roztopionego masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki mielonego cynamonu 3/4 szklanki cukru trzcinowego opcjonalnie: cukier perlisty lub kandyzowany do posypania opcjonalnie: lukier (2 czubate łyżki cukru pudru i sok z cytryny) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy rozczyn. Do 1/4 szklanki ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże(...)wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C (190°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 13-16 minut. Jeszcze gorące bułeczki można posmarować za pomocą pędzelka rzadkim lukrem (ok. 2 czubate łyżki cukru i ok. 1 łyżeczka soku z cytryny) – dodatkowo zyskają na smaku. Post Szwedzkie drożdżówki z cynamonem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutrochę większej blaszki, wtedy ciasto będzie trochę niższe. Piec wtedy trochę krócej. Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić, następnie wyjąć z blaszki i ostudzić. Można polać dodatkowo ciasto lukrem. Lukier – cukier puder rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Thermomix nałożyć motyle, dodać białka ubić 3 minuty, obroty 3 wyjąć białka do miseczki, wyjąć motylek do naczynia miksującego włożyć
Kuchnia Pokoleńłyżek cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka masła śmietankowego (można także przygotować budyń z torebki, choć ten robiony ma o wiele lepszy smak) Lukier: 2 łyżki soku z cytryny ok 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu Łowicz z rokitnika Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy wraz z solą. Mleko delikatnie podgrzewamy, mieszamy wraz(...)zewnątrz. Formujemy palcami szpic serduszka. Przekładamy na wyłożoną papierem dużą blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 15 minut. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem utartym z soku z cytryny z cukrem pudrem. Tak przygotowane drożdżówki pięknie pakujemy i pędzimy z życzeniami do najwspanialszych Babć i Dziadków
Kuchnia w czekoladziedag.cukru 1 op.drożdży 1 jajko 6 żółtek 2 szkl.słodkiej śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1/4 szkl.alkoholu konfitura z róży lub że śliwek sól Lukier: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.cukru pudru sok wyciągnięty z 1 cytryny 1 kg.smalcu do smażenia pączków ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Na początku przygotować sobie wszystkie składniki ,które będą nam potrzebne do zrobienia pączków,włącznie z dużym rondlem(...)miały luz,zmniejszyć ogień na lekko średni i smażyć na złoty kolor.Wyjąć je łyżką cedzakową,osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu .Polukrować jak ostygną.Utrzeć lukier z podanych skladników i Polukrować pączki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko – 1 szt konfitura lukier Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę(...)środka tworząc kulę. Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC. Podczas pieczenia smarujemy białkiem. wystudzone zdobimy lukrem
Camilla w kuchniktóre wygrały konkursy czy ukazały się w gazecie.Co zrobic ,życie zbyt szybko mija i pisanie bloga też.A dlaczego jest tak mocno lukrowana?Ja uwielbiam wszystko co z lukrem,a mak bez lukru i czekolady to porażka .Tak więc kochani pieczcie szybko i dajcie mi znać jak Wam smakowała.Ciasto wyrabia się szybko , i nie ma z nim problemu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżka oleju nadzienie: 200g maku 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 1 białko łyżeczka esencji migdałowej Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Przygotować rozczyn: mleko podgrzać, żeby było ciepłe. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić(...)środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp 180st.C. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować. Smacznego
Obiad gotowycukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać szerokim nożem i przenosić na blaszkę. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagram orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 3 pokruszone podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki wody 5 łyżek posiekanych migdałów i orzechów Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników ( poza masłem) i rozcieramy między(...)Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem i posypujemy orzechami
Życie zaczyna się w kuchninasze pączki do porządnie nagrzanego oleju i smażmy , aż "spuchną " i dopiero wtedy przewracamy i powstaje biała otoczka.Pączki przekładamy na kratkę by wystygły i odsączyły się z oleju. Lukier: Cukier waniliowy zmielony przekładamy do miseczki i dodajemy pół białka.Mieszamy do momentu , aż powstanie lśniący biały lukier,polewamy ostygnięte pączusie
Różowa kuchniaorzechów włoskich 90 g maki pszennej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy 600 g świeżych moreli szczypta soli Lukier 50 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Morele pozbywamy pestek, orzech włoskie mielimy 3. Masło, olej, cukier i mielone migdały ubijamy(...)pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno 7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem do pieczenia 8. Przygotowujemy lukier, polewamy nim wciąż ciepłe ciasto, posypujemy pozostałą lawendą
Słodki Kompromisczasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa się na ciepłych jeszcze pączkach, ale moja rodzina lukru nie toleruje, podaję więc z aromatyzowanym cynamonem i pomarańczą cukrem. Zapisz i zapamiętaj na tłusty czwartek! Składniki
Słodki KompromisWesołych Świąt !!! składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 100 – 150 g masy makowej 1 białko, ubite na sztywno 1 jajko + 1 łyżka wody bakalie opcjonalnie lukier wykonanie: Masę makową mieszamy z ubitym białkiem. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kontury choinki z pniem (dwa jednakowe trójkąty). Jedno wycięte ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Nakładamy na nie równomierni(...)sklejamy koniec. Całość smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, opcjonalnie dekorujemy bakaliami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 -20 min., do rumienienia. Po upieczeniu studzimy, ewentualnie dodatkowo polewamy lukrem. Z pozostałego ciasta wycinamy ciasteczka, smarujemy pozostałym jajkiem, posypujemy cukrem i pieczemy do zrumienienia
Domowy Smak Jedzeniaprzy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo do dekoracji: lukier kandyzowana skórka pomarańczowa
Domowy Smak Jedzeniajest. Pierniczki po upieczeniu są przepyszne, miękkie i aromatyczne. Dodatkowo wzbogaca je słodko-kwaśne nadzienie z powideł i delikatna polewa czekoladowa. Oczywiście można je pokryć również inną polewą, np. lukrem - i tak będą smakowite :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie sposób nadziewania i wycinania pierniczków. Tak mi było łatwiej :) Składniki na około 60 szt.: 200 g miodu(...)zabrudzony powidłami papier należy wymienić przed pieczeniem kolejnej partii). Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, przez około 7-10 minut . Pierniczki nie twardnieją. Można je dowolnie ozdabiać, zanurzyć w lukrze lub oblać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Przechowywać w puszce. Źródło: cynamonowypyl.blox.pl drukuj przepis
Świat Ciasta