lukier - 7892 przepisów (strona:156/527)

Drożdżówki z makiem 62

Składniki: Ciasto drożdżowe – 500 g mąki pszennej – 180 ml mleka – 50 g zwykłego cukru – 2 jajka – 30 g świeżych drożdży – 50 g masła – szczypta soli Nadzienie i lukier: – 1/2 szklanki cukru pudru – 1 łyżka gorącego soku z cytryny – 400 g gotowej masy makowej – 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn do ciasta drożdżowego: Lekko ciepłe mleko wymieszać(...)odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy porcję drożdżówek z drugiej części ciasta. Gotowe drożdżówki polewamy lukrem. (Cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania gęstej konsystencji). Smacznego Artykuł Drożdżówki z makiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Szybki makowiec zaplatany 276

suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 2 jajka 120g masła Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej roztrzepane białko Kruszonka: 50g cukru 50g zimnego masła 70g mąki pszennej Lukier (opcjonalnie): pół szklanki cukru pudru 1-2 łyżki słodkiej śmietanki     *** Masło roztapiamy i studzimy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto(...)Makowce smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka *** *** Po wystudzeniu makowce możemy polać lukrem wykonanym z cukru pudru wymieszanego ze śmietanką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
CIASTKA AMERYKANY 58

tylu latach postanowiłam przypomnieć sobie ich smak i upiekłam je sama. Po pierwszym kęsie poczułam się jak mała dziewczynka ;)  Ciastka są miękkie i puszyste w środku, polane lukrem. Przyznam, że podczas pieczenia najlepiej jest otworzyć okno, ponieważ dość intensywnie udziela się zapach amoniaku, jednak kiedy ciastka wystygną jest już słabo wyczuwalny a ciastka smakują(...)cukierni :) Ciastka amerykany - składniki na około 20 amerykanów: * 1 szklanka mleka * 120 g masła * pół kg mąki pszennej * 1 szklanka cukru  * 3 jajka * 2 łyżeczki amoniaku Na lukier: * cukier puder * woda * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mleko z całymi jajkami. Następnie wsypać cukier i amoniak, wymieszać. Kolejno wsypać

Zrób to smacznie
Pepparkakor – szwedzkie pierniczki 69

ciastka na Święta 🙂 Pepparkakor – szwedzka tradycja Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. W moim domu królują przede wszystkim miękkie pierniczki, jak lekko cytrusowe, obowiązkowo polane lukrem lebkuchen , ale nie może też zabraknąć kruchych pierniczków. Pepparkakor to pyszne korzenne ciasteczka prosto ze Szwecji. Przygotowuje się je przede wszystkim w grudniu, a zwłaszcza w okolicy 13 grudnia, kiedy(...)blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-10 minut. Powtórz ze wszystkim partiami ciasta. Gdy pierniki będą chłodne, możesz je udekorować lukrem. Rady Przepis pochodzi ze strony sweden.se Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku

Na-talerzu.pl
Świąteczne pierniczki od razu miękkie 67

też tradycyjnym sposobem umieścić je w szczelnie zamykanej puszce z kawałkami jabłek - ten sposób jest bardzo dobry, ale trwa znacznie dłużej. Pierniki na Święta można dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. Polecam, smacznego

Lekcje w kuchni
Ciastka dino wykopaliska 67

pieczenie / smażenie / gotowanie: 15 min czas całkowity: 1 godzina 45 min Składniki: Ciastka 100g miękkiego masła 75g cukru pudru trzcinowego 1 żółtko 180g mąki 45g kakao ¼ łyżeczki soli Lukier 1 duże białko (ok.35g) 150-200g cukru pudru 2 krople soku z cytryny Przygotowanie: Jak przygotować ciastka skamieliny dinozaurów? Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtko(...)wzory, np. kości. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180°Cprzez 10-15 minut, zależnie od wielkości. Wystudzić na kratce, następnie polukrować lukrem królewskim przygotowanym z 1 białka na podstawie przepisu o lukrowaniu pierniczków Smacznego! https://www.pelnytalerz.com/2021/10/ciastka-dino-wykopaliska.html Copyright: Pełny talerz 2021 PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj

Pełny talerz
Żurawina. Małe owoce o cennych właściwościach 58

kwas foliowy). Zawierają mikroelementy takie jak: cynk, jod, magnez, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Przepisy z żurawiną: Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową Ciasto żurawinowe z lukrem królewskim i posypką Ciasto ucierane z żurawiną i pomarańczowym lukrem Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką Konfitura z żurawiny i czerwonej porzeczki Żurawina to owoc o unikalnych właściwościach zdrowotnych

ProstePesto.pl
Drożdżówki z borówkami i serem 66

delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka + lukier jest również dozwolona 😉 Jaki ser wybrać? W sezonie robię te drożdżówki z borówkami i serem bardzo często, więc zdążyłam przetestować wiele serowych wariantów

Na-talerzu.pl
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 106

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, puszyste domowe drożdżówki z malinami i kruszonką . Dla mnie to duet idealny, kwaskowate maliny, słodka kruszonka i lukier. Domowe drożdżówki są tak pyszne, że trudno im się oprzeć i poprzestać na jednej. Znikają bardzo szybko, więc od razu doradzam, aby upiec je z podwójnej porcji. A ich nadmiar wystarczy zamknąć szczelnie w pudełku(...)pieczenia. Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut. Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Polecam także: Jagodzianki- najlepszy przepis Drożdżówki z budyniem Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Zrób to smacznie
Maślane bułeczki z kruszonką i owocami 123

zimnego masła, ok. 6-8 łyżek mąki,  4 łyżki cukru kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem opcjonalnie cukier puder do posypania bułeczek albo na lukier: kilka łyżek mleka lub gorącej wody i kilka łyżek cukru pudru Bułeczki maślane z kruszonką i owocami, przygotowanie: Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru(...)około 20 minut. Bułeczki są dość mało słodkie, dlatego można posypać je cukrem pudrem albo połączyć mleko lub gorącą wodę z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru i oblać gotowe drożdżówki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Polish Sweet Streusel Buns with  Fruit | Polish Cooking and Baking for 13 buns

Lekcje w kuchni
smaczny sernik pieczony z morelami w czekoladzieie na herbatnikach... 66

jajka 8 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, morele w czekoladzie 300 gram opakowanie, herbatniki kakaowe 200 gram lukier: cukier puder 1,5 szklanki, soki z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 3-4 łyżki Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem ubić do białości z 3 minuty(...)koniec można nakryć papierem do pieczenia aby za mocno góra się nie przypiekła, sernik wystudzić w formie. Cukier puder, sok z cytryny, gorącą wodę wymieszać na dość gęsty lukier i posmarować wierzch sernika - bardzo smaczny sernik pieczony z morelami w czekoladzie na kakaowych herbatnikach, sernik jest bardzo aksamitny, aromatyczny i łatwy do wykonania........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 81

cukrem waniliowym), kilka dużych łodyg rabarbaru (u mnie 320 g po obraniu i pokrojeniu), na kruszonkę: 50 g zimnego masła, 5 łyżek mąki, 4  łyżki cukru na lukier: kilka łyżek cukru pudru i kilka łyżeczek ciepłego mleka Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, przygotowanie: Z podanej ilości cukru odjąć łyżkę. Do ciepłego (podgrzanego) mleka i odjętej łyżki cukru dodać(...)minut w 190 C (gdyby ciasto za szybko rumieniło się od góry, zakryć wierzch papierem do pieczenia).   Cukier puder połączyć z mlekiem w takich proporcjach, by powstał gęsty lukier. Oblać gotowe ciasto. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Polish Rhubarb Yeast Cake with Crumble ( 'Drozdzowka' Recipe

Lekcje w kuchni
Jagodzianki Z Twarogiem I Mrożonymi Jagodami 92

łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej Nadzienie z twarogu: 200 g kremowego twarogu 4-5 łyżeczek cukru (razem z waniliowym) 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 % Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody lub poł na pół z sokiem cytrynowym 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce(...)czasie nagrzewamy  piekarnik do 180 stopni. 5. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia, a następnie polewamy je lukrem wcześniej przygotowanym

Gotowanie...to proste !