Smak lata, smak wakacji. Wspaniałe drożdżówki z malinami, kruszonką i lukrem. Prosty przepis, błyskawiczne wykonanie. składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży instant 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłego mleka 300 g malin (świeżych lub mrożonych) 50 g masła 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru(...)przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam maliny i posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - cukier puder mieszam z wodą do uzyskania pożądanej gęstości
babka w formiepiekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta możecie dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Smacznego SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka prawdziwego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu winnego 2 jajka(...)nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Gotowe dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą. Do kawy szybkie i wilgotne ciasto kakaowe gotowe
Zasmakuj Kuchnimleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki *** Przygotowujemy nadzienie budyniowe: szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i wlewamy do gotującego(...)około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem – cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemjest dokładna. Agrestu nie może być za dużo. Powinien być w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C i piec 35-40 minut. Ostudzić i polać lukrem. Lukier – do cukru pudru wlać trochę wrzącej wody. Wymieszać, polać nim zimne ciasto. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta
Kuchnia Pokoleńsię w niecałe 5 minut) lub do czasu aż ciasto lekko się przyrumieni. Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas będą się piekły krócej. Jeszcze letnie jagodzianki polukrować dość obficie lukrem (u nas marcepanowy) przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i niewielkiej ilości kremówki. Kremówkę dolewamy stopniowo do miseczki z pudrem i olejkiem i cały czas(...)mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mój lukier był dość gęsty. Smacznego
Smaczne ZdroweSkórka otarta z 1 cytryny (sparzona!!) 2 żółtka Skladniki na piankę: 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: Około 30 herbatników Lukier Sposób przygotowania: Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając pod koniec ubijania cukier, najlepiej partiami. Następnie wrzucam po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i mieszam. Wylewam na zimną masę cytrynową. Herbatniki można skropić sokiem z cytryny. Układam je na piance i dociskam. Dekoruję lukrem (to już w zależności od gustu) i wstawiam do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! Źródło przepisu: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/139985/ciasto-cytrynowe
W kuchni Karmel-itkiferworze przygotowań do świąt zdarza się że brakuje nam czasu. Więc ten przepis będzie idealny Szybki i prosty do zrobienia,pyszny piernik z powidłami śliwkowymi.Można polać lukrem lub polewą czekoladową i mamy pyszne ciasto na święta. Upieczony w keksówce czy tortownicy,zawsze wychodzi :) 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki miodu pół szklanki oleju 5 łyżek powideł śliwkowych(...)suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku na 15/20 minut. Wystudzony piernik kroimy na 2 lub 3 części według uznania, każdą część oprócz górnej smarujemy powidłami, polewamy lukrem lub polewą czekoladową
Andzia Pichcijest dłuższy, trzeba wydłużyć czas pieczenia bułeczek. Bułeczki powinny się lekko przyrumienić. Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem lub polewamy delikatnie lukrem. U mnie wersja z lukrem marcepanowym: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego+ kilka kropli aromatu migdałowego+ kremówka. Kremówkę dolewamy stopniowo do pudru z olejkiem i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cynamonowe
Smaczne Zdrowecukru -6 jajek -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g -3\4 szklanki oleju -1 cukier waniliowy -250ml zimnego mleka -1,5 szklanki mleka w proszku pełnego LUKIER -sok z cytryny -cukier puder DODATKOWO -płatki migdałowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i dajemy do blaszki. Nakłuwamy(...)minut w temp 180 stopni. Sernik piękne podrośnie. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut, Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik. Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzamiast malin oczywiście pyszne, słodkie truskawki. Wedle uznania budyniową piankę malinową można zastąpić innym ulubionym smakiem, np. śmietankowym lub waniliowym. Ciasto można na wierchu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto z truskawkami – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 375 g 5 żółtek (od jajek klasy(...)truskawkami do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut (aż góra zrobi się złotego koloru). Wierzch można posypać cukrem pudrem, lub polać lukrem i ozdobić świeżymi truskawkami. Smacznego! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kruche ciasto z truskawkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepszennej 25 g świeżych drożdży 75 ml mleka 50 g cukru 50 ml oleju s ł onecznikowego 1 jajko 2-3 łyżki mleka Lukier 1-2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki śmietany czekolada w kawalkach **** INGREDIENTI (ca. 15 pezzi) Panini 100 g di cioccolato fondente o al latte 200 g di ricotta(...)teglia foderata con carta da forno. Prima di infornare, spennellate la superficie dei panini con del latte. Infornate i panini per circa 15-20 minuti. Upieczone bułeczki smarujemy lukrem przygotowanym ze śmietany i cukru pudru, następnie oprószamy kawałeczkami czekolady. **** Prima di servire, spennellate la superficie dei panini con della glassa a base di panna
La grande e la piccola cuocaszklanki drobnego cukru 200g roztopionego masła 10 białek 1 małe opakowanie (200g) kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego Lukier: ⅕ szklanki mleka Kilka kropel soku z cytryny Cukier puder- do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- min. 1 szklanka Sposób przygotowania Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Możemy(...)piekarnika i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, ale ciasta nie wyciągamy! Pozostawiamy je w środku do całkowitego przestudzenia i dopiero wtedy polewamy przygotowanym lukrem. Kochani! Jeszcze jedna fajna informacja! Jako że Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami, to każdy myśli czym tym razem zaskoczyć swoją Pierworodną ;) Może tym razem prócz kwiatów (które jednak- wypowiem się w imieniu
Kuchnia w czekoladzieszkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy -szczypta soli -tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy -ulubiona polewa lub lukier (opcjonalnie)** *olej można także zastąpić ok. 200g rozpuszczonego masła lub margaryny **swoją polewę zrobiłam rozpuszczająć 2 tabliczki mlecznej czekolady z 50ml mleka Przygotowanie Białka ubić na pianę ze szczyptą soli(...)oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować według uzania. Smacznego
Zielona Kuchniamąki 500ml mleka 250g masła 6 jajek 1/2 szklanki cukru ok 6-7 łyżek roztopionego masła – do posmarowania rogalików Dodatkowo: Dżem lub powidła do nadziania rogalików czekolada lub lukier do polania *** Do miseczki lub kubka wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę(...)minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki polewamy czekoladą lub lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE
Blog z Apetytemozdobami komunijnymi można je obejrzeć tutaj . Oprócz dekoracji komunijnych znajdziemy tam również jakże niezbędne masy cukrowe -> pod tym linkiem znajdziecie olbrzymi wybór – świetne masy cukrowe (gotowe lukry plastyczne). Polecam. Składniki: 4 jajka klasy M 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju aromat migdałowy w proszku(...)pamiętajcie, że czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Przed podaniem ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie dziś cukier puder i listki dekoracyjne. Można również udekorować ciasto delikatnie lukrem. Smacznego
Słodkie okruszki