lukier - 7892 przepisów (strona:164/527)

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą 83

Mąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko – 1 szt konfitura lukier Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę(...)środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy białkiem. wystudzone zdobimy lukrem

przepisy- Milki
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 123

termoobiegu ok. 20-25, u mnie piekły się 17 minut. Upieczone drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do pieczenia drugą blaszkę. Jeszcze ciepłe drożdżówki lukrujemy. U mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru (daję trzcinowy) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy olejek i mieszając dolewamy kremówkę. Mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ 132

owocami, np. borówkami lub puree z jabłek. Łatwy przepis z dostępnych przez cały rok składników, który możecie modyfikować – bułeczki można posypać kruszonką, cukrem pudrem lub polać czekoladą albo lukrem. Drożdżówki z nutellą SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 250 ml letniego mleka 1 średnie jajko 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta(...)Składniki mam w temp. pokojowej. Drożdżówki wycinam miseczką o średnicy Ø 15 cm. Z przepisu o tej wielkości drożdżówek wychodzi 17 sztuk. Drożdżówki możecie posypać kruszonką lub wystudzone polać lukrem. Bułeczki dowolnie można faszerować. PRZYGOTOWANIE: Drożdże kruszę, wsypuję do większego kubka lub miseczki, dodaję 2 łyżki cukru oraz letnie mleko. Składniki łączę szybko i dokładnie rózgą kuchenną, odstawiam w ciepłe

Zasmakuj Kuchni
Misie z migdałami 116

konsumpcji ;)Zapraszam :) Misie z migdałami - 250g mąki pszennej - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub ziarenka z jednej laski wanilii) - 200g masła/margaryny - 120g cukru pudru - 1 jajko - garść migdałów - lukier kolorowy do dekoracji Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami. Jajko delikatnie rozbijamy z cukrem i wanilią a następnie dodajemy do mąki(...)termoobiegiem) na ok.10-15 min. Tak aby zbrązowiały, Czas pieczenia zależy też od grubości rozwałkowanego przez Was ciasta- im grubsze tym dłużej trzeba piec. Po wystudzeniu możemy udekorować kolorowym lukrem

Kuchnia Pełna Emocji
Murzynek na kefirze 184

pieczemy przez ok 50-60 minut – do suchego patyczka *** *** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. W małym garnuszku podgrzewamy czekoladę z mlekiem, mieszamy *** *** W osobnej miseczce przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy energicznie ze śmietanką *** *** Ciasto pokrywamy równomiernie polewą czekoladową *** *** Na polewę nakładamy poprzeczne paseczki z lukru (zrobiłam to szybkimi ruchami za pomocą małej łyżeczki) *** *** Za pomocą wykałaczki lub patyczka

Blog z Apetytem
Szybkie i dobre ciasto marchewkowe 89

idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. W  kultowej amerykańskiej restauracji Fraunces Tavern było przygotowywane z gotowanej marchewki. Podawano je na ciepło z bitą śmietaną, ale tym razem dodałam lukier, a smażona skórka pomarańczowa postawiła przysłowiową kropkę nad i. Ciasto marchewkowe z czasów George'a Washingtona Szybkie i dobre ciasto marchewkowe - proporcje na tortownicę o średnicy(...)patyczka w temperaturze 175 stopni, grzałka góra -dół. 10 minut po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę do studzenia.  Podawaj na ciepło z bitą śmietaną lub na zimno ozdobione lukrem. Do tarcia marchewki w Magimix użyj tarczy 2 lub 4 mm Szybkie i dobre ciasto marchewkowe trochę dodatkowych informacji dla ciekawskich Przeglądając receptury na ciasta amerykańskie z tamtego okresu przestaję

Cztery Fajery
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 117

nadzieniu z cynamonu i cukru. Jeśli wolicie, by Wasza maślana drożdżówka była tradycyjnie słodka, dodajcie do ciasta drożdżowego więcej cukru (ok. 1/4 szklanki lub więcej). Możecie też oblać je lukrem lub polewą. Japońskie ciasto drożdżowe zawijane z cynamonem może wyrastać przez noc w lodówce (jak nocna drożdżówka ) lub tradycyjnie, w ciepłym miejscu około godziny. Może być wyrabiane mikserem(...)wyrośnięcia na około 50 minut. Posmarować mlekiem, piec w 180 C około 40 minut. Opcjonalnie gorące ciasto posmarować masłem (zamiast tego, można dla słodyczy posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą).  Przepis na ciasto drożdżowe ze strony: cleobuttera.com Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread Recipe

Lekcje w kuchni
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 84

masła nadzienie: ok. 1,5 szklanki jagód (świeżych lub zmrożonych, zmrożonych nie rozmrażać) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 2 łyżki cukru do posmarowania – roztrzepane widelcem jajko na lukier – pół szklanki cukru pudru i łyżka soku cytrynowego Do miksera wsypać suszone drożdże. Dodać cukier, jajka, mleko, zamieszać wszystko i wyrabiać ok. 15 minut (nie krócej, można także wyrabiać(...)minut. Kiedy się zrumienią – są gotowe. Wyjąć z pieca i po kilku minutach (są bardzo miękkie) przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Jeszcze lekko ciepłe można polać lukrem.   Oryginalny przepis, który był inspiracją do tego przepisu znajduje się na stronie http://niebonatalerzu.blogspot.com

Kocham Czekoladę
drożdżówki z serem 100

serową: 400 g sera białego 1 żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru wykonanie: W naczyniu przy pomocy np. widelca mieszamy wszystkie składniki. dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek lukier (trochę cukru pudru mieszam z sokiem z cytryny i odrobiną wody) Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 30x 50-60 cm. Na środku rozsmarowujemy masę serową i zaginamy dłuższe brzegi(...)podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy w 180 st. C, aż będą wypieczone, przez ok. 25 min. Upieczone układamy na kratce i polewamy lukrem

Domowy Smak Jedzenia
Cynamonki 125

łyżeczki cynamonu ( płaskie) ok. ¾ szklanki cukru Cynamon mieszamy dokładnie z cukrem. 3 czubate łyżki masła Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia dodatkowo: żółtko do posmarowania przed pieczeniem lukier do ozdobienia WYKONANIE: ciasto wałkujemy do grubości ok. 1 cm ( można grubsze) smarujemy roztopionym masłem wysypujemy nadzienie cukrowo cynamonowe około pięciocentymetrowe „marginesy” ciasta zawijamy do środka, zawijamy roladkę i  kroimy(...)plastry wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem pieczemy ok. 25 minut w temp 180 stopni „ góra- dół” ozdabiamy lukrem Smacznego

Domowe ciasta
Sakiewki z jabłkami - kuchnia podkarpacka 2539

jabłkami – kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: 500 g twarogu półtłustego 500 g margaryny 4 szklanki mąki 4-6 dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier waniliowy Na lukier: 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru Twaróg rozdrabniamy i rozcieramy, dodajemy margarynę startą na tarce i mąkę. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na godzinę. Jabłka kroimy w drobną(...)żeby ciasto wyglądało jak sakiewka. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Do cukru pudru dodajemy śmietanę i ucieramy. Gotowym lukrem dekorujemy jeszcze gorące sakiewki. Sakiewki z jabłkami – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Cytrynowa babka na białkach 119

pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki soku z cytryny 1 kopiasta łyżka otartej skórki z cytryny + lukier - sok z cytryny z cukrem pudrem Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę na babkę z kominem posmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)minut w 160st.C - najlepiej kontrolować, ciasto piec do suchego patyczka. 4. Po upieczeniu wyjąć z formy i przestudzić. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny i polać lukrem babkę. Smacznego!!! Źródło: Little Miss Celebration

Kuchnia domowa Ani
Bułeczki czekoladowo cynamonowe 107

cukru 2 jajka Szczypta soli 80g roztopionego i przestudzonego masła Nadzienie: 60g roztopionego, przestudzonego masła 50g cukru trzcinowego 1 łyżka czarnego kakao 2 łyżeczki cynamonu 100g startej, mlecznej czekolady Lukier: 2 łyżki gorącej wody Cukru pudru ile zbierze (ok 8 pełnych łyżek) Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojowej. Drożdże łączymy z odrobiną ciepłego mleka, cukru(...)pozostawiamy pod ściereczką na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 25 minut. Upieczone przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem

Kuchnia w czekoladzie
MUFFINKI 99

przepisów na babeczki, który możecie dowolnie modyfikować, dodając np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, suszone owoce, tarte orzechy, skórkę z cytrusów, kakao. Muffinki można udekorować polewą czekoladową: jasną lub ciemną, lukrem, np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci także jedne z moich przepisów na muffinki kokosowe z rodzynkami , muffinki z kawałkami czekolady oraz muffinki kokosowe(...)ciastem. Wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę do złotego koloru przez 20-25 minut. Gotowe wystudzone muffinki posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą czekoladową lub lukrem. Muffinki idealne do popołudniowej kawy, dobrego kakao, aromatycznej herbaty. Muffinki Smacznego Zasmakuj Kuchni → Więcej przepisów na muffinki znajdziesz w zakładce z muffinami i mini wypiekami

Zasmakuj Kuchni
Cytrynowa baba drożdżowa 78

cukru 2 łyżki mąki Ciasto: 4 żółtko 1 jajko ½ szklanki mleka 3 – 4 szklanki mąki 150 g margaryny 1 szklanka cukru pudru sok z ½ cytryny 2 garści rodzynek Lukier: Cukier puder Sok malinowy ew. kolorowa posypka Wykonanie: Zaczyn: W ciepłym, ale niegorącym mleku rozpuścić drożdże i cukier oraz wymieszać z mąką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz tłuszczu(...)minuty. Odstawić do wyrośnięcia w wysmarowanej margaryną (silikonowa) i wysypanej bułka tarta (metalowa) blaszce. Piec z termoobiegiem w 170 stopniach przez ok 30 min (do suchego patyczka). Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem malinowym do uzyskania jednolitej konsystencji. Polać ciasto, posypać kolorową posypką lub bakaliami

Między kuchnią a pokojem

Proponowane wyszukiwania