lukier - 7892 przepisów (strona:141/527)

Tradycyjne pączki. Przepis krok po kroku. 144

drugą stronę. Po upieczeniu najlepiej układać pączki na bibule albo sicie, żeby maksymalnie osączyć je z tłuszczu. Posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy lukrem.       Mam nadzieje, że mój przepis na Tradycyjne pączki przypadnie Wam do gustu. Jeżeli szukacie przepisu na lukier królewski, taki jak na zdjęciu

kuron.com.pl
OPONKI SEROWE 212

minor-bidi;} Składniki na około 22 szt.: 250g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g twarogu 2 żółtka 100g gęstej śmietany 12% Lukier: 200g cukru pudru około 4 łyżki wody Do cukru dodajemy wodę i mieszamy , aż uzyskamy gładki lukier Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli przesianą   mąkę, sodę, cukier, cukier

Słodkie zapomnienie
Przepis na proste pączki Babci Basi 169

szczypta soli 1/4 szklanki cukru 1 kieliszek spirytusu 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju +domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania Jak zrobić pączki Babci Basi? Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem(...)cienką fretkę” ) i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Przepis na proste pączki Babci Basi pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
kolorowy lukier do dekoracji 123

stworzyć kolorowy lukier do dekoracji? Użyj lukier od razu. Jeśli chcesz użyć go później, musisz umieścić go w torbie bez powietrza, ponieważ wyschnie. Składniki: ✔1białko ✔2 szklanki cukru pudru ✔barwniki spożywcze wykonanie

Rita creative
Makowiec 149

Makowiec zwijany, drożdżowy, delikatny, domowy, najlepszy! Przełożony gotową masą makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto(...)góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty! Następnym razem ciasto podzielę na dwa i upiekę w dwóch keksówkach, będą niższe. Gotowy wyjmuję, studzę, dekoruję lukrem (do szklanki cukru pudru wlać sok z 1/2 cytryny lub 3 łyżki wody, wymieszać dokładnie i szybko) i obsypuję kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 417

Składniki na masę makową: 300 g suchego maku 3 jajka (żółtka i białka osobno) pół szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 opakowanie budyniu 1 olejek migdałowy 100 g rodzynków Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru sok z cytryny i jakaś posypka Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Odmierzoną ilość maku zalewamy wrzątkiem na 20 minut. 2. Następnie mak przecedzamy(...)termoobiegiem jeszcze 10 minut. Test patyczkiem, jak będzie mokry to trzeba dalej dopiekać.  Następnie ciasto pozostawiamy do wystudzenia. 15. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Jeśli lukier okaże się być zbyt rzadki, wtedy musimy dosypać cukru pudru. Lukrujemy ciasto, zdobimy jakąś posypką i gotowe. Smacznego :-) Zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Serduszkowe ciasteczka z lukrem 104

Kruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku. Serduszkowe ciasteczka znalazłam na blogu Moje Wypieki. Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej 1/2 […] Artykuł Serduszkowe ciasteczka z lukrem

Pink Envelope
SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 153

sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy. Dodajemy zimne masło pokrojone(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest to konieczne! ). Pieczemy ok. 15-17 minut/220C. Studzimy na kratce, lukrujemy, posypujemy prażonymi orzechami i zajadamy! LUKIER: Wsypujemy cukier puder, dodajemy białko i sok z cytryny – miksujemy na gładką masę ( w razie potrzeby zwiększamy ilość soku ). Smacznego

Ostra na Słodko
SCONES Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 167

sól – 1 duża szczypta * jajko – 2 szt * mleko – ok. 100 ml * mleczna i biała czekolada – 100 g * orzechy laskowe – 1 duża garść LUKIER: * cukier puder -1,5 szkl * sok z cytryny – 3 łyżeczki * białko ( z wyparzonego jajka ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SCONES: Mąkę pszenna, proszek do pieczenia, cukier i sól przesiewamy. Dodajemy zimne masło pokrojone(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy mlekiem ( nie jest to konieczne! ). Pieczemy ok. 15-17 minut/220C. Studzimy na kratce, lukrujemy, posypujemy prażonymi orzechami i zajadamy! LUKIER: Wsypujemy cukier puder, dodajemy białko i sok z cytryny – miksujemy na gładką masę ( w razie potrzeby zwiększamy ilość soku ). Smacznego

Ostra na Słodko
domowe pączki dyniowe 159

dyni 60 g masła, w temperaturze pokojowej 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki tłuszcz do głębokiego smażenia marmolada lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier puder wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 40 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy(...)wyrośnięcia. Smażymy partiami na rozgrzanym głębokim tłuszczu (temperatura ok.175 st. C). Wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO ŻURAWINOWE Z LUKREM 212

Ciasto żurawinowe z lukrem- miękki wieniec z kwaskowymi owocami to... Artykuł CIASTO ŻURAWINOWE Z LUKREM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Babeczki cytrynowe angielskie 155

masło uważając, by nie było grudek. Foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości i piec 15-18 min. w temp 195- 200 st C. Babeczki ostudzić i przygotować lukier:  Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny aż powstanie puszysty biały lukier.  Posmarować babeczki  SMACZNEGO

Z Marcepanem
Babka pomarańczowa 145

opruszyć bułką tartą, napełnić do 3/4 wysokości i piec ok 30-40 min. w temp 195- 200 st C (sprawdzić patyczkiem). Babkę ostudzić i przygotować lukier:  Cukier puder ucierać z sokeim z pomarańczy aż powstanie puszysty biały lukier.  Posmarować babkę i udekorować skórką pomarańczową. smacznego ! zapraszam też na : www.zmarcepanem.pl

Z Marcepanem