masła - 15 dag cukru - skórka starta z 1 cytryny - szczypta soli Ser: - 50 dag sera białego - 5 żółtek - 10 dag cukru - 3 łyżki kwaśnej śmietany - wanilia lub cukier waniliowy Lukier cytrynowy: - 5 łyżek cukru pudru - sok z połowy cytryny Dodatki do ciast i deserów znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. W 1 szklance mleka rozpuszczamy drożdże z jedną łyżeczką cukru(...)minut w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 25-30 minut, aż będą lekko rumiane. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem cytrynowym
Apetyczna babeczkasoli 80 g masła, stopionego 100 g dyniowego puree 1 jajko 3 jabłka 1 łyżka cynamonu, czubata 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 3 łyżki orzechów laskowych, grubo pokrojonych Lukier 2 łyżki soku z cytryny 80 g cukru pudru Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól(...)drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Drożdżówki powinny się lekko zrumienić. Wyjmij z piekarnika na metalową kratkę. Wymieszaj cukier z sokiem. Posmaruj jeszcze ciepłe drożdżówki lukrem. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniajabłka.Pamiętajmy o podsypaniu mąką blatu jak będziemy wałkować ciasto,może się kleić.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.40 min.do zarumienienia się ciasta. Teraz przygotowujemy lukier.Łyżkę śmietany i cukier puder mieszamy razem aby nie było grudek.Tk powstały lukier rozprowadzamy na jeszcze ciepłym cieście i pozostawiamy do wystygnięcia. I nasze ciasto gotowe!!! Smacznego
Mała w garnku mieszaWygląda bosko, ma idealną konsystencję, cudownie pachnie i smakuje :-) Lukier malinowy do zdobienia i słodzenia wypieków takich jak: ciastka, pączki, słodkie bułeczki i lizaki z ciasta! Czas przygotowywania: 15 minut Ilość porcji: około 70 g gęstego lukru
AniaGotuje.plpieczenia i w odstępach układamy pierniczki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach C ustawienie góra dół ok. 20 minut. Po przestudzeniu możemy polukrować lub polać polewą czekoladową. LUKIER : 1 białko ok. 15 dag cukru pudru 1,5 łyżki soku z cytryny WYKONANIE : Do białka dodajemy sok, miksujemy dodając po trochu cukru. Masa ma być gładka, biała(...)się ciągnąć. Dekorujemy za pomocą worka cukierniczego i tylki z cienką końcówką. Odstawiamy do wyschnięcia. Z przepisu wyszły 4 blachy od piekarnika, taka ilość lukru śmiało nam wystarczy. Ładnie zapakowane pierniczki będą wspaniałym prezentem dla rodziny
Pani na deserłyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy rodzynki Masa orzechowa: 300 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka śmietany (słodkiej, nie gęstej) 6 łyżek cukru pudru 1 słoik powideł śliwkowych. Lukier lub polewa orzechowa. Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją(...)stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzrozpuszczonego masła Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 170 g margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Lukier: 1 szklanka cukru pudru Kilka łyżek ciepłej wody Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, pestkujemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do dużego garnka. Do jabłek wsypujemy cukier oraz cynamon. Wlewamy rozpuszczone(...)czasie wykładamy mus jabłkowy. Na wierzchu kruszymy drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180*C przez 30-35 minut (z termo obiegiem). Po wyjęciu studzimy i oblewamy lukrem
VioletoweKucharzeniełyżki, woda 10 łyżek, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, dżem śliwkowy 250 ml, czekolada gorzka 100 gram, lukier biały - w opisie margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko dokładnie połączyć keksówka(...)minut, następnie szybko nożem naciąć wzdłuż na środku ciasta, piec dalej z 35 minut, ciasto dobrze wystudzić wystudzone ciasto przekroić na połowę, posmarować dżemem, nakryć ciastem, lekko przycisnąć lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny na tyle, aby był dość płynny, polać ciasto i posypac resztą startej czekolady - ciasto jest po prostu pysznie smaczne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchcemy je poukładać 16 g cukru waniliowego łyżka cynamonu Jabłka obrać,przekroić na pół i wydrążyć środek.Cukier waniliowy i cynamon wsypać do miski,każde jabłko obtoczyć w mieszance. Lukier: łyżka kwaśnej śmietany szklanka cukru pudru Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Polać jeszcze gorące ciasto. **Ciasto samo w sobie jest mało słodkie.Jeżeli ktoś(...)lubi lukru,polecam dodać więcej cukru do ciasta.Lukier dodaje słodyczy. Źródło przepisu- tutaj
Anielskie wypiekikardamonu 200 g płynnego miodu 100 g masła 2-3 łyżki syropu trzcinowego Diamant 6 łyżek cukru pudru 2 jajka szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny dodatkowo na lukier: cukier puder sok świeżo wyciśnięty z cytryny perełki, migdały, orzechy, wg uznania Wykonanie: W garnku rozpuścić masło, dodać miód, cukier trzcinowy, kardamon, cynamon, cukier puder, wymieszać i ostudzić. W misce(...)minut. Następnie wałkować małymi porcjami, wycinać ulubione wzory i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (u mnie termoobieg) ok 10-12 minut. Kiedy ostygną polukrować i ozdobić. Lukier można zrobić np. z soku z cytryny i cukru pudru - wymieszać te składniki ze sobą, polukrować, obsypać perełkami, orzechami lub migdałami
Trufelkowoaromat waniliowy) Serek: * gęsty serek śmietankowy- 100 g** * jajko- 1 szt. * cukier puder- 2 łyżki * sok z limonki- 2 łyżeczki * starta skórka z limonki- 1 łyżeczka Ewentualnie dodatkowo: * lukier Przygotowanie: Szpinak odmrozić, bardzo dobrze odsączyć z wody (inaczej wyjdzie Nam zakalec) i zmiksować na gładko- w blenderze- wraz z dodatkiem oleju. Jajka ubić z cukrem. Cały czas ubijając na wolnych(...)leciutko zatopić w cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20-22 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudzić i ewentualnie polać lukrem. Smacznego! 😋 * im dokładniej szpinak zostanie zmielony, tym otrzymamy piękniejszy kolor naszych babeczek! ** serek taki do smarowania, typu Apetina, Bieluch, może być również ricotta czy mascarpone
Kraina Miodem Płynącawarstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty(...)cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia z wszystkimi ciastkami. Podawać lekko schłodzony
Wanilia i Kardamonczęsto gościło na grupach kulinarnych i od dawna miałam zamiar je zrobić-wreszcie się za nie wzięłam i wyszło przepyszne-najlepsze ciasto z jabłkami jakie jadłam -mięciutkie ciasto,słodziutki lukier i rozpływające się w ustach jabłka-mniam....polecam Składniki: na ciasto 2,5 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny (250g) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego(...)obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek i na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą połowę ciasta . Pieczemy w 180 stopniach 40 min.(góra-dół) Po wyjęciu jeszcze gorące ciasto polewamy lukrem wymieszanym z łyżki śmietany i szklanki cukru pudru(jak będzie za gęsty można dodać kilka kropli wody. Smacznego
Swojskie jedzonkołyżeczka cukru Składniki na ciasto 1 jajko 2 żółtka 50 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 35 g miękkiego masła Składniki na lukier 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto olej rzepakowy do smażenia ulubiony dżem do nadziewania Wskazówki wykonania Rozczyn: w naczyniu umieścić pokruszone drożdże, cukier, lekko letnie mleko(...)papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać ulubionym dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i tak powstałym lukrem udekorować pączki. Chlebki http://chlebki.pl/ Artykuł Pączki pochodzi z serwisu Chlebki
Chlebki.plmąki pszennej 2 łyżeczek sody oczyszczonej 2 łyżeczek kakao 40 g przyprawy do piernika (miałam Kamis i Prymat- ta pierwsza zdecydowanie lepsza, bardziej aromatyczna) dodatkowo na zrobienie lukru 600g cukru pudru i białek z 3-ech jaj Przygotuj sobie szablon z kartonu- ja miałam taki: ściana boczna (jedna z drzwiami) 20×11 cm 2 sztuki ściana szczytowa(...)złożeniem. Jak wyschnie zabierz się za złożenie całości. Zacznij od ścian oczywiście Możesz sobie pomóc podpórkami w formie np. torebki cukru czy mąki, ale nie ma takiej konieczności bo lukier ładnie trzyma i szybko łapie więc nic nie zjeżdża i wszystko pięknie się trzyma. Zatem do dzieła Kochani- pierniczcie i korzystajcie z tego wszyscy! Dacie radę, bo i ja dałam
Arbuziaki