lukier - 7892 przepisów (strona:161/527)

olejowa drożdżówka z serem i truskawkami... 134

krople twaróg : twaróg śmietankowy 30 dag, cukier 1/2 szklanki, 2 jajka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, truskawki 60 dag lub 1 opakowanie mrożonych po odmrożeniu, cynamon mielony 2 łyżeczki lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda 1 łyżka Drożdże rozmieszać w 1/2 szklanki letniego mleka, łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Twaróg śmietankowy(...)połówki truskawek jeśli są duże, posypać cynamonem. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia - olejowe ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje wybornie...SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jagodzianki w jagodowym lukrze 114

jajko 100 g masła  50 g drożdży  2/3 szklanki cukru 250 ml mleka  1 opakowanie cukru cytrynowego nadzienie:  300 g jagód 8 łyzeczek cukru pudru lukier:  2 szklanki cukru pudru  2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki jagód  Drożdże rozetrzeć z cukrem i połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie(...)ponownego rośnięcia. Gdy bułeczki podrosną posmarować ich wierzch bialkiem. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 18/20 minut. W tym czasie kiedy buleczki się pieka robimy lukier. Jagody rozgniatamy widelcem, i wraz z 1/2 cukru stawiamy na gazie, delikatnie podgrzewamy, następnie zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny i resztę cukru, dokładnie ucieramy. Jeszcze ciepłe

Krylowa Kuchnia
Cytrynowa babka z białej fasoli 154

cytryny skórka otarta z jednej cytryny 60 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na lukier : 4 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka gorącej wody Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Fasole odcedzić(...)nagrzanym piekarniku w 160 st C przez 50 minut, bez termoobiegu. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wrzątkiem. Kiedy babka wystygnie, wyjąć ją z formy i polać lukrem.  Jeżeli babka nie będzie chciała wyjść z formy należy delikatnie zanurzyć foremkę z ciastem w zimnej wodzie, jednak należy uważać, aby woda nie dostała się do środka formy

Krylowa Kuchnia
BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI + FILMIK 108

żółtka 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru  100 g rozpuszczonego masła 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej  1/2 szklanka rodzynek + kilka kropel olejku rumowego  lukier do dekoracji(...)wyrośnięcia na 20 minut.  Ciasto pieczemy około 35 minut, w temperaturze 180 % C.  Babkę studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wyjmujemy z formy i po ostudzeniu polewamy lukrem i można posypać orzechami.  Smacznego.                                      Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji

Kulinarne Fantazje Marioli
Mrowisko na chruście 138

pieczenia szczypta soli 400 g smalcu do smażenia Pozostałe składniki: 3 łyżki mielonego maku 100 ml mleka 1 garść posiekanych orzechów włoskich 3-4 łyżki płynnego miodu opcjonalnie lukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Chrust: Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem. Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść(...)ręcznikiem. Pozostałe składniki: Do garnka wsypać mak, wlać mleko, podgrzewać, aż mleko odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Orzechy drobno posiekać. Wykonanie Z chrustu ułożyć stos, polać go miodem, opcjonalnie także lukrem, posypać orzechami oraz makiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mrowisko na chruście pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Kruchy mazurek śliwkowy 92

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka 3 łyżki wody 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)minut – aż zrobią się złote. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Placki układać jeden na drugim, uprzednio pokrywając je dżemem – ostatni pozostawić nieposmarowany. Kruchy mazurek z dżemem śliwkowym ozdobić lukrem, polewą czekoladową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kruchy mazurek śliwkowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Donaty 114

świeżych drożdży 1 / 3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 / 2 szklanki mleka 3 żółtka 75 g masła 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 kg smalcu lukier barwniki spożywcze posypki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać ciepłe mleko (ok. 30 o C), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką(...)wkładać po 3-4 donaty, smażyć z obu stron po 1-2 minuty – aż staną się brązowe. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Donaty ozdobić lukrem i wybranymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Donaty pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa 135

piaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków. Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)piec z termoobiegiem 60 minut . Po upieczeniu pozostawić babkę piaskową 5 minut w zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Babkę piaskową polać lukrem lub od raz po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Mazurek cygański 103

przypomina keks, ma również dużo bakalii i migdałów, a przede wszystkim świąteczne przybranie. Gdy mazurek cygański był jeszcze w piekarniku, zastanawialiśmy się nad jego świątecznym udekorowaniem, ostatecznie postawiliśmy na lukier z białek, który posłużył nam do zrobienia wiosennej łąki. Mazurek z bakaliami na waflu to szybki, prosty i smaczny przepis na wielkanocny wypiek. Udostępnij Składniki na mazurek cygański 5 jajek(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 40-45 minut – do suchego patyczka. Mazurek cygański po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Udekorować lukrem z białek oraz bakaliami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek cygański pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Drożdżówki z makiem 143

mleka 2 duże jajka Ponadto: orzechy siekane (użyłam  orzechów laskowych prażonych od Helio ) 600 g masy makowej np. z tego przepisu   (moja domowa masa makowa) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku(...)brzegi się uniosą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 0 C, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia. Ciepłe bułeczki polać lukrem: cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać siekanymi orzechami. Wystudzić na kratce. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżówki z masą kajmakową i orzechami 118

suchych) 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Ponadto: 400 g masy kajmakowej (użyłam masy kajmakowej od Helio ) orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić(...)około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 0 C, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia. Ciepłe bułeczki polać lukrem: cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać siekanymi orzechami. Wystudzić na kratce. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
BABKA MARMURKOWA 128

Klasyka w moim domu, pięknie ozdobiona i kolorowa babka wygląda bardzo zachęcająco na świątecznym stole. Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego

Zasmakuj Kuchni
pączki na mące krupczatce 115

cukru 50 g drożdży 2 jajka 3 żółtka 250 ml mleka, letniego 60 g masła 1 szczypta soli 1 kieliszek spirytusu marmolada, powidło do nadziania tłuszcz do głębokiego smażenia lukier kandyzowana skórka z pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy w 125 ml letniego mleka z 1 łyżką cukru, oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy(...)stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Pozostawiamy do podrośnięcia. Podrośnięte smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy

Domowy Smak Jedzenia
Mini pączki z serkiem homogenizowanym 107

homogenizowanym. Robi się je naprawdę szybko, a do tego przepis jest prosty. Pączuszki są przepyszne i najlepiej smakują od razu po przygotowaniu . Możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem. Gotowe pączuszki możecie również nadziać czekoladą lub powidłami. Mini pączki z serkiem homogenizowanym 200 g serka homogenizowanego ((typu Danio, Rolmlecz)) 200 g mąki pszennej ((1 1/3 szklanki, użyłam(...)się pączków. Uważaj, żeby nie wyciągnąć ich za szybko (będą wtedy surowe w środku) oraz nie przypalić. Gotowe pączki odsącz na papierze i następnie posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 78 | Białko: 2,4 | Węglowodany: 9,7 | Tłuszcze: 3,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu

Przepisy na widelcu
Pieczone chruściki i wegańskie pieczone pączki 140

napoju sojowego lub innego roślinnego -125 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -30 g cukru -30 g ksylitolu -mąka do podsypywania ciasta -powidła śliwkowe  Lukier -ksylitol zmielony na puder + odrobina wody Kandyzowana skórka pomarańczy -2 skórki z pomarańczy bez białej części -Ksylitol i cukier kokosowy PIECZONE PĄCZKI 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać(...)dwóch drugiego słodzika) wsypać do skórek i dokładnie wymieszać. 6. Na patelnie dodać odrobinę wody i całość smażyć do odparowania wody oraz karmelizowania cukru. Gdy pączki ostygną, polać je lukrem z ksylitolu oraz ozdobić skórką pomarańczową. FIT PIECZONE CHRUŚCIKI  Składniki (ok. 20 sztuk): - 100g mąki orkiszowej (można zastąpić owsianą, żytnią, pszenną) - 1 żółtko - 2 łyżki jogurtu typu skyr

Candy Pandas