lukier - 7892 przepisów (strona:171/527)

Kruche tarteletki z makiem, orzechami i lukrem 145

masą makową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 -35 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i układamy na kratce kuchennej. Gdy wystygnął wierzch dekorujemy lukrem i orzechami. Lukier: - 1 białko - cukier puder, ile zabierze białko ok. 3/4 szklanki 1. Białko ubijamy na pianę i dosypujemy tyle cukru pudru, aż białko zgęstnieje. Dekorujemy wierzch ciasteczek. Dodatkowo

Apetyczna babeczka
Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) 116

miodu 12 g proszku do pieczenia 150 ml oleju słonecznikowego 50 ml soku pomarańczowego 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Lukier 125 g cukru pudru 1-2 łyżki soku pomara ń czowego **** INGREDIENTI Ciambella 350 g di farina 100 g di zucchero 40 g di semi di papavero 30 g di miele(...)dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto  dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.   **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico a 180 gradi ( il forno ventilato a 170 gradi). Imburrate

La grande e la piccola cuoca
DROŻDŻOWA GWIAZDA Z MAKIEM 164

mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 25 minut. U mnie 22 minuty (mój piekarnik dość mocno przypieka na tym programie...) Lukier marcepanowy: - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Do pudru dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (dość gęsty). Lukrem

Smaczne Zdrowe
Sernik z pierniczkami 264

piernika   Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 3/4 szklanki cukru 5 jajek 150 ml śmietany kremówki 2 budynie waniliowe   Dodatkowo: 200 g pierniczków z marmoladą (bez lukru i czekolady)* 70 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Spód: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić w malakserze i połączyć z rozpuszczonym masłem i przyprawą do piernika(...)rozpuścić w nim czekoladę. Gotową polewą polać wystudzony sernik i dowolnie ozdobić.  *jeśli będzie problem ze znalezieniem takich pierniczków to użyjcie takich bez marmolady (są takie bez lukru i czekolady), albo w ostateczności użyjcie tych nadziewanych i oblanych czekoladą - należy jednak podczas pieczenia podłożyć coś na spód piekarnika, gdyż czekolada z pierniczków może wypłynąć poza tortownicę (na konsystencję sernika

My simple kitchen
Łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym... 108

dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta. Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym, jest idealna na świąteczny deser

W Mojej Kuchni Lubię
Szybkie i łatwe ciasto z dyni i jabłek 118

około w sumie 500 g dyni i jabłek, może to być 250 g dyni i 250 g jabłek, ważne aby nie było więcej owoców niż 500 g *do dekoracji lukier zrobiony z 150 g cukru pudru i 2 łyżek dowolnego soku ocowego   Przygotowanie: Olej, banany i cukier utrzyj na puszystą masę. Such składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia(...)razem. Przełóż ciasto do formy wyłozonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być z termoobiegiem. Udekoruj ciasto lukrem (lub nie) Smacznego Artykuł Szybkie i łatwe ciasto z dyni i jabłek pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Świąteczny makowiec luksusowy 145

cukru 2 łyżki miękkiego masła 5 łyżek miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego 150g orzechów laskowych 150g rodzynek 150g płatków migdałowych 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki dowolnej marmolady Dodatkowo: lukier do polania makowca siekane orzechy do posypania     *** Przygotowujemy masę makową. Orzechy oraz migdały kroimy na drobne kawałki. Do zmielonego maku dodajemy miód, cukier waniliowy, masło, marmoladę, orzechy(...)ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce *** *** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem
Zwijane drożdżówki z serem 89

niepełna łyżka) Olej 4  łyżki Masa serowa: Twaróg półtłusty 250 g Jajko 1 Cukier 2 łyżki Cukier waniliowy opakowanie ( niepełna łyżka) Budyń w proszku 2 płaskie łyżki * Dodatkowo lukier lub cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto oprócz oleju przełożyć do miski i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić, aż na dnie miski nie będzie(...)Gotowe odstawiamy jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopi i pieczemy ok 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz

Kulinarne przygody
Pierniczki katarzynki – do kawy i na Święta 155

Święta D ziś kolejny przepis na małe świąteczne wypieki. Pierniczki katarzynki. Któż ich nie lubi? Ja uwielbiam. Moje najczęściej są w wersji tradycyjnej bez dodatków lub z lukrem, a czasem nawet zanurzam je w domowej polewie czekoladowej. Jak je podacie zależy wyłącznie od Was. Takich pierniczków po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, tak samo jak na co dzień(...)kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce wody lub kilka karmel do koloru opcjonalnie: 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: 1 łyżka wody + 1 łyżeczka miodu do posmarowania pierniczków przed pieczeniem domowy lukier Przygotowanie: Do miski wlewamy płynny miód. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier puder i coś do koloru (karmel, kakao lub kawę rozpuszczalną, u mnie kawa rozpuszczalna + szczypta kakao). Następnie wbijamy

Słodkie okruszki
Pierniczki (miękkie) 126

mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 6 dkg masła * 1 jajko * 20 dkg miodu * 3 dkg cukru pudru * 3 łyżeczki przyprawy do piernika * 1 łyżeczka kakao Lukier: Składniki: * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * odrobina gorącej wody Dodatkowo: * mąka do podsypania Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło, jajko, cukier puder, miód, przyprawę(...)rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 8-10 minut.  Kilka pierniczków udekorowałam lukrem. Uwierciłam cukier puder z sokiem cytryny i gorącą wodą. Posmarowałam i odstawiłam do ostygnięcia. Notatki: * podczas wałkowania podsypywałam ciasto mąką Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
PUSZYSTE CIASTO Z KANDYZOWANĄ PORZECZKĄ HELIO 86

Wypiek bez miksera, w kilka chwil, jedyny czas oczekiwania to pieczenie. Chwila cierpliwości i można podawać – do kawy, kakao, dobrej herbaty i towarzystwa;) Gotowe ciasto warto udekorować, np. lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie dodać do ciasta ulubiony aromat, wanilię lub więcej bakalii, będzie pysznie! Zapraszam na domowe, puszyste i pyszne ciasto, dla niewymagających(...)cieście. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Gotowe polewam lukrem, polewą lub posypuję cukrem pudrem. Dwukolorowe ciasto z kandyzowaną czarną porzeczką jest pyszne! Słodko-kwaśna czarna porzeczka kandyzowana od HELIO to kolejna słodka propozycja dodatku do domowych wypieków, muesli i podjadania

Zasmakuj Kuchni
PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI 155

cukru 0,5 kostki schłodzonego masła Owoce 1 kg mączystych, słodkich jabłek 2 łyżeczki cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki cukru  sok z 1 cytryny Składniki na lukier 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Jak przygotować? Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję ciepłe mleko i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut.  Kiedy rozczyn podwoi wyraźnie swoją(...)już nieco wystygnie, zostawiam na blacie.  Cukier puder mieszam z odrobiną soku z cytryny. Dodaję go po trosze, mieszając cały czas, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Lukrem dekoruję całkowicie zimne ciasto. SMACZNEGO! * Można sobie ułatwić pracę - kruche ciasto na kruszonkę wkładam do zamrażarki, a następnie ścieram na grubych oczkach tuż przed włożeniem do piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Rogale Marcińskie. 122

nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-180°C z termoobiegiem lub 200-210°C góra-dół. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy do zarumienienia, czyli 20-25 minut. Studzimy.  LUKIER: 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru gorąca woda posiekane orzechy lub migdały      Ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym, dodając tyle wody, żeby powstał gładki(...)lukier. Rogale lukrujemy i posypujemy pokrojonymi orzechami lub migdałami

Rozpustne gotowanie
Piernik staropolski. 116

wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem. To już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Kiedy Wam pasuje, lub kiedy znajdziecie chwilę czasu. Jeszcze mały bonus :) Z tego ciasta można zrobić też pierniczki. Ciasto po leżakowaniu, dzielimy(...)przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową

Agusiowe smakołyki
Świąteczne pierniczki 101

send', 'pageview'); Składniki: -50 dag mąki -20 dag miodu -20 dag cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 dag masła -1 jajko -2 łyżki gorzkiego kakao -przyprawa do pierników lukier: -1 szklanka cukru pudru -2-3 łyżki soku z cytryny Robimy ciasto:na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do pierników, wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Jeszcze raz wymieszać(...)godzinę. Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować na 3-mm placki. Foremkami wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10-15 minut w temp. 180°. Upieczone pierniczki udekorować lukrem: składniki utrzeć na jednolitą  masę, po udekorowaniu pierniczków pozostawić do wystygnięcia

Kulinarne przemyslenia