lukier - 7892 przepisów (strona:162/527)

MINI PĄCZKI Z RICOTTY 163

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo: cukier puder  do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania smalec do smażenia Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą(...)uzyskania złotego koloru.  Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na  ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cikier puder+odrobina wody+sok z cytyny

Walijskie Pichcenie
pączki z dziurką wg s. Anastazji 96

letniego 4-5 żółtek 100 g masła 100 – 150 g cukru 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1 kieliszek spirytusu (dałam 1/2 kieliszka) tłuszcz do głębokiego smażenia dodatkowo: lukier (zrobiłam na oko – do cukru pudru dodałam sok z cytryny) kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy z cukrem. Drożdże dokładnie mieszamy(...)przy pomocy kieliszka wykrawamy dziurkę i pozostawiamy do podrośnięcia, ok. 10 – 15 min. Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne pączki na piwie 129

jajko 1,5 szklanki jasnego piwa (półtorej szklanki) 10 dkg cukru 8 dkg masła szczypta soli Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia ok 1 litr konfitura do nadziania pączków lukier lub cukier puder do posypania       *** Przygotowujemy rozczyn: w wysokim naczyniu mieszamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko z drożdżami oraz łyżeczką cukru i łyżeczką maki *** *** Tak przygotowany rozczyn(...)Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Upieczone pączki nadziewamy konfiturą (zrobiłam to za pomocą szprycy) i lukrujemy, polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem ( u mnie lukier i czekolada) *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE

Blog z Apetytem
Pączki z ziemniakami. 149

ugotowanych ziemniaków (1 większy ziemniak) 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka wódki 30 g. masła konfitura lub powidła na nadzienie ( u mnie z dzikiej róży) Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki letniej wody 13 łyżek cukru pudru Dodatkowo: olej, lub smalec do smażenia Wykonanie: Składniki na zaczyn. Połączyć i wymieszać. Odstawić na około 15 minut(...)smażyć w głębokim tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, na średnim gazie. Powinny swobodnie pływać. Po usmażeniu, pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotować lukier. Sok z cytryny i wodę, wlać do miseczki. Po łyżce, dodawać cukier puder. Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie wyszło, 13 pełnych łyżek cukru, ale może wyjść, więcej

Agusiowe smakołyki
Pączki pieczone 152

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki oleju 2 łyżki maślanki szczypta soli + polewa i ozdoby. Możecie użyć dowolnego przepisu na lukier (np. cytrynowy: sok z cytryny i cukier puder) lub lukier królewski. Ja tym razem zdecydowałam się na kupną polewę o smaku białej czekolady z Wiltona i kolorowe cukiereczki. Obydwa

Ciastkozercy
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU WĘDKARSKIM DLA CHŁOPCA - INSPIRACJA 193

był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka rybki z lukrem ➨ mini deserki oreo z robakami "Żywa przynęta" ➨ kruche babeczki ze słodkim "kawiorem" ➨ waniliowe makaroniki rybki z czekoladowym kremem z mascarpone i Nutelli, czyli "Karasie srebrzyste" ➨ cytrynowe babeczki z maślanym kremem cytrynowym "Złote(...)mascarpone... Po upieczeniu makaroniki posmarowałam srebrnym barwnikiem spożywczym, dzięki czemu pięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię

Słodko-Słony Świat Ilony
Pomarańczowe pączki z konfiturą z czarnej porzeczki 127

mleka 3,2 % 1 łyżeczka czubata startej skórki pomarańczowej drobnej w cukrze./Pomarańczo starte na tarce drobne oczka na miazgę i zasypane cukrem./ 2 łyżki jogurtu greckiego lukier: 1 szklanka cukier puder plus gorące mleko czekolada gorzka starta do posypania 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki  Wykonanie pączki : Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka dobrze jak jest(...)drugą stronę. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Żeby pączki miały obwódkę ciasto musi być dobrze wyrobione i wyrośnięte. Nie skracajcie czasu wyrastania pączków. Lukier: Cukier puder mieszam z odrobiną mleka gorącego. Pączki nadziewam konfiturą jeszcze gorące. Potem takie ciepłe lukruję.Jak ostygną posypuję czekoladą startą

wesoła kuchnia
PĄCZKI z cukrem pudrem 130

sól (szczypta) spirytus albo ocet (1 łyżka) cukier waniliowy (1 łyżka) Nadzienie: dżem truskawkowy  lub konfitura (dowolnego smaku) albo nutella  Dekoracja:  cukier puder (100 g) lub lukier  Dodatkowo:  olej do smażenia (1 litr) może być: olej rzepakowy lub smalec. Potrzebne gadżety: mikser szpryca do nadziewania pączków termometr cukierniczy waga kuchenna miarka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle(...)Wyrośnięte pączki smażymy w rozgrzanym tłuszczu do 175 - 180*C  około 2 minutki z każdej strony.  6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Uwagi:   Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym. Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków. | TUTAJ   znajdziesz inne moje przepisy na tego

RITA food channel
Domowe pączki z różą 142

Domowe pączki z różą. Wiele osób, w tym mój mąż, uważa że najsmaczniejsze pączki, to te z nadzieniem różanym i lukrem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam młodsza miałam mieszane uczucia do takich pączków. Ale… moje uczucia zmieniły się odkąd zaczęłam sama smażyć pączki i wykorzystywać do ich nadziewania tylko wybrane, sprawdzone produkty. Jak pączki z różą, to tylko(...)drożdży instant 100 g masła lub margaryny (polecam masło) 100 g cukru 1 łyżka wódki lub spirytusu (można pominąć) do nadziania – konfitura z płatków róży Polska Róża lukier (około 1 szklanki cukru pudru i 3 łyżki gorącej wody, utrzeć, gęstość regulować dodając wody lub cukru) olej do smażenia Przygotowanie: Na początek lekko ciepłe mleko mieszamy z 1 łyżeczką cukru

Słodkie okruszki
Sekrety udanych pączków 626

prostu wstrzykuje się w środek pączka wkuwając się od góry albo z boku. TIP 1: Nie masz szprycy? Użyj strzykawki Jak je dekorować? Pełna dowolność. Tradycja nakazuje lukier, ewentualnie cukier puder. Można posypać je jeszcze pokrojoną smażoną skórką pomarańczową, orzechami, czy kokosem. TIP 1: Wyroby lukrujemy, gdy są jeszcze nieco ciepłe,  aby lukier łatwo się rozprowadzał i przedwcześnie

365 dni dookoła kuchni
Pączki wiedeńskie 117

wody  100 g masła  szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka  opcjonalnie 2 łyżki rumu lub likieru amaretto około 1 litra oleju do smażenia Lukier do pączków 200 g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody, rumu lub likieru amaretto Cukier puder ucieram z likierem, do czasu, aż nie będzie w nim grudek. Jeśli jest zbyt(...)góry. Po mniej więcej minucie smażenia zdejmują papier. Pączki wiedeńskie gniazdka smażę po 3-4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu układam je na papierowym ręczniku i smaruję lukrem. Skąd się wzięły pączki Nie przesadzę, jeśli napiszę że historia pączków jest taka długa jak historia chleba.  Znali je starożytni Rzymianie, którzy pączki nadziewali słoniną i objadali się nimi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 146

eczka) 30 g cukru (3  ł y ż ki) 7 g suchych drożdży 200 ml mleka Dodatkowo 30 g  masła  150 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) Lukier 2 łyżeczki mleka 5-6 łyżeczek cukru pudru **** INGREDIENTI  (per ca. 14 pezzi) Pasta lievitata 350 g di farina tipo 00 45 g di burro (a temperatura ambiente(...)foderata con carta forno.  Coprite le girelle e fate lievitare per circa 30 minuti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ślimaczki pieczemy ok. 20 minut. Upieczone ślimaczki dekorujemy lukrem przygotowanym na bazie mleka i cukru lub oprószamy cukrem pudrem. **** Riscaldate il forno a 180 gradi. Infornate le girelle per circa 20 minuti. Una volta cotte, sfornatele e lasciatele

La grande e la piccola cuoca
Keks żurawinowo-pistacjowy 182

łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstratu z wanilii (można pominąć) skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny 70 g grubo posiekanych pistacji Składniki na lukier: 1,5 -2 łyżek gorącej wody 1/3 szkl. cukru pudru starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, olej, dodajemy jajko, cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy. Mieszamy dokładnie. Wsypujemy przesianą(...)przekładamy ciasto, pieczemy w 170 stopniach C przez ok 60-70 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest mokry pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Przestudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego!  Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Serowe drożdżówki z malinami 128

szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko Dodatkowo: lukier, maliny  WYKONANIE Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko(...)ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem

słodki bratek
Domowe pączki jak u babci 138

cukru waniliowego 700ml ciepłego mleka (nie gorącego!) 1 jajko 9 żółtek 150g masła 50ml wódki Dodatkowo: 1 litr smalcu lub oleju do smażenia marmolada do nadziania cukier puder lub lukier – do polania (posypania) pączków       *** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wlewamy 150ml letniego mleka, wsypujemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i wkruszamy(...)około 2,5 minut na złoty kolor *** *** Po usmażeniu pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Po wystudzeniu pączki nadziewamy marmoladą oraz posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: Ciasta z białek PRZEPIS TUTAJ (klik) POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem