lukier - 7892 przepisów (strona:156/527)

Migdałowe muffiny z jagodami leśnymi 119

Miękkie i puszyste muffinki jagodowe, potrójnie migdałowe. Mąka z mielonych migdałów, mleko migdałowe i płatki migdałów na wierzchu. Nie są za słodkie, chyba że polejesz je sporą ilością lukru. Jagody leśne równoważą smak i nadają wilgotnej struktury. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Muffiny z jagodami i migda\u0142ami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/muffiny.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)temperaturze 170 stopni przez 25 – 30 minut. Po upieczeniu babeczki wyjmij z blachy i ostudź na kratce. Uwagi: Muffinki możesz po upieczeniu udekorować wedle uznania cukrem pudrem lub lukrem. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto .wp-block-wpzoom-recipe-card-block-recipe-card.is-style-default .recipe-card-image .wpzoom-recipe-card-print-link .btn-print-link

ProstePesto.pl
Babka drożdżowa 131

Kolejny sprawdzony przepis na pyszną babkę drożdżową. Babka drożdżowa z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej, polana słodkim lukrem. Pachnie i smakuje wybornie. Idealna babka do upieczenia na Wielkanoc lub do upieczenia w zwykłej formie. Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka drożdżowa Składniki Składniki na ciasto: 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki drobnego cukru(...)drożdży 5 żółtek ½ szklanki mleka 100 g masła 5-6 łyżek ulubionej konfitury 4 łyżki rodzynek 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Masło roztapiamy w garnuszku. Pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i połowę mleka mieszamy i odstawiamy 10 – 15 minut. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą

To co lubię - gotuję i polecam
Wiśniowe bułeczki z serem 114

ponownego wyrośnięcia. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 20-30 minut do czasu aż się ładnie zrumienią. B ułeczki polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny. Do pełnej szklanki z cukrem pudrem dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy do czasu aż powstanie lukier. (Sok dolewamy stopniowo ponieważ szybko rozrzedza cukier

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki drożdżowe 111

kostki drożdży (75 g) 4 szklanki mąki (około) 4 łyżki cukru ½ szklanki mleka 1 kostka masła 250 g 5 jajek 250 ml gęstego dżemu (moje były z dżemem truskawkowym) Lukier: ½ szklanki cukru pudru kilka łyżek mleka lub cytryny Instrukcje Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy Mąkę, rozczyn, jajka i masło mieszamy(...)Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor około 20 – 30 minut (w zależności od wielkości). Smarujemy lukrem. Cukier puder mieszamy z mlekiem i smarujemy rogaliki, a jeśli wolicie możecie cukier wymieszać z sokiem z cytryny. Smacznego. Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 119

godz 30 min Składniki 500 g mąki 3 jajka 1 szklanka mleka ½ kostki masła 50 g drożdży 6 łyżek cukru 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej szczypta soli Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Drożdże rozkruszamy dodajemy 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i zalewamy ½ szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy(...)minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane. Pamiętajcie, że czas pieczenia jest różny dla każdego piekarnika. Rogaliki polewamy lukrem przygotowanym z połowy szklanki cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego. Artykuł Rogaliki drożdżowe z czekoladą pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Gniazdka, oponki ptysiowe a’la churros 108

jeszcze jeden wpis karnawałowy. Ja zrobiłam je w formie gniazdek, ale możecie je zrobić w wersji oryginalnej jak hiszpańskie churros czyli „paluchy” długości około 10 cm. Posypane cukrem, polane lukrem lub maczane w gorącej czekoladzie lub karmelu są po prostu przepyszne. Trochę uzależniające, nie pytajcie o ilość kalorii – jak karnawał to karnawał. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gniazdka, oponki ptysiowe(...)prostu ciasto wprost do garnka z olejem. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze. Możecie je również polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. Jeśli nie macie rękawa cukierniczego możecie małą łyżką nakładać na olej małe pączki. Artykuł Gniazdka, oponki ptysiowe a’la churros pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 121

Zapraszam Was dzisiaj po przepis na pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione pachnącymi truskawkami i posypane chrupiącą kruszonką. Oblane słodkim lukrem, przełamanym kwaśnym sokiem z cytryny. Po prostu pycha. Idealne na podwieczorek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Porcje 12 Składniki Składniki na drożdżówki: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych(...)czasu, aż ładnie się zrumienią. Czas pieczenia będzie różny dla każdego piekarnika dlatego trzeba pilnować żeby się zbyt mocno nie przypiekły. Upieczone bułeczki przekładamy na kratkę i polewamy lukrem. Smacznego. Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką to co lubie gotuje i polecam Artykuł Bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
SZYBKA BABKA Z KAKAO 95

mąki ziemniaczanej * 3/4 szklanki cukru * 5 jajek * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka ciemnego kakao * cukier puder+ woda+ kilka kropel soku z cytryny do zrobienia lukru Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylać ciemne ciasto. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier, polać nim babkę

Zrób to smacznie
Bułeczki cynamonowe – cinnamon rolls 106

drożdży suchych lub 25 g świeżych 40 g cukru 200 ml mleka 2 jajka 50 g masła nadzienie 50 g cukru trzcinowego 50 g masła 1 łyżka cynamonu lukier 30 g cukru pudru dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Instrukcja Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami(...)Wstaw bułeczki do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do studzenia. Przygotuj lukier: wymieszaj 3 łyżki cukru pudru z łyżeczką wody. Polewaj nim bułeczki. Informacje dodatkowe Wartości odżywcze (1 z 16 sztuk): Kcal: 198 | Białko: 5 | Węglowodany: 32,1 | Tłuszcze: 5,7 Smacznego

Przepisy na widelcu
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA- Z KRUSZONKĄ 98

cukru * 200 ml oleju * 220 ml ciepłego mleka * 50 g świeżych drożdży (14 g suszonych drożdży) Kruszonka: * 200 g mąki pszennej * 100 g cukru * 100 g masła Lukier: * 150 g cukru pudru * kilka łyżek wody (ilość wody trzeba stopniowo regulować) Wykonanie: Mleko podgrzać, musi być ciepłe, ale nie gorące. Do miski przesiać mąkę przez sitko, zrobić w niej lekki dołek(...)powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 40 minut. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody

Zrób to smacznie
Jagodzianki z kruszonką i lukrem 148

400g) 1 jajko Szczypta soli ¹⁄₄ roztopionej kostki masła (50g) Nadzienie: 200g świeżych jagód 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 100g mąki 50g masła 50g drobnego cukru Lukier: 1 łyżka gorącej wody ½ szklanki cukru pudru Ponadto: 1 małe żółtko 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. ok 30ºC, odlewamy połowę i dodajemy do niej drożdże oraz(...)pół godziny. Gotową kruszonką posypujemy bułeczki posmarowane żółtkiem. Jagodzianki wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy na złoty kolor- około 25 minut. Przestudzone polewamy lukrem utartym z wody i cukru pudru.  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z cukinii, przekładane musem z cukinii 92

T480 Polskie Młyny ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Mus z cukinii: 300 g cukinii 100 ml wody 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku (u mnie malinowa) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny lub woda Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce, posypać solą i wymieszać. Pozostawić na chwilę aby cukinia puściła sok. Mąkę wraz(...)cukinię zblendować na gładki mus, do gorącego musu dodać galaretkę w proszku i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia (o konsystencji dżemu). Musem przełożyć blaty ciasta, całość polać lukrem (cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny) i udekorować według uznania. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
łatwe ucierane ciasto ze śliwkami... 153

gęsto poukładać wypestkowane śliwki, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formach ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i polać lukrem ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia lukru - bardzo łatwe, proste, szybkie, tanie ciasto ucierane ze śliwkami, ciasto zawsze się udaje i najlepiej smakuje ze śliwkami.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszne jagodzianki z cynamonem i muscovado 124

jagody są dosyć kwaśne i jakieś takie bez smaku, choć niby dojrzałe. Jednakże upieczone jagodzianki są pyszne… Uwielbiam je, kiedy mają dużo nadzienia. Jakie jagodzianki lubicie najbardziej, z lukrem czy z kruszonką? Ja lubię oba rodzaje. W dzisiejszym przepisie zdecydowałam się na bułeczki z kruszonką . Następnym razem wykończę je lukrem. Nazbieraliśmy mnóstwo jagód, więc starczy ich jeszcze

codojedzenia
SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU 133

który zawsze znajdą się chętni Delikatny w smaku, kremowy, udekorowany sezonowymi owocami jest pyszny i zachwyci Waszych gości. Sernik można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, musem owocowym lub lukrem. Jeśli wybieracie wersję z lukrem lub polewą warto dać mniej cukru. Polecam sprawdzony przepis na pyszny, domowy sernik z mlekiem w proszku. Sernik z mlekiem w proszku SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni