lukier - 7892 przepisów (strona:203/527)

JAK UPIEC DOMOWE PYSZNE PĄCZKI - PRZEPIS RODZINNY 157

dag.cukru 1 op.drożdży 1 jajko 6 żółtek 2 szkl.słodkiej śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1/4 szkl.alkoholu konfitura z róży lub że śliwek sól   Lukier: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.cukru pudru sok wyciągnięty z 1 cytryny 1 kg.smalcu do smażenia pączków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na początku przygotować sobie wszystkie składniki ,które będą nam potrzebne do zrobienia pączków,włącznie z dużym rondlem(...)miały luz,zmniejszyć ogień na lekko średni i smażyć na złoty kolor.Wyjąć je łyżką cedzakową,osączyć na  ręczniku  papierowym z tłuszczu .Polukrować jak ostygną.Utrzeć lukier z podanych skladników i Polukrować pączki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasteczka drożdżowe z konfiturą 199

Mąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko – 1 szt konfitura lukier Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę(...)środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy białkiem. wystudzone zdobimy lukrem

Camilla w kuchni
NIEBIAŃSKA STRUCLA MAKOWA 159

które wygrały konkursy czy  ukazały się w gazecie.Co zrobic ,życie zbyt szybko mija i pisanie bloga też.A dlaczego jest tak mocno lukrowana?Ja uwielbiam wszystko co z lukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowczyki 151

łyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru  0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić(...)środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować. Smacznego

Obiad gotowy
orzechowe klawisze 136

cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać szerokim nożem i przenosić na blaszkę. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale Marcińskie edycja II 164

gram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody  5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem)  i rozcieramy między(...)Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy orzechami

Życie zaczyna się w kuchni
Pączki waniliowe 193

nasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka.Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju. Lukier: Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.Mieszamy do momentu , aż powstanie lśniący biały lukier,polewamy ostygnięte pączusie

Różowa kuchnia
Orzechowe ciasto z morelami i lawendą 128

orzechów włoskich 90 g maki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy 600 g świeżych moreli szczypta soli Lukier 50 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Morele pozbywamy pestek, orzech włoskie mielimy 3. Masło, olej, cukier i mielone migdały ubijamy(...)pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno  7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia  8. Przygotowujemy lukier, polewamy nim wciąż ciepłe ciasto, posypujemy pozostałą lawendą

Słodki Kompromis
Pączki angielskie - oponki 340

czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa się na ciepłych jeszcze pączkach, ale moja rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek!  Składniki

Słodki Kompromis
ekspresowe ciasto choinka + ciasteczka 173

Wesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie lukier wykonanie: Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy na nie równomierni(...)sklejamy koniec. Całość smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, opcjonalnie dekorujemy bakaliami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 -20 min., do rumienienia. Po upieczeniu studzimy, ewentualnie dodatkowo polewamy lukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy ciasteczka, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
makowiec zawijany 896

przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo do dekoracji: lukier kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowy Smak Jedzenia
Miękkie, nadziewane pierniczki w czekoladzie 246

jest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania i wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu(...)zabrudzony powidłami papier należy wymienić przed pieczeniem kolejnej partii). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez około 7-10 minut . Pierniczki nie twardnieją. Można je dowolnie ozdabiać, zanurzyć w lukrze lub oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Przechowywać w puszce. Źródło: cynamonowypyl.blox.pl   drukuj przepis

Świat Ciasta
Ciastka przez maszynkę z marmoladą 195

odstępach. Na środek każdego ciastka kłaść porcję marmolady. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i kilkoma kroplami olejku. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję. Posmarować nim ciastka i odstawić do zastygnięcia lukru

My simple kitchen
Świąteczne pierniczki - zabawa dla całej rodziny! 245

Pierniczki świąteczne  Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek prosto(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierniczków smarujemy białkiem.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 8-10 minut. Po ostygnięciu możemy polukrować pierniczki lukrem i innymi ozdobami. Tak przygotowane będą piękną ozdobą świątecznej choinki :-)   świąteczne pierniczki

Aromatyczne Podróże
Przekładany makowiec Kazi 165

kostki masła 100g rodzynek 1 łyżeczkę startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 4 łyżki  oleju 1 żółtko  lukier 1 białko 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki soku z cytryny   Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem, odlewamy połowę mleka do szklanki, dodajemy łyżkę mąki, drożdże, zarabiamy rozczyn(...)przemian.Wierzch ciasta posypać kruszonką zrobioną z podanych składników. Pieczemy przekładany makowiec w nagrzanym piekarniku 180 C stopniach przez 50 minut. Białko ubić dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone ciasto. Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania