szklanki, masło lub margaryna 15 dag, orzechy laskowe mielone 200 gram, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 50 dag, lukier biały - w opisie, orzechy włoskie - ile potrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki(...)około 45-50 do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy dobrze wystudzone-zimne odpowiednią ilość pudru cukru wymieszać ze śmietaną gęstą i sokiem z cytryny, utrzeć na dość rzadki lukier, polać nim ciasto na talerzu i ozdobić orzechami włoskimi - ciasto jest wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwanilią lub cukier waniliowy * mleczko kokosowe przekładam do innego naczynia, dokładnie mieszam warstwy (płynną i stałą) i dopiero wówczas odważam pożądaną ilość. Dodatkowo: - ulubione owoce, u mnie 320g śliwek - lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6) - 1-2 łyżeczki mleczka kokosowego - wiórki kokosowe do posypania Olej kokosowy delikatnie podgrzać do rozpuszczenia. Jajka utrzeć z ksylitolem(...)pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki śliwek. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu. Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Smaczne Zdrowejajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego
GRUBY WAŁEKjajka 2 żółtka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta pół kostki miękkiego masła szczypta kardamonu Dodatkowo: jagody (świeże, mrożone, lub z kompotu) śmietanka lukier, puder lub dowolna polewa Drożdże łączymy w kubku z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy, kardamon. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka(...)minut do wyrośnięcia, po czym smarujemy śmietanką i pieczemy ok. 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarnika. Po upieczeniu dekorujemy wg uznania, np. czekoladą lub lukrem
Wrzosowa Polanaszklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% Lukier: 6 łyżek cukru do polew Diamant (możecie zastąpić zwykłym cukrem pudrem) 2 łyżki zimnej wody 1 laska wanilii Obie mąki, cukry i proszek mieszamy razem. Dodajemy masło starte na tarce o dużych(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z cukrem i wodą; dokładnie mieszamy. Przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka
Czary - gary w kuchniuważałam, że najlepiej komponują się ze słodkimi wypiekami. Dziś zapraszam Was na bardzo pomarańczową babkę. Idealne ciasto do kawy, na wieczór z bliskimi, które dodatkowo polane jest pysznym pomarańczowym lukrem i posypane słonecznymi wiórkami. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej Skworcu 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. Przygotowujemy lukier - dokładnie mieszamy 1/2 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami soku z pomarańczy. Babkę lukrujemy robiąc niedbałe esy-floresy po wierzchu. Następnie całość posypujemy posypką (u mnie żółte wiórki). Babkę przechowujemy
Słodkie okruszkiłyżką. Ciasto przelać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około 30-40 minut. Przestudzić na kratce. Polewa: Polewę zrobiłam według swojego pomysłu. Zrobić lukier z cukru pudru, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić dwie tabliczki czekolady mlecznej z łyżeczką masła. Dodać to do lukru, wymieszać. Polać polewą ciasto. Wierzch można
Zrób to smaczniepół w szerokości) i wykorzystałam połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu. Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym. Lukier kokosowy: pół szklanki cukru pudru 2-3 łyżki mleka kokosowego Wszystko dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym był krem
Proste Potrawypszenna typ 500 g Kłos Pol -500 mleko ciepłe 200 ml jajko 1 szt drożdże świeże 50 g ksylitol 3 łyżki Kłos-Pol masło 100 g sól szczypta Lukier: Mielimy pół szklanki cukru na cukier puder sok z połowy pomarańcza Krok 1 Do misy wsypuje przesianą mąkę i robię w niej dołek. Do szklanki z ciepłym mlekiem dodaje(...)minut. Teraz smarujemy rogale rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Krok 4 Mielimy cukier , przekładamy do miseczki i dodajemy wyciśnięty sok z pomarańcza, mieszamy i mamy lukier. Polewamy nim ostudzone rogaliki. Polecam bo smaczne i fajnie wyglądają
Różowa kuchniatwarogu 3x zmielonego 8 jaj 100 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem(...)ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem
Smakołyki Asiroztopionego masła, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wódki, aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa (3 łyżki), szczypta soli Nadzienie: powidła śliwkowe Dodatkowo: lukier, kandyzowana skórka pomarańczowa WYKONANIE Mleko podgrzewamy. Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem(...)odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną. Następnie smażymy na smalcu z obu stron. Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką
słodki bratekciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 żółtko, 100 g rozpuszczonej margaryny Dodatkowo: słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao), lukier WYKONANIE Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące), dodajemy cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)tniemy w 4 cm paski. Tak przygotowane ślimaczki układamy w foremkach na muffinki uprzednio wysmarowanych masłem lub olejem. Pieczemy 18-20 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu smarujemy lukrem. Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk
słodki bratekinnymi właśnie tą szarlotkę. Sposób przekładania "na trzy" moja Mama podpatrzyła u naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu(...)kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać na ciepło dowolnym lukrem lub posypać na zimno cukrem pudrem. * sok i skórkę można dać wcześniej, wtedy jabłka nie będą ciemne, ja jednak lubię jak lekko ściemnieją. ** blaszkę można wysmarować masłem, olejem czy wyłożyć
Cakes By Kejtżółtka 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy(...)nakładamy pozostałą część piany. Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto i posypujemy je na wierzch. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. Smacznego
Pyszności Słodkościinnych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem(...)łyżeczki soli 1 jajko 1 i 1/2 łyżeczki kardamonu budyń waniliowy z paczki lub domowy według tego przepisu (kawę zastępujemy ziarnami wanilii) wiórki kokosowe (do posypania wierzchu) lukier (cukier puder, sok z cytryny) Wykonanie: Połączyć suche składniki. Jeżeli używamy drożdży świeżych to zrobić najpierw rozczyn. Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy
zadanie-gotowanie