lukier - 7892 przepisów (strona:212/527)

CIASTO Z CYDREM 131

100g masła w temperaturze pokojowej 200 g drobnego cukru 2 jajka 300-350 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 ml cydru  szczypta cynamonu LUKIER kilka łyżeczek cydru kilka łyżek cukru pudru Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy suche składniki : mąkę proszek do pieczenia, sól, cynamon . Do miski(...)zmniejszyć temp do około 180 stopni. Studzimy ciasto. Z cydru i cukru przygotowujemy polewę. Cydr podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier, do uzyskania białej gęstej masy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
LUKIER MAŚLANY 107

Lukier maślany- jest delikatny, idealny do Babki Wielkanocnej. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a przepis jest bardzo prosty.  Składniki: 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki wody  200 g cukru pudru  Przygotowanie: Składniki przesyp do naczynia. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą. Kiedy masło zacznie się roztapiać, dokładnie zacznij mieszać całość, do uzyskania gładkiego lukru

Kukuleczki
Placek jabłkowy lukrowany 137

żółtka - 4 szt jajko -1szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka  kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia - 2 łyżki  Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz  proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić(...)wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułozyc dowolny wzór na cieście.  Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać

Camilla w kuchni
orzechowe ciasto ucierane ze śliwkami... 106

szklanki, masło lub margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 50 dag, lukier biały - w opisie, orzechy włoskie - ile potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki(...)około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ 176

wanilią lub cukier waniliowy * mleczko kokosowe przekładam do innego naczynia, dokładnie mieszam warstwy (płynną i stałą) i dopiero wówczas odważam pożądaną ilość. Dodatkowo: - ulubione owoce, u mnie 320g śliwek - lukier:    - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)    - 1-2 łyżeczki mleczka kokosowego - wiórki kokosowe do posypania Olej kokosowy delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Jajka utrzeć z ksylitolem(...)pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 133

jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego

GRUBY WAŁEK
Jagodzianki od serca 149

jajka 2 żółtka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta pół kostki miękkiego masła szczypta kardamonu Dodatkowo: jagody (świeże, mrożone, lub z kompotu) śmietanka lukier, puder lub dowolna polewa Drożdże łączymy w kubku z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy, kardamon. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka(...)minut do wyrośnięcia, po czym smarujemy śmietanką i pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu dekorujemy wg uznania, np. czekoladą lub lukrem

Wrzosowa Polana
Waniliowe serca 158

szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% Lukier: 6 łyżek cukru do polew Diamant (możecie zastąpić zwykłym cukrem pudrem) 2 łyżki zimnej wody 1 laska wanilii Obie mąki, cukry i proszek mieszamy razem. Dodajemy masło starte na tarce o dużych(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z cukrem i wodą; dokładnie mieszamy. Przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka

Czary - gary w kuchni
Bardzo pomarańczowa babka z pomarańczowym lukrem 158

uważałam, że najlepiej komponują się ze słodkimi wypiekami. Dziś zapraszam Was na bardzo pomarańczową babkę. Idealne ciasto do kawy, na wieczór z bliskimi, które dodatkowo polane jest pysznym pomarańczowym lukrem i posypane słonecznymi wiórkami. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej Skworcu 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy. Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki). Babkę przechowujemy

Słodkie okruszki
BABKA CZEKOLADOWA 168

łyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można

Zrób to smacznie
Kremówki wadowickie 156

pół w szerokości)  i wykorzystałam  połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu. Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym.  Lukier kokosowy: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka kokosowego Wszystko dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym był krem

Proste Potrawy
Rogaliki z dżemem i lukrem 178

pszenna typ 500 g Kłos Pol -500  mleko ciepłe 200 ml jajko 1 szt drożdże świeże 50 g ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol masło 100 g sól szczypta Lukier: Mielimy pół szklanki cukru na cukier puder sok z połowy pomarańcza  Krok 1 Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje(...)minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają

Różowa kuchnia
Sernik krakowski z bakaliami 172

twarogu 3x zmielonego 8 jaj 100 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem(...)ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem

Smakołyki Asi
PĄCZKI POMARAŃCZOWE Z KONFITURĄ 111

roztopionego masła,  2 łyżki oleju,  2 łyżki wódki,  aromat pomarańczowy,   skórka pomarańczowa (3 łyżki),  szczypta soli  Nadzienie: powidła śliwkowe Dodatkowo: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE Mleko podgrzewamy.  Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn.  Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem(...)odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę.  Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną.  Następnie smażymy na smalcu z obu stron.  Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką

słodki bratek
DROŻDŻOWE MUFFINKI 102

ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 żółtko, 100 g rozpuszczonej margaryny Dodatkowo:  słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao), lukier WYKONANIE Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące), dodajemy cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)tniemy w 4 cm paski. Tak przygotowane ślimaczki układamy w foremkach na muffinki uprzednio wysmarowanych masłem lub olejem. Pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy lukrem.  Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania