mocnego alkoholu skórka otarta z cytryny lub pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Dodatkowo: marmolada do nadziania tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy + smalec ) cukier puder do oprószenia lub lukier ( na tę ilość - około 1 szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody - utrzeć razem do gładkości; gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru ) Wykonanie: Wszystkie składniki
Opowieści z piekarnikaWyszła przepyszna. Składniki: jajka (m) 5 szt mąką pszenna 1.1/2 szklanki cukier 3/4 szklanki masło 200 g cytryna i sok proszek do pieczenia 1 łyżeczka rodzynki 1 garść Lukier: białko 1 szt cukier puder 1 szklanka Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia.Miksujemy na małych obronach. Na końcu dodajemy skórkę startą(...)mąką. Przekładamy masę.Rodzynki obsypujemy mąką i posypujemy na ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
Różowa kuchniaparzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę dodać masło i sól, jak się połączą wsypać przesianą mąkę. Ciasto mieszać drewnianą łyżką ąż będzie(...)zdjęciu ( czyli do góry"nogami") Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe paczki wybierać na papierowy ręcznik. W międzyczasie utrzeć sok z cytryny z cukrem pudrem na lukier i polać nim ostudzone paczki. Udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego
Gosia gotujesamego ciasta. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest super - nie jest słodkie, więc w sam raz komponuje się ze słodkim dżemem lub kremem budyniowym. A oponkom wystarczy cukier puder, choć z lukrem też byłyby pyszne. Składniki: 270 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 120 g jogurtu naturalnego 2 żółtka 20 g świeżych drożdży 10 łyżek mleka 27 g masła szczypta soli smalec(...)smażenia cukier puder do posypania lukier marmolada lub krem do nadziania Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Do miski przełożyć przesianą mąkę, żółtka, sól, jogurt, dodać podrośnięty rozczyn, zmiksować mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Rozpuścić masło, lekko przestudzone dodać
Kuchnia domowa AniSkładniki: mąką pszenna typ 500 4 szklanki drożdże świeże 50 g mleko 1 szklanka żółtka 6 szt masło 125 g cukier 4 łyżki sól pół łyżeczki Lukier: białko 1 szt cukier puder 1 szklanka( czasem jest potrzeba więcej cukru pudru) Wykonanie : Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem(...)kawałki ciasta.Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem
Różowa kuchniaOdstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*. Temp. Można zmniejszyć po 5 min do 160*. Lukier pomarańczowy: sok wyciśnięty z połowy pomarańczy cukier puder Migdały do posypania lub cukier puder. Gotowe drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi lub można po prostu posypać cukrem pudrem
Fiołkowe TalerzeLekko przestudzone muffiny wyjąć z blachy do muffinek. POLEWA: Cukier puder (1 i 1/2 szklanki) wsypać do miseczki. Dodać mleko i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką kuchenną. Gotowy lukier powinien być dość gęsty. KOLOROWE MUFFINKI URODZINOWE: Przestudzone (jeszcze lekko ciepłe) muffiny zanurzać w lukrze (tak aby polewa pokryła całą koronę muffinki), pozwalając, aby jego nadmiar spłynął, po czym układać
Gospodyni Miejskaścieramy na tarce o dużych oczkach resztę ciasta *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem *** *** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA
Blog z Apetytemoleju łyżka cukru cukier waniliowy 50 g drożdży płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 2 łyżki soku -//- 2 łyżki spirytusu szczypta soli mąka do podsypania Lukier: Przepis ---> TU Polewa: Przepis ---> TU Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki kilka obranych ziemniaków pokrywka Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól, proszek przesiewamy(...)drożdżowe ma to do siebie, że kocha parę i duchotę. Odwdzięczy się pięknie wyrośniętym wypiekiem. Co jakiś czas wrzucamy ziemniaka, aby zapobiegać paleniu się mąki. Jeszcze ciepłe maczamy w lukrze i wiórkach, jak nie co ostygnął smarujemy polewą. Jak widać, ilość cukru jest niewielka i o to chodzi, nadrabiamy tym co na wierzchu. I mała ciekawostka. Układanie na ręcznikach
Dieta moja pasjaPapier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej, zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia. Lukier: 200 gram cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki wrzącej wody Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem. Pączki maczamy w lukrze i odkładamy do przeschnięcia. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomidżemu malinowego. Razem z bakaliami tworzą idealny duet – idealny deser, czyli muffunki z bakaliami. Można je dowolnie udekorować – bitą śmietaną (rozpusta!), polewą czekoladową lub dowolnie kolorowym lukrem. Dziś u mnie muffinki z bakaliami, puszyste i delikatne ciasto, wspaniałe na kilka kęsów Zapraszam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka lekko posiekanej suszonej miechunki Helio 3 łyżki suszonej morwy białej(...)suche i mokre składniki. Dodajemy dżem i bakalie, mieszamy. Masę przekładaj do ¾ wysokości foremek na muffinki. Piecz w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez 25 minut. Gotowe udekoruj lukrem, polewą, dowolnym kremem lub cukrem pudrem. Zainspirowałam się przepisem z magazynu Tesco nr 27 / zima 2017, str. 64, lekko go zmodyfikowałam i dodałam cos od siebie Smacznego W przepisie
Zasmakuj Kuchnimrożenie. A w danym dniu wystarczy tylko wyjać je z zamrażarki, zostawić w temperaturze pokojowej na jakaś godzinę i udekorować. Sofinka zdmuchnęła świeczki, dziecki dostały po jednej sztuce, zlizały lukier, zjadły cukierki i poszły się bawić w chowanego... :) CUPCAKES : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Do sporej miski wsyp 125g maki z proszkiem(...)papilotki, napełniajac do około 2/3 wysokości, i piecz okolice 12-15 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać). Wyjmij od razu na kratkę i zostaw do ostudzenia. Zimne można dekorować lukrem (cukier puder, około 5 czubatych łyżek + odrobina barwnika + odrobina mleka), lub ulubionym kremem. Nasz torcik to kolejna odsłona podstawowej wersji zaproponowanej przez Lulu Grimes ( 'All-in-one chocolate cake
Lejdi of the housekażdej uformować wałek o grubości ok 2 mm, zwinąć go na kształt precla. Każdy precelek posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok 15 min w temp 200 st C. LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody: 170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego
Z Marcepanemmakowej. Zwinąć jak roladę,pokroić nożem na plasterki ok 1,5-2 cm. Układać na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15-20 min w 200 st C. LUKIER: po upieczeniu posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody:170 g cukru pudu utrzeć z 30 ml gorącej wody Smacznego
Z Marcepanempowoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER : 8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki. Smacznego! MAŁA RADA
Pani na deser