lukier - 7892 przepisów (strona:199/527)

Makowiec zawijany 142

posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Ciasto : Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego(...)blaszki keksowej na ok. 40 - 45 minut w temp. 180 C. Rolada jak będzie brązowa to znak , że już to ten moment , aby makowiec wyjąć :) Na koniec polać lukrem , posypać makiem albo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babka dla dorosłych 164

drożdży ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 5 żółtek 2 jajka 110 g masła lub margaryny (około ½ kostki) ½ szklanki rodzynek 50 g rumu Dekoracja (do wyboru): cukier puder lukier gorzka czekolada Przygotowanie: Do wysokiej miski lub garnka przesiać mąkę. W małym garnku pokruszyć drożdże, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić(...)mała) wysmarowanej tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Ciasto piec przez 50 – 60 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Całość udekorować lukrem, cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladę. Rada: Z tej ilości ciasta spokojnie można zrobić 2 mniejsze babki. Krok po kroku: 1. Zrobić rozczyn drożdżowy i odstawić do wyrośnięcia

KuchniaWeDwoje.pl
Babka wielkanocna szafranowa 184

zmielonego szafranu 100 ml jogurtu 35 g świeżych drożdży 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 450 g mąki pszennej 125 g cukru ½ łyżeczki soli 1 jajk0 100 g masła Lukier 100 g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy Rozpuść drożdże i szafran w podgrzanym mleku. Do misy robota wsyp mąkę, cukier, wlej rozpuszczone drożdże(...)termoobiegu 190ºC). Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy na drucianą podstawkę i ostudź. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzyj lukier. Posmaruj ostudzone ciasto i posyp pomarańczową skórką. The post Babka wielkanocna szafranowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Lawendowa babka jogurtowa na oleju rzepakowym 100

cukru  2 jajka  75 gram oleju rzepakowego  225 gram mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta lawendy   masło do wysmarowania formy  Lukier lawendowy: 3/4 szklanki cukru pudru  szczypta suszonej lawendy  kilka łyżek wody  Jajka ubijam z cukrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo wlewam olej rzepakaowy, łyżka(...)upieczeniu wyciągam z formy i studzę na kratce.  Lawendę i cukier puder miksuję w młynki do kawy a następnie mieszam z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowanym lukrem polewam babkę i dekoruję według uznania.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Wielkanocny chlebek z rodzynkami i marcepanem 149

termoobieg 170’C) przez około 40-50 minut. Ciasto studzimy, w między czasie na patelni bez tłuszczu prażymy migdały, muszą się lekko zarumienić. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier, czyli po prostu do cukru pudru dodajemy około łyżki wody i całość mieszamy. Gęstym lukrem polewamy ciasto i układamy na nim migdały. Gotowe i pyszne, smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Babka kawowa z ajerkoniakiem 197

mąki pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 1 szkl. oleju 250 ml ajerkoniaku o smaku kawowym 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli(...)koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy lukrem

Kubki smaku
wielkanocne ciasteczka 129

rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać ciasteczka foremkami i układać na blaszce wyścielonej papierem. Piec w 200*C około 5 minut. Białko utrzeć z wrzątkiem i cukrem pudrem. Lukier podzielić na kilka części i każdą zabarwić na dowolne kolory. Najpierw cukrowymi pisakami obrysowywać kontury ciasteczek a następnie lukrować środek za pomocą pędzelka. Wykończenia takie jak łapki czy oczy najlepiej robić(...)kiedy lukier zastygnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Keks z bakaliami 124

mąki pszennej 200 gram masła  5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 gram mieszanki keksowej Helio Dodatkowo: 1 op. gotowego lukru 100 gram skórki pomarańczowej Helio Tłuszcz do wysmarowania formy Bułka tarta do wysypania formy Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w rondlu, pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ucierając wsypujemy cukier(...)łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Wielkanocna baba drożdżowa 234

przestudzonego masła (ewentualnie margaryny), 30 g drożdży, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2 żółtka, 70 g rodzynek, 1/2 szklanki wódki, cukier waniliowy, skórka otarta z jednej cytryny, Na lukier: sok z 1 cytryny, 2 białka, cukier puder - tyle ile przyjmie sok z cytryny i białka) Sposób przygotowania: Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, odcedzić, osuszyć. Przygotować zaczyn: drożdże(...)tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem - białka ubić z dodatkiem cukru i soku z cytryny

Nie tylko w kuchni
Babka ze szpinakiem i galaretkową bitą śmietaną 129

łyżki soku z cytryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta różowej soli himalajskiej Masa: - 1 kubeczek śmietanki 30% - 1 galaretka truskawkowa - 2 łyżki cukru trzcinowego - 1 szklanka gorącej wody Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Przygotowuję ciasto: Szpinak blenduję razem z olejem na gładką i jednolitą masę. W drugim naczyniu ubijam jaja ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier, a następnie(...)miksuję razem przez chwilę, aż wszystko będzie ładnie połączone. Odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Upieczone i przestudzone ciasto kroję wzdłuż, wykładam masę i przykrywam. Gotową babkę dekoruję lukrem i kolorową posypką lub też cukrem pudrem. Przepyszne ciasto gotowe ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Babka mocno czekoladowa 146

czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze. Z zewnątrz obsypana cukrem pudrem, ale wspaniale smakowałaby również polana lukrem lub czekoladą. Babka jest łatwa do przygotowania i można ją upiec w dowolnej formie, ale na pewno najlepiej wygląda po upieczeniu w formie do babki. Czas pieczenia może minimalnie się(...)przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła. Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną

Kuchcik gotuje
Babka pomarańczowa piaskowa 172

soku pomarańczowego 1 mały aromat pomarańczowy otarta skórka z 1 pomarańczy masło do wysmarowania formy bułka tarta do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego Sposób przygotowania babki pomarańczowej piaskowej: Miękkie masło ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem) na puszystą masę, cały czas ucierając(...)tartą formy. Pieczemy babkę ok. 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. kwadransie wyjmujemy babkę z formy, układamy na talerzu aby ostygła. Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową, oraz siekaną czekoladą. The post Babka pomarańczowa piaskowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
RUBASZNY MAKOWIEC 194

foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut w 200-220 stopniach, studzimy. Krok 5. Przygotowujemy lukier do polania : cukier puder ucieramy z łyżką wody, strucle smarujemy lukrem, posypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową, podajemy. Smacznego :) *makowiec został przygotowany wg. przepisu Pana Andrzeja Łebkowskiego

Moja Książka Kucharska
Babka na wodzie 185

Składniki 5 jajek  3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki kakao  Lukier 3 łyżki cukru pudru odrobine gorącej wody  Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę. Mąkę i proszek mieszamy w miseczce i dodajemy po łyżce do masy. Dzielimy na połowę. Do części(...)ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypaną kaszą manną - naprzemiennie trochę masy białej i następnie ciemnej. Pieczemy w 180 stopniach.Ostudzić i polać lukrem

Kubki smaku
Ciasto nieprzyzwoicie czekoladowe 130

Ciasto to powstało całkowicie przez przypadek. Początkowo planowaliśmy upiec najzwyklejszą na świecie kakaową babkę polaną najzwyklejszym na świecie białym lukrem, na szczęście nie wyszło. Wyszło za to obłędnie czekoladowe ciasto inspirowane przepisem na tradycyjną babę :)  Cały sekret tkwi w dobrym jakościowo kakao, prawdziwie gorzkiej czekolady oraz ubijaniu jajek na parze, To właśnie ubijanie na parze nadaje całemu wypiekowi cudownej(...)samo postępujemy w przypadku, gdy pieczenie zajmie 45 min. Gotowe ciasto zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z blaszki. Wedle uznania posypujemy cukrem pudrem, oblewamy polewą lub lukrem. Można także przełożyć je dowolnym kremem, ale i bez tego ciasto jest po prostu przepyszne. Smacznego

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania