lukier - 7892 przepisów (strona:159/527)

Ciasteczka dla Mikołaja robione przez dzieci 85

mąki pszennej – używam TOTA 70 g cukru pudru 1 jajko klasy M niepełna łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier wanilinowy do smaku) dowolne ozdóbki: u nas stempelki do ciastek, lukier do namalowania uśmiechów i przyklejenia oczek, nosków i innych ozdób Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy, całe jajko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Ciasto zagniatamy(...)ciasteczek. U mnie ciasteczka zazwyczaj pieką się około 12-14 minut (w zależności od grubości). Po upieczeniu układamy na kratce, aby przestygły. Wersje bez wzoru dekorujemy – dzieci na lukier przyklejały oczka, noski, robiły uśmiechy i włoski. Moim zdaniem wyszło uroczo Mikołaj na pewno będzie zadowolony S macznego The post Ciasteczka dla Mikołaja robione przez dzieci first appeared on Słodkie

Słodkie okruszki
Drożdżówki z czekoladą i orzechami 73

łyżki przyprawy do piernika (można pominąć) nadzienie 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g orzechów włoskich dodatkowo 1 żółtko jaja 1 łyżka mleka 30 g cukru pudru (do lukru) 30 g orzechów włoskich (do posypania) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem(...)łyżką mleka i posmaruj drożdżówki. Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 min. w temperaturze 180 stopni C. Gotowe drożdżówki studź na kratce. Przygotuj lukier: ½ szklanki cukru pudru wymieszaj z łyżką wody (konsystencje zmieniaj z użyciem wody). Na koniec posyp drożdżówki posiekanymi orzechami. Informacje dodatkowe Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis

Przepisy na widelcu
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem 99

odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. LUKIER Cukier puder rozmieszaj z wrzącą wodą, natychmiast płynną polewą skrop jeszcze ciepłą (nie gorącą) drożdżową makówkę. Pozostaw do zastygnięcia. Instagram Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto(...)rozk\u0142\u00f3conym jajkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/drozdzowa-gwiazda-betlejemska-z-makiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-160689329697511400","image":""}]},{"@type":"HowToSection","name":"LUKIER","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Cukier puder rozmieszaj z wrz\u0105c\u0105 wod\u0105, natychmiast p\u0142ynn\u0105 polew\u0105 skrop jeszcze ciep\u0142\u0105 (nie gor\u0105c\u0105) dro\u017cd

ProstePesto.pl
Sernik krakowski 114

cukru masa serowa 1 kg sera półtłustego 8 jajek 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 80 g rodzynek (jak ktoś lubi) lukier ok 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam do miski. Dodaję cukier, szczyptę soli, jajka i posiekane zimne masło.  Zagniatam szybko ciasto i dzielę(...)nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę góra dół przez 50-60 minut.  Po upieczeniu zostawiam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 15 minut. Po wystudzeniu polewam lukrem.  SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Miękkie pierniczki. Norymberskie pierniczki mięciutkie i przepyszne! Nowość! 101

piernika. Składniki tych pierniczków to m.in. daktyle, skórka z pomarańczy i morele, ale również sporo orzechów, całość robi niesamowita robotę i nadaje wyjątkowy smak. Pierniczki można polać czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.  Pełna dowolność.  Polecam są przepyszne i nigdzie takich nie znajdziecie, pachną niesamowicie pomarańczą i orzechami ! Dodam, że bardzo łatwo je wykonać. Smacznego! PRZEPIS NA PIERNICZKI(...)blaszce z papierem do pieczenia.  Pierniczki pieczemy przez  15 -17 minut w temp. 180 stopni C. Gotowe pierniczki możesz polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Szybki lukier 3/4 szklanki cukru pudru i sok z 1/2 cytryny. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 g śmietanki, całość rozpuść w kąpieli wodnej (miska nad rondelkiem z wrzątkiem

SMYKWKUCHNI
Strudel z makiem 90

mąki pszennej 200 ml mleka 35 g świeżych drożdży 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g masła 1 / 2 łyżeczki soli 800 g masy makowej Lukier królewski: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżka rumu lub soku z cytryny Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania strudla kandyzowane owoce do ozdobienia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mleko podgrzać do temperatury(...)drewnianą kulą do ucierania, aż masa będzie jednolita i gęsta. Wlać rum, ponownie ucierać do połączenia się składników. Strudle z makiem wyjąć z keksówek, odwinąć z papieru, polać lukrem z białka, ozdobić posiekanymi kandyzowanymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Strudel z makiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pachnie korzennymi przyprawami i pomarańczą 92

roztopionego 150 naturalnego serka, np. bieluch 1½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli do smaku 1½ łyżki korzennej przyprawy 50 ml soku z pomarańczy i otarta skórka z 1 pomarańczy Lukier pomarańczowy 2 łyżki soku z pomarańczy 60 g cukru pudru bakalie lub inne dekoracje do posypania Nastaw piekarnik na 180ºC, góra – dół. Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj(...)tartą bułką. Napełnij masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35 minut lub do suchego patyczka. Ostudź ciasto w formie. Utrzyj cukier z sokiem pomarańczowym. Udekoruj ciasto lukrem, pomarańczowymi wiórkami i czekoladową posypką.   The post Pachnie korzennymi przyprawami i pomarańczą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Korzenne ciasto marchewkowe 103

ostateczności wody i wymieszaj z marchewką. W przypadku mojej wyciskarki (Ronic Zyle Semi - Professional) pulpa jest tak sucha, że dodatek płynu jest konieczny, aby ciasto było wilgotne. Lukier kawowy do ciasta 3-4 łyżki świeżo zaparzonego, bardzo mocnego i gorącego espresso np. z nutą czekolady (użyłam kawy z wyraźnie czekoladowym smakiem El Salvador la Mayada) 200 g cukru pudru Bezpośrednio(...)przed polaniem ciasta wymieszaj ze sobą wszystkie składniki lukru, tak aby nie było grudek Korzenne ciasto marchewkowe przepis Przygotowanie ciasta marchewkowego z pulpy z wyciskarki zajmuje bardzo mało czasu, dlatego zaczynam od nagrzania piekarnika do 150-160 stopni. Jeśli będziecie ścierać marchewkę na tarce, to piekarnik włączcie, gdy marchewka będzie już przygotowana. 1. Formę wykładam papierem do pieczenia

Cztery Fajery
Makowiec zawijany vel strucla makowa 86

cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 1 żółtko 2 białka 1 łyżka cukru pudru garść posiekanych orzechów garść pokrojonych rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej Lukier 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Przygotowanie: Ciasto Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe(...)zawiń w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni żeby ciasto mogło wyrosnąć Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 min (grzałka góra-dół) Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą i polej wystudzone ciasto, udekoruj wg uznania [Głosów:  1    Average

Słodki Blog
Ciasto bakaliowe na białkach 89

niewielki placek, bo tylko 3 białka i średnica 18 cm, ale do popołudniowej kawy starczyło. Było słodko, a zapewniły nam to kandyzowane owoce schowane w cieście i słodki, cytrynowy lukier na wierzchu.  Ciasto bakaliowe na białkach Składniki: 1)        3 białka 2)          1/3 szkl cukru(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut. 6.    Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto będzie wystudzone dekorujemy je lukrem i np. kandyzowaną skórką limonki. Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Drożdżówki z makiem 83

świeżych drożdży lub paczka 7-8g drożdży instant 250 ml mleka 85 g masła 80 g cukru szczypta soli Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka Opcjonalnie lukier Kroki Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn*. Mleko podgrzej z masłem i pozostaw do ostygnięcia (powinno być lekko ciepłe). Wymieszaj mąkę, rozczyn lub drożdże instant, cukier, mleko z masłem i sól(...)jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, przełóż drożdżówki na kratkę do ostudzenia. Opcjonalnie polej lukrem (kilka łyżek cukru pudru + 1-2 łyżki wody). Rady Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie rozczynu: 20 g świeżych drożdży wrzuć do lekko podgrzanego mleka (kilka łyżek

Na-talerzu.pl
Rogale marcińskie 96

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i zmniejszam na 180 stopni. Piekę około 25 minut aż się zarumienią. Na jednej blaszce z piekarnika piekę 6 sztuk.  Lukier: Cukier puder mieszam z gorącą wodą. Jeszcze ciepłe smaruję lukrem, posypuję od razu orzechami i migdałami

wesoła kuchnia
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 65

zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka. Dzieło wieńczy warstwa lukru cytrynowego. W zasadzie nie jestem w stanie określić, czy to ciasto ucierane, czy zagniatane. Sprawdza się na plenerowe przyjęcia, co dokumentuję zdjęciami. Upiekłam je na pożegnanie sezonu działkowego. Zazwyczaj(...)stopni na około 50 min. Jest gotowe, gdy zarumieni się na delikatny brąz, wyrośnie równomiernie i zacznie nieziemsko pachnieć. Studzimy około pół godziny. Polecam polać gęstą warstwą lukru z sokiem cytrynowym. Ta szarlotka jest równie smaczna zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień

Kronika Piekarnika
Makowiec z masą serową na kruchym spodzie 61

rana już kilka wyrzutów sumienia się pojawiło. Wykorzystując czas pozostały do rozpoczęcia świątecznej pogoni za wypełnianiem tradycji, jeden przepis. Mak. Ser. Galaretka z powideł. I kruchy spód maślano - migdałowy. Lukier cytrynowy. Miękki biszkopt makowy, kremowy ser w nim zatopiony, chrupiące kruche ciasteczka. Ciasto pracochłonne, ale kiedy, jeśli nie teraz powinniśmy znaleźć motywację. A skąd u mnie ten pomysł(...)zagotowania, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do jej rozpuszczenia. Chłodzimy chwilkę i wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy na całej powierzchni. Na warstwę powideł kładziemy placek makowy i polewamy go lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odstawiamy. Po kilku godzinach ciasteczka na spodzie zmiękną, ciasto przy krojeniu będzie stanowiło bardzo spójną całość. Jest naprawdę bardzo smaczne. Życzę smacznego

Kronika Piekarnika
Cytrynowo - migdałowe ciasto Madera 72

cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 3 jajka - "L" 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny szczypta soli Kandyzowana cytryna: 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 1 cytryna pokrojona w małe kawałeczki Lukier cytrynowy utarty z:  1 szklanki cukru pudru i 1 - 2 łyżek soku cytrynowego Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, solą, wsypujemy migdały i mieszamy. W drugiej misce miksujemy(...)pieczenia, wyrównujemy powierzchnię ( powinno być dość gęste ). Pieczemy w 170 stopniach,  około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto nie wyrasta wysokie, powinno się ładnie zarumienić. Studzimy i polewamy lukrem cytrynowym. Aby zrobić kandyzowana cytrynę, którą wyłożymy na wierzch wypieku, zaczynamy od obrania jednej cytryny. Kroimy ją następnie w drobne cząstki. W małym rondelku gotujemy wodę z cukrem, tak około

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania