lukier - 7892 przepisów (strona:152/527)

cisto z makiem mieszane widelcem 43

pieczenia). Na wierzch ciasta wykładamy kupkami masę makową. Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier robię na „oko”: cukier puder mieszam z sokiem z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
cisto z makiem mieszane widelcem 44

pieczenia). Na wierzch ciasta wykładamy kupkami masę makową. Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier robię na „oko”: cukier puder mieszam z sokiem z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Wegańska Wigilia i wegańskie Święta – 12 sprawdzonych przepisów bez mięsa, bez nabiału i bez jajek 58

drożdżowa rolada z makiem, czyli strucla! Przepis bez jajek. Korzenny sernik jaglany z nerkowcami Sernik z nerkowców i kaszy jaglanej z nutą pomarańczy. Na korzennym spodzie i z piernikowym lukrem. Czekoladowe pierniczki nadziewane Mięciutkie pierniczki nadziewane marmoladą, polane lukrem. Intensywne i czekoladowe! Co przygotować na Wigilię i Święta dla wegan? Przygotowanie wegańskiej Wigilii i Świąt może być bardzo proste! Wiele

Via Gusto
Jak wykorzystać żywność, która by się zmarnowała? 46

rosołowa , makaron z mięsem z rosołu białka kurze Są takie ciasta i wypieki, do których wykorzystujemy tylko żołtko jajka kurzego. A co z białkiem?! Też je możemy wykorzystać! bezy , lukier do wypieków jogurt naturalny Jogurtom kończy się ważność, a Wy już nie możecie na nie patrzeć? Trochę zmian i zjecie z ochotą! jogurt z dodatkami , koktajl bananowy , deser w szklance(...)Smocze tosty z patelni lukier Warzywna kostka rosołowa koktajl bananowy bezy Deser w szklance Artykuł Jak wykorzystać żywność, która by się zmarnowała? pochodzi z serwisu Bardzo Gruby Smok

Bardzo Gruby Smok
cisto z makiem mieszane widelcem 156

pieczenia). Na wierzch ciasta wykładamy kupkami masę makową. Ciasto pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60-70 min. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy lukrem. Lukier robię na „oko”: cukier puder mieszam z sokiem z cytryny

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z serem 766

miękkiego lub roztopionego Masa serowa: 250 g twarogu 25 g cukru (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 1 łyżka masła roztopionego Glazura: 1 białko 1 łyżka mleka Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru ok. 2-3 łyżki gorącej wody * Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki połącz w misce Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko(...)glazurę wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj wyrośnięte drożdżówki Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17 min (grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posmaruj lukrem

Słodki Blog
Bułeczki drożdżowe z mascarpone i owocami 63

ciasta formuje kulki, spłaszczam, dołek robię dnem od szklanki, w te miejsce daję serek. Piekę w 180 st. termoobieg, około 25 min, gdy ostygną daję owoce i polewam lukremlukier z cukru pudru z odrobiną soku z cytryny i kropelką wody. Autor przepisu: Kasienka Artykuł Bułeczki drożdżowe z mascarpone i owocami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasteczka pająki na Halloween 42

oleju rzepakowego – 190 g mąki pszennej – 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej Ciasteczka pająki: – cukrowe oczy – do tworzenia nóżek możesz użyć rozpuszczonej czekolady lub czarnego/brązowego lukru – trufle czekoladowe PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasteczek umieść w misce i wymieszaj. Pierwszy etap mieszania możesz wykonać przy użyciu miksera ze spiralną końcówką, a ostatni etap już rękoma. Piekarnik rozgrzej(...)ciasteczek i ciastek. Do przygotowania pająków potrzebujesz czekoladowych trufli, gładkich lub takich z dodatkiem orzeszków, które imitują włochatego pająka. Do przygotowania nóżek użyj rozpuszczonej i wystudzonej czekolady lub gotowego lukru w kolorze czarnym, lub brązowym. Najpierw zetnij nieco spód trufli i dodaj trochę czekolady/lukru i przyklej ją do ciasteczka. Na czekoladę/lukier przyklej oczy, a następnie namaluj po 3 nogi

nietylkopasta.pl
Bułeczki ze śliwkami 45

około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 – 30 minut. Wyjąć, przestudzić. Przygotować polewę. Z cukru i wrzątku utrzeć lukier – grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem wody( jeśli jest zbyt gęsty dolać wody, jeśli zbyt rzadki , dodać cukru pudru). Smacznego Artykuł Bułeczki ze śliwkami pochodzi

I LOVE LIFE
Prosty chlebek dyniowy 61

miodu 70 g cukru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu skóra starta z 1/2 pomarańczy do dekoracji: lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy oraz orzechy   Wykonanie : Do pure z dyni dodać olej, jajka, mleko, miód oraz cukier. Całość zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto przelać do wysmarowanej masłem keksówki i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 minut  (aż do suchego patyczka). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy oraz posypać siekanymi orzechami włoskimi

My simple kitchen
Ciasto dyniowe 59

szklanka cukru 2 łyżeczki sody pół szklanki oleju 2 jajka garść orzechów włoskich (można pominąć) 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu szczypta soli na lukier pół szklanki cukru, łyżeczka wody i łyżeczka soku z cytryny Kawałki dyni bez skórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem aż masa stanie się puszysta(...)przekładamy gęste ciasto a wierzch posypujemy pokruszonymi orzeszkami. . Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca roztapiamy cukier w wodzie z cytryną i jeszcze gorącym lukrem polewamy wypiek

prawdziwe jedzenie
Drożdżowe reniferki 45

ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj -> Drożdżowe serduszka Składniki na dekorację: 1 opakowane małych precelków 1 opakowanie białych groszków czerwone m&m’sy na noski troszkę gorzkiej czekolady lukier królewski Wykonanie: Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka i przykleić precelki Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w180 stopniach ok. 10 minut.Wystudzić na metalowej kratce. Za pomocą lukru przykleić noski z czerwonych m&m’sów oraz oczy z białych groszków. Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki. Artykuł Drożdżowe reniferki pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
SZYBKA BABKA Z KAKAO 52

mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 5 jajek * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka ciemnego kakao * cukier puder+ woda+ kilka kropel soku z cytryny do zrobienia lukru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę

Zrób to smacznie
DROŻDŻOWE ŚWIDERKI Z SEREM. Z CYTRYNOWYM LUKREM 51

Pyszne, mięciutkie z lekko kwaskowym lukrem ... nie sposób poprzestać na jednej 😋 Tym razem drożdżówki z serem zrobiłam w formie długich świderków. Jako fanatyk drożdżowych wypieków - stwierdzam, że były pyszne! Składniki (na około 10 szt) : 350 g  mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 40 g roztopionego, ciepłego masła 150 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1/2 op. cukru wanilinowego 3 czubate(...)cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera) 1 żółtko skórka otarta z jednej sparzonej cytryny kilka kropli aromatu cytrynowego Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Składniki na lukier: cukier puder sok z cytryny Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka roztrzepać z cukrem

Walijskie Pichcenie
Cynamonowe drożdżówki zawijane 48

szklanki mleka 1 jajko 3 pełne łyżki cukru szczypta soli Nadzienie cynamonowe: 1/3 kostki miękkiego masła 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gorzkiego kakao Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z cytryny Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w miseczce i odstawiamy  do wyrośnięcia pod przykryciem, na około 10 minut. Składniki nadzienia ucieramy łyżką lub widelcem(...)napuszą ) zwiększamy temperaturę  do 180 stopni i od chwili jej osiągnięcia  pieczmy na rumiano - wystarczy około 15 - 20 minut. Wyciągamy i studzimy przynajmniej 10 minut przed lukrowaniem. Lukier powinien być gęsty - u mnie z połowy szklanki cukru pudru  i niewielkiej ilości soku wyciśniętego z cytryny. Polewamy obficie powierzchnie bułeczek. Pozostaje już tylko odrywanie, jednej za drugą. Ciasto

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania