lukier - 7892 przepisów (strona:208/527)

Rogale Marcińskie. 133

migdałów garść rodzynek 1,5 szklanki  cukru pudru 1 laska  wanilii Skworcu 1 łyżka  kwaśnej śmietany Dodatkowo; mleko do zaparzenia maku i bakalii lukier grubo posiekane orzechy włoskie Przygotowanie; Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło(...)Prawdziwe Świętomarcińskie rogale mają kształt podkowy, jednak ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam tradycyjne kształty. Rogale układamy w blaszce i pieczemy w temp 200C do zrumienienia. Kiedy wystygną polewamy lukrem i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami 169

Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 150 g rozpuszczonego masła masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka   Karmelizowane gruszki: gruszki  4 duże cukier żelujący  Lukier cytrynowy: zmielony ksylitol 1 szklanka sok z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy. Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego drożdże i rozpuszczamy. Robimy(...)bułeczki mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 20 minut.Gruszki trochę wypłyną ale to nie szkodzi, większość zostanie w bułce. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym. Karmelizacja gruszek: Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym

Różowa kuchnia
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 536

cukru 100 gr miodu 50 gr migdałów 20-30 gr rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na około 20-30 min do napuszenia. Rogaliki pieczemy do ze złocenia w 180 stop. przez około 20-25 min. Po upieczeniu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy posiekanymi drobno orzechami. Smacznegoo

Gotowanie...to proste !
Ciasto marchewkowo-buraczane z orzechami. 126

posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka,moje ciasto piekło się około 5o minut. Ciasto polewamy lukrem lub polewa czekoladową, ja polukrowałam gotowym lukrem Dr. Oetkera. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
babka marmurkowa z advocatem 165

ciasto. Przy okazji nareszcie udało mi się upiec babkę tak pulchną i wilgotną jak sklepowa. To dodatek alkoholu sprawił, że miała tak wspaniałą konsystencję. Dodatkowo polałam ją lukrem na bazie advocata, żeby jego smak był bardziej wyczuwalny. Rodzince bardzo smakowała.  Składniki: 250 g maki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 7 jajek 270 g cukru 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)likieru advocat 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g masła skórka otarta z pomarańczy na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki likieru advocat Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem a następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie jednolita dodać śmietanę, później advocat

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ROGALIKI Z BUDYNIEM 527

szkl. mleka 1 jajko 4 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 1,5 szkl. mleka, 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki cukru Dodatkowo: lukier, wiórki kokosowe WYKONANIE      1.Mleko podgrzewamy. W połowie rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę(...)części każde koło. Na szerszym końcu kładziemy budyń, zwijamy w rogaliki.Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 20- 25 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami

słodki bratek
PALUCHY WIEDŹMY 155

szklanka cukru * 1 jajko * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * kilka kropel ekstraktu waniliowego * 3 szklanki maki pszennej * cukier puder i kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego na lukier jako krew * dodatkowo migdały jako paznokcie Wykonanie: Ze wszystkich składników (prócz cukru pudru i barwnika) zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut(...)miejsce paznokcia wbić migdał. Paluchy ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C około 12-13 minut. Wystudzić. Można udekorować czerwonym lukrem jako krew

Zrób to smacznie
Babka 224

przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję. Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Szybkie szpinakowe muffinki 147

Zrobiłam te muffinki dla moich małych gości, udekorowałam tak żeby powstały małe żabki. Co zachęciło maluchy do jedzenia Oczywiście można tylko posmarować lukrem i też będą wyborne. Pyszne i szybkie w wykonaniu. Przepis na thermomix na dole. Wszystkie składniki suche wymieszać. Następnie składniki mokre -szpinak, mleko, olej i ocet zmiksować za pomocą blendera na gładką papkę. Ja użyłam mleka kokosowego(...)piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Zawsze sprawdzamy drewnianym patyczkiem stan upieczenia, musi być po wyciągnięciu suchy. Dekoracja to już sprawa osobista, można polać lukrem, udekorować śmietaną lub serkiem. Lub jak ja, do serka waniliowego dodać cukier puder do smaku i odrobinę barwnika spożywczego. Ozdobić połówką ciasteczka oreo, dodatkowo oczka z płatków jadalnych i gotowe

Kuchnia Pokoleń
krwawy popcorn 184

składniki: ziarna kukurydzy lub gotowy popcorn czerwony barwnik spożywczy lukier lub roztopione masło wykonanie: Ziarna kukurydzy umieszczamy na suchej rozgrzanej patelni, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż wystrzelą, zamienią się w popcorn. Lukier lub roztopione masło mieszamy z barwnikiem spożywczym. Gotowym polewamy popcorn. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z pajęczyną 158

cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej 75 g ciemnej czekolady (75%) 75 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować(...)Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy polewa zacznie tężeć, posmarować nią ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, żeby powstała mała dziurka. Na zastygniętej polewie rysować pajęczyny. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego! Pozytywnym zdarzeniem w zeszłym tygodniu był zakup czapki. Cieplutkiej, popielatej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowiec 118

gorącej wody, przestudzić i dodać do śmietany. Masę śmietanową wyłożyć na masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre   maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy:   biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier

W garach u Gosi
Odrywane drożdżówki dyniowo-cynamonowe 138

instant (7g) 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłego mleka 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 1 szkl cukru trzcinowego łyżka cynamonu 3 łyżki rozpuszczonego masła jajko do posmarowania lukier Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce(...)ułożyć w niej drożdżówki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 45 min do wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec ok 25-30 minut w 180 stopniach Ostudzone drożdżówki można polać lukrem

Smakołyki Asi
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 176

łyżeczka proszku do pieczenia ok. 60 ml ciepłej wody 90 g jogurtu greckiego Nadzienie: Śliwki (połówki) 1 łyżka cukru Kruszonka: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru Lukier: cukier puder (ok. 1/3 szklanki) ucieramy z odrobiną soku z cytryny Mąkę wsypujemy do misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą(...)stopni C. Drożdżówkę ze śliwkami pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Samo ciasto nie jest słodkie więc dodatkowo smarujemy je lukrem, możemy też posypać je cukrem pudrem. Smacznego! The post Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto jogurtowe z owocami 141

owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g owoców (truskawek, borówek, malin lub jeżyn) lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę. Dodać jogurt i miksować jeszcze przez(...)część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia). Ciepłe ciasto polać lukrem (cukier puder wymieszać z wodą

Bullio