mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 5 jajek * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka ciemnego kakao * cukier puder+ woda+ kilka kropel soku z cytryny do zrobienia lukru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę
Zrób to smaczniePyszne, mięciutkie z lekko kwaskowym lukrem ... nie sposób poprzestać na jednej 😋 Tym razem drożdżówki z serem zrobiłam w formie długich świderków. Jako fanatyk drożdżowych wypieków - stwierdzam, że były pyszne! Składniki (na około 10 szt) : 350 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 40 g roztopionego, ciepłego masła 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 op. cukru wanilinowego 3 czubate(...)cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera) 1 żółtko skórka otarta z jednej sparzonej cytryny kilka kropli aromatu cytrynowego Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Składniki na lukier: cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka roztrzepać z cukrem
Walijskie Pichcenieszklanki mleka 1 jajko 3 pełne łyżki cukru szczypta soli Nadzienie cynamonowe: 1/3 kostki miękkiego masła 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gorzkiego kakao Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z cytryny Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w miseczce i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 10 minut. Składniki nadzienia ucieramy łyżką lub widelcem(...)napuszą ) zwiększamy temperaturę do 180 stopni i od chwili jej osiągnięcia pieczmy na rumiano - wystarczy około 15 - 20 minut. Wyciągamy i studzimy przynajmniej 10 minut przed lukrowaniem. Lukier powinien być gęsty - u mnie z połowy szklanki cukru pudru i niewielkiej ilości soku wyciśniętego z cytryny. Polewamy obficie powierzchnie bułeczek. Pozostaje już tylko odrywanie, jednej za drugą. Ciasto
Kronika Piekarnikaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiśniowa kostka to proste, efektowne no i mega smaczne ciasto. Lekki biszkopt, wiśniowa warstwa i delikatny krem, a to wszystko pod herbatnikami i lśniącym, gładkim lukrem, który wzbogaca smak ciasta. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą komponują. Gwarantuję, że zrobiona Wiśniowa kostka raz wpisuje się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiśniowa pokusa – składniki(...)ostudzoną żelatynę, ale cały czas płynną. Miksujemy chwilę na niskich obrotach, aby składniki się dobrze połączyły. Masę śmietanową przekładamy na stężałą galaretkę i na wierzchu układamy herbatniki. Przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą. Równomiernie rozprowadzamy na ciasteczkach. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wiśniowa kostka pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!węgierek 2 łyżeczki cynamonu. 100 g cukru SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 75 g mąki pszennej 60 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 1 paczuszkę cukru waniliowego ( 16 g ) SKŁADNIKI NA LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki ze śliwkami – wykonanie: W garnuszku na małym płomieniu roztapiamy masło z mlekiem(...)obsypanych cukrem z cynamonem. Całość posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st,C przez około 20- 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce. Przygotowujemy lukier. W tym celu wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy. Ostudzone drożdżówki lukrujemy. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowki ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę cytrynową w 5 minut: 250 g masła 4 jajka 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, polewamy lukrem lub po prostu oprószamy cukrem pudrem! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotuj z Prezesemnadzienie: 1 kisiel żurawinowy 3 łyżki cukru pudru 300 g jagód pozostałe: 1 jajko 1 łyżka mleka kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g masła lukier: cukier puder plus gorąca woda Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego, i mąki tyle żeby rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około 3 łyżki, szczyptę cukru. Mieszam(...)minut aż się zarumienią. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło i kroję nożem składniki. Krótko zagniatam rękoma. Na końcu dodaję cukier i też krótko zagniatam. Lukier: Cukier puder ucieram z odrobiną gorącej wody. Lukruję bułki
wesoła kuchniadziwne określenie oznacza nic innego jak ... drożdżówki w gwarze Wielkopolskiej. Szneki z glancem - do dziś pamiętam określenie, którego używała moja Babcia na fajnie skręcone, polukrowane drożdżówki (glanc-lukier). A, że jestem już w wieku, kiedy z sentymentem powraca się do przeszłości, i do starych, sprawdzonych, rodzinnych przepisów postanowiłam zrobić szneki 😍 Ponieważ od momentu jak skorzystałam z przepisu Krystyny na pyszne(...)wersji oryginalnej powinny być bez owoców ... skręcone w formie ślimaka i porządnie polukrowane. U mnie mała modyfikacja - dorzuciłam kilka pokrojonych moreli, i nie lukrowałam ich, bo zwyczajnie nie lubię lukru 😉 Mimo małych zmian szneki wyszły ... zarąbiaste! Z czystym sumieniem więc polecam! Składniki: U mnie na 18 szt średniej wielkości szneków 700 g mąki pszennej tortowej
Walijskie Pichceniejajka 8 sztuk "M", palma 250 gram miękka, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 5 kropli, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag mniejsze lukier: puder cukier 1 szklanka, woda gorąca 3-4 łyżki Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć wszystko do spienienia i na grudkowatą masę(...)skórką do dołu na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za mocno gęsty lukier, polać ciasto i w formie ciasto wystudzić - szybkie, łatwe, tanie, proste i bardzo smaczne ciasto ucierane z aromatem migdałowym i śliwkami, jest delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsera z wiaderka lub zmielonego twarogu półtłustego -4 jajka -150g miękkiego masła lub margaryny -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka -3/4 szkl cukru LUKIER -sok z cytryny -cukier puder Na początek zrobimy bazę ciasta-do garnka dajemy wodę, masło lub margarynę, cukier i kakao-wszystko podgrzewamy na małym ogniu mieszając do momentu rozpuszczenia cukru(...)floresy. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 50 minut. Upieczony sernik studzimy, można go polać czekoladą lub zrobić lukier cytrynowy i polać tworząc niteczki. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe. Sernik jest pyszny, kremowy, wilgotny i delikatny. Bardzo gorąco polecam bo warto go zrobić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukier 1 szklanka, pomarańcze 2 sztuki, cytryna 1 sztuka, twaróg śmietankowy tłusty 250 gram jogurt gęsty po 380 gram-3 opakowania, kasza manna 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 opakowanie lukier: cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 3-4 łyżki, posypka czekoladowa 1 opakowanie Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dać żółtka, cukier, startą skórkę z wyparzonych pomarańczy i jednej(...)serową, wygładzić wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu na 160C piec z 8 minut. Z podanych składników utrzeć lukier nie za gęsty, polać wierzch sernika i posypać posypką czekoladową. - sernik jest bardzo lekki ale o zwartej konsystencji, aromatyczny pomarańczami, bez spodu, smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżkami waniliowego) 150 ml ciepłego mleka 1 jajko kl L szczypta soli kilkanaście kropel esencji waniliowej 30 g roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju) około 150 g czarnej porzeczki lukier na wierzch Kruszonka: 1/2 szkl mąki pszennej orkiszowej 50 g masła 50 g cukru 1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki. 2. Z ciepłego mleka, z 1 łyżki cukru(...)suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie wystudzone możemy polać lukrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !rozmrożonych lub ze słoika; w zależności od sezonu można wykorzystać też inne owoce) kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem cukier puder do posypania bułeczek po upieczeniu lub lukier Oszczędne bułeczki maślane z wiśniami, przygotowanie: Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 odjętych łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć(...)około 20 minut. Bułeczki nie są bardzo słodkie, dlatego warto posypać je cukrem pudrem albo połączyć mleko lub gorącą wodę z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru i oblać gotowe drożdżówki. Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Cherry Buns Recipe: for 12 buns: 3 i 1/2 cup of flour
Lekcje w kuchniDelikatnie muśnięte lukrem, czy oblane grubszą warstwą? Jakie jagodzianki wybierasz? Dla mnie ten smak jest nie do podrobienia. Chyba żadne inne drożdżówki nie smakują aż tak dobrze, jak jagodzianki właśnie. A najsmaczniejsze są domowe, jeszcze te lekko ciepłe, wówczas są najbardziej puchate i mięciutkie. Na szczęście te na drugi dzień również są mega! 500 g mąki pszennej (u mnie mieszanka(...)Dodajemy do niego odrobinę mleka. Łączymy. Następnie tak rozmąconym białkiem smarujemy bułeczki. Jagodzianki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 12-15 minut (do zarumienienia). Wierzch dekorujemy lukrem (do garnuszka wsypujemy mniej więcej 1/2 szklanki cukru pudru. Dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę wrzątku. Ucieramy, aż do połączenia. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wrzątku
Smaki Na Talerzuśmiało możesz dodać tarte orzechy, bakalie, szczyptę cynamonu.. Przed pieczeniem ciasteczka możesz posypać dowolnym grubym cukrem, sezamem lub makiem.. Upieczone ciasteczka posyp cukrem pudrem, polej polewą lub lukrem. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na ciasteczka kakaowe. Z przepisu wyszło mi 24 sztuk ciasteczek. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru – 70 g łyżka cukru(...)grzanie góra plus dół. Piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce. Możesz obsypać je cukrem pudrem lub polać polewą, lukrem.. Smacznego
Zasmakuj Kuchni