lukier - 7892 przepisów (strona:206/527)

Pierniczki choineczki 127

Pierniczki pachnące Świętami , tym razem zrobiłam kształt choinek , udekorowałam je lukrem oraz kolorową posypką. Wyglądają cudnie, tak mówi moja córcia. Składniki na około 30 sztuk: 200 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 100 g miodu sztucznego 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)Wykrawamy pierniczki o  kształtach choinki  i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC .Po upieczeniu studzimy na kratce. Lukier: Mielimy galaretkę zieloną w młynku, wsypujemy do miseczki.Tyle samo mielimy cukru i wsypujemy do zmielonej galaretki .Dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Dekorujemy pierniczki

Różowa kuchnia
Ciasto makowo-pomarańczowe 157

łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z 1 pomarańczy 70 g orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno(...)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.  Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach

Pyry na Gaz
Drożdżówki z białym serem. 177

łyżka cukru waniliowego  szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu (śmietankowy tłusty) 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego) (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku) lukier cytrynowy Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży(...)wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia  na 30 minut.  Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.  Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem (cukier puder utarty z sokiem z cytryny).  A tutaj schemat składania ciasta: Wypiekali ze mną: Bożena -  "Moje domowe kucharzenie" Iza -    "Smaczna Pyza" Paweł -  " Chleby.info" Lidia

Gotuj Sam!
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 174

proszek do pieczenia 1 łyżka Farsz: mak niebieski 250 gram rum 1 kieliszek woda gorąca 1 szkl. białka 3 szt. cukier puder 3 łyżki sok z cytryny 3 łyżki Lukier: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: żółtko 1 szt. METODA: Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać żółtka, jajko, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone w kostkę(...)wysmarować roladę ( całym żółtkiem ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 30-40 min., po 30 minutach zmniejszyć stopnie do 150., do suchego patyczka. Ostygniętą roladę polać lukrem ( cukier puder utrzeć z sokiem cytryny

Kuchnia Paulettes
Kruche rogaliki na piwie 121

papierem do pieczenia. Umieścić w lodówce na 15 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Rogaliki piec przez 25-30 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wystudzić na kratce. Lukier: Szklankę cukru pudru wymieszać z 4 łyżkami mleka do uzyskania gęstego lukru. Udekorować nim rogaliki. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z kulkami czekoladowymi siostry Anieli. 246

proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg chudego białego sera 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 budynie waniliowe Winiary 10 dag rodzynek 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera blaszka o wymiarach 32/25 Wykonanie : W misce ucieramy 2 żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy(...)stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Zimny sernik polałam lukrem czekoladowym ale nie koniecznie musicie go lukrować. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec 507

minutach zawijamy roladę w papier do pieczenia formując dużego „cukierka”, końce związujemy sznurkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut. Upieczoną roladę odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny (powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu), dodatkowo do lukru możemy dodać skórkę pomarańczową. Lukrujemy przestudzoną roladę. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 142

masła 100 g cukru 1 pomarańcza  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Lukier 120 g cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy **** INGREDIENTI 400 g di farina 200 g di burro 100 g di zucchero 1 arancia 1 confezione di vanillina 1 cucchiaino di lievito vanigliato 2 cucchiai(...)ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy. **** PREPARAZIONE Mescolate il burro ammorbidito con lo zucchero, la vanillina e 2 cucchiai di yogurt bianco. Aggiungete la farina setacciata

La grande e la piccola cuoca
Waniliowe ciasteczka renifery 165

cukru pudru 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii duża szczypta soli dekoracja: czerwone M&M's rozpuszczona czekolada lub kakaowy lukier PRZYGOTOWANIE: Mąkę z cukrem wysypać na stolnice tworząc kopczyk. Utworzyć wgłębienie i wbić do niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej(...)siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut ( w zależności od grubości i średnicy). Po wystudzeniu dekorować roztopioną czekoladą (lub kakaowym lukrem) wyciskaną z małej tutki lub rożka i czerwonymi cukierkami M&M's. Pozostawić do zastygnięcia

Pyry na Gaz
Muffiny piernikowe 157

Przyznam też, że ten zapach skusi każdego... Bezpośrednio po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i odrobinę miękkie w środku, kolejnego dnia twardnieją jak standardowe pierniki. Swoje ciastka możecie udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  A urocze papilotki (u mnie z PapilArt ) - nadadzą muffinkom dodatkowego, świątecznego uroku! Koniecznie spróbujcie! (około 7 sztuk)  200g mąki pszennej 70g cukru 10g cukru cynamonowego(...)rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.  Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka, aby ciastka zbyt mocno nie stwardniały

Di gotuje
Islandzkie bułki z marcepanem i wisniami 198

mąki pszennej typ 500 Nadzienie: 100 g marcepanu 0,5 jajka * 2 łyżki miękkiego masła 1,5 łyżki cukru kokosowego 3/4 szkl wiśni z syropu lub kompotu (bez pestek) Lukier mleko cukier puder płatki migdałowe 0,5 jajka rozkłóconego z odrobiną mleka* Przygotowanie: Z wody, drożdży i szczypty cukru zrobić zaczyn, który odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować(...)wyrastania na około 1/2-1 godziny. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Bułki przed wstawienie do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się. Przestygnięte polać lukrem i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. *Do masy marcepanowej i do posmarowania należy użyć po pół jajka. Ja jedno jajko rozkłóciłam i połowę wlałam do masy

Ala piecze i gotuje
Piernikowe muffinki z pomarańczą 191

st.C przez ok. 20 minut do momentu, gdy muffinki ładnie wyrosną, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny korzenny aromat. Upieczone wyjąć, a po wystudzeniu udekorować czekoladowym lukrem (1-2 łyżeczki naturalnego kakao rozpuścić w mleku, dodać cukier puder i wymieszać do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dolać mleka). Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Chlebek dyniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.140 171

łyżeczki mielonych goździków szczypta soli szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki z cukrem. Łączymy zawartość obu misek. Nie miksujemy za długo tylko tak jak w przypadków(...)ciasta na muffiny do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut. Ciasto lekko studzimy a następnie lukrujemy lukrem powstałym z utarcia cukru pudru z sokiem z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 155

przez 15 minut (w przypadku cieńszych pierników wystarczy ok. 13 minut). Odstawić do ostudzenia. Pierniki na początku są miękkie i delikatne, ale po chwili twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu. Lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek zimnej wody Cukier puder wsypać do miski. Dolewać po łyżce wody i rozcierać dokładnie łyżką, aż do uzyskania odpowiedniej (dość gęstej) konsystencji. Ostudzone pierniki(...)maczać w gotowym lukrze i zostawić do ocieknięcia. Pierniki układać w szczelnych pojemnikach. Źródło: http://www.mojewypieki.com

Bullio
Pierniczki 2015 141

tortu piernikowego. Zresztą oceńcie sami jej małe dzieła sztuki. Przepis na pierniki znajdziecie pod hasłem Piernik staropolski. Składniki: Do ozdabiania • różnego rodzaju posypki i cukierki Lukier • 1 białko • 125 g cukru pudru • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: • Białko ucierać z cukrem pudrem ok. 30 minut ręcznie, mnie w Kitchen Aid zajęło(...)minut. • Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukier ma być dość gęsty ale plastyczny

To co kocham

Proponowane wyszukiwania