Prześlij Przepis . Zrobiłam lekką modyfikację pod swoją zachciankę – olejek śmietankowy zamieniłam na cytrynowy i wyszła wspaniała puszysta BABKA CYTRYNOWA Moim zdaniem najlepiej pasuje do niej prosty i orzeźwiający lukier cytrynowy , ale możesz ją wykończyć posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości(...)aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym ). Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką
Kulinarne S.O.S.Prześlij Przepis . Zrobiłam lekką modyfikację pod swoją zachciankę – olejek śmietankowy zamieniłam na cytrynowy i wyszła wspaniała puszysta BABKA CYTRYNOWA Moim zdaniem najlepiej pasuje do niej prosty i orzeźwiający lukier cytrynowy , ale możesz ją wykończyć posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości(...)aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym ). Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką
Kulinarny S.O.S.cukier, sok z cytryny utrzeć do białości-spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec(...)około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika,posypać kolorową posypką i schować w chłodne miejsce - pyszny sernik z kaszą manną jest bardzo delikatny, wilgotny, ciasto na babeczki XXL idealnie pasuje jako baza spód do sernika.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier, kilka łyżek mleka WYKONANIE Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą(...)odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem
słodki bratek500g mąki 100g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 dag drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka szczypta soli 2 garście rodzynek do dekoracji: lukier biały – przepis kolorowe draże Jak zrobić babkę drożdżową z rodzynkami: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy(...)objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i kolorowymi drażami. Artykuł Babka drożdżowa z rodzynkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość. Składniki na dwie małe babki lub 1 dużą(...)Ciasto wyraźnie podrośnie. Piec około 25 minut w 180 C (aż do zezłocenia i suchego patyczka). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Na sam koniec udekorować lukrem (cukier puder wymieszać z wodą) i ozdobić kolorowymi orzeszkami. Wyrastanie rozczynu Ciasto przed i po pierwszym wyrośnięciu Od lewej strony: ciasto przed drugim wyrośnięciem/po wyrośnięciu i po upieczeniu
Ugotowaćjajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową(...)noża - barwnika rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Herbatniki blendujemy wraz z rozpuszczonym barwnikiem . Gdyby masa była za sucha, dodajemy nieco więcej wody. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, polewamy nim babkę, a następnie obsypujemy ją posypką
Kulinarne przygody Gatityszczypta soli żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka Masa serowa: 500 g białego półtłustego sera 2 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z 1 pomarańczy Lukier: 200 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Sposób wykonania: Drożdże, żółtka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki tak aby miały temperaturę pokojową (masło powinno być bardzo miękkie(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do zrumienienia (około 30 minut). Cukier puder podgrzewamy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem soku z pomarańczy cały czas mieszając. Gorącym lukrem polewamy jeszcze gorące drożdżówki
Qchnia po prostujogurtu naturalnego -2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek wody -5 łyżek oleju -3 płaskie łyżeczki kisielu malinowego -2 płaskie łyżki dżemu malinowego LUKIER -1 małe białko z jajka -3 czubate łyżki cukru pudru -odrobina soku z cytryny -opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy Foremkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą Jajka ucieramy(...)naprzemienni ciasto jasne i różowe. Babkę pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Następnie chwilę studzimy, i wyciągamy z formy. Gdy babka będzie zimna ucieramy lukier, polewamy ją i dekorujemy według własnego uznania :) I gotowe :) Babka jest bardzo dobra, wilgotna, polecam na Wielkanoc
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. soku pomarańczowego Hortex, ¼ szkl. suszonej żurawiny, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder Lukier pomarańczowy: ½ szkl. cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex WYKONANIE Formę na babkę o pojemności(...)dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
słodki bratekpyszną mieszankę keksową, a jeszcze córcia tak ładnie prosiła o keks to upiekłam. Oj, oj...jaki wyszedł pyszny, pyszniutki, pełen bakalii i pachnący. Początkowo na cieście miał znaleźć się lukier, już nawet składniki miałam przygotowane do jego zrobienia i tak sobie myślę przecież ja mam jeszcze od HELIO polewę, i tak zamiast lukru na cieście znalazła się czekolada
Izabelawkuchnimasła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią budyń: 800ml mleka 2 budynie śmietankowe po 40g 4 łyżki cukru ponadto: 2 szklanki mrożonych porzeczek (czarne i czerwone) lukier: 1 szklanka pudru cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn(...)doprowadzić do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować,złożyć drożdżówkę i odstawić do zastygnięcia budyniu. Z cukru pudru,wody i soku z cytryny utrzeć lukier i ozdobić nim, drożdżówkę
Kolorowa kuchnia Elkikostki masła (150g) 2 kieliszki spirytusu 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 duże opakowanie twardej marmolady różanej Tłuszcz do smażenia- u mnie 4 kostki smalcu Lukier: ⅕ szklanki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny Cukier puder- minimum jedna szklanka- do uzyskania gęstej, ale nadal lejącej konsystencji Sposób przygotowania: Proszek budyniowy mieszamy z ½ szklanki mleka i łączymy(...)pączkom. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką, a następnie smażymy w nagrzanym do max 170⁰C tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Lekko ciepłe obtaczamy w przygotowanym lukrze
Kuchnia w czekoladzieszklanki cukru trzcinowego 100 g świeżego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny lukier: sok z połówki cytryny ok. 1 szklankę cukru pudru Cytrynę porządnie umyć,sparzyć i zetrzeć skórkę. Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor. Jajka(...)nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (wym.30/12 cm) . Piec około 50 minut,wyjąć na kratkę i wystudzić. Z pudru cukru i soku z cytryny utrzeć gęsty lukier i ozdobić nim upieczone ciasto
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 2 szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli ¼ kostki masła (50g) Dodatkowo: 20g masła 8 łyżeczek cukru 8 łyżeczek cynamonu 1 żółtko Lukier: 1 białko Kilka kropel soku z cytryny Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g) Odrobina mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże(...)formujemy w okrągły wianuszek. Cynamonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 12-15 minut. Przestudzone dekorujemy lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru oraz wiórkami orzechowymi
Kuchnia w czekoladzie