lukier - 7892 przepisów (strona:171/527)

Pączki przepis 141

masła 25g drożdży pòł szklanki letniego mleka 2 łyżki jogurtu 2 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżkę alkoholu olej do smażenia marmolada lub krem czekoladowy do nadzienia cukier puder, lukier SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki wyjąć szybciej z lodówki, żeby miały jednakową temperaturę. Do naczyna z mąką dodać rozpuszczone w letnim mleku i cukrem drożdże Teraz dodać resztę składników : żółtka, roztopione(...)wysoka spowoduje,że mogą być jeszcze surowe w środku. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); napełnić marmoladą, czy też kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SMACZNEGO

zielonacukinka
Drożdżówki z serem 130

rozpuszczonego masła 40g cukru pudru 1 jajko Składniki na masę serową: 450g twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń „Mój ulubiony” lub President 2 żółtka 60g cukru waniliowego Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Przygotowanie: Do miski wkładamy rozdrobione drożdże, dodajemy łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka i dwie łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut. Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki. Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu CityTaste - Przepisy

CityTaste - Przepisy
Pączki z konfiturą 181

cukru z prawdziwą wanilią 200 ml ciepłego mleka 100 masła (roztopionego i wystudzonego) aromat rumowy (brak na zdjęciu) konfitura wieloowocowa Ponadto: olej (do smażenia) cukier puder do posypania pączków lukier Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży. Drożdże rozkruszyłam, wsypałam 1 łyżkę mąki,   1 łyżeczkę cukru, wlałam ciepłe (nie może być gorące) mleko. Wymieszałam,   przykryłam ściereczką   i odstawiłam(...)pojedynczo i tyle sztuk, aby luźno pływały w tłuszczu. Kiedy przyrumieniły się, odwróciłam na drugą stronę, następnie wyjęłam łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zrobiłam lukier z 3 łyżek wody i ok. 1 szklanki cukru pudru. Dobrze roztarłam, żeby nie było grudek i polukrowałam pączki. Najlepiej jeśli są ciepłe. A jeśli już przestygną, można je upudrować

Kuchnia u Krysi
CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI 97

Ciepła, lekko ciągnąca się, cynamonowa bułeczka prosto z pieca, dopiero co pokryta jeszcze nieco płynnym, kapiącym wszędzie lukrem.. Czy czy to nie najlepsze śniadanie w zimowy poranek? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (na ok 2 duże blachy): 900g mąki 150g masła 135g cukru 50g świeżych drożdży 500ml mleka 1/2 łyżeczki soli rozpuszczone masło lub rozbełtane jajko do posmarowania mleko lekko(...)możesz również posypać je cukrem perłowym piecz w 200°C przez ok 10 minut – aż jeszcze bardziej wyrosną i będą rumiane po wyjęciu z pieca możesz posmarować je lukrem (jeszcze gorące!). Gotowe! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł CIASTO NA SZWEDZKIE BUŁECZKI pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
pączki a la tiramisu 145

oprószoną mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem. składniki na krem: 200 g serka mascarpone 2 żółtka 40 g cukru 20 ml amaretto wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec(...)dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko miksujemy. składniki na lukier kawowy: 170 g cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej kawy wykonanie: Cukier miksujemy z kawą do uzyskania jednolitej masy. dodatkowo: czekolada deserowa, rozpuszczona

Domowy Smak Jedzenia
Domowe puszyste pączki z konfiturą 167

żółtka 3 Jogurt naturalny 1/4 szklanki Masło roztopione 25 g Olej 1l lub smalec do smażenia * łyżka octu lub mocnego alkoholu do ciasta, konfitura, czekolada lub budyń do nadzienia, lukier lub cukier puder do posypania. * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce przygotować rozczyn. Pokruszyć drożdże. zasypać łyżką cukru, łyżką mąki oraz podgrzanym lekko mlekiem. Wszystko razem wymieszać(...)oleju. Należy wbić patyczek w pączka jeśli będzie upieczony to patyczek po wyjęciu będzie  bez kawałków surowego ciasta. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe nadziewamy i smarujemy lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego

Kulinarne przygody
Pączki serowe z lukrem pomadowym 141

Niesamowite pączki, ser sprawia ,że nie są suche, bardzo pulchne i wilgotne. Ciasto puszyste i delikatne. Gdybym miała wybierać między tradycyjnym pączkiem a serowym, wybieram serowy. Lukier gotowany zwany pomadowym szybko zastyga tworząc dekoracyjne sople. Składniki 500 g sera białego,zmielonego 4 szklanki mąki krupczatki 5 dkg drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru … Czytaj dalej Pączki serowe(...)lukrem pomadowym

gotuj ze mną
Ciasto marchewkowe z żurawiną 146

sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki cukru  1 op. cukru waniliowego  1 łyżka przyprawy do piernika 200g suszonej żurawiny +50g do posypania lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + odrobina wody 1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą(...)żurawinę. Mieszamy.  2. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Studzimy. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody. Powstałym lukrem smarujemy ciasto. Posypujemy żurawiną

Szefowa kuchni
Babka kokosowa 182

łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru ze skórką cytrynową  lub cukru waniliowego 1 szklanka naturalnej maślanki ½ szklanki oleju słonecznikowego ½  szklanki wiórek kokosowych białych Szczypta soli Dodatkowo: Lukier do dekoracji Wiórki kokosowe do posypania Jajka wbić do miski, wsypać  szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z wanilią lub skórką cytrynową, zmiksować aż masa będzie gęsta, jasna(...)Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym drewnianym patyczkiem. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zimną udekorować lukrem i posypać wiórkami. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Lekkie drożdżowe pączki pieczone 165

środkowy poziom piekarnika i pieczemy przez 16-18 minut , do zezłocenia. Pączki od razu po wyjęciu z piekarnika smarujemy gorącym, roztopionym masłem. WYKOŃCZENIE PĄCZKÓW Po ostygnięciu dekorujemy pączki ucieranym lukrem z cukru pudru i kilku kropli alkoholu/soku z cytryny. Na mokry lukier posypujemy ozdoby cukiernicze, orzechy, płatki czekolady albo drobno pokrojoną kandyzowaną skórkę pomarańczową. Leniwi i zarobieni mogę posypać pączki

Karo in the Kitchen
Pączki 147

optymalną temperaturę tłuszczu. Zbyt niska sprawi, że pączki pochłoną go zbyt dużo, natomiast za wysoka spowoduje, ze pączki z zewnątrz się spalą a w środku będą surowe. Zamiast lukru możecie je posypać cukrem pudrem. Lub oblać czekoladą. Lub jak kto woli ;) Jak to bywa z tego typu słodkościami, wymagają one nieco zachodu i zajmują trochę czasu - temu nie można zaprzeczyć(...)odłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzić. Za pomocą szprycy cukierniczej z długą i wąską końcówką nadziewać pączki ulubioną marmoladą. Z cukru pudru i wody przygotować lukier. Posmarować nim pączki i udekorować skórką pomarańczową

My simple kitchen
Ciasto królewskie z jabłkami 168

jako inspiracja. Wiedziałam, że muszę zwiększyć ilość jabłek, zmniejszyć ilość cukru (miód w blatach z ciasta czeskiego wystarczy w zupełności) i zrobić bardziej po królewsku, stąd intensywny w smaku lukier na bazie wody z kwiatów pomarańczy. Składniki : 1,5 kg jabłek (masa przed obraniem) 600 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 350 g masła jajko żółtko(...)delikatnie w wybranej kolejności. Wodę z kwiatów pomarańczy mieszać z przesianym cukrem pudrem dodawanym stopniowo. Cukru powinno być tyle, ile zabierze, czyli do uzyskania gęstej, ale wciąż płynnej konsystencji. Lukier wyłożyć na wierzch ciasta. Równo rozsmarować

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki z twarogiem 179

startej skórki z cytryny mąka do podsypywania stolnicy Nadzienie serowe:  50  dkg zmielonego białego sera 0,5 szkl. cukru pudru  1 opakowaniu cukru waniliowego 1 jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką.Mleko podgrzać. Jajka ubić widelcem.Do mąki(...)skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm.Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na jakieś 20-30 minut.W tym czasie przygotować lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu,aż masa będzie spływała z łyżki jednolitym, ciężkim strumieniem.Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.Polukrowa

Moje domowe kucharzenie
Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach 149

czubate łyżki maku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 80 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy do oblania babeczek do dekoracji kolorowe kwiatki z opłatka 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę(...)wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w 180 stop. przez 20 minut bez termoobiegu Jeszcze ciepłe babeczki wyjmujemy z foremek. 5. Wystudzone babeczki polewamy czekoladą lub lukrem cytrynowym i dowolnie dekorujemy (u mnie kwiatki z opłatka

Gotowanie...to proste !