łyżeczki proszku do pieczenia -1 3/4 szkl mąki pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -2 łyżeczki kisielu truskawkowego -2 łyżki soku z cytryny -1,5 łyżeczki kakao LUKIER -małe białko z jajka -3-4 łyżki cukru pudru -opcjonalnie żółty barwnik spożywczy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka,śmietanę(...)posypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy naprzemiennie po łyżce ciasto do formy. Babkę pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy, i wyciągamy z formy. Następnie ucieramy lukier, dekorujemy babkę według własnego uznania. I gotowe :) Babka jest pyszna, wilgotna, pięknie wygląda. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuświeżych drożdży 3 jaja 2 żółtka szczypta soli 100 g cukru 100 g miękkiego masła 2 szklanki mąki skórka starta z 1 cytryny 1/2 szklanki posiekanych bakalii Lukier: 1 białko cukier puder W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 1/3 szklanki mąki oraz 1 łyżeczkę cukru. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski dodać jajka oraz żółtka(...)minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Białko jajka utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier (cukru pudru tyle, ile zabierze białko). Polać nim gotową babkę i dowolnie ozdobić, np. bakaliami
My simple kitchencukru 1 jajko 60g masła Nadzienie: ok. 400g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka bułka tarta do posypania foremki lukier do polania ciasta *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe(...)układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością słodkiej śmietanki) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z ApetytemPrześlij Przepis . Zrobiłam lekką modyfikację pod swoją zachciankę – olejek śmietankowy zamieniłam na cytrynowy i wyszła wspaniała puszysta BABKA CYTRYNOWA Moim zdaniem najlepiej pasuje do niej prosty i orzeźwiający lukier cytrynowy , ale możesz ją wykończyć posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości(...)aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym ). Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką
Kulinarne S.O.S.Prześlij Przepis . Zrobiłam lekką modyfikację pod swoją zachciankę – olejek śmietankowy zamieniłam na cytrynowy i wyszła wspaniała puszysta BABKA CYTRYNOWA Moim zdaniem najlepiej pasuje do niej prosty i orzeźwiający lukier cytrynowy , ale możesz ją wykończyć posypując cukrem pudrem lub polewając polewą czekoladową. To ciacho w sam raz… na piknik w ciepłe dni… do popołudniowej kawy… dla gości(...)aromatu cytrynowego, możesz dodać też sok z cytryny, tartą skórkę cytrynową, opakowanie budyniu cytrynowego lub kandyzowaną skórkę cytrynową. Babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub domowym lukrem (np. cytrynowym ). Polecam Wam też inne dania z majonezem: – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z szynką
Kulinarny S.O.S.cukier, sok z cytryny utrzeć do białości-spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć składniki. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, na ciasto wyłożyć sernik, wygładzić wierzch sernika. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dól, ciasto piec(...)około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić. Cukier puder, starty marcepan rozetrzeć z gorącą wodą i posmarować lukrem wierzch sernika,posypać kolorową posypką i schować w chłodne miejsce - pyszny sernik z kaszą manną jest bardzo delikatny, wilgotny, ciasto na babeczki XXL idealnie pasuje jako baza spód do sernika.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g orzechów włoskich 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: lukier, kilka łyżek mleka WYKONANIE Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą(...)odstępach. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem
słodki bratek500g mąki 100g masła 2 jajka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 dag drożdży świeżych 100 ml ciepłego mleka szczypta soli 2 garście rodzynek do dekoracji: lukier biały – przepis kolorowe draże Jak zrobić babkę drożdżową z rodzynkami: W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy(...)objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i kolorowymi drażami. Artykuł Babka drożdżowa z rodzynkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujewielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość. Składniki na dwie małe babki lub 1 dużą(...)Ciasto wyraźnie podrośnie. Piec około 25 minut w 180 C (aż do zezłocenia i suchego patyczka). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. Na sam koniec udekorować lukrem (cukier puder wymieszać z wodą) i ozdobić kolorowymi orzeszkami. Wyrastanie rozczynu Ciasto przed i po pierwszym wyrośnięciu Od lewej strony: ciasto przed drugim wyrośnięciem/po wyrośnięciu i po upieczeniu
Ugotowaćjajka 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1 dużej dobrze umytej cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową(...)noża - barwnika rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Herbatniki blendujemy wraz z rozpuszczonym barwnikiem . Gdyby masa była za sucha, dodajemy nieco więcej wody. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, polewamy nim babkę, a następnie obsypujemy ją posypką
Kulinarne przygody Gatityszczypta soli żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka Masa serowa: 500 g białego półtłustego sera 2 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z 1 pomarańczy Lukier: 200 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Sposób wykonania: Drożdże, żółtka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki tak aby miały temperaturę pokojową (masło powinno być bardzo miękkie(...)piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do zrumienienia (około 30 minut). Cukier puder podgrzewamy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem soku z pomarańczy cały czas mieszając. Gorącym lukrem polewamy jeszcze gorące drożdżówki
Qchnia po prostujogurtu naturalnego -2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek wody -5 łyżek oleju -3 płaskie łyżeczki kisielu malinowego -2 płaskie łyżki dżemu malinowego LUKIER -1 małe białko z jajka -3 czubate łyżki cukru pudru -odrobina soku z cytryny -opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy Foremkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą Jajka ucieramy(...)naprzemienni ciasto jasne i różowe. Babkę pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni-do suchego patyczka. Następnie chwilę studzimy, i wyciągamy z formy. Gdy babka będzie zimna ucieramy lukier, polewamy ją i dekorujemy według własnego uznania :) I gotowe :) Babka jest bardzo dobra, wilgotna, polecam na Wielkanoc
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. soku pomarańczowego Hortex, ¼ szkl. suszonej żurawiny, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania formy, wiórki kokosowe, cukier puder Lukier pomarańczowy: ½ szkl. cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex WYKONANIE Formę na babkę o pojemności(...)dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
słodki bratekpyszną mieszankę keksową, a jeszcze córcia tak ładnie prosiła o keks to upiekłam. Oj, oj...jaki wyszedł pyszny, pyszniutki, pełen bakalii i pachnący. Początkowo na cieście miał znaleźć się lukier, już nawet składniki miałam przygotowane do jego zrobienia i tak sobie myślę przecież ja mam jeszcze od HELIO polewę, i tak zamiast lukru na cieście znalazła się czekolada
Izabelawkuchnimasła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią budyń: 800ml mleka 2 budynie śmietankowe po 40g 4 łyżki cukru ponadto: 2 szklanki mrożonych porzeczek (czarne i czerwone) lukier: 1 szklanka pudru cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody Drożdże rozkruszyć i wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn(...)doprowadzić do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na przecięty blat drożdżowy,równo rozsmarować,złożyć drożdżówkę i odstawić do zastygnięcia budyniu. Z cukru pudru,wody i soku z cytryny utrzeć lukier i ozdobić nim, drożdżówkę
Kolorowa kuchnia Elki