lukier - 7892 przepisów (strona:203/527)

Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem 189

zrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk(...)śmietanę,  mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką i lukrem 1126

cukru 60 ml mleka o temp. pokojowej 60 gramów roztopionego masła 3 nieduże jabłka Składniki na kruszonkę: 50 gramów mąki 50 gramów cukru 50 gramów zimnego masła Składniki na lukier: 2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie śmietanę Do mleka wsypać 1/2 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Odłożyć na bok, aż drożdże zaczną pracować(...)jabłka nakładamy kruszonkę i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika Pieczemy ok. 35-40 minut Wyjmujemy z piekarnika i gdy ciasto trochę ostygnie, wyjmujemy je z foremki Składniki na lukier mieszamy i polewamy nim zimne ciasto Zjadamy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Ciasto Piegusek 258

Pyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a jeszcze w połączeniu z jabłkami, to już kosmos :D Składniki: 1 szklanka mleka 250 g margaryny 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka maku Wykonanie: Mleko(...)wsyp mak i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Rogale marcińskie (wersja 2) 185

małą ilością mleka. Piec w 18 0°C  przez około 30 minut, aż do lekkiego zarumienienia.  Dekoracja Cukier puder wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Jeśli będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Upieczone rogale posmarować lukrem. Od razu posypać posiekanymi orzechami. Rogale podawać po zastygnięciu polewy.  Ciasto rozwałkować

Ugotować
Babka herbaciana z bakaliami 219

ciemnego rumu  i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane(...)suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy  i wystudzić na kratce. Gotowe, chłodne już ciasto ozdobić lukrem ze skórką pomarańczową lub cytrynową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
rożki drożdżowe z masą orzechową 192

cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało(...)się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:)   Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak osobno. Tak samo można podać na niej imprezowe przekąski. Można też jedną miseczkę zdjąć  a w jej miejsce postawić szklanki z kawą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogale Świętomarcińskie 228

daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka lukier posiekane migdały lub orzeszki Przygotowanie : Ciasto : Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto - oprócz 200 g masła ! Na początek dajcie 1 szkl mleka, tak było przepisie, jednak dla mnie okazało się to zdecydowanie(...)180st.C. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem z mlekiem i pieczemy przez 20 - 30 min do czasu aż będą złote. Wyciągamy i od razu smarujemy lukrem, posypujemy posiekanymi migdałami lub orzeszkami i studzimy na kratce. Smacznego

charlotte gotuje
Rogale Marcińskie. 174

migdałów garść rodzynek 1,5 szklanki  cukru pudru 1 laska  wanilii Skworcu 1 łyżka  kwaśnej śmietany Dodatkowo; mleko do zaparzenia maku i bakalii lukier grubo posiekane orzechy włoskie Przygotowanie; Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło(...)Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty. Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia. Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 564

cukru 100 gr miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-30 min do napuszenia. Rogaliki pieczemy do ze złocenia w 180 stop. przez około 20-25 min. Po upieczeniu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy posiekanymi drobno orzechami. Smacznegoo

Gotowanie...to proste !
Ciasto marchewkowo-buraczane z orzechami. 169

posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka,moje ciasto piekło się około 5o minut. Ciasto polewamy lukrem lub polewa czekoladową, ja polukrowałam gotowym lukrem Dr. Oetkera. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
babka marmurkowa z advocatem 187

ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała.  Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek 270 g cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)likieru advocat 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g masła skórka otarta z pomarańczy na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki likieru advocat Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać śmietanę, później advocat

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia