wyrównywać boki dużym nożem. Boki i wierzch tortu wysypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy następnego dnia na przykład z 10 g jagód oraz z ozdobami z lukru plastycznego. UWAGA! Ozdóbki z lukru plastycznego na tego typu torcie należy ułożyć tuż przed podaniem tortu, gdyż masa śmietanowa ma tendencję do rozpuszczania lukru plastycznego. Jeżeli chcecie się czymś podzielić
Eat Shrimpsproszek do pieczenia (10 g). szczypta soli 200 g mąki ( 2 szkl mąki)Na nadzienie: 1 słoik wiśni z kompotu (580 ml.) 2 łyżki wiórek kokosowych Kokosowy lukier: 300 g śmietany ( śmietana 18 % 330g + 2 łyżki )¾ szkl cukru pudru 1 szkl wiórków kokosowychwanilina lub cukier waniliowydodatkowo od siebie dodałam łyżkę budyniu śmietankowego w proszkuWykonanie:Osączyć(...)ciasto położyć wiśnie i posypać wiórkami kokosowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 ° C przez 20-25 minut. Ciasto powinno się lekko zezłocić W tym czasie przygotować lukier kokosowy. W małej misce lekko ubić śmietanę i cukier, . Dodać wanilię i kokos. Wyjąć ciasto z piekarnika. Rozprowadzić lukier po cieście .Piec przez 20-30 kolejnych minut. Gotowe ciasto powinno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaposypki, u mnie były 2 białka, ale połowę wyrzuciłam)cukier puder Przygotowanie:Białko na początku delikatnie roztrzepujemy i dodajemy stopniowo cukier puder, ma wyjść dość gęsty lukier.Gotowy już lukier dzielimy na kilka miseczek i dodajemy barwniki.Masę przekładamy do zwykłego foliowego woreczka, odcinamy mały rożek i wyciskamy lukier na papier do pieczenia.Zostawiamy do czasu aż stwardnieją (u mnie leżały
charlotte gotujedziś to polarne misie - na święta lub na wszystkie te zimowe wieczory, kiedyodrobina słodyczy to coś, czego potrzeba najbardziej.Wystudzone babeczki (możecie wykorzystać jeden z przepisów, np.: ten) dekorujemy białym lukrem (przepis znajdziecie tu). Do małej miseczki sypiemy cukier i dokładnie obtaczamy w nim wierzch babeczki - tak by cukier przykleił się do całego lukru.Z reszty lukru robimy pyszczki i uszka.Nosy
Ciastkozercypatyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest(...)dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały.Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi.Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy
CiastkozercyOstatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g(...)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto. Piec
Walijskie PichceniePoznań. 11. listopada, imieniny ulicy św. Marcin i setki, tysiące pochłoniętych świętomarcińskich rogali. Kolorowa parada i porywające koncerty. Tak właśnie świętuje stolica Wielkopolski.Biały mak, krucho-drożdżowe ciasto, słodki lukier i chrupiące orzechy - tak niewiele, a zarazem tak wiele. Pyszności. Nie ma Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic(...)rozgrzanego piekarnika. Piekę około 17-20 minut w 180 stopniach do chwili, aż pięknie się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Z cukru pudru i odrobiny mleka ucieram gęsty lukier (mleko spowoduje, że będzie miał śnieżnobiały kolor). Ozdabiam nim wystudzone wypieki, posypuję wierzch posiekanymi orzechami. Zostawiam, aż lukier stwardnieje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkityle czasu nie miałam..Przepis na rogale upieczone przeze mnie znalazłam tutaj..niby według autorki są marcińskie..ja ciut zmieniłam masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl(...)migdałów [ dałam mielone] 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam] 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony] 5 dkg wiórków kokosowych 1/4 szkl. śmietany kremówki lukier do dekoracji migdały do dekoracji Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli
Moje domowe kucharzenieodzwierciedliło się to zabawą jaka była przy dekorowaniu tych ciasteczek, polecam :) Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka masła ( 200g) - 3/4 szklanki cukru pudru - 4 żółtka - skórka z 1 cytryny lukier: - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - barwniki Przygotowanie: Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy(...)godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki
Zainspirowana w kuchniłyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!!we wspólnym pieczeniu udział biorą:1/ http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/08/Muffiny-cytrynowe-z-rodzynkami.html2/ https://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com%2F2014%2F08%2Fmuffinki-z-markizami.html&h=MAQHOw2Ru3/ http://babiedolygdynia.blogspot.com/2014/08/muffinki-jabkowe-czyli-polskie-jabka.html4/
W Mojej Kuchni LubięPierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie
prawdziwe jedzenieorkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna 240 g ( można zastąpić Masłem) przyprawa korzenna całe opakowanie Lukier; 2 białka z jajka cukier puder 200g sok z cytryny 2 łyżeczki Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania(...)czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy
pichcisztomieszkam w Poznaniu już jakiś czas, uznałam że to dobry moment aby przygotować coś poznańskiego ;) Pyszne, mięciutkie w środku, pulchne pączki posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Z podanych składników wyszło około 30 sztuk, ale połowę zjedliśmy z Ukochanym jeszcze podczas smażenia :) Polecam! Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g masła 250 ml mleka 4 jajka szczypta soli(...)łyżeczka cukru waniliowego olej do głębokiego smażenia Do podania: cukier puder lub lukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek
My Culinary Artuważając, aby dżem znalazł się pod szklanką.Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową. Dopiero po dodaniu skórki, przypomniałem sobie, że mam również doskonałą skórkę kandyzowaną w czekoladzie firmy Food & Joy [TUTAJ].Połączenie lukru z czekoladową skórką
Kulinarny karnet ChristopheraJeśli jesteście łasuchami to ten przepis jest właśnie dla Was!. Drożdżowe ciasteczka napakowane bakaliami i polane białym lukrem...kto ma ochotę? Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży pół szklanki ciepłego mleka lub śmietany 8 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Składniki na nadzienie; bakalie, dowolna mieszanka jaką tylko chcecie, łącznie potrzebujemy ok 40 dag, migdały(...)jeszcze wyrosło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do tem 170C, na ok 20-25 minut, do czasu aż się zezłocą. Bakalie do nabycia w sklepie skworcu.com.pl Upieczone ciasteczka oblewamy białym lukrem zrobionego z : 8-10 łyżek cukru pudru 1-2 łyżek wody sok z cytryny dodawanej wg.potrzeby Składniki na lukier dajemy do miseczki i ucieramy jak kogel-mogel, tworzymy
Apetyczna babeczka