lukier - 7892 przepisów (strona:204/527)

Ciastka przez maszynkę z marmoladą 189

odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia lukru

My simple kitchen
Świąteczne pierniczki - zabawa dla całej rodziny! 238

Pierniczki świąteczne  Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek prosto(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierniczków smarujemy białkiem.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 8-10 minut. Po ostygnięciu możemy polukrować pierniczki lukrem i innymi ozdobami. Tak przygotowane będą piękną ozdobą świątecznej choinki :-)   świąteczne pierniczki

Aromatyczne Podróże
Przekładany makowiec Kazi 161

kostki masła 100g rodzynek 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 4 łyżki  oleju 1 żółtko  lukier 1 białko 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny   Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, odlewamy połowę mleka do szklanki, dodajemy łyżkę mąki, drożdże, zarabiamy rozczyn(...)przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto. Smacznego

kgwjanczewo
Pierniczki last minute 217

cukru trzcinowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 jajko mielony cynamon, kardamon i goździki (możecie użyć gotowej przyprawy do piernika) kilka łyżek ciepłej wody lukier klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie(...)odstępach układamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut. Tuż po upieczeniu pierniczki będą miękkie, a po chwili zaczną przyjemnie chrupać. Kiedy ciastka całkiem ostygną można zabrać się za lukrowanie. Przygotowany lukier przekładamy do rękawa cukierniczek i dekorujemy nim pierniczki wedle uznania i fantazji

Spektrum Smaku
Cytrynowe pierścienie 130

Dziś zapraszam na kruche ciasteczka cytrynowe, udekorowane cytrynowym lukrem i obsypane posiekanymi pistacjami. Przyznam, że praca z ciastem nie należy do najprzyjemniejszych, jest ono bowiem bardzo kruche. Pamiętać więc należy, że wałkujemy niewielkie porcje ciasta niezbyt cienko. Ja wykrawałam swoje ciasteczka za pomocą większej formy do babeczek a środkowe kółko wykroiłam za pomocą kieliszka. Jeśli nie mamy takiej foremki, możemy(...)stopni. Cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy sok z cytryny, najlepiej robić to stopniowo i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja zużyłam mniej więcej połowę większej cytryny. Lukrem dekorujemy ciasteczka, od razu posypujemy posiekanymi pistacjami

Smaki Na Talerzu
Domek z piernika 431

około 10-13 minut w temperaturze 180*C. Studzić na kratce. Następnie skleić domek za pomocą karmelu (rozpuścić cukier na patelni i moczyć w nim krawędzie elementów) lub lukru. Lukier: 1 białko 200 g cukru Przygotowanie: Białko ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać. I gotowe!! SZABLON DOMKÓW DO POBRANIA

Malinowo w kuchni
Ślimak z serem cynamonem 162

ciasto wykorzystamy całe , i powstał nam fajny ślimak , smarujemy z wierzchu żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut na 170 stopni . Kiedy ślimak nam się upiekł smarujemy naszym lukrem z białka i gotowe do podania . Przepis na lukier z białka jest w przepisie bułeczki makowe

Mój Smak
Krajanka pomarańczowo-migdałowa 116

łyżeczka pasty waniliowej 200g masła( zimnego) 1 jajko Nadzienie: 150g drobno mielonych migdałów 100g cukru otarta skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy ( około 100 ml) Lukier: 100g cukru pudru 1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego Do miski przesiewamy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wsypujemy oba cukry, mieszamy. Następnie masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy(...)miejsca smarujemy odrobiną wody. Pozostałe ciasto również wałkujemy na wielkość formy i kładziemy na nadzieniu. Dociskamy brzegi, sklejając je tym samym. Pieczemy około 20-25 minut. Zimne ciasto dekorujemy lukrem.   Źródło

Smaki Na Talerzu
Pierniczki po polsku 346

pomysł na szybkie do przygotowania i bardzo smaczne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, ponieważ po  upieczeniu są miękkie i puszyste.  Ciasto idealnie do wykrajania. Pierniczki obowiązkowo należy udekorować lukrem, ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej(...)wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie zmiksować z cukrem pudrem) i kolorowymi, cukrowymi perełkami.  Przepis z książki "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego

Ugotować
Pierniczki świąteczne 171

bardzo dobry, gdzieś tam odgrzebany ze starego  zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka  już na drugi dzień  mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki  tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru(...)się nie skleiły.  Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w temperaturze170 stopni. Pierniczki nie mogą być brązowe tylko złote. Po upieczeni twardnieją i możemy je wtedy dekorować lukrem. By zmiękły wkładamy do szczelnego pudełka.  Można wrzucić do pudełka kilka goździków, wtedy będą pięknie pachniały. Tak przygotowane pierniczki poleżą długo. ale zaręczam , że to niemozliwe. SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki glazurowane na święta 167

Składniki: 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do pierników 2 szklanki mąki 1 mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier: sok z połowy  cytryny 5-7 łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę(...)około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru,  polewę czekoladową, co też doda im uroku, wedle upodobań i gustu. Smacznego

kgwjanczewo
Muffinki z marmoladą 117

szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju roślinnego marmolada owocowa do dekoracji: kwiatki z opłatka kolorowe posypki lukier (przepis: TUTAJ ) Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce. Do miski dodać mokre składniki i pomieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do papilotek nałożyć do połowy ich wysokości ciasto, następnie(...)pół łyżeczki marmolady i znowu ciasto aby wypełniło muffinkę do 2/3 jej wysokości. Piec około 25 minut. Moja dekoracja to lukier, które posypałam kolorową posypką i poukładałam kwiatuszki:) ale możecie zrobić to po swojemu. Banalnie proste:) Sprawdźcie sami ! Ania

Ania i Marcin gotują
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 114

pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 całe jajko Do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek deserowej czekolady lukier Posypki dekoracyjne od Delecty 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić możemy je co jakiś czas podsypywać mąką, Ciasto następnie chowamy do lodówki(...)kształty i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez 10-15 min. Ostudzone pierniczki dekorujemy mleczną lub deserowa czekolada (rozpuszczoną na kąpielą wodną) lub lukrem i przyozdabiamy posypkami dekoracyjnymi

Gotowanie...to proste !
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 161

cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Do ozdoby: 1 tabliczka białej czekolady kolorowe pisaki z lukrem Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części(...)się ładnie przyrumienią. Gdy ciasteczka wystygną  rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i maczamy w niej ciasteczka. Układamy na kratce i czekamy, aż czekolada zastygnie, wtedy malujemy wzorki cukrowym lukrem

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 435

śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej, następnie odstaw do wystygnięcia. Masa powinna zostać płynna.  Maltesers przekrój na pół, przełóż do miseczki.  Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, następnie dodaj do niego sok z cytryny.   Przestudzoną masę rozsmaruj na cieście (góra oraz boki), przylep do niej połówki Maltesers. Polej następnie całość lukrem, udekoruj wierzch gwiazdkami. Wstaw do lodówki

Garniec Magalie