pieczenia Masa serowa: 1 kg sera mielonego z wiaderka 12 białek 300g cukru 200g masła 6 łyżek kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: lukier lub cukier puder – na wierzch ciasta *** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta(...)zamrażarki *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C – bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem *** *** Moje ciasto polałam lukrem, który przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja *** *** SMACZNEGO
Blog z ApetytemPuszyste, delikatne ciasto jogurtowe, tak samo dobrze smakuje z dodatkiem bakalii, kandyzowanej skórki pomarańczowej czy płatków czekolady, jak i ze świeżymi owocami. Można je oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Zawsze będzie idealne, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do popołudniowej kawy. Kubeczkowe ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, wprost przeciwnie - korzystając z miksera możemy zepsuć cały efekt. Ciasto(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego półtorej łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie ulubione dodatki: bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki czekolady opcjonalnie cukier puder do posypania lub lukier Uwaga: Ciasto jest dość słodkie ilość cukru możecie więc nieco zmniejszyć. Poniżej ikonografika dla dzieci (do pobrania) Przepis na ciasto jogurtowe z kubeczka Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałki góra
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoknem hałdy śniegu i mroźny wiatr. Szykujcie drożdżowy zaczyn, kruszcie migdały i wybierzcie się w słodką podróż podszytą klimatem Bliskiego Wschodu! :) Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze Potrzebujesz: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 4 łyżki letniej wody/mleka szczypta soli 300g mąki pszennej 250ml gęstego jogurtu naturalnego olej do głębokiego smażenia Migdałowy lukier: 110g cukru 25g mielonych migdałów(...)garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta (1 łyżka) na gorący tłuszcz. 6. Pączki odkładaj na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Migdałowy lukier: 1. W małym rondelku umieść cukier i wodę - gotuj do rozpuszczenia cukru. 2. Dodaj mielone migdały, sok z cytryny i migdałowy aromat - gotuj 5min. 3. Maczaj pączki w ciepłym syropie
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżka cukru waniliowego szczypta soli morskiej 4 jajka Krem: 1 i 1/2 szkl. śmietanki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 op. śmietan-fixu Lukier: 130-150 g cukru pudru 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 łyżka rumu 2 łyżki wrzącej wody W rondelku o grubym dnie umieszczamy wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli(...)rękaw cukierniczy i wyciskamy na przekrojone eklery. Do garnuszka wsypujemy cukier puder oraz kawę zbożową. Dodajemy gorącą wodę oraz rum i ucieramy do połączenia za pomocą drewnianej pałki. Przygotowanym lukrem dekorujemy wierzch eklerów. Uwagi: Chcąc przygotować eklery dla dzieci rum zastępujemy gorącą wodą lub serwujemy eklery bez lukru
Smaki Na Talerzumleka, 1/2 wanilii, 170 g masła, skórka otarta z 1/2 cyryny, 30 ml rumu, 1/2 łyżeczki soli, 14 g suchych drożdży, 300 ml konfitury z płatków róży lub innej, lukier : 200 g cukru pudru, sok z cytryny Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka, wrzucić całość do mleka. Zagotować. Odstawić do przestudzenia. Skórkę wanilii wyjąć. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z drożdżami. Jajka(...)pieczenia, sklejeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Pączki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowy, można dodać łyżkę syropu z konfitury. Gorące pączki smarować lukrem
królestwo garówrodzynkami kuleczkami o tym razem kakaowo-miodowym smaku. Sama wizualna strona przekładańca również odbiega od tego z przepisu s. Anastazji- wykończenie to biszkopciki nasączone w rumowej herbatce, oblane lukrem w kolorze pomarańczowym- tak, by przypominały plaster miodu właśnie;) Najlepiej smakuje po 2 dniach- ciasto miodowe wyraźnie mięknie, a nadzienie kulek rozpływa się w ustach. Składniki na ciasto: 500 g mąki(...)masłem, pod koniec dodajemy cappuccino. Dodatkowo: ok. 26 okrągłych biszkoptów 2 torebki herbatki o smaku rumowym+ 3 łyżeczki cukru+ ¾ szklanki gorącej wody ( całość po zaparzeniu studzimy) 2 pokruszone pierniki lukier pomarańczowy: 6 łyżek cukru pudru ucieramy do lśniącej białości z 2 łyżeczkami przegotowanej wody i ok. 3 kroplami olejku pomarańczowego. Gdy będzie gładki i lśniący dodajemy odrobinę barwnika pomarańczowego
Domowe ciastawsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22 x 25 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp 175- 180 stopni. Lukier : 150 g cukru pudru kilka kropel olejku waniliowego łyżka soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Z podanych składników ucieramy błyszczący lukier. Dodatkowo: garść posiekanych orzechów włoskich Polewamy ciasto(...)lukrem Posypujemy posiekanymi orzechami Smacznego
Domowe ciastamiękkiego masła 3/4 szkl cukru 4 żółtka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki siekanych orzechów włoskich Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać(...)proszkiem i sodą. Do ciasta wsypać bakalie (część można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Muffinki piec ok 25-30 minut. Ostudzić. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody aby powstał gęsty lukier. Polać nim muffinki i posypać bakaliami
Smakołyki Asi189C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, posmarować lukrem piernik, posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce piernik jest bardzo łatwy i szybko do wykonania
W Mojej Kuchni Lubięgotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak. Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!. Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej(...)cukru pudru - 4 łyżki kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30-36% - wanilia - sok z połowy cytryny plus skórka otarta z całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy
Apetyczna babeczkaskładniki: 1-2 arkusze ciasta francuskiego patyczki do szaszłyków dodatki: lukier, roztopiona czekolada, krem czekoladowy, kolorowa cukrowa posypka, masa makowa, cynamon wymieszany z cukrem wykonanie: Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwijamy i pozostawiamy na chwilkę aby nabrało temperatury pokojowej. Tniemy paski ok. 1,5 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy pasek składamy w „harmonijkę” na kształt choinki. Nabijamy przez(...)szaszłyków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy patyczek i studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy np . lukrem białym, lukrem zabarwionym na róże kolory. Roztopioną czekoladą, kolorową cukrową posypką… Możemy również ciasto przed pocięciem na paski delikatnie posmarować masą makową lub oprószyć cynamonem wymieszanym z cukrem i delikatnie
Domowy Smak Jedzeniapodczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy przez folię spożywczą. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny. Lukier(...)przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie
Moniki SmakołykiMój pierwszy domek z piernika, jestem z niego mega dumna. Domek złożony jest z ciasta piernikowego a udekorowany lukrem królewskim. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka(...)lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy w 180 około 15 minut. Części domku studzimy a następnie składamy i sklejamy za pomocą lukru królewskiego (białko ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder oraz sok z cytryny) Źródło: Szablon domku http://cupcakefactory.pl/wp-content/uploads/2014/12/DOMEK-Z-PIERNIKA-SZABLON.pdf http://cupcakefactory.pl/domek-z-piernika-szablon/
Zainspirowana w kuchniprzyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 5 kropli olejku migdałowego 130ml mleka 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 120 g rodzynek opłatki Lukier: cukier puder rum Przygotowanie: Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały(...)lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut. Z cukru pudru i rumu ucieramy lukier. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy na metalową kratkę i ciepłe smarujemy lukrem. Przepis znaleziony na fb u p. Ali Kochanowskiej z małą modyfikacją
Ala piecze i gotujetort z żurawiną wkładamy schładzamy w lodówce (na balkonie ;) ) przed nałożeniem dekoracji. Przygotowanie “oszronionej” żurawiny na dekorację. Żeby przygotować nieco “oszronioną” żurawinę musimy zrobić gęsty lukier z cukru pudru i wody (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wody). Obtaczamy żurawinę w lukrze, wrzucamy do miseczki ze zwykłym cukrem w kryształkach i delikatnie mieszamy, aż wszystkie kulki(...)żurawiny będą obtoczone. Wyciągamy na talerz i zostawiamy na chwilę, żeby lukier stwardniał. Dekorujemy tort żurawiną i gałązkami rozmarynu. Przy krojeniu tortu należy pamiętać o metalowym spodzie i rozłożyć sobie to na 2 etapy. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Śmietankowy tort z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercy