lukier - 7892 przepisów (strona:163/527)

Ciasto z owocami z kompotu wigilijnego 369

piecz jeszcze 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche - jeśli nie to zostaw je jeszcze kilka na kilka minut w piekarniku. 13. Jeśli chcesz możesz zrobić lukier: zmiel ksylitol na puder i wymieszaj z sokiem z cytryny. W zależności od tego, ile wykorzystasz ksylitolu, tyle będziesz potrzebować soku, dodawaj więc sok powoli, aby lukier nie wyszedł zbyt rzadki

Z notatnika dietetyka
Ciastka warszawskie – aspirynki – słoneczka 278

każdą część wałkujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy kieliszkiem (3 – 4 cm średnicy) kółka. Układamy kółka na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy lukier: białko mieszamy ze szklanką cukru pudru, aż do połączenia. Smarujemy za pomocą łyżeczki lub pędzelka każde surowe kółeczko lukrem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika

Poezja smaku
DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE 103

drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier, kilka łyżek mleka WYKONANIE Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą(...)odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem

słodki bratek
łatwe, smaczne ucierane ciasto z borówkami... 134

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec z 45-50 minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest

W Mojej Kuchni Lubię
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 191

półtłustego 220 g cukru (ok. 1 szklanka i 3 łyżki) 5 jajek 100 g masła 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo - opcjonalnie: 200 g herbatników 100 g masła Cytrynowy lukier: cukier puder sok z cytryny Jak zrobić seromakowiec - krok po kroku Herbatniki pokruszyć drobno lub zmiksować blenderem. Masło roztopić i dodać do pokruszonych herbatników. Połączyć całość. Formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, wtedy piekarnik wyłączyć. Uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia.  Wystudzony seromakowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja zrobiłam gęsty lukier cytrynowy. Wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z sokiem wyciśniętym z cytryny. Konsystencja dowolna, tak jak kto lubi. Czas przygotowywania:  przygotowanie ciasta - ok. 20 minut + czas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec drożdżowy-ciasto z lodówki. 177

papier do pieczenia. Ułożyć obok siebie na blaszce od piekarnika, zostawiając niewielkie odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. Po wystudzeniu polukrować. Dwie rolady zrobiłam ze zwykłym lukrem, a trzecią z lukrem kakaowym

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa – bardzo łatwa 107

cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę(...)formy na babkę. Piekłam tę babkę również wcześniej w formie do keksa 27 x 9 cm. Piekłam 50 minut w 170 stopniach. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Smacznego! Lidka Artykuł Babka

Pieprzyć z Fantazją
Mini szarlotki w cieście francuskim 108

jest przepis właśnie dla Ciebie. Składniki: 3 jabłka szara reneta 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (50x25 cm) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Lukier: 50 g cukru pudru 2 łyżki wody Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki, a następnie na bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do rondla, dodać cynamon i cukier(...)termoobiegiem). Ciastka posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka. Piec około 10 minut do momentu, kiedy mini szarlotki nabiorą ładnego, rumianego koloru. Studzić na kratce. Na koniec przygotować lukier. Cukier puder dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody. Wystudzone ciasteczka lekko polukrować. Wygląd ciasteczek inspirowany zdjęciem: pinterest   drukuj przepis

Świat Ciasta
Pierniczki drożdżowe nadziewane 103

Pierniczki drożdżowe nadziewane Mięciutkie, kruche, przepyszne od razu po upieczeniu, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te super smakują. Polecam!     Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka(...)układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut *** *** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te pysznie smakują *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 185

programie góra-dół, bez termoobiegu (do czasu aż środek ładnie się uniesie, a ciasto nie będzie pękać). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można posypać mielonym pudrem lub ksylitolem lub przygotować lukier marcepanowy. lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - śmietana kremówka dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania

Smaczne Zdrowe
Pierniczki w czekoladowej polewie 143

Pierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody  barwnik spożywczy(...)Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Pierniczki - lukrowane choinki 121

intensywnie zielone pierniczki to uczta dla oka i podniebienia:). Są bardzo słodkie, bo mają na sobie sporo lukru. Dzięki niemu są miękkie już kolejnego dnia po upieczeniu.  Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody(...)Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Kokosowe ciasteczka z czekoladą 125

pyszne, że szkoda gadać 😉. Tak więc bez zbędnych wstępów: czytajcie, zapisujecie i bierzecie się za pieczenie. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach   Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Kruche ciasteczka z bezą   Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczna babka makowa 102

mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe(...)Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością ciepłej wody i odrobiną soku z cytryny) *** *** SMACZNEGO ***       Artykuł Świąteczna babka makowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem