opakowanie drożdży instant 1 dojrzały banan 50 g cukru 100 g miękkiego oleju kokosowego Nadzienie: około 200 g dżemu, u mnie to domowej roboty konfitura z płatków róż Lukier: sok z jedne cytryny około 200 g curku pudru łyżeczka jagód Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier, odstaw na 15 minut aby drożdże się obudziły. Banana rozgnieć na gładką(...)ponownego wyrastania (10-15 minut). W mędzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 C . Pączki piecz przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu (!), Po upieczeniu jeszcze ciepłe udekoruj lukrem. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Pieczone wegańskie pączki z nadzieniem różanym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSezon na jagody w pełni więc zaserwowałam domownikom jagodzianki na bogato z kruszonka i lukrem. Rodzinka zadowolona więc i wam polecam. Ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej tortowej 40 gramów drożdży 100 gramów masła 5 łyżek cukru szczypta soli 120 ml. mleka 2 jajka M Nadzienie ok 300 gramów jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki miękkiego(...)masła 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru Lukier 100 gramów cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na jagodzianki. Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać jedna łyżką cukru wymieszać następnie zalać letnim mlekiem
Andzia Pichciminut w temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Studzę na kratce. Bułki posypuję zmielonym na puder ksylitolem. Można także polać lukrem z ksylitolu lub erytrytolu. Lukier z erytrytolu/ksylitolu: 3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę
Saganekblaszcze do ponownego wyrastania (około pół godziny, przykryte ręcznikiem kuchennym). Rozgrzałam piekarnik do 170-180 C i piekłam je prze pół godziny na środkowej półce piekarnika. Jeszcze ciapłe umaziałam lukrem z ukru pudru, soku cytrynowego i kilku jagód, dzieki tkóremu lukier był różowy, a i jeszcz epsuypałam grubym cukrem i kwiatkami własoręcznie uprawianej i suszonej lawendy. Miśki stały
greenscarfświeżych drożdży 3 żółtka z średnich jajek 50 g masła, roztopionego, wystudzonego ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam) 1-2 brzoskwinie posiekane w kostkę do polania polewa czekoladowa lub lukier Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję(...)Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po kilka kosteczek brzoskwiń. Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je ok. 24 minut. Wystudzone udekoruj polewą czekoladową lub lukrem. Możesz posypać je także cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniświeżych drożdży - 2 duże jajka - 500ml ciepłego mleka Nadzienie: - 500g-600g jagód - ew.1-2 łyżki cukru - ew.1-2 łyżki mąki Dodatkowo: trochę mleka, lukier lub cukier puder do posypania. Na początek przesianą mąkę, oba cukry, sól i jajka umieszczam w sporej misce. W małej miseczce rozcieram drożdże z łyżeczką cukru i mąki(...)stopni i piekę około 20 minut na złoty kolor. Czas pieczenia może być różny w różnych piekarnika, trzeba ich przypilnować. Gotowe studzę i ostatnie, czego potrzebują to lukier lub odrobina cukru pudru. Jagodzianki te są bardzo delikatne i pulchne, a ponieważ jagody wewnątrz stygną powoli trzeba uważać, by nie poparzyć się. Oczywiście owoce można zmieniać
I tu będę miała takie tedrożdży szczypta soli 70 g cukru 2 żółtka 250 ml mleka 60 ml oliwa z oliwek Gallo classico nadzienie: 60 dkg truskawek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki maku białego lukier/ cukier puder plus woda/ 1 żółtko 1 łyżka mleka Ciasto: Do miski wkruszam drożdże, dodaję mleko letnie i mąki około dwie łyżki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej(...)przykrytą ściereczką. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Gwiazdę smaruję rozmieszanym żółtkiem z mlekiem. Temperaturę zmniejszam do 180 stopni, wstawiam blaszkę i piekę 25-30 minut. Ciasto smaruję lukrem. Nadzienie: Truskawki myję, osuszam, przekłada do garnka, wsypuję cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż dżem zrobi się gęsty. Trochę to będzie trwało. Jak przestygnie dodaję mak i mieszam
wesoła kuchniapatyczka. W połowie przykrywam babę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie spiekła. Babę odstawiam do wystygnięcia. Wyciskam sok z połowy pomarańczy i dodaję do niego cukier puder. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli to konieczne dodaj jeszcze trochę cukru pudru. Polewam babę lukrem i gotowe. Smacznego Artykuł Świąteczna baba drożdżowa z migdałami i pomarańczą pochodzi z serwisu Słodki
Słodki sentymentwycięte kwiatki. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem (dodałam odrobinę zielonego, sypkiego barwnika spożywczego do pudru) i przygotowuję lukier (2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody). Do połowy lukru dodałam barwnik zielony, a do połowy czerwony i zrobiłam kwiatki. Smacznego Artykuł Rabarbarowa łąka pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentjęzyczki”, które równie dobrze możemy zamienić na biszkopt lub kruche ciastka herbaciane. Sam mus robi się w mgnieniu oka! Górną warstwę można wykończyć na kilka sposobów: polać słodkim lukrem, obsypać pudrem, oblać białą czekoladą lub udekorować świeżymi owocami. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 22×26 ) * galaretka malina, truskawka lub owoce leśne – 2 szt * soczyste truskawki – 500 g * woda(...)śmietanę kremówkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podłużnymi biszkoptami. Przykrywamy herbatnikami, lekko dociskamy, chłodzimy. Po schłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem , polać lukrem lub białą czekoladą. Będzie pysznie! Polecam! Zobaczcie też inne truskawkowe ciasta na blogu
Ostra na SłodkoPrzed wstawieniem do piekarnika, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 15-20 minut na złoty kolor. Mleko , sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach. Orzeszki arachidowe posiekać na drobne kawałki, rozgrzać patelnię wrzucić na nią orzeszki, uprażyć , kiedy nabiorą złotego koloru(...)powinien pokryć orzeszki na koniec dodać 3 łyżki wody , szybko wymieszać, zestawić z ognia, orzeszki wyłożyć na pergamin i wystudzić . Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze gorące pomalować lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami. Smacznego! Artykuł Rogale marcińskie w drugiej odsłonie pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pierniczki o czekoladowym smaku z nutą pomarańczy i pięknym ciemnym kolorze, który cudownie kontrastuje z białym lukrem. Jeśli chcielibyście zawiesić je na choince lub poczęstować świątecznych gości, to niebawem należy je przygotować. Pierniczki po upieczeniu są twarde i będą potrzebowały dwóch lub trzech tygodni, aby zmiękły. Z ciasta można przygotować również lukrowany domek. Przepis na lukier
SprawdzonaKuchnia.plzasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem. Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Print Drożdżówki malinowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste i rozpływające się w ustach(...)się lekko zarumienić, przed wyjęciem można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone przeprowadzając * test suchego patyczka Po upieczeniu wyjąć drożdżówki z piekarnika i z formy przekładając je na kratkę Przygotować lukier, posmarować nim jeszcze gorące bułeczki Smacznego! Notes * Test suchego patyczka polega na wbiciu, na przykład patyczka do szaszłyków w środek drożdżówki i natychmiastowym wyjęciu go. Jeśli patyczek jest suchy
SprawdzonaKuchnia.plbatonika marcepanowego może być w czekoladzie 8 ciasteczek amaretti 1 łyżka śmietany opcjonalnie 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki na lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny Dodatkowo kandyzowana skórka pomarańczy lub prażone orzechy laskowe do posypania wierzchy bułek 1 średnie jajko 1 łyżka mleka Instructions Mąkę przesiać(...)jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego! Notes *Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru i maślanki. Artykuł Bułeczki św. Marcina pochodzi z serwisu Sprawdzona
SprawdzonaKuchnia.plpurdru 60 g marcepanu może być również marcepanowy batonik w czekoladzie 1 białko 6 sztuk ciasteczek amaretti lub biszkopty 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek Składniki na lukier 4 łyżki soku z cytryny 8 łyżek cukru pudru lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny Instructions Przygotowanie nadzienia makowego Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy(...)rozgrzać do temperatury 190 st C. Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Drożdżówki pieczemy przez około 18-20 minut. Po upieczeniu (gorące) malujemy lukrem i przekładamy na kratkę, aby ostygły. Smacznego ! Notes *Jeśli używacie drożdży suchych/instant to dodajcie je do składników suchych. Artykuł Ślimaczki makowe drożdżowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pl