łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana lub lukru plastycznego [oczy] 24 czekoladowe kropelki [oczy] 12 czekoladowych kuleczek np. maltesers [nosy] czekoladowe lub zwykłe precelki [rogi] 3, 4 kandyzowane wisienki (opcjonalnie) [buzie] Przepis : BABECZKI: Nagrzewamy piekarnik(...)dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy do nich, lekko dociskając, czekoladowe kropelki. W ten sposób uzyskujemy 12 par oczków
Domowe Tortyproszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 słoiczek ulubionego dżemu u mnie truskawkowy zielony lukier do polania srebrne perełki do dekoracji Sposób wykonania: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika(...)wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut. Całkiem zimne ciasto przeciąć wzdłuż dwa razy posmarować każdy blat cieniutko dżemem, wierzch polać zielonym lukrem, udekorować perełkami. Słodkich wypieków ;-) http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonzagnieść kruche ciasto. Masa powinna się ładnie rozkruszyć. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem kakao) i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto(...)ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek pudru trzcinowego, kilku kropli dobrego aromatu migdałowego i kremówki, którą dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego
Smaczne Zdrowestopni piekarniku, przez ok. 25-30 min. Sprawdzamy wykałaczką, czy patyczek jest suchy. Kiedy muffinki nieco ostygną możemy przystąpić do ich dekorowania. A oto, jak w prosty sposób przygotować lukier. Wyciskamy do miseczki 2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy cukier puder (ja dodatkowo przesiewam) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bardzo ważne jest, żeby uzyskać odpowiednią gęstość, tak by lukier
Ania i Marcin gotująTłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;) Ktoś kiedyś powiedział, że prawdziwy pączek musi mieć chrupiącą skórkę, być mięciutki w środku a po naciśnięciu wrócić do poprzedniego kształtu a do tego ma być lekki jak puch..... I moje takie są! Po prostu doskonałe(...)trochę do podsypania 9g drożdży instant 5 łyżek cukru 3 łyżki cukru waniliowego spora szczypta soli 3 jajka w temp. pokojowej kieliszek rumu 100g masła 1 szkl (250ml) mleka lukier kandyzowana skórka pomarańczowa słoiczek konfitury z róży Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składni i i wymieszać łyżką. Jajka rozbełtać. Mleko podgrzać
Smakołyki Asijuż drugi przepis na piernikowe choinki (pierwszy możecie zobaczyć tutaj ) Te choinki nie dekorowałam lukrem, choć oczywiście nie ma do tego przeciwskazań :) Prezentują się naprawdę dobrze, w szczególności na świątecznym stole. Wymagają troszkę cierpliwości, ale w końcu czego się nie robi dla swoich domowników. Polecam! Składniki: 3/4 szkl płynnego miodu 3/4 szkl cukru 125 g masła(...)minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Ostudzone pierniczki złożyć w choinki. Jeśli jest konieczność, należy poprawić otwory, by kształty prawidłowo się złożyły. Dodatkowo choinki można udekorować lukrem królewskim. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemanna – 12 dag Cukier – 15 dag Margaryna – 10 dag Jajka – 2 szt Mleko – 1/2 szkl Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki Aromat pomarańczowy Rodzynki – 20 dag Rum – 2 łyżki Lukier-gotowy Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną(...)rodzynki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem
Camilla w kuchniLukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka... możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze ...lub zrobić go samemu. Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką " masę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie(...)UWAGI / RADY : Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie. Nie należy masy wałkować zbyt grubo (rozrywa się ) najlepiej na 3 mm, Do przyklejenia dekoracji możemy rozpuścić piankę, lub użyć lukru (cukier puder i woda) Masa szybko wysycha, jeśli nie używamy jej od razu najlepiej ją szczelnie owinąć folią
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Nagrzać piekarnik do 180 C i piec babeczkę 40-45 minut Wyjąć babkę z formy i zostawić na raszkach do odparowania i ostudzenia. Następnie wyłożyć na talerz. Lukier – do soku z cytryny dodać tyle cukru pudru, żeby powstała gęsta masa. Wylać lukier na upieczone ciasto, obsypać skórką z cytryny. Ta babka jest rewelacyjna
Kuchnia Pokoleńmaki pszennej 2 żółtka 1/4 szklanka oleju 25 gram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady lukier biały kolorowe perełki cukrowe Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie(...)ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Jajo zająca smarujemy lukrem i ozdabiamy perełkami cukrowymi
Bajeczna Kuchniatłuszczu 2 dag tłuszczu do formy 1/2 jaja do smarowania ciasta Ponadto: 2 budynie + składniki do ich przygotowania wiórki kokosowe do posypania gotowy lukier Wykonanie: Mąkę przesiać, zagrzać. Dużą szeroką prostokątną blachę posmarować tłuszczem, opruszyć mąką. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, zmieszać z 1/4 l letniego mleka i 25 dag ogrzanej, przesianej mąki, zostawić(...)środek nich wyłożyć budyń i zawinąć w "roladę" następnie takie 3 rolady zapleść w jeden warkocz. Piec ok 45-55 min. Po wyjęciu i ostygnięciu polać lukrem i posypać kokosem. Uwaga ! przypominam o akcji w której można zdobyć wiele fajnych nagród za darmo . Wystarczy wejść w ten link: Link zebrać odpowiednią ilość punktów i cieszyć
Pychotkaaałyżki śmietany 0,5 paczuszki cukru wanilinowego Masa Serowa 1kg sera śmietankowego 1 olejek śmietankowy 2 budynie śmietankowe 10 jaj 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% Lukier do polania Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez(...)podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika 180° i piec ok. 1h. Ciasto w piekarniku bardzo mocno urośnie, po wyjęciu opadnie ale na szczęście nie zrobi się kapeć. Po wystudzeniu polać lukrem
Pychotkaaajajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki masła 1 żółtko lukier 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka ciepłej wody Wykonanie: Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem. Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego
GRUBY WAŁEKmiękkiego masła 1/3 szklanki cukru 6 jajek (L) 3 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 30 dag masy makowej z puszki lukier lub biała polewa czekoladowa cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia(...)oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu, studzę babkę na kratce. Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie. pyszne łakocie w dobrej cenie ;) sałatka owocowa, pancakes..skrzydełka ...mniami
Takie tam pichcenieKłos- Pol 50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja Lukier: 200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza migdały płatki do posypania rogali 100 g Sposób przygotowania nadzienia : Do garnka wsypałam 250 g białego maku .Zagotowałam(...)wyszło mi 8 szt ) .Zwijałam od grubszej części do chudszej , zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekłam 25 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem z cukru pudru i soku z pomarańcza , obsypałam migdałami w płatkach . Wyszły rewelacyjne. Wypiekały ze mną: Joanna Angelika Inspiracją dla mnie były rogale
Różowa kuchnia