lukier - 7892 przepisów (strona:190/527)

Ciasto drożdżowe makowo-jabłkowe 160

żółtka 60g masła szczypta soli Nadzienie: 4 duże jabłka  1 mała puszka masy makowej (400g) 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Lukier i dekoracja: 200g cukru pudru gorąca woda 150g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1. W misce umieszczam drożdże, po łyżce mąki i cukru, dolewamy trochę mleka. Przykrywamy, odstawiamy aż zaczyn zacznie się podnosić(...)Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzimy. 4. Do cukru pudru wlewamy odrobinę gorącej wody, tak by po wymieszaniu lukier uzyskał pożądaną konsystencję. Smarujemy nim ciasto, posypujemy skórką pomarańczową

Szefowa kuchni
Ciasteczka piernikowe z kaszą jaglaną i orzechami pekan 143

jajka 1/2 szklanki miodu 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody kilka kropli olejku waniliowego 100 g drobno posiekanych orzechów pekan lub włoskich  lukier zielony i różowy do dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Kaszę w woreczku gotujemy i studzimy, delikatnie rozdrabniamy mikserem. W misce ucieramy masło, miód, olejek,i jajka,następnie dodajemy mąkę z sodą(...)pieczenia, układamy ciastka w odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15 minut, z wierzchu mają być ładnie upieczone. Zimne piernikowe ciasteczka lukrujemy np : gotowym lukrem Dr. Oetker. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 164

Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego(...)masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami, można je do gwiazdek przykleić lukrem. Smacznego! The post Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki na miodzie 105

jeszcze nie raz, zapewne hurtowo przed świętami. Obdaruję bliskich i rodzinę, będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą otaczając się domowymi smakołykami. Zobacz moje inne przepisy na świąteczne pierniki: pierniki z lukrem , proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym Pierniczki na miodzie smakują wspaniale, są kruche, cynamonowe, jak można się przed nimi bronić?! nie można Przy okazji pierniczków na miodzie

Zasmakuj Kuchni
Dyniowy piernik korzenny 164

angielskiego szczypta soli 1 szklanka dyni startej na tarce na grubych oczkach 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego 1/3 szklanki mleka 50 g różnych orzechów (laskowych,włoskich i pistacji)  lukier z mleka i cukru pudru Przygotowanie: Goździki i ziele angielskie ucieramy w ręcznym młynku lub moździerzu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. Mokre składniki dokładnie mieszamy(...)przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut, przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy, smarujemy lukrem i posypujemy orzechami

Życie zaczyna się w kuchni
Krajanka piernikowa 131

proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę, bez białej części. Kroimy(...)akcesoriami  Ambition  bardzo ułatwia i usprawnia przygotowanie naszych codziennych i odświętnych posiłków !. 4. Po wyjęciu krajanki z piekarnika przekładamy ją na kratkę kuchenną i jeszcze gorącą polewamy lukrem, odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia. 5. Gdy ciasto wystygnie kroimy je w kostkę i układamy w przygotowanej puszce lub dużym słoju . Po kilku dniach krajanka zupełnie zmięknie, jeśli oczywiście wcześniej

Apetyczna babeczka
Makowiec na kruchym cieście 168

pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu 100 g cukru 100 g mieszanki orzechów i rodzynek 3 białka lukier 200 g cukru pudru 30 ml ciepłej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowaną kulę wkładamy do lodówki na 45 minut(można przygotować dzień wcześniej). Ciasto dzielimy na dwie nierówne(...)ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą. Powstałym lukrem zdobimy makowca. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Babka piernikowa 137

masła 100 g cukru(1/2 szklanki) 60 g przyprawy do piernika(1 opakowanie) 30 g kakako(3 łyżki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 3 jajka cukier puder, lukier lub polewa do dekoracji Miękkie masło ucieramy z cukrem. Miód lekko podgrzewamy z kakałem. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy(...)opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem, polewą lub lukrem. Uwaga ! Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste to można wcześniej przesiać mąkę. Jak by zdjęcie się nie wyświetliło to proszę otworzyć poniższy link. Przepraszam za utrudnienia. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Proste Pierniczki 367

pokojowej) 200g masła 200ml mio du 1,5 łyżeczki so dy (zamiennie z proszkiem do pieczenia) 2 duże łyżki przyprawy do pierników 3 czubate łyżki kakao 250g drobnego cukru Lukier: szklanka cukru pu dru wo da  Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w dużej misce. Wyrabiamy ręcznie, nie po dsypując mąki. Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut, aż ciasto(...)Wykrawamy pierniczki foremkami i pieczemy w 180 stopniach przez około 6-7 minut. Stu dzimy. W miseczce rozrabiamy cukier pu der z wo dą (wo dę dozujemy tak, aby lukier nie był zbyt płynny). Łyżeczką i pę dzelkiem smarujemy pierniczki i dekorujemy we dług uznania. Z przepisu wycho dzi około 100 pierniczków. Smacznego

ChilliJemy
Pierniczki 142

pieczenia, układamy na niej pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach około 5-8 minut (w zależności od grubości). Studzimy i dekorujemy. Jeśli chodzi o dekorację, to nie robiliśmy na razie lukru królewskiego, tylko zwykły lukier z cukru pudru i wody, potem dzieliliśmy na porcje i dodawaliśmy barwniki. Wyjątkiem był kolor złoty, bo był to pisak do dekoracji

kruche babeczki
Pierniczkowe choineczki 116

mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: kolorowe cukiereczki Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę(...)lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Markizy orzechowe 119

cukru pudru 120 g mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem(...)fot.3) . Dla ułatwienia sobie pracy krem można przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać niewielką ilość na połowę krążków.  Na koniec na każdej markizie za pomocą lukru przyklejać połówki orzechów  (fot.4) . Źródło: mysweetworld   drukuj przepis

Świat Ciasta
Ciasto ucierane z serkiem grani 178

widziane. Składniki 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka serka grani (wiejskiego) 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kawy cappuccino lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody Cukier utrzeć  dokładnie z wodą. Jajka z cukrem utrzeć na gładko, dodać serek i ponownie utrzeć. Wlać olej i ucierać. Mąkę przesiać(...)pieczenia. Całość ciasta posypać kawą cappuccino i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. (do tzw suchego patyczka). Po wyjęciu ciasta i przestudzeniu polać lukrem. ciasto ucierane z serkiem grani

O kuchni z uczuciem
Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami 191

jajka klasy M Na krem: 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietanki 30% 1 cytryna Dodatkowo: podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market biały lukier  Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą Smak Market   Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką(...)kremu. Gdy piernik całkiem ostygnie kroimy go na dwa blaty. Dolną część smarujemy kremem (zostawiamy niewielką ilość do dekoracji), na wierzch wykładamy podchmielone wisienki. Nakładamy drugi blat. Wierzch zdobimy lukrem i kremem. Świąteczny piernikowy tort z cytrynowym kremem i wisienkami Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania