Tradycyjny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony kratką i polany lukrem. SKŁADNIKI Ciasto: (forma 24 x 24 cm) 40 dag mąki 20 dag masła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Sernik: 1kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 1szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka(...)Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy wierzch sernika. Pozostałym ciastem wyłożyć spód blachy
RAROSSAmojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka(...)pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu. Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier. Lukrujemy pączki i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyzmielonych migdałów - 3 jajka - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g masła - kilka kropel olejku waniliowego - sok i starta skórka z dwóch cytryn - 150 g drobnego cukru Lukier : - pół szklanki cukru pudru - sok i miąższ z dwóch mandarynek dolewać sok do cukru do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany ,krótko utrzeć Sposób wykonania : Wszystko utrzeć mikserem do połączenia(...)wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 30 - 40 minut aż do suchego patyczka. Wyciągnąć i jeszcze ciepłe polać lukrem. Smacznego
Wypieki Renenajlepiej własnej roboty ale mogą być kupne Kruszonka : - 100 g mąki - 60 g masła - 50 g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki. Lukier : - sok z pół cytryny - pół szklanki cukru pudru Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Mąkę(...)kopertę . Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut . Piekarnik nagrzać do 180 stopni ,piec 16-18 minut , jeszcze ciepłe polać lukrem ,studzić na kratce. Smacznego
Wypieki Renejest to jakiś wymyślny sposób na ozdabianie - zwykły lukier, ale podobają mi się zdjęcia, więc się zaraz pochwalę ;p Nie miałam barwników, więc wykorzystałam co miałam, czyli: likier Blue Curacao sok malinowy curry (ale ludzie polecają kurkumę) oczywiście cukier puder, wodę i sok z cytryny(...)soku z cytryny, bo sam jest mocno pomarańczowy w smaku. Curry trochę niefajnie pachnie i ma taki dziwny posmak, ale jeśli nie da się go dużo to jest nieźle. Lukier na początku miałam za rzadki, że prześwitywały pierniki dopóki nie wysechł. Dzisiaj miałam już gęstszy, który pięknie wygląda, ale łatwo go uszkodzić, bo dłuugo schnie
W kuchni bez szafekmaślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka cukru 3 jajka 1 op budyniu śmietankowego lukier: 0, 5 kubka cukru pudru 4 łyżeczki wody Przygotowanie: ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód(...)dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika na ok 40-45 minut po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia przygotowujemy lukier i polewamy sernik Smacznego
Luźna Kuchniagodzinę. Wystudź. Ciasto wyjmij z formy, przekrój na pół aby uzyskać dwa osobne blaty. Z jednej części wytnij trójkąty, z drugiej części okrągłe podstawy do czapek. Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj serek mascarpone, tylko wymieszaj do połączenia się składników. Włóż(...)lodówki. Umyj i obierz truskawki. Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyłóż go na okrągłą podstawę z ciasta, na nim ułóż truskawkę, na jej szczycie zrób kremowy "pomponik." Smacznej świątecznej zabawy
Garniec Magaliekolorować barwnikami spożywczymi. Jeżeli tak jak ja zrobicie masę cukrową sami w domu, barwnik najlepiej dodać w momencie, kiedy żelatyna jest rozpuszczona tuż przed dodatkiem cukru pudru. Przepis na lukier plastyczny krąży od lat w sieci. Idealne proporcje znalazłam na blogu Moje Wypieki . Polecam tam zajrzeć. Metoda "filżankowa" wytwarzania kwiatów już dawno czekała na wypróbowanie. Znalazłam ją "gdzieś-kiedyś(...)zapamiętania, gdyż kwiaty wykonuje się szybko i prosto. Nie posiadam specjalistycznych narzędzi cukierniczych. Do kształtowania płatków posłużył mi drewniany koralik i gąbeczka. Tyle tak naprawdę wystarczy. Koniecznie spróbujcie! Potrzebujecie: - lukier plastyczny ( u mnie w kolorze pistacjowej zieleni - zafarbowałam barwnikami spożywczymi - w proporcji 2:1 żółtego do zielonego barwnika, kremowej i czekoladowej) - drewniana kulka - szpikulec lub gruba igła - krążek do wycinania
kawawszklancecukru Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na sos cynamonowy: 100 gram masła 100 gram cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mleka w proszku 1 jajko Ciasto drożdżowe cynamonowe Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka Ciasto drożdżowe cynamonowe Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe(...)cieście robimy wgłębienia i do każdego wlewamy przygotowany sosu. Całość posypujemy brązowym cukrem. Ciasto drożdżowe cynamonowe Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wstawiamy ciasto na 30 minut. Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z mlekiem i smarujemy całe wystudzone ciasto
Pyza i Surówkabudyniu waniliowego bądź śmietankowego (w proszku) 100 ml oleju 2 jajka 4 łyżki mleka 140 g cukru 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Lukier: pół szklanki cukru pudru 3 łyżki wody Proszek budyniowy, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito do miski, dodać cukier i wymieszać łyżką. W drugiej misce roztrzepujemy(...)mieszamy. Wykładamy ciasto do 12 papilotek. Wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu wykładamy muffinki na kratkę do ostudzenia, następnie polewamy je lukrem i posypujemy kolorową posypką
Pelusiowa KuchniaDrożdżówki z budyniem, kruszonką i lukrem... Składniki na ok. 10 drożdżówek: 290 g mąki 125 ml mleka 5 g suchych drożdży 1 jajko 80 g cukru 5 g soli 63 g masła Kruszonka: 100 g mąki 70g miękkiego masła 50 g cukru Lukier: 12 lekko czubatych łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka W jednej misce mieszamy jajko z mlekiem
Pelusiowa KuchniaJakiś czas temu koleżanka postawiła mi małe wyzwanie, bym zrobiła jej tort ozdobiony lukrem plastycznym, a że ja masę tylko widziałam więc wyzwanie nie lada, ale to jest to co tygryski lubią najbardziej. Zaczęłam zgłębiać temat i się uczyć, oczywiście mogłam kupić gotową masę i tylko wykonać ozdoby, ale postanowiłam zrobić własną i powiem Wam, że wcale nie jest(...)biszkoptu i postępujemy podobnie jak wcześniej. Po przykryciu trzecią częścią biszkoptu zostaje nam udekorować całość i tutaj już każdy może sobie wymyślać co tylko chce. Ja z racji użycia lukru plastycznego pokryłam cały tort warstwą masy maślanej, a potem ozdobiłam. Niestety tort znikał bardzo szybko, a mi zabrakło czasu w weekend by zrobić mu ładniejsze zdjęcia więc są jakie
Cynamonowe szczęściełyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Łączymy składniki kruszonki, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki(...)odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy i polewamy lukrem (ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym). Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką – wilgotne, bardzo aromatyczne, o ciekawej strukturze przypominającej z wygladu (po upieczeniu) ciasto drożdżowe. Niezwykle proste, niezwykle szybkie
mojewypiekiinietylkopasuje do siebie :) Pączek to pączek, musi być słodki i musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych lukrem. Obowiązkowo muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się(...)smażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny i ewentualnie odrobiną gorącej wody. Na końcu posypujemy płatkami migdałów lub skórką pomarańczową. Smacznego
DefinicjaSmakuoleju; – 450 g mąki pszennej; – 25 g świeżych drożdży; – 65 g cukru; – 1 łyżeczka pasty z wanilii; – 1 jajko; – szczypta soli LUKIER: – kilka łyżek gorącej wody; – 300 g cukru pudru; NADZIENIE SEROWE: – 0,5 kg twarogu niemielonego; – 2 żółtka; – 100 g cukru pudru; – 2 łyżki śmietany(...)nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier). function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pl