lukier - 7892 przepisów (strona:150/527)

Zielona baba wielkanocna 271

cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej  świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier:  szklanka cukru pudru 1 łyżka wody  barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę(...)sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach.  Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.  Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół.  SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 224

jakie są pyszne. Dziś wykorzystałyśmy powidła mirabelkowe . Zawinęłyśmy je w mięciutkie, drożdżowe ciasto z którego wyrosły nam piękne, puchate bułeczki. Doskonale smakują posypane cynamonem i polane lukrem. Spróbujcie koniecznie... :) Składniki 500 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajo 3/4 szklanki ciepłego (ok.37 st. C) mleka 2 łyżki roztopionego masła kilka łyżeczek powideł mirabelkowych Luks Pomada(...)posmarowania wierzchu bułeczek 1 roztrzepane jajo cukier brązowy z cynamonem (według uznania) lukier (cukier puder+woda) Przygotowanie Rozpoczynając przygotowywanie ciasta drożdżowego musimy zrobić rozczyn. Drożdże rozcieramy w palcach i wrzucamy do miski, dodajemy 1 z 5 łyżek cukru. Lekko podgrzewamy mleko i dolewamy je do drożdży z cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie

Symfonia Smaków
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 283

suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4  szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo:  słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania jednolitej masy Żółtka utrzeć z cukrem, miodem, aromatem migdałowym, dodać(...)przykryć trzecią częścią ciasta. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny. Piec ok. 60 minut w temp. 160 stopni Po wystygnięciu oblać lukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Triki, sztuczki i ciekawostki kulinarne cz. 1 239

solimy zupy? Zupy powinniśmy solić dopiero  pod koniec gotowania , a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 10# Domowe sposoby na kolorowy lukier: Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy

Kolejny blog o gotowaniu
Cronut - słodki romans donuta z croissantem 161

mąki pszennej (autorka zaleca chlebową) 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 1/2 łyżeczki soli 30 g cukru 250 g zimnego masła Dodatkowo: olej do smażenia lukier do dekoracji Przygotowanie: Składniki mokre (woda, jajko, mleko) roztrzep w miseczce. Składniki suche (mąka, drożdże, cukier, sól) wsyp do dużej miski i połącz ze sobą. Masło pokrój w cienkie plasterki i wrzuć(...)wyrośnięcia. Cronuty smaż w oleju rozgrzanym do 175 ºC z obu stron na złoty kolor. Odsącz następnie na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Upieczone i ostudzone pączki zanurz w lukrze i odstaw na chwilę do jego zastygnięcia. Pączki są  najlepsze od razu po upieczeniu. Na drugi dzień niestety nie smakują już tak dobrze. * Ja rozwałkowałem 4 razy i było

Food Square
Ciasteczka do kawy 146

Ciasto: pół kostki margaryny 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki jajko łyżka mleka 3 krople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość(...)Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C  przez około 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier, który nakładamy  na zimne ciastka. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę   i dekorujemy nią ciasteczka.  Przepis pochodzi z jednego z numerów czasopisma „Świat kobiety

Humanistka w kuchni
Pączki hiszpańskie 261

czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity  8 jaj szczypta soli olej do smażeniaSkładniki na lukier: 200 g cukru pudru

Malinowe Pocałunki
Szarlotka z połówkami jabłek 387

mnie Philadelphia oryginalny)- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżki cukru z wanilią- 10 jabłek (u mnie Golden Delicious)- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwiSkładniki na lukier:- ¾ szklanki cukru pudru- 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany  (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier z wanilią – mieszamy suche składniki. Masło(...)ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko

mojewypiekiinietylko
Idealne pierniki 212

grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy do zrumienienia (8-10 minut). Wystudzone dekorujemy lukrem. Smacznego! Lukier: - 1 białko- 100g cukru pudru - opcjonalnie barwniki spożywczeBiałko łączymy z cukrem pudrem i lukrujemy. Dodając barwniki nadajemy pięknych kolorków naszym ciastkom

Sajkofanka smaku
Dominosteine - słodkie domino w czekoladzie 168

równomiernie górę oraz boki. Odstaw na kratkę do obcieknięcia. Czynność powtórz dla wszystkich kawałków ciasta, a następnie wstaw je na około 1h do lodówki, by polewa stwardniała.Przygotuj lukier, wkrapiając do cukru pudru kilka kropel cytryny i łyżkę wrzątku. Pędzelkiem posmaruj kostki domina w połowie długości, a następnie poprzyczepiaj na lukier cukrowe gwiazdki, tak, aby otrzymać znaną z domina numerację

Food Square
Wielkanocne babeczki 158

Wielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym

Food Square
Jagodzianki 308

jajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować.Lukier:Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.Smacznego

Oryginalny smak
Babka serowo - cytynowa 344

babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, dowolnie udekorować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Lukrowane pierniczki 216

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki   mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko  1 szklanka cukru pudru kolorowy maczek po posypania Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy(...)czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę,   stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej masy. Lukier przekładamy do dekoratora lub do plastikowego woreczka z wyciętą dziurką i lukrujemy nasze pierniczki, potem posypujemy kolorową posypką.  Zostawiamy na kratce do wyschnięcia. insertCookd("547a272e648669628b962b85bc2a6bd2

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 158

łyżek  cukru 1/2 łyżeczka soli 1,5 szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy(...)pieczenia. Drożdżówki układamy w pewnych odstępach gdyż jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:)   The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania