lukier - 7892 przepisów (strona:223/527)

Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 172

łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy i zwykły) 300 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia lukier: 120 g cukru pudru 60 ml soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. W misce mieszamy jajka z olejem, skórką, sokiem, jogurtem i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 220

ciastem.  Piec w formie wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Lukier: 1 cytryna , cukier puder . Cytrynę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połączyć razem z cukrem pudrem dodanym w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Posmarować nim przestudzone ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort waflowy- „Pischinger” 178

zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag śmietanki 10 dag orzechów włoskich 1 opakowanie andrutów okrągłych Składniki na lukier: 8 dag czekolady lub kakao 4 łyżki śmietanki Wykonanie: Czekoladę rozdrobnić, dodać cukier, śmietankę i masło po czym wymieszać i zagotować. Następnie wsypać zmielone orzechy i gotować do uzyskania gęstej(...)masy. Przestudzić i smarować andruty. Czekoladę na lukier rozpuścić na wolnym ogniu, wymieszać ze śmietanką i również mieszać do uzyskania gęstej masy. Gorąca masą oblać dokładnie tort i wyrównać boki

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 172

kulki. Układać w formie do pieczenia muffinek wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 5 łyżek wrzącej wody kilka kropel aromatu pomarańczowego (można zastąpić startą skórką z pomarańczy) Wodę, cukier i aromat połączyć razem. Powstałe grudki rozetrzeć łyżką(...)Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody Polukrować babeczki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Eklerki o smaku kawowym, z kremem śmietanowym i lukrem 140

polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę

Smaczna Pyza
Zakręcone drożdżówki z białym serem 583

cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny)   Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę do większego naczynia, dodajemy suszone drożdże i 2 łyżki cukru – mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe(...)minut. Napuszone drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone wyjmujemy na kratkę i lekko przestudzone polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Zakręcone drożdżówki z białym serem na śniadanie… i nie tylko. Warto było sobie przypomnieć te smaki. Dzięki drożdżówkom, przypadkiem wyszedł mi wspaniały twaróg (zrobiłam go „z tego co miałam

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z serem 151

zółtka 125 ml mleka 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy sól Masa twarogowa: 500 g twarogu 1 jajko 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki utrzeć na gładko. Wykonanie: Masa twarogowa Twaróg roznieść widelcem wraz z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć. Ciasto Zaczynamy od przygotowania(...)ósemkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekać około 15 minut  aż bułki wyrosną. Piec w 180 stopniach C do zarumienia się bułek. Po wystudzeniu polać lukrem. Źródło: margarytka.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Orzechowe babeczki kwiatuszki 161

pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej  * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows   Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut(...)stopniach do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić. Każdą polać lukrem. Z pianek wycinać płatki i układać na babeczkach. W środek można włożyć kolorowe cukierki bądź posypkę

Magiczne Życie Marty
Pyszne babeczki marchewkowe z lukrem cytrynowym 174

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju roślinnego 3 duże jaja 3/4 szklanki brązowego cukru 1 cukier wanilinowy Lukier 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Ozdoby z marchewki 1 szklanka cukru 1 marchew 1 szklanka wody Przygotowanie: Babeczki: Marchew zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem(...)jaja, cukier brązowy i wanilinowy oraz startą marchewkę. Następnie połączyć z mąką. Masę należy przełożyć do papilotek, zapełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder wsypać do rondla i lekko podgrzać, dodając soku z cytryny, mieszać tak długo nad płomieniem, aż uzyska się odpowiednią konsystencje. Dekorować nim tylko i wyłącznie zimne babeczki

Pause Gotowanie!
Drożdżówki z serkiem 179

mnie serek waniliowy] 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam] 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić

Moje domowe kucharzenie
Lukier z nutką pomarańczy 129

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lukier jest przyjemnym składnikiem wielu deserów. Jego słodko-kwaśny smak sprawia, że przyozdobione nim ciastka i ciasta smakują jeszcze lepiej. Składniki: … Przeczytaj cały artykuł Post Lukier z nutką pomarańczy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 245

żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar  i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatne przemieszać. W misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając. Masa(...)przy pomocy papieru (ręcznika) zawijamy naszą roladę wzdłuż dłuższego boku (dość ciasno) i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Można również wcześniej polukrować roladę lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pieczone pączki 224

roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 13-15 minut. Zrumienione pączki wyciągamy z piekarnika i wykładamy na kratce. Lekko przestudzone pączki (po ok. 10 minutach) lukrujemy. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. 250 g), dodajemy trochę soku z cytryny i 2-3 łyżki wody, dokładnie rozmieszać łyżką, jeśli lukier jest za gęsty możemy dodać jeszcze wody

Plate of Joy
BABKA MAKOWA, PIEGUSEK, NA MĄCE ORKISZOWEJ 253

szklanka maku (nie mielonego) - 5 jaj - 1 szklanka ksylitolu lub cukru  (u mnie niepełna) - ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier waniliowy - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia. W misie miksera utrzeć (ubić ) jajka z dodatkiem(...)Pieczemy na programie góra-dół, ok.45-50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy na kilka minut, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia. Jeszcze letnią lukrujemy. U mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i kilkoma łyżeczkami kremówki. Wszystko razem dokładnie wymieszać i posmarować babkę pędzelkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Muffinki truskawkowe - Kiera Cass "Rywalki" 176

postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. SKŁADNIKI Na muffinki 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g jogurtu naturalnego 100 g kwaśnej śmietany 12% 200 g truskawek 100 g masła 280 g mąki(...)wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut na złotobrązowy kolor. Zostawić do ostudzenia. Muffinki można posypać jedynie cukrem pudrem lub polać lukrem, albo też można przygotować poniższy krem. Krem: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec dodać śmietan-fix i wstawić do lodówki. Truskawki umyć i mieścić

Passions hobbies life