lukier - 7892 przepisów (strona:163/527)

Rogale marcińskie w drugiej odsłonie 67

Przed wstawieniem do piekarnika, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 15-20 minut na złoty kolor. Mleko , sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach. Orzeszki arachidowe posiekać na drobne kawałki, rozgrzać patelnię wrzucić na nią orzeszki, uprażyć , kiedy nabiorą złotego koloru(...)powinien pokryć orzeszki na koniec dodać 3 łyżki wody , szybko wymieszać, zestawić z ognia, orzeszki wyłożyć na pergamin i wystudzić . Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze gorące pomalować lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Rogale marcińskie w drugiej odsłonie pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki czekoladowe 73

Czas czytania: 2 min Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki malinowe 92

zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem. Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Print Drożdżówki malinowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i rozpływające się w ustach(...)się lekko zarumienić, przed wyjęciem można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przeprowadzając * test suchego patyczka Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika i z formy przekładając je na kratkę Przygotować lukier, posmarować nim jeszcze gorące bułeczki Smacznego! Notes * Test suchego patyczka polega na wbiciu, na przykład patyczka do szaszłyków w środek drożdżówki i natychmiastowym wyjęciu go. Jeśli patyczek jest suchy

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki św. Marcina 84

batonika marcepanowego może być w czekoladzie 8 ciasteczek amaretti 1 łyżka śmietany opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki na lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo kandyzowana skórka pomarańczy lub prażone orzechy laskowe do posypania wierzchy bułek 1 średnie jajko 1 łyżka mleka Instructions Mąkę przesiać(...)jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego! Notes *Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru i maślanki. Artykuł Bułeczki św. Marcina pochodzi z serwisu Sprawdzona

SprawdzonaKuchnia.pl
Ślimaczki makowe drożdżowe 84

purdru 60 g marcepanu może być również marcepanowy batonik w czekoladzie 1 białko 6 sztuk ciasteczek amaretti lub biszkopty 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek Składniki na lukier 4 łyżki soku z cytryny 8 łyżek cukru pudru lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny Instructions Przygotowanie nadzienia makowego Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy(...)rozgrzać do temperatury 190 st C. Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Drożdżówki pieczemy przez około 18-20 minut. Po upieczeniu (gorące) malujemy lukrem i przekładamy na kratkę, aby ostygły. Smacznego ! Notes *Jeśli używacie drożdży suchych/instant to dodajcie je do składników suchych. Artykuł Ślimaczki makowe drożdżowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe-matcha 93

ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową. Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówka z serem – strucla serowa 198

żółtka ½ szklanki cukru 75 g masła szczypta soli 300-400 g twarogu w kostce/klinku (u mnie śmietankowy) ½ szklanki cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy opcjonalnie: lukier, kandyzowana skórka pomarańczy, podprażone płatki migdałowe, suszona żurawina lub rodzynki Przygotowujemy zaczyn. Drożdże mieszamy (aż do rozpuszczenia) wraz z połową ciepłego mleka, łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki. Odkładamy, aż podwoją objętość(...)grzanie góra-dół), wstawiamy ciasto, nakrywamy luźno wierzch papierem do pieczenia (aby nie spiekło się na górze) i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu możemy posmarować drożdżówkę lukrem (pół szklanki cukru pudru + łyżka soku z pomarańczy lub cytryny) posypać płatkami migdałowymi, kandyzowaną skórką pomarańczową lub/i żurawiną. Jest świetna także bez dodatków. Post Drożdżówka z serem – strucla serowa pochodzi

Poezja smaku
Łaciata rolada Lime 105

budyń ( będzie gęsty). Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 200 ml wody Galaretkę rozrabiamy na 200 ml wody. Zostawiamy do stężenia. Kroimy w kostki Lukier: 5 łyżek cukru pudru       1 łyżka soku z limonki Limmi kilka kropel przegotowanej wody 1 łyżeczka kakao + Dekoracja i środek: wiórki czekoladowe ( u mnie(...)pozostałości świątecznego zająca : ) ) WYKONANIE: blat łaciaty + nasączenie krem kostki galaretki + wiórki czekoladowe zwijamy ściśle lukier+ wiórki czekoladowe Najlepiej smakuje po uprzednim umieszczeniu na kilka godzin w lodówce . Smacznego

Domowe ciasta
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką / Rhubarb Buns With Streusel Topping 95

dużych łodyg rabarbaru, na kruszonkę: ok. 60 g zimnego masła, ok. 6-8 łyżek mąki, ok. 4-5 łyżek cukru kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem na lukier: kilka łyżek mleka i kilka łyżek cukru pudru Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, przygotowanie: Przygotować kruszonkę: s kładniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt(...)wgłębieniu ułożyć obrane i pokrojony rabarbar. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki. Chcesz być na bieżąco? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Rhubarb Buns with Streusel Topping Recipe: for 9 buns: 3 - 3 i 1/2 cup of flour

Lekcje w kuchni
Błyskawiczne rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem 93

Składniki: Płat ciasta francuskiego mnie XXL 375 g Rabarbar 300 g  Cukier łyżka Lukier: 1/2 szklanki cukry pudru+ łyżka gorącej wody. Przygotowanie: Ciasto wyjąć z lodówki i zastawić w temperaturze pokojowej na około 10-15 minut.  Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 8 kwadratów. Na każdym kwadracie ułożyć rabarbar. Skleić ciasto po przekątnej tworząc(...)trójkąt. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy bez termoobiegu do ładnego zarumieniania ok. 20 minut. Gotowe ciastka polać lukrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału

Kulinarne przygody
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 76

przygotowane bułki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je 30 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Gotowe drożdżówki studź na kratce. Drożdżówki możesz dodatkowo polać lukrem (wymieszaj 3 duże łyżki cukru pudru z dwiema łyżeczkami wody do uzyskania gęstego lukru). kruszonka Mąkę, cukier i masło posiekaj. Rozetrzyj widelcem lub dłońmi, żeby masło wchłonęło mąkę. Informacje dodatkowe

Przepisy na widelcu
Babka cytrynowa z lukrem 132

mąki pszennej -250 g masła -250 g cutru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 jajek -skórka otarta z 1 cytryny -sok z 1 cytryny -szczypta soli lukier -150 g cukru pudru -skórka otarta z połowy cytryny -sok z połowy cytryny -1 żółtko Przygotowanie Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać(...)Dodać do ciasta i wymieszać łyżką do połączenia (nie miksować). Masę umieścić w przygotowanej blaszce na babkę. Piec ok 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Przygotować lukier. Zółtko jaja utrzeć z sokiem i skórką z cytryny i cukrem. Polać ciepłą babkę i odstawić do ostygnięcia. Smacznego

Zielona Kuchnia
Rożki francuskie z jabłkami 72

ochota na coś słodkiego … gdy mają zjawić się niespodziewani goście… gdy chcesz zabrać coś dobrego do szkoły, pracy lub na piknik Upieczone możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub jeszcze przed pieczeniem posypać grubym cukrem dekoracyjnym.   Pomysły na słodkości… ** Najprostsze muffinki czekoladowe ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią. W czasie pieczenia rożki napuchną i powiększą swoją objętość. Ostudzone posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.   Prócz jabłek do środka możesz dodać też rodzynki lub suszoną żurawinę.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam też… Sałatkę owocową z malinowym sosem Sałatkę Caprese Lody

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania