płatków migdałowych – 2 białka – 30 g roztopionego masła – 3-4 łyżki miodu – 1 jabłko – 1 pomarańcza dodatkowo: cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki(...)mak.Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy. Odstawiamy na kratkę do przestudzenia. Artykuł Tarta makowa pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpowidłem śliwkowym. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60-90 min. Wierzch powinien być rumiany. Upieczony studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony dowolnie dekorujemy np. lukrem (lukier robię na oko, tzn. trochę cukru pudru mieszam z wodą lub sokiem z cytryny
Domowy Smak Jedzeniaukładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo-morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem
Korniszonkiukładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce. Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem , Ciasteczka z mleczną czekoladą , Świąteczne pierniczki , Kruche babeczki migdałowo-morelowe Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem
Gotujemy i jemyszklanki mąki pszennej 250 g masła 150 g serka homogenizowanego 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 niedużych jabłek cynamon 1 cukier waniliowy Lukier: 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski lub na stół. Dodać cukier puder i schłodzone(...)przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut. 4. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, aby nie było grudek. Tak przygotowanym lukrem posmarować przestudzone ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcilubią ani sernika ani makowca. U mnie seromakowiec jest w wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny(...)minut. Następnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy seromakowiec na kolejne 15 minut. Po tym czasie możemy wyciągnąć ciasto i dobrze wystudzić w chłodniejszym miejscu. Wystudzone ciasto możemy wykończyć lukrem stworzonym z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Artykuł Seromakowiec pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza Smakuulubione foremki, u mnie tym razem padło na gwiazdki. I koniecznie zaproście do pomocy dzieci! Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne
Kulinarne przygody Gatitygotowe do zdobienia i jedzenia. Gorąco polecam: Przepis na domową skórkę pomarańczową , Przepis na korzenną przyprawę do piernika , Domowy syrop żurawinowy bez gotowania , Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z cukru pudru, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao
Gotujemy i jemygotowe do zdobienia i jedzenia. Gorąco polecam: Przepis na domową skórkę pomarańczową , Przepis na korzenną przyprawę do piernika , Domowy syrop żurawinowy bez gotowania , Przepis na korzenne ciasteczka z lukrem Pierniczki możemy tradycyjnie ozdobić lukrem z cukru pudru, cukrowymi pisakami lub czekoladą. Natomiast jeśli chcemy mieć fit ciastka zostawiamy je bez dodatkowych ozdób. Ewentualnie możemy oprószyć je odrobiną gorzkiego kakao
Korniszonkigorzkiej czekolady łyżeczka skórki startej z pomarańczy łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości (najlepiej domowej) łyżka kakao 10 suszonych śliwek bez pestek 4-5 kostek czekolady do dekoracji opcjonalnie lukier opcjonalnie cukrowe dekorki Pokruszone wafle przekładamy do malaksera i rozdrabniamy. Następnie przesypujemy do dużej miski i mieszamy z kakao i przyprawą do piernika. Mascarpone mieszamy z sokiem z pomarańczy, roztopioną(...)włoskiego i z pomocą foremki w kształcie gwiazdki, formujemy ciastka. Przekładamy je na 20 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ozdabiamy nią schłodzone kuleczki. Opcjonalnie dekorujemy lukrem i cukrowymi dekorkami. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Piernikowe gwiazdki z wafli ryżowych pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbyć płynna. Wyciskają czekoladę z woreczka mamy większą kontrolę nad tym ile wyleci na ciasto i łatwiej uzyskać proste linie przy dekoracji Odcinamy malutki rożek worka. Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki. Jeśli nie macie ochoty robić lukru cukierkowe nosy można przykleić również na czekoladę. Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka i rogi renifera. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram
Ciastkozercymasą makową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 -35 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyciągamy z foremek i układamy na kratce kuchennej. Gdy wystygnął wierzch dekorujemy lukrem i orzechami. Lukier: - 1 białko - cukier puder, ile zabierze białko ok. 3/4 szklanki 1. Białko ubijamy na pianę i dosypujemy tyle cukru pudru, aż białko zgęstnieje. Dekorujemy wierzch ciasteczek. Dodatkowo
Apetyczna babeczkamiodu 12 g proszku do pieczenia 150 ml oleju słonecznikowego 50 ml soku pomarańczowego 3 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli Lukier 125 g cukru pudru 1-2 łyżki soku pomara ń czowego **** INGREDIENTI Ciambella 350 g di farina 100 g di zucchero 40 g di semi di papavero 30 g di miele(...)dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego. **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa riscaldate il forno statico a 180 gradi ( il forno ventilato a 170 gradi). Imburrate
La grande e la piccola cuocamleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu ok. 25 minut. U mnie 22 minuty (mój piekarnik dość mocno przypieka na tym programie...) Lukier marcepanowy: - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Do pudru dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (dość gęsty). Lukrem
Smaczne Zdrowe