lukier - 7892 przepisów (strona:217/527)

Pączki hiszpańskie - gniazdka 166

tylko słodkim i pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie. żródło mojewypieki.com Składniki 200 g mąki pszennej 100 g masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka Wszystko razem utrzeć, a w razie gdy lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i zagotować

O kuchni z uczuciem
Kasztanki- mini pączusie 160

mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 1 jajko, 50 g cukru, 3 łyżki oleju, 1 łyżka wódki/spirytusu, sok z połowy cytryny   Lukier: 2 szklanki cukru pudru,   8-10 łyżek gorącej wody,   Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki(...)wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju do brązowego koloru. Podczas smażenia warto je obracać i zanurzać w oleju. Gotowe wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze.   Smacznego

Passion of Cooking
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 123

drobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę. 2. Rozlej do foremek i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. 3. Zrób lukier - odrobinę ksylitolu wymieszaj energicznie z sokiem np. za pomocą widelca, stopniowo dosypuj resztę pudru. Nie powinno być żadnych grudek, masa ma być błyszcząca i gęsta. W razie potrzeb dosyp ksylitolu(...)dolej odrobinę ciepłej wody. 4. Gdy pączki wystygną, polej je lukrem i ozdób pestkami granatu

Powiedz dietom nie
PĄCZKI TRADYCYJNE 162

DODATKOWO: tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy lub np. kokosowy - użyłam 1,5 l rzepakowego) konfitura, powidła lub dżem do nadziania (użyłam powideł śliwkowych) cukier puder do posypania lub lukier (2 szklanki cukru pudru rozmieszane z 5-6 łyżkami gorącej wody) opcjonalnie: siekane orzechy włoskie lub kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji WYKONANIE: Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi(...)Jeśli nie nadziewałaś/łeś ich przed smażeniem, kiedy lekko ostygną, natnij lekko nożem boki pączków i szprycą z długą końcówką nadziewaj je wybraną konfiturą lub powidłami. Pączki polukruj lukrem i posyp orzechami lub kandyzowaną skórką. Gotowe! Smacznego! * jeśli nie masz termometru cukierniczego możesz sprawdzić czy temperatura jest już właściwa wrzucając na rozgrzany tłuszcz kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli natychmiast ono wypłynie

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 137

papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Pieczemy w 205°C przez ok 15-18 minut, aż będą złote. Po ostudzeniu, można ciasteczka polać lukrem lub cukrem pudrem. Przepis na lukier tu >> Ja zrobiłam z połowy porcji, czyli 5 łyżek cukru pudru i 2 łyżki gorącej wody + aromat waniliowy. Smacznego

Calzonella.com
Kruche Ciasteczka - Walentynki 191

mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3 krople olejku waniliowego bądź paczka cukru z prawdziwą wanilią  Dodatkowo: foremki posypka do dekoracji lukier (cukier puder + woda) Wykonanie: Wszystkie składniki dodajemy do siebie i wyrabiamy ciasto. Wkładamy masę na około 30 minut do zamrażarki. Wyciągamy, rozwałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasta(...)temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru

W Moim Magicznym Domu
Pączki kokosowe z budyniem 251

olej i smażyć z obu stron do momentu aż zbrązowieją. Po usmażeniu pączki wykładać na papierowe ręczniki, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu nadziewać budyniem. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wody 150 g wiórków kokosowych. Sposób wykonania lukru: Cukier rozpuścić razem z trzema łyżkami wody na małym ogniu. Posmarować pędzelkiem z każdej strony

Na słodko lub wytrawnie
Pączki - najlepsze 194

świeżych) 60 g masła 6 żółtek 4 łyżki cukru ok 400 ml letniego mleka (dałam 350)   konfitura lub dżem do nadziania cukier puder do posypania lub do zrobienia lukru olej lub smalec do smażenia   Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić.  Mąkę przesiać do miski i zrobić w niej wgłębienie.  W dołek włożyć drożdże (świeże rozkruszyć).  Wlać(...)Pączki smażymy partiami przez kilka minut z jednej, a następnie przewracamy na drugą stronę.  Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy przy użyciu szprycy.  Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Sto kolorów kuchni
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 126

szczypta soli 1/2 laski wanilii sok z 1/2 limonki 20 ml wódki lub spirytusu nadzienie: gotowa masa kajmakowa (100-150 gram) + kilkanaście malin 1 litr oleju rzepakowego do smażenia lukier limonkowy : 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek soku z limonki, ewentualnie jakaś dekoracja np. kandyzowany imbir Mąkę mieszam z drożdżami. Dodaję resztę składników: mleko, żółtka, cukier, sól, ziarenka wanilii(...)zewnątrz a surowe w środku. Jeśli tłuszcz będzie zbyt zimny pączki wchłoną go więcej i nie będą smaczne. Po usmażeniu pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierem. Składniki lukru mieszamy i polewamy nim ciepłe pączki. Dekorujemy kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczy/cytryny jeśli uważamy to za konieczne. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Jak zrobić idealne pączki? 3743

Jest dodawany w niewielkiej ilości do ciasta na pączki, gdyż przyspiesza ich rumienienie się/przypalanie podczas smażenia. Dodatkami podbijającymi słodycz pączka powinno być nadzienie oraz dekoracja wierzchu w postaci lukru, polewy lub cukru pudru. TŁUSZCZ - Sprawia, że ciasto drożdżowe jest bardziej elastyczne i dłużej zachowuje świeżość. Do ciasta na pączki dodaje się masło, które nadaje mu maślany smak. DODATKI SMAKOWE(...)smażenia pączków, zwłaszcza, jeśli smażymy ich sporą ilość. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na grubej warstwie ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. DEKOROWANIE PĄCZKÓW Pączki można udekorować lukrem, polewą czekoladową lub inną, oprószyć cukrem pudrem lub obtoczyć w drobnym cukrze. Jeszcze ciepłe pączki lukrujemy lub obtaczamy w cukrze, natomiast polewą lub cukrem pudrem dekorujemy pączki po ostygnięciu

Smakołyki Bereniki
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 297

pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam! Składniki: Na około 18 - 20 szt.: 200 g mąki pszennej 250 ml wody(...)papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek. Rumowa glazura: 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu 1-2 łyżki wody Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka. Smacznego! :-) Źródło inspiracji: książka Kaffeehaus - Rick Rodgers __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:   Klasyczne pączki z różą

maniapieczenia
Pączki 129

świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wkładamy drożdże(...)pączki przekładamy na duży talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Lekko przestudzone pączki nadziewamy dżemem lub konfiturą używając szprycy z długą, dość cienką końcówką (tylką). Na koniec maczamy je w przygotowanym lukrze (powinien być dość rzadki). Pączki układamy na paterze i już możemy rozkoszować się ich smakiem :) Smacznego

MyCookBook.pl
Ciasteczka półfrancuskie z wiśniami i dżemami 318

mąki 250 g margaryny 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: marmolada, dżem (zwartych, nie płynnych) wydrylowane wiśnie z kompotu lukier do udekorowania Wykonanie: Do miski dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, gęstą śmietanę i miękką margarynę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy na około(...)łączymy dwa przeciwległe boki i mocno zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do złotego koloru. Ostudzone ciastka dekorujemy lukrem

Piekę, bo lubię
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 110

roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją. Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo.   Po ostudzeniu można polukrować. lukier ; 3 łyżki mleka kilka łyżeczek cukru pudru   Z podanych składników zrobić lśniący lukier, dobierając tak składniki aby nie był ani za gęsty ani za rzadki ;-)   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Aromatyczne ciasto cytrynowe 126

margaryny 35 dag cukru 35 dag mąki 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 jajek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny 20 dag cukru pudru (do przygotowania lukru) Margarynę zmiksować na puch z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryn(...)Piec w blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 175 stopni, około 35 minut. Wystudzić. Utrzeć cukier puder i 4 łyżki soku z cytryny. Powstałym lukrem oblać ciasto

Praktyczna pl