lukier - 7892 przepisów (strona:97/527)

PODWÓJNIE CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY Z LUKREM Z MARAKUI 119

Mięsiste, a równocześnie leciutkie i pulchne, kakaowe ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Naturalnie słodkie, choć bez dodatku słodzików w postaci cukru, miodu, czy syropu klonowego. Opcjonalnie udekorowane pysznym lukrem z marakui i cukru pudru. Pokrojone w grube plastry ciasto będzie idealne do filiżanki kawy czy zabrania do pracy. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów (z poczerniałą skórką(...)masła, roztopionego 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 40 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady LUKIER Z MARAKUI miąższ z 2 marakui 4 pełne łyżki cukru pudru WYKONANIE Jajka i jogurt wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy do ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C, bez termoobiegu

cool and minty
Pyszne pączki z marmoladą 78

pyszne pączki z marmoladą. Takie prawdziwe pączki, jakie pamiętam z dzieciństwa, a nie takie podróby, jakie można kupić w większości marketów a nawet cukierni. Takie ciemne, z dużą ilością lukru a nie z cukrem pudrem. Pączki z tego przepisu robiłam już pod koniec stycznia, kiedy to wracając z córką od lekarza przejeżdzałam koło Starej Pączkarni. I ten zapach(...)przewidywałam, że pączki znajdą się na blogu. Myślałam, że przetestuję przepis, który będzie nader średni i tyle. Więc specjalnie do fotek się nie przykładałam, a tu taka niespodzianka Lukier to ok 1 szklanka cukru pudru wymieszana z 2 łyżkami czego tam macie – białka, śmietany czy nawet soku z cytryny lub pomarańczy. Proponuję zaczynać od mniejszej ilości płynu

Mieszam w Garnku
Gniazdka Z Piekarnika - Pieczone 226

mnie hit, nie są smażone, a smakują prawie jak te z tłuszczu. Dla mnie to super, pyszna alternatywa tych smażonych, te są lekkie, wręcz fit ;) Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :) Spróbujcie tej alternatywy "pączka" i dajcie znać czy smakowało ;) Składniki na 10 -12 sporych gniazdek: 100 ml wody 100 ml mleka 50 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta(...)soli 120 g mąki pszennej tortowej 3 jajka kl L lukier cytrynowy: około 150 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem. 2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy

Gotowanie...to proste !
łatwe, smaczne ciasto ze śliwkami i lukrem cynamonowym... 91

Składniki: jajka 7 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, miękka palma 200 gram, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 60 dag lukier: puder cukier 1 szklanka, cynamon 1 łyżeczka, śmietana 12% 3-4 łyżeczki Jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem do białości, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem(...)gęsto połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną, cynamonem i polać lukrem ciasto - pyszne, lekkie, delikatne ucierane ciasto ze śliwkami i polane lukrem cynamonowym, ciasto smakuje idealnie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki karnawałowe po wiedeńsku 84

dżemem morelowym i posypane drobnym cukrem. Ponieważ kilka elementów z tego przepisu do mnie nie przemówiło, postanowiłam wykonać własną wersję pączków po wiedeńsku (smażone na oleju i polane lukrem) Składniki na około 20 sztuk: ½ kg mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 szczypta kardamonu Skórka otarta z ½ cytryny(...)przekładamy delikatnie płaską łopatką do garnka z tłuszczem i smażymy około 3 minut z każdej strony. Upieczone pączki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem, albo oblewam lukrem (wybrałam tę drugą wersję – lukier: 1 czubata łyżka cukru pudru na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Pączki z poprzedniego dnia można krótko podgrzać w piekarniku w 180 stopniach. Będą smakować

Słodki sentyment
Oponki z piekarnika z mlecznym lukrem 78

swoją oponkę ;-P Co nam trzeba? 300ml ciepłego mleka 7g drożdży instant 2 łyżki masła 150 g cukru 2 jajka 5 szklanek mąki pszennej (szklanka 220ml) łyżeczka soli Lukier: 70ml mleka + cukier puder w ilości aby było gęste- około 2 czubatych łyżek , musicie dawkować. Robimy! Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy na 10 minut Masło rozpuszczamy i dodajemy do drożdży(...)ciasta i tak do wykorzystania. Oponki układamy na blaszce do pieczenia i odstawiamy jeszcze na pół godznki. Pieczemy 10minut w 180 stopniach- mają się leciutko zarumienić. Zdobimy dowolnie- można lukrem, cukrem pudrem. Ja polałam lukrem mlecznym i posypałam kolorową posypką. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares

Latosiowydom
Pączki karnawałowe po wiedeńsku 277

dżemem morelowym i posypane drobnym cukrem. Ponieważ kilka elementów z tego przepisu do mnie nie przemówiło, postanowiłam wykonać własną wersję pączków po wiedeńsku (smażone na oleju i polane lukrem) Składniki na około 20 sztuk: ½ kg mąki 40 g drożdży 2 łyżki cukru 125 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli 1 szczypta kardamonu Skórka otarta z ½ cytryny(...)przekładamy delikatnie płaską łopatką do garnka z tłuszczem i smażymy około 3 minut z każdej strony. Upieczone pączki odsączamy na papierze kuchennym i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem, albo oblewam lukrem (wybrałam tę drugą wersję – lukier: 1 czubata łyżka cukru pudru na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Pączki z poprzedniego dnia można krótko podgrzać w piekarniku w 180 stopniach. Będą smakować

Słodki sentyment
drożdżowe ciasto z kurkumą i jagodami... 133

Ciasto podzielić na porcje, każdą rękoma na blacie zrolować rulon, rozpłaszczyć i ułożyć w formie okrągłej z kominkiem silikonowej 28 cm, na wierzchu rozsmarować jagody (trochę zostawić jagód do lukru), drugą porcję ciasta zrobić tak samo, położyć na jagody i lekko docisnąć, tak samo zrobić w drugiej formie keksówce dla męża do pracy. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzchy ciast(...)pędzelkiem. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w formach dobrze je wystudzić. Ciasta wyłożyć na talerz, lukier wymieszać z resztą jagód i ciut gorącą wodą , polać lukrem ciasta - ciasto drożdżowe z kurkumą ma piękny kolor, smakuje wyśmienicie, z dodatkiem jagód jest bardzo smaczne.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe pączki 132

bardzo delikatne w smaku i miękkie w środku. Tak przygotowane pączki smakują najlepiej zaraz po usmażeniu, kiedy jeszcze są ciepłe. Pączki możemy podać posypane cukrem pudrem, lub przygotować domowy lukier. Warto z tego przepisu skorzystać w zbliżający się już wielkimi krokami Tłusty Czwartek. Na Tłusty Czwartek polecamy również Faworki Składniki 500g mąki pszennej 40ml spirytusu 50g drożdży 1 całe jajko(...)szklanki cukru 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej) 80g masła olej do smażenia kostka smalcu Przeczytaj również Pączki z białego sera Dodatkowo dżem lub marmolada cukier puder albo domowy lukier Domowe pączki – przepis Przygotowujemy rozczyn – do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawiamy na ok. 20 minut. W misce ucieramy żółtka, jajko i cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki cynamonowe 85

miękkiego masła Składniki masa cynamonowa: – 160 g cukru drobnego do wypieków – 18-20 g cynamonu – pół łyżeczki ekstraktu z wanilii – 70 g roztopionego masła Składniki lukier: – 4-5 łyżek cukru pudru – sok z połowy limonki PRZYGOTOWANIE: Zacznij od lekkiego podgrzania mleka do około 30 st C. Do mleka dodaj suszone drożdże instant i odstaw(...)się krystalizować podgrzej je ponownie aby było płynne. Masłem nasmaruj bułeczki, używając do tego pędzla kuchennego. Piecz bułeczki przez 20 minut. Z cukru pudru i soku z limonki przygotuj lukier, dobierając proporcje tak aby lukier był gęsty ale dało się nim łatwo polać bułeczki za pomocą łyżki. Polukruj bułeczki kiedy całkowicie wystygną. Smacznego! Artykuł Bułeczki cynamonowe pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pomarańczowe ciasto z cukinii 103

cytrynowego, ale z dodatkiem mąki kukurydzianej, skórki i soku z pomarańczy. Podobnie jak dwa poprzednie ciasta cukiniowe, również i to wyszło bardzo wilgotne i bardzo delikatne. Wierzch udekorowałam lukrem cytrynowym i białą czekoladą, bo nie mogłam się zdecydować co bardziej będzie pasowało. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 małych jajek 1,5szkl cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1szkl. oleju(...)piekarniku, a następnie wyjęłam je na metalową kratkę i studziłam w formie. Po wystudzeniu ciasto udekorowałam. Sok wyciśnięty z cytryny ucierałam z cukrem pudrem do uzyskania gęstego, białego lukru. Lukrem polałam ciasto, robiąc esy floresy. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Mieszałam aż czekolada się całkowicie rozpuściła. Roztopioną czekoladę przełożyłam do rękawa foliowego, odcięłam końcówkę

Waniliowe Improwizacje
Drożdżówki z serem 95

krople zapachu cytrynowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 500g białego sera w kostce 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut(...)jajkiem. Pierwszą blachę wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam je ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Drugą blaszkę piekłam już tyko 15 minut. Drożdżówki wystudziłam, a następnie polałam lukrem. Z cytryny wycisnęłam sok i dodałam do niego tyle cukru pudru aż powstał gęsty biały lukier. Bułeczki przechowywałam w pojemniku na ciasto w lodówce, aby były świeże i wilgotne. (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
kolorowa babka z białek, łatwa, smaczna, tania... 124

180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić. Puder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru w chłodne miejsce - pyszna, łatwa, szybka, tania lekka, wilgotna babka z białek w trzy kolory, idealne ciasto na wykorzystanie zapasów białka

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto cytrynowe piaskowe – bardzo łatwe 82

konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor…bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki, albo dwóch mniejszych. Polane lukrem i przyozdobione zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy łakoci. Polecam go nawet tym, którzy nie mają „ręki” do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy(...)jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * duże opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną

Pieprzyć z Fantazją