łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Łączymy składniki kruszonki, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki(...)odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie
mojewypiekiinietylkopasuje do siebie :) Pączek to pączek, musi być słodki i musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych lukrem. Obowiązkowo muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się(...)smażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego
DefinicjaSmakuoleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży; – 65 g cukru; – 1 łyżeczka pasty z wanilii; – 1 jajko; – szczypta soli LUKIER: – kilka łyżek gorącej wody; – 300 g cukru pudru; NADZIENIE SEROWE: – 0,5 kg twarogu niemielonego; – 2 żółtka; – 100 g cukru pudru; – 2 łyżki śmietany(...)nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier). function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plcukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka wody barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę(...)sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut. Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół. SMACZNEGO
Sajkofanka smakujakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37 st. C) mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada(...)posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie
Symfonia Smakówsuchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4 szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać(...)przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. Piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni Po wystygnięciu oblać lukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasolimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy
Kolejny blog o gotowaniumąki pszennej (autorka zaleca chlebową) 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 1/2 łyżeczki soli 30 g cukru 250 g zimnego masła Dodatkowo: olej do smażenia lukier do dekoracji Przygotowanie: Składniki mokre (woda, jajko, mleko) roztrzep w miseczce. Składniki suche (mąka, drożdże, cukier, sól) wsyp do dużej miski i połącz ze sobą. Masło pokrój w cienkie plasterki i wrzuć(...)wyrośnięcia. Cronuty smaż w oleju rozgrzanym do 175 ºC z obu stron na złoty kolor. Odsącz następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Upieczone i ostudzone pączki zanurz w lukrze i odstaw na chwilę do jego zastygnięcia. Pączki są najlepsze od razu po upieczeniu. Na drugi dzień niestety nie smakują już tak dobrze. * Ja rozwałkowałem 4 razy i było
Food SquareCiasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość(...)Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dekorujemy nią ciasteczka. Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety
Humanistka w kuchniczas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażeniaSkładniki na lukier: 200 g cukru pudru
Malinowe Pocałunkimnie Philadelphia oryginalny)- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki cukru z wanilią- 10 jabłek (u mnie Golden Delicious)- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwiSkładniki na lukier:- ¾ szklanki cukru pudru- 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło(...)ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko
mojewypiekiinietylkogrubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego! Lukier: - 1 białko- 100g cukru pudru - opcjonalnie barwniki spożywczeBiałko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy pięknych kolorków naszym ciastkom
Sajkofanka smakurównomiernie górę oraz boki. Odstaw na kratkę do obcieknięcia. Czynność powtórz dla wszystkich kawałków ciasta, a następnie wstaw je na około 1h do lodówki, by polewa stwardniała.Przygotuj lukier, wkrapiając do cukru pudru kilka kropel cytryny i łyżkę wrzątku. Pędzelkiem posmaruj kostki domina w połowie długości, a następnie poprzyczepiaj na lukier cukrowe gwiazdki, tak, aby otrzymać znaną z domina numerację
Food SquareWielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym
Food Squarejajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować.Lukier:Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.Smacznego
Oryginalny smak