12,5 dag, jajka 3 sztuki "L", mleko 100 gram, olejek migdałowy 2 krople, rabarbar 6 łodyg, cukier 4 łyżki lukier: cukier puder i szklanka, mleko gorące 3-4 łyżki Do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem, cukier, wbić jajka, wlać mleko, olejek migdałowy, dodać miękki tłuszcz, wlać mleko. Mikserem ucierać ciasto(...)rabarbar, posypać cukrem. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić. Puder cukier wymieszać mlekiem na nie za gęsty lukier, polać lukrem wierzch ciasta - ciasto jest pyszne, łatwe, szybkie do wykonania, wszystkie składniki ciasta są ucierane jednocześnie i zawsze to ciasto wychodzi dobre...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTECZKA DWA SERCA 127

przyjęcie ‘Baby Shower’, walentynki, Dzień Dziecka lub Mamy. Słodkie ciasteczka będą pięknie prezentowały się na słodkim stole :). Polecam także maślane ciasteczka, które również nadają się do dekoracji lukrem. Składniki (30 ciasteczek): 180 g zimnego masła 1 duże jajko (rozm. L) 1 żółtko 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Masło kroimy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy. Ciasteczka dwa serca dekorujemy lukrem. Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem w proszku: Różowy: 2 płaskie łyżeczki białka w proszku 4 łyżki przegotowanej, zimnej wody 200 – 250 g cukru pudru lub więcej odrobina różowego/czerwonego

Słodki Pomysł
Drożdżowe ślimaczki z serem białym 172

wanilią Skworcu https://www.skworcu.com.pl/769,cukier-waniliowy-naturalny-z-wanilia-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html   1 łyżka cukru wanilinowego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/191,cukier-wanilinowy-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka cynamonu Skworcu https://www.skworcu.com.pl/1111,cynamon-cejlonski-mielony-oryginalny-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 3 ły Łyżki cukru https://www.skworcu.com.pl/190,cukier-trzcinowy-demerara-sklep-internetowy-skworcu-wwwskwo.html  Lukier:  1/2 szklanki cukru pudru  2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki wrzątku  Przygotowanie:  1. Do wysokiej miski dodaję wszystkie składniki. Dokładnie łącze wszystkie składniki Wyrabiam(...)grubości ok 1.5 cm. Przekładam na papier wyłożonyna blachę w równych odstępach.  6. Ślimaczki smaruję mlekiem 7. Piekę ok 25 min w 180 stopniach,góra dół.  8.Przygotowujemy lukier. Cukier puder,sok z cytryny i wrzątek łączymy ze sobą.  9.Bułeczki smaruję lukrem po upieczeniu. Smacznego

Gotowanie Patki
Ciasto rajskie z rabarbarem 177

może moje chęci J Rajskie ciasto   na herbatnikach bez pieczenia jest bardzo pyszne , warstwa z rabarbarem i galaretką oraz serowa ze śmietanką kremówką i galaretką, całość polana lukrem w kolorze soczystej zieleni i posypana wiórkami. Godne uwagi wiosenne ciasto. Blaszka 25/30 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych Warstwa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 1 pełna szklanka brązowego cukru lub zwykłego(...)łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki wody 2 cytrynowe galaretki Warstwa serowa: ½ kg półtłustego twarogu 2 szklanki śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 szklanka gorącej wody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Opcjonalnie zielony barwnik Dodatkowo: Wiórki kokosowe do posypania-białe Sposób przygotowania: Masa rabarbarowa: Rabarbar opłukać, osuszyć, pokroić

Wanilia i Kardamon
Babka trzy smaki 314

jajek (L) 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżek oleju 1 łyżeczka octu 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 szklanki maku Lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.   Jak zrobić babkę trzy(...)około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja. Zobacz również: babka drożdżowa z rodzynkami

Kuchcik gotuje
Wielkanocna Babka Keksowa 203

orzechów laskowych 50 g migdałów 60 g rodzynek 100 g kandyzowanych owoców 35 g suszonych śliwek 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonych moreli 40 g suszonych daktyli Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody owoce kandyzowane na dekoracje (opcjonalnie) Wielkanocna Babka Keksowa - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie(...)mąką formy na babkę. Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.  Pieczemy ok. 60 minut (lub dłużej) do "suchego patyczka". Gotową babkę keksową studzimy. Lukier: Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody. Gotowym lukrem polewamy babkę

Słodka Strona
Babka Inka. 183

spróbować. Nie chciałam, żeby moja babka była taka sama. Zrobiłam po swojemu. Bazę zrobiłam na babkę piaskową, a do jednej części, dodałam kawę Inkę. Żeby dopełnić całości zrobiłam tez lukier z dodatkiem Inki :) Wyszło całkiem smacznie. Zbliżają się święta wielkanocne, więc myślę, że ten przepis, może Wam się przydać. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka(...)szklanka maki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżki mleka 2 pełne łyżki kawy Inki Lukier: 1 łyżka kawy Inki 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę roztopić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować

Agusiowe smakołyki
Babka pomarańczowa 167

długo zachowuje świeżość. Ciasto: 220 g masła szczypta soli 1 szkl cukru 5 jajek 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl soku 100% pomarańcza Hortex Lukier: szkl cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Nadal miksując dodawać po jednym(...)pomarańczowy. Ciasto przelać do foremki posmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Przepis bierze udział w akcji

Smakołyki Asi
Rogaliki bananowe z nadzieniem jabłkowo orzechowym 237

masła szczypta soli Nadzienie: około 500 g jabłek 2 łyżki masła 2 łyżki cukru kokosowego   50 g orzechów włoskich Do smarowanie: 1 jajko 1 łyżka mleka Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki wody ok 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko, drożdże, 3 łyżki mąki (z odważonych 500 g) oraz cukier(...)zmiękną. Ostudzić. Na suchej patelni podprażyć orzechy. Zdjąć z ognia, posiekać na desce i podzielić na połowę. Jedną część wsypać do jabłek, druga będzie do posypania rogalików. Przygotować również lukier ucierając wszystkie składniki razem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na koło o średnicy około 25-30 cm, podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce nadzienia

Ala piecze i gotuje