cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła * sok z 1/2 cytryny * skórka starta z tejże połówki * 1/2 łyżeczki sody * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki ziemniaczanej * opakowanie cukru waniliowego Na lukier: * sok z cytryny ok. 1 łyżki * kilka kropel gorącej wody * 1/2 szklanki cukru pudru Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę(...)formy na babkę. Piekłam tę babkę również wcześniej w formie do keksa 27 x 9 cm. Piekłam 50 minut w 170 stopniach. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną. Smacznego! Lidka Artykuł Babka
Pieprzyć z Fantazjąjest przepis właśnie dla Ciebie. Składniki: 3 jabłka szara reneta 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 opakowania ciasta francuskiego XXL (50x25 cm) Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Lukier: 50 g cukru pudru 2 łyżki wody Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki, a następnie na bardzo cienkie plasterki. Przełożyć do rondla, dodać cynamon i cukier(...)termoobiegiem). Ciastka posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżką mleka. Piec około 10 minut do momentu, kiedy mini szarlotki nabiorą ładnego, rumianego koloru. Studzić na kratce. Na koniec przygotować lukier. Cukier puder dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody. Wystudzone ciasteczka lekko polukrować. Wygląd ciasteczek inspirowany zdjęciem: pinterest drukuj przepis
Świat CiastaPierniczki drożdżowe nadziewane Mięciutkie, kruche, przepyszne od razu po upieczeniu, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te super smakują. Polecam! Składniki: 4 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka(...)układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut *** *** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ale bez polewy te pysznie smakują *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemprogramie góra-dół, bez termoobiegu (do czasu aż środek ładnie się uniesie, a ciasto nie będzie pękać). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Można posypać mielonym pudrem lub ksylitolem lub przygotować lukier marcepanowy. lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - śmietana kremówka dodatkowo: ziarna maku i pokruszone migdały W miseczce mieszamy puder z olejkiem, dolewając stopniowo kremówkę, do uzyskania
Smaczne ZdrowePierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody barwnik spożywczy(...)Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia
Szefowa kuchniintensywnie zielone pierniczki to uczta dla oka i podniebienia:). Są bardzo słodkie, bo mają na sobie sporo lukru. Dzięki niemu są miękkie już kolejnego dnia po upieczeniu. Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody(...)Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia
Szefowa kuchnipyszne, że szkoda gadać 😉. Tak więc bez zbędnych wstępów: czytajcie, zapisujecie i bierzecie się za pieczenie. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne
Kulinarne przygody Gatitymleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe(...)Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością ciepłej wody i odrobiną soku z cytryny) *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Świąteczna babka makowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemmasła 50 g cukru Masa makowa: 150 g maku mielonego 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Dodatkowo: lukier do polania owoce/skórki kandyzowane Masa makowa 1.W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między(...)roladą była na grubość naszej dłoni. Roladę pieczemy w 180 stop. przez 35-40 minut. Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze. Wystudzona polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego
Gotowanie...to proste !ciasteczka a la pierniczki. Ciasto : 250 g miękkiego masła, 200 g cukru, 2 jajka, 1 żółtko, 2 – 3 łyżki przypraw korzennych, cukier waniliowy, 500 g mąki pszennej, szczypta soli, lukier : 1/2 białka, 170 g cukru pudru, 1 -2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy, Masło utrzeć na „śmietanę”. Dalej ucierając stopniowo dodawać cukier, sól, przyprawy, jajka oraz żółtko. Mamy otrzymać pulchną(...)godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 10 - 12 minut. Lukier: białko utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać kawę. Gotowe ciasteczka polukrować
królestwo garówwykonania ciasta przyda się porządny blender. Ja przygotowałam ciasto z pomocą melaksera. Użytkownicy Thermomix poradzą sobie jeszcze lepiej. Ciasto robi się praktycznie w 5 minut. Ciastka dekorowałam pomarańczowym lukrem i kremem orange curd. Ten ostatni robi się dokładnie tak samo, jak lemon curd (przepis tutaj) , zmniejszając ilość cukru/ksylitolu i wykorzystując sok z pomarańczy. Lukier pomarańczowy można zrobić na bazie ksylitolu
Kucharzycałyżki przyprawy piernikowej 1 łyżka cynamonu w proszku 100g mąki pszennej 50g maki ziemniaczanej łyżeczka sody oczyszczonej na wierzch: polewa czekoladowa : 50g masła, pół tabliczki deserowej czekolady posypka kolorowa lukier cynamonowy: szklanka 200ml cukru pudru (np. Kupiec), 2 łyżeczki ciepłej wody, łyżeczka cynamonu w proszku, odrobina soku z cytryny. wszystko razem mieszamy. cukier puder Robimy! Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja myjemy(...)babeczki i robimy polewę: masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy Każdą zdobimy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką. Gdy lekko zastygnie zdobimy lukrem. Gdy wszystko nam zastygnie lekko obsypujemy cukrem pudrem, aby wyglądały na zaśnieżone Smacznego! Dzieci je pokochają! Share 0 Tweet 0 Pinterest 1 1 Shares
Latosiowydompół na pół) - 1-2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej (nie trzeba) Dodatkowo: - pierniki, do wyłożenia spodu + 4-5 do pokruszenia na wierzch ciasta (u mnie z tego przepisu ) - lukier: * kilka łyżeczek pudru trzcinowego * kilka kropli aromatu migdałowego * kremówka Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Na spodzie tortownicy wykładamy pierniki. W garnku roztapiamy(...)serem i proszkiem budyniowym. Mieszając doprowadzamy całość do wrzenia. Garnek zdejmujemy z palnika. Masę wylewamy na spód z pierników. Wygładzamy. Na wierzchu rozkruszamy kilka pierników. Następnie delikatnie lukrujemy. Lukier przygotowujemy z pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kremówki. Mieszając dolewamy stopniowo śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowewypieków Zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj . Powiem Wam szczerze, że jest w czym wybierać te różnokolorowe lukry, pisaki, maczki, posypki i cukrowe perełki przydadzą się do przyozdobienia pierniczków oraz innych ciast, a na tort idealny będzie opłatek ze świątecznym motywem. Można wybierać w kształtach i kolorach, mnie(...)wszystkim wiele radości i pozwoli wspólnie celebrować ten magiczny świąteczny czas, świetnie się przy okazji bawiąc. Koniecznie do dekorowania zaproście także dzieci, to nic że wzorki będą trochę krzywe, lukier znajdzie się na buzi i fartuszku, a posypka będzie w całej starannie wysprzątanej kuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło
Cynamonowe szczęście