świeżych drożdży 1 / 3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 / 2 szklanki mleka 3 żółtka 75 g masła 1 łyżka wódki 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 kg smalcu lukier barwniki spożywcze posypki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać ciepłe mleko (ok. 30 o C), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką(...)wkładać po 3-4 donaty, smażyć z obu stron po 1-2 minuty – aż staną się brązowe. Przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Donaty ozdobić lukrem i wybranymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Donaty pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypiaskowa jest dwukolorowa, z fantazyjnymi wzorami, bo do części ciasta wmieszaliśmy kakao. Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa ma sypką konsystencję, jest miękka, delikatna i lekko wilgotna. Taka wielkanocna babka polana lukrem lub posypana cukrem pudrem będzie się prezentowała godnie wśród innych świątecznych wypieków. Składniki na babkę piaskową waniliowo-czekoladową 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka(...)piec z termoobiegiem 60 minut . Po upieczeniu pozostawić babkę piaskową 5 minut w zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Babkę piaskową polać lukrem lub od raz po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka piaskowa waniliowo-czekoladowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyprzypomina keks, ma również dużo bakalii i migdałów, a przede wszystkim świąteczne przybranie. Gdy mazurek cygański był jeszcze w piekarniku, zastanawialiśmy się nad jego świątecznym udekorowaniem, ostatecznie postawiliśmy na lukier z białek, który posłużył nam do zrobienia wiosennej łąki. Mazurek z bakaliami na waflu to szybki, prosty i smaczny przepis na wielkanocny wypiek. Udostępnij Składniki na mazurek cygański 5 jajek(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 o C , piec z termoobiegiem 40-45 minut – do suchego patyczka. Mazurek cygański po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Udekorować lukrem z białek oraz bakaliami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek cygański pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparymleka 2 duże jajka Ponadto: orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) 600 g masy makowej np. z tego przepisu (moja domowa masa makowa) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku(...)brzegi się uniosą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 0 C, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia. Ciepłe bułeczki polać lukrem: cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać siekanymi orzechami. Wystudzić na kratce. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..suchych) 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Ponadto: 400 g masy kajmakowej (użyłam masy kajmakowej od Helio ) orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić(...)około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 0 C, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia. Ciepłe bułeczki polać lukrem: cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać siekanymi orzechami. Wystudzić na kratce. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Klasyka w moim domu, pięknie ozdobiona i kolorowa babka wygląda bardzo zachęcająco na świątecznym stole. Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego
Zasmakuj Kuchnicukru 50 g drożdży 2 jajka 3 żółtka 250 ml mleka, letniego 60 g masła 1 szczypta soli 1 kieliszek spirytusu marmolada, powidło do nadziania tłuszcz do głębokiego smażenia lukier kandyzowana skórka z pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy w 125 ml letniego mleka z 1 łyżką cukru, oraz 3 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy(...)stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy. Wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Pozostawiamy do podrośnięcia. Podrośnięte smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Wystudzone nadziewamy np. marmoladą, polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy
Domowy Smak Jedzeniahomogenizowanym. Robi się je naprawdę szybko, a do tego przepis jest prosty. Pączuszki są przepyszne i najlepiej smakują od razu po przygotowaniu . Możecie posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem. Gotowe pączuszki możecie również nadziać czekoladą lub powidłami. Mini pączki z serkiem homogenizowanym 200 g serka homogenizowanego ((typu Danio, Rolmlecz)) 200 g mąki pszennej ((1 1/3 szklanki, użyłam(...)się pączków. Uważaj, żeby nie wyciągnąć ich za szybko (będą wtedy surowe w środku) oraz nie przypalić. Gotowe pączki odsącz na papierze i następnie posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. Wartości odżywcze (1 sztuka): Kcal: 78 | Białko: 2,4 | Węglowodany: 9,7 | Tłuszcze: 3,1 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Przepisy na widelcunapoju sojowego lub innego roślinnego -125 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków -30 g cukru -30 g ksylitolu -mąka do podsypywania ciasta -powidła śliwkowe Lukier -ksylitol zmielony na puder + odrobina wody Kandyzowana skórka pomarańczy -2 skórki z pomarańczy bez białej części -Ksylitol i cukier kokosowy PIECZONE PĄCZKI 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać(...)dwóch drugiego słodzika) wsypać do skórek i dokładnie wymieszać. 6. Na patelnie dodać odrobinę wody i całość smażyć do odparowania wody oraz karmelizowania cukru. Gdy pączki ostygną, polać je lukrem z ksylitolu oraz ozdobić skórką pomarańczową. FIT PIECZONE CHRUŚCIKI Składniki (ok. 20 sztuk): - 100g mąki orkiszowej (można zastąpić owsianą, żytnią, pszenną) - 1 żółtko - 2 łyżki jogurtu typu skyr
Candy Pandascukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo: cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania smalec do smażenia Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą(...)uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cikier puder+odrobina wody+sok z cytyny
Walijskie Pichcenieletniego 4-5 żółtek 100 g masła 100 – 150 g cukru 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1 kieliszek spirytusu (dałam 1/2 kieliszka) tłuszcz do głębokiego smażenia dodatkowo: lukier (zrobiłam na oko – do cukru pudru dodałam sok z cytryny) kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka mieszamy z cukrem. Drożdże dokładnie mieszamy(...)przy pomocy kieliszka wykrawamy dziurkę i pozostawiamy do podrośnięcia, ok. 10 – 15 min. Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Wystudzone polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowy Smak Jedzeniajajko 1,5 szklanki jasnego piwa (półtorej szklanki) 10 dkg cukru 8 dkg masła szczypta soli Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia ok 1 litr konfitura do nadziania pączków lukier lub cukier puder do posypania *** Przygotowujemy rozczyn: w wysokim naczyniu mieszamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko z drożdżami oraz łyżeczką cukru i łyżeczką maki *** *** Tak przygotowany rozczyn(...)Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Upieczone pączki nadziewamy konfiturą (zrobiłam to za pomocą szprycy) i lukrujemy, polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem ( u mnie lukier i czekolada) *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemugotowanych ziemniaków (1 większy ziemniak) 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka wódki 30 g. masła konfitura lub powidła na nadzienie ( u mnie z dzikiej róży) Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki letniej wody 13 łyżek cukru pudru Dodatkowo: olej, lub smalec do smażenia Wykonanie: Składniki na zaczyn. Połączyć i wymieszać. Odstawić na około 15 minut(...)smażyć w głębokim tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony, na średnim gazie. Powinny swobodnie pływać. Po usmażeniu, pączki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotować lukier. Sok z cytryny i wodę, wlać do miseczki. Po łyżce, dodawać cukier puder. Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji. U mnie wyszło, 13 pełnych łyżek cukru, ale może wyjść, więcej
Agusiowe smakołykiszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki oleju 2 łyżki maślanki szczypta soli + polewa i ozdoby. Możecie użyć dowolnego przepisu na lukier (np. cytrynowy: sok z cytryny i cukier puder) lub lukier królewski. Ja tym razem zdecydowałam się na kupną polewę o smaku białej czekolady z Wiltona i kolorowe cukiereczki. Obydwa
Ciastkozercybył to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka rybki z lukrem ➨ mini deserki oreo z robakami "Żywa przynęta" ➨ kruche babeczki ze słodkim "kawiorem" ➨ waniliowe makaroniki rybki z czekoladowym kremem z mascarpone i Nutelli, czyli "Karasie srebrzyste" ➨ cytrynowe babeczki z maślanym kremem cytrynowym "Złote(...)mascarpone... Po upieczeniu makaroniki posmarowałam srebrnym barwnikiem spożywczym, dzięki czemu pięknie się mieniły... A w smaku - obłędnie słodkie, obłędnie pyszne... 💗 "Rybki" - maślane, cudownie kruche i delikatne ciasteczka z lukrem 😋 "Żywa przynęta" - mini deserki, składające się z kilku warstw: domowego biszkoptu, dżemu porzeczkowego, kremu kajmakowego z mascarpone. Całość zwieńczają pokruszone ciastka "Oreo"... Wszystko warstwowo ułożyłam w mini wiadereczkach, a w "ziemię
Słodko-Słony Świat Ilony