bogato, ale jest to ciasto niskie, do 4 cm. Najczęściej jest to ciasto na kruchym spodzie ze słodką warstwą wierzchnią często z marcepanu, dżemu, kajmaku. Dekoruje najczęściej lukrem, a zdobi suszonymi i kandyzowanymi owocami. Mazurek migdałowo-kokosowy z mojego przepisu jest słodki, ale nie jest to ulepek. Swoje bogactwo smaku zawdzięcza marcepanowi i mące migdałowej. Zachowuje naprawdę długo świeżość(...)wczoraj zjadłam ostatni kawałek. Pokroiłam go w małe prostokąty (na pół z tego co widzicie na zdjęciu) i zajadałam się nimi jak batonikami. Polecam szczególnie jeżeli nie jesteś fanem lukrów (jak ja) a raczej orzechów i ich smakowi umami. Składniki na ciasto kruche na spód: 200 g mąki pszennej białej 100 g zimnego oleju kokosowego (wersja wegetariańska- masło
greenscarfpyszne i proste w przygotowaniu babeczki na soku pomarańczowym. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i gotowe. Takie pomarańczowe babeczki można oprószyć cukrem pudrem, polać ulubioną polewą lub ozdobić lukrem. U mnie dziś prosta, słodka dekoracja z białej czekolady. To kto chętny na taką babeczkę? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej TOTA 0,5 szklanki cukru trzcinowego (można zamienić na zwykły(...)szklanka soku pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 żółtko 0,5 szklanki oleju Dodatkowo: ulubiona polewa np. z białej czekolady (zamiennie lukier lub cukier puder do oprószenia) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy sok pomarańczowy, olej i dodajemy 1 żółtko. Mieszamy składniki do połączenia
Słodkie okruszkimaślana jest bardziej “babkowa” w strukturze. Babka jogurtowa swobodnie może być przygotowana dzień czy dwa wcześniej – zwłaszcza jeśli użyjemy polewy (np. z białej czekolady) czy lukru. Babka jogurtowa: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 200 g miękkiego masła (1 kostka) 250 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego(...)rzadszym jogurtem czas pieczenia może być dłuższy). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po 20-30 minutach wyjmujemy formę z piekarnika, a po całkowitym wystudzeniu wyjmujemy babkę. Możemy ją oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Post Babka jogurtowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut. Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała. Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka będzie miała delikatnie cytrynowy posmak. Babka gotowana gotowa. Smacznego .pf-button.pf-button
Słodki sentymentUpiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe(...)wystudzenia. Podawać. Następnego dnia jest również bardzo smaczna! * Sposób na kruszonkę: Masło rozpuścić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto. ** Sposób na lukier: Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto. Smacznego! Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami Wersja z rabarbarem i kruszonką Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka
moj przepis naCiasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec godzinę i 15 min lub krócej (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce. Opcjonalnie udekorować lukrem pomarańczowym. Lukier pomarańczowy: skórka obrana z jednej pomarańczy sok z połowy pomarańczy 1/2 szklanki cukru pudru Pomarańczę wyszorować, sparzyć, obrać ze skórki. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok, dodać cukier puder
moj przepis napodstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis naUpiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe(...)wystudzenia. Podawać. Następnego dnia jest również bardzo smaczna! * Sposób na kruszonkę: Masło rozpuścić, dodać mąkę i cukier, wyrobić między palcami, mają powstać takie kluski. Posypać kruszonką ciasto. ** Sposób na lukier: Do kubeczka wsypać cukier, wlać wrzątek, wierzchem łyżki dokładnie rozetrzeć cukier, polać upieczone ciasto. Smacznego! Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka z wiśniami Wersja z rabarbarem i kruszonką Drożdżówka z wiśniami Drożdżówka
moj przepis naszwajcarskiej bezy. Kremem obłożyć tort z każdej strony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny. Lukier plastyczny (można przygotować do 2 tygodni wcześniej i przechowywać szczelnie zawinięty folią): 785 cukru pudru (ja użyłam firmy Diamant z Biedronki) koniecznie przesiany 70 ml wrzątku 1 łyżka żelatyny(...)trzymać tortu pod kloszem żeby nie zawilgotniał. *Jeżeli tort będzie spożywany przez osoby na diecie bezmlecznej należy masło zastąpić masłem roślinnym. Ja synowi zdjęłam z tortu masę maślaną i lukier plastyczny. Smacznego! Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy Tort limonkowo-miętowy .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis napodstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis naszklanki cukru 1 szklanka manny kostka masła tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao śmietanka 30% ser mascarpone galaretka jaką kto lubi ja dodałam truskawkową 2 łyżki cukru pudru lukier do dekoracji Przygotowanie Na dno foremki wykładamy warstwę herbatników. Mleko zagotowujemy. Wkładamy pokrojone w kostkę masło. Powoli wsypujemy manne wymieszaną z cukrem. Gotujemy około 10 minut cały czas mieszając aż masa(...)się połączyła. Gdy skończymy dodawać ser stopniowo dosypujemy galaretkę. Cały krem wykładamy na naszą warstwę ciastek przykrywając ostatnią warstwą ciastek (ja ostatnią warstwę zrobiłam z ciemnych herbatników). Całość polewamy lukrem i wkładamy do lodówki. Autor przepisu: Dagmara Tylewska Artykuł Ciasto na bogato pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisytego jakiej wielkości gniazdka chcemy uzyskać. Składniki: 100 ml wody 100 ml mleka 120 g mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/4 kostki masła (50g) 3 jajka Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody Sposób wykonania: 1. Wodę, mleko, cukier waniliowy i masło doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i energicznie wymieszać, zdjąć(...)zrumienienia, moje małe gniazdka upiekły się szybciej - już po 15 minutach był gotowe. Tak więc warto obserwować jak szybko nasze gniazdka rumienią się. 5. Po przestudzeniu polać je lukrem. Nie trzymamy gniazdek w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo będą gumowe. Najlepiej pozostawić je na kuchennym stole jeżeli w pomieszczeniu jest suche powietrze. Ja je trzymałam na półmisku, na noc przykryłam lekko
Kuchnia domowa Aniswoja puszystość zawdzięczają japońskiej metodzie Tangzhong która polega na podgrzaniu do 65 stop mieszaniny wody, mleka i mąki. Tak powstała pasta nadaje pączkom puszystość i lekkość, a lukier i skórka powodują, że pączki smakują wyśmienicie, prawie jak te smażone ;) Składniki na około 14 pączków Tangzhong: 3 łyżki wody 3 łyżki mleka 2 łyżki mąki Zaczyn: 1/2 szkl mleka(...)około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut 7. Wystudzone pączki polewamy lukrem cytrynowym i posypujemy skórką cytrynową. Smacznego
Gotowanie...to proste !miodu płynnego 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 3 łyżki masła 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Lukier: 150 g cukru pudru ok 5 łyżek gorącej wody parę kropel olejku migdałowego Połowę cukru wsypać do garnka i karmelizować na brązowo. Cukier ma się topić(...)wielkością . Pierniczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachować niewielkie odstępy i piec 20 min w 170 st. C. Zbyt długo pieczone będą twarde. Gdy ostygną polać lukrem, zostawić do wyschnięcia i schować,najlepiej gdzieś gdzie my sami nie znajdziemy
Niespełnione zdolności kulinarne