lukier - 7892 przepisów (strona:178/527)

Oponki serowe 🍩🍩 109

Przepis na oponki serowe z jogurtem greckim i kolorowym lukrem.  Są bardzo smaczne, lekkie i puszyste.Kusi mnie, aby powiedzieć, że to najlepszy przepis na oponki, który znam. SKŁADNIKI: 🍩  1/2 kg.mąki 🍩  300 gr. sera półtłustego 🍩  110 gr. cukru 🍩  4 zółtka 🍩  1 łyżeczka sody 🍩  1 łyżeczka wódki 🍩  250 gr. jogurtu greckiego(...)łyżeczki cukru waniliowego 🍩  lukier kolorowy 🍩  posypka kolorowa WYKONANIE

Rita creative
Ciasto serowo - pomarańczowe z masą wiśniową 149

masła 250 g zmiksowanego dżemu ( u mnie z wiśni) Z mleka, cukru, budyniów gotujemy budyń. Po ostudzeniu miksujemy z masłem. Pod koniec dodajemy zmiksowany dżem. Dodatkowo: polewa czekoladowa lub lukier czekoladowy WYKONANIE: ciasto pomarańczowe+ ½ kremu   sernik   ½ kremu   ciasto pomarańczowe   lukier czekoladowy   Smacznego

Domowe ciasta
Szarlotka Lukrowana 144

Aromatyczna, na kruchutkim, wypieczonym spodzie, nadziana jabłkami z naszego sadu, o cudownym cynamonowym zapachu wypełniającym podczas pieczenia cały dom. Nie za słodka, w sam raz aby oblać ją solidnie lukrem J Składniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej ½ opakowania proszku do pieczenia 350 g masła ½ szklanki cukru 3 żółtka Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące(...)żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części .  Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy na tarce

Domowe ciasta
Ciasto Kawownik 159

zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Masło miksujemy na puch, stopniowo dodając ostudzoną mannę. Na końcu wlewamy likier. dodatkowo: 8 serduszek piernikowych  w lukrze Wykonanie blat miodowy+ nasączenie  1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie+1/3 kremu blat miodowy+ nasączenie 1/3 kremu starte na tarce pierniki w lukrze  Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto makowe z bakaliami 383

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 70 g drobno posiekanych orzechów 1 szczypta soli lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku pomarańczowego Przygotowanie: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do białek(...)wsypujemy skórkę pomarańczową oraz orzechy. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka) Przestudzone ciasto polewamy lukrem  zrobionym z utartego z sokiem pomarańczowym cukrem pudrem

Bon appetit mon amie
CIASTKA AMERYKANY 94

tylu latach postanowiłam przypomnieć sobie ich smak i upiekłam je sama. Po pierwszym kęsie poczułam się jak mała dziewczynka ;)  Ciastka są miękkie i puszyste w środku, polane lukrem. Przyznam, że podczas pieczenia najlepiej jest otworzyć okno, ponieważ dość intensywnie udziela się zapach amoniaku, jednak kiedy ciastka wystygną jest już słabo wyczuwalny a ciastka smakują(...)cukierni :) Składniki na około 20 amerykanów: * 1 szklanka mleka * 120 g masła * pół kg mąki pszennej * 1 szklanka cukru  * 3 jajka * 2 łyżeczki amoniaku Na lukier: * cukier puder * woda * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mleko z całymi jajkami. Następnie wsypać cukier i amoniak, wymieszać. Kolejno wsypać mąkę, dokładnie

Zrób to smacznie
Babeczki-mini makowce 220

już nie chce,bo tak mu posmakowały,polecam Składniki: 350 g masy makowej 150 g nutelli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 4 jajka 1 jabłko na lukier: cukier puder i kilka łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy Przygotowanie: Miksujemy nutellę,dodajemy po jednym jajku,jak już dodamy wszystkie jajka,to dodajemy starte na tarce jarzynowej jabłko,masę makową(...)miód,mieszamy.Masa jest rzadka ale tak ma być.Przelewamy ją do papilotek prawie do pełna bo mało rosną,pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min.Mieszamy składniki na lukier  i polewamy babeczki-Smacznego

Swojskie jedzonko
Ciastka kawowe 213

Kruche, maślane ciastka maszynkowe w wersji kawowej. Z kleksem lukru i ziarenkiem kawy. Dla wielbicieli kawy, do kawy. Na przyjęcie karnawałowe i nie tylko. Może jedynie dzieci nie są zachwycone.  Składniki: (wg tego przepisu): 1 kg mąki 66,66 dag masła (ponad 3 kostki masła) 33,33 dag cukru pudru 3 żółtka (wiejskie) 1 jajko (wiejskie) 4-5 łyżeczek(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200-220 °C na jasnozłoty kolor. Studzić na kratce. Wystudzone ciasteczka na złączeniu polukrować i ozdobić ziarenkiem kawy. Lukier. Białko utrzeć z pudrem na jasną i gęstą masę. Uwaga: jajka mają różną wielkość, a mąka różny stopień wysuszenia. Jeśli powstaną trudności z zagniataniem (choć u mnie ich nie było

Rodzinka w kuchni
AMERYKANY 93

Amerykany to moje słodkie wspomnienie z czasów szkoły średniej. W drodze do szkoły wpadałam do cukierni po jedno wielkie pyszne ciacho oblane lukrem. Niestety jego słodki smak często zależał od cukiernika. Gdy przesadził z amoniakiem nie dałam rady zjeść nawet połowy! Gdy kilka lat później znalazłam przepis u Doroty, z bloga ‘Moje Wypieki‘ byłam wniebowzięta. Nie dość(...)minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ciastka lekko się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia. Amerykany lukrujemy z płaskiej strony. Gdy lukier zastygnie dekorujemy je […] Artykuł AMERYKANY pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Pierniczki z witrażykami 108

idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą wyglądały jeszcze piękniej, jeśli własnoręcznie ozdobimy je lukrem. Pierniczki z witrażykami: 3 pełne szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 żółtko 100 g masła ½ szklanki cukru pudru ½ szklanki miodu 2 czubate łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku(...)młotkiem. Wsypujemy okruchy we wgłębienie w ciasteczkach. Wykałaczką możemy zrobić w piernikach dziurki do zawieszenia na choince. Pieczemy ok. 12-14 minut w 180-190°C. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem. Jeśli mają zmięknąć do jedzenia, warto je włożyć na kilka dni do szczelnie zamkniętego pojemnika z dodatkiem kawałka jabłka. Post Pierniczki z witrażykami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Trzy kolory, włoskie ciasto 204

czyli ostatnią. Do przygotowania ciasta użyłam ręcznego miksera. Przy dodawaniu mąki zmniejszałam obroty na minimalne. Nie dodawajcie żadnych sztucznych aromatów. Ostatecznie wystarczy tylko cytryna do jednej warstwy i do lukru. Piekłam w temperaturze 180-175-170st. około 45-50 minut, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia obniżałam temperaturę już po około 20 minutach pieczenia, stąd ta 3 stopniowa rozpiętość(...)Ciasto studziłam na kratce, która idealnie zostawiła ślad na cieście:). To nie było zamierzone. Polałam ciasto delikatnie lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Dodatkowo ozdobiłam kandyzowanymi owocami kiwi i żurawiną. Po upieczeniu ciasto wygląda zwyczajnie, bez żadnej rewelacji. Dopiero środek ciasta i jego smak powalił mnie na kolana. Przepis dostałam od Babci Zosi z Podkarpacia, która

Leśny Zakątek
Pierniczki z miodem (bez cukru) 189

płynnego miodu                  - 50 g masła - 1 jajko - 1/2 łyżeczka sody - 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych - różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,    cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIE Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko(...)piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!! Jeśli włożymy

Moje Kuchenne Rewelacje
ŚWIĄTECZNA STRUCLA Z MAKIEM 102

łyżki spirytusu Składniki na masę makową: 500g suchego maku 150g cukru 3 łyżki miodu kandyzowana skórka pomarańczowa 100g rodzynek 50g płatków migdałowych 50g posiekanych orzechów włoskich 6 białek Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody sok z polówki cytryny Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić(...)Struclę zwinąć. Struclę zawinąć w pergamin dwa razy zostawiając ok 2cm luzu od góry. Struclę odstawić na ok 15 minut do wyrośnięcia. Piec 30-40 minut w 180 °C. Lukier: Cukier puder należny wymieszać z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać odrobinę cukru pudru, jeśli zbyt gęsta kilka kropel wody

Słodki Zakątek
ciasto makowo serowe 110

wykładamy na warstwę makową. Całość pieczemy w 170-180 st.C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem. składniki na lukier: ok. 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą

Domowy Smak Jedzenia