lukier - 7892 przepisów (strona:173/527)

Drożdżówki ze śliwkami 115

drożdży 3 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 ml oleju ok. 2,5 - 3 szklanki mąki ok. 4-5 śliwek cynamon cukier puder + gorąca woda na lukier   Drożdże wkruszyć do miski i zasypać cukrem. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać je do drożdży i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut(...)delikatnie cynamonem. Na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni C, odstawić drożdżówki do napuszenia. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce, gdy będą zimne polać lukrem

Simply Food
Ciasto Millefuille 148

francusku znaczy tysiąc płatków. Ciastko takie często bywa nazywane napoleonką. Millefeuille to nic innego jak 3 płaty ciasta francuskiego, przełożone kremem budyniowym, przy czym wierzchnia warstwa polana jest lukrem i ozdobiona w dość charakterystyczny sposób. Ja jednak chciałam przełamać klasyczną wersję z lukrem i zastąpiłam go cukrem pudrem. Samo ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak wymaga czasu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną 109

ptysie po drodze się rozpadną lub coś ubrudzą. Takie domowe ptysie możecie dowolnie ozdobić. Ja najczęściej robię charakterystyczne esy-floresy z rozpuszczonej czekolady (mlecznej, gorzkiej lub białe) i/lub lukru. Często też sięgam po najłatwiejsze rozwiązanie jakim jest cukier puder. Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną, to idealny deser do tzw. małej czarnej. Kawa i słodki wypiek, to od lat najlepsze połączenie(...)gotowe. Ptysie można przekroić na pół i wycisnąć nasze nadzienie, po czym je złożyć lub nadziać je od spodu za pomocą szprycy. Nadziane mini ptysie dowolnie zdobimy np. lukrem i rozpuszczoną czekoladą. Tu mamy dowolność. Mini ptysie nadziewane bitą śmietaną smakują równie dobrze oprószone po prostu cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 75

szkl. cukru 1/2 szkl. Maślanki sok z połowy cytryny 1 szkl. startej na grubych oczkach cukini 1 garść rozdrobnionych nożem orzechów włoskich 1 garść pociętej żurawiny Składniki na lukier 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krok po Kroku 1 Mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. 2 W osobnej misce roztrzepujemy jajka z olejem, dodajemy(...)metody tzw. suchego patyczka). Ja piekłam 15 min dłużej. 5 Upieczone ciasto pozostawiamy kilka minut w formie po czym delikatnie przenosimy na kratę do studzenia. 6 Wszystkie składniki do lukru ucieramy do momentu otrzymania białej konsystencji (ilość soku lub cukru w razie potrzeby możemy zwiększyć). Babkę dekorujemy kiedy jest jeszcze letnia i kroimy ją dopiero kiedy jest całkowicie wystudzona. Życzę

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Muffinki z borówkami 54

Aromatyczne muffinki z borówkami, to świetny pomysł na słodkości do kawy lub herbaty. Są przepyszne, z dużą ilością owoców. Dodatkowo całość polana lukrem, który sprawia, że muffinki rozpływają się w ustach . Rewelacyjnie sprawdzą się także jako przekąska do zabrania ze sobą do pracy lub na wyjazd . Uwielbiają je także dzieci! Muffinki z borówkami 130 g mąki pszennej ((1 szklanka(...)ceramicznych kokilek. Pozostałe borówki ułóż na górze muffinek. Włóż muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz je 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe muffinki możesz polać lukrem (2 łyżki cukru pudru wymieszaj z łyżeczką wody). Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 164 | Białko: 4,1 | Węglowodany: 18,7 | Tłuszcze: 8,6 *wartości odżywcze obliczone z użyciem erytrytolu w przepisie Smacznego

Przepisy na widelcu
Rogaliki z serem i jagodami 134

125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 250g twarogu 1 żółtko 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego – 16g 300g jagód lub borówek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki       *** Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, lekko rozgniatając ser *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki(...)około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem – cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI

Blog z Apetytem
Ciasto z połówkami jabłek 180

opakowania serka homogenizowanego 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 7-8 jabłek Opcjonalnie: 1 szklanka cukru pudru (jeżeli chcemy uzyskać bardzo słodkie ciasto) Lukier (3-4 łyżki schłodzonej śmietany 30% oraz 3/4 szklanki cukru pudru) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy 3 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy 1 i 1/2 kostki margaryny (margaryna w temperaturze(...)połowki jabłek zostały przykryte. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę (do momoentu aż ciasto się zarumieni) w około 180 stopniach. Ciasto możemy podać również z lukrem do tego celu należy ubić 3-4 łyżki schłodzonej śmietany 30% oraz 3/4 szklanki cukru pudru. Taką masą smarujemy wierzch naszego ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Bułeczki drożdżowe z makiem 185

części) 50g miodu  70g rodzynek  60g cukru  20g masła miękkiego  Do smarowania: 1 żółtko z jajka kurzego 1 łyżka wody  Do dekoracji lukier lub cukier puder: 200g cukru pudru  2 łyżki wody kilka kropel olejku pomarańczowego W suchym i czystym naczyniu miksującym umieść suchy mak.   (30sek. | obr. 10).   Zmielony mak przełożyć(...)pierwszą porcję drożdżówek i wypiekać 15 minut, 200 stopni C, pieczenie góra/dół. Po wypieczeniu pierwszej porcji umieścić w piekarniku drugą porcję. Wypiekać podobnie jak pierwszą. Przygotować lukier. W miseczce umieścić cukier puder, wodę i olejek pomarańczowy i wymieszać łyżeczką do połączenia składników. Posypać cukrem pudrem lub lukrować od razu na gorąco wyjęte z pieczenia drożdżówki. Źródło- klik

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z serem i jagodami 100

żółtka  pół kostki masła(rozpuścić) szczypta soli masa serowa 25 dkg sera półtłustego 2 łyżki proszku budyniowego 2 łyżki cukru  1 żółtko dowolne owoce: u mnie jagody lukier 1 szkl.cukru pudru,dobrze wymieszana z dużą łyżką kwaśnej śmietany 18 %. Mąkę, drożdże, sól, cukier wymieszać, dodać jajko i żółtka, ciepłe mleko i wyrobić mikserem ,pod koniec dodać ciepłe masło(...)roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
drożdżówki z malinami 197

Smak lata, smak wakacji. Wspaniałe drożdżówki z malinami, kruszonką i lukrem. Prosty przepis, błyskawiczne wykonanie. składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży instant 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłego mleka 300 g malin (świeżych lub mrożonych) 50 g masła 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru(...)przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam maliny  i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekoruję lukrem - cukier puder mieszam z wodą do uzyskania pożądanej gęstości

babka w formie
Wilgotne ciasto kakaowe bez miksera 106

piekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta możecie dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Smacznego SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka prawdziwego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka octu winnego 2 jajka(...)nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika, piekę przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Gotowe dekoruję cukrem pudrem, lukrem lub polewą. Do kawy szybkie i wilgotne ciasto kakaowe gotowe

Zasmakuj Kuchni
Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami 138

mleka 125g masła 3 jajka 7 łyżek cukru 2-3 łyżki roztopionego masła Nadzienie: 1 budyń śmietankowy bez cukru 1,5 szklanki mleka 100g białej czekolady ok. 150g truskawek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki       *** Przygotowujemy nadzienie budyniowe: szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i wlewamy do gotującego(...)około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem – cukrem pudrem wymieszanym ze śmietanką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Błyskawiczne ciasto z agrestem, puszyste i pyszne 152

jest dokładna. Agrestu nie może być za dużo. Powinien być w odstępach 3 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C i piec 35-40 minut. Ostudzić i polać lukrem. Lukier – do cukru pudru wlać trochę wrzącej wody. Wymieszać, polać nim zimne ciasto. Thermomix wykonanie do naczynia miksującego dodać masło, cukier, cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta

Kuchnia Pokoleń
BŁYSKAWICZNE JAGODZIANKI 176

się w niecałe 5 minut) lub do czasu aż ciasto lekko się przyrumieni. Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas będą się piekły krócej. Jeszcze letnie jagodzianki polukrować dość obficie lukrem (u nas marcepanowy) przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i niewielkiej ilości kremówki. Kremówkę dolewamy stopniowo do miseczki z pudrem i olejkiem i cały czas(...)mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mój lukier był dość gęsty. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO CYTRYNOWE 187

Skórka otarta z 1 cytryny (sparzona!!)  2 żółtka Skladniki na piankę: 1 galaretka cytrynowa  1 szklanka wody  500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: Około 30 herbatników Lukier  Sposób przygotowania: Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli, dodając pod koniec ubijania cukier, najlepiej partiami. Następnie wrzucam po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie mieszając(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i mieszam. Wylewam na zimną masę cytrynową. Herbatniki można skropić sokiem z cytryny. Układam je na piance i dociskam. Dekoruję lukrem (to już w zależności od gustu) i wstawiam do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! Źródło przepisu: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/139985/ciasto-cytrynowe

W kuchni Karmel-itki